kop

Student ROC Mondriaan ontwikkelt APP "schuldenwisser"

In 2015 sloeg het NIBUD alarm met het bericht dat één op de vijf mbo-studenten schulden heeft. Niet alleen het aantal mbo-studenten dat leent was gestegen, ook het bedrag dat zij lenen was hoger geworden. Vijftien procent van alle mbo-studenten vond zelfs dat hij een financieel probleem heeft. Ronald Etman, student bij de School voor Handel, was één van die studenten. Maar hij liet het er niet bij zitten en nu is hij bijna schuldenvrij en is er de app Schuldenwisser.

Ronald: “Ik had zelf schulden en die voelde ik echt op mijn schouders drukken. Om er van af te komen, ben ik op een kladpapiertje gaan bijhouden wat er aan geld binnenkwam en wat ik uitgaf. Ik betaalde een vriendin om die boekhouding voor mij bij te houden. Het overzicht wat ik daardoor kreeg heeft mij echt geholpen. Mijn tip is dat je aan de slag moet als je schulden hebt.”

App Schuldenwisser
Ronald: “Ik hoorde dat veel meer jongeren met schulden kampen. Toen heb ik het concept bedacht voor wat de app Schuldenwisser is geworden. Met deze app op je telefoon heb je het overzicht van je inkomsten en uitgaven steeds bij je.” De app is afgestemd op studenten en geeft overzicht van wat je maandelijks overhoudt en hoelang het gaat duren om diverse schulden af te lossen. Ook bevat de app concrete adviezen, tips en informatie. “Je voert in wat er aan geld binnen komt, wat je (vaste) lasten zijn en wat je aan schulden betaalt. En als je zorgt dat de groene lijn in de grafiek boven aan blijft, zit je goed.”

Bijna schuldenvrij Ronald is nu bijna schuldenvrij: “Mijn hele leven is veranderd. Ik ben volwassener geworden en lever betere prestaties. Doordat de schulden me niet meer zo bezighouden is er ruimte voor andere dingen. Ik deed vorig jaar het eerste jaar van niveau 3 en mocht dit schooljaar in het tweede jaar van niveau 4 verder. Promotie dus. Ik verwacht ook dat ik bij mijn stageadres een nieuw bijbaantje krijg. Het gaat goed met mij.”

Android
De app is er nu nog alleen voor Android en sinds eind augustus te vinden in de Google PlayStore​ voor 3,99 euro. Ronald: “We ontwikkelen de app nog verder, zodat je ook je studieschuld er goed in kunt terugvinden. Maar ook als je geen schulden hebt kan de app je helpen om overzicht te houden op je centen. Zo kun je misschien ook schulden voorkomen, doordat je steeds kunt zien of je het geld eigenlijk wel kunt missen.”​