kop

Korting op vliegtickets Sint Eustatius en Saba

DEN HAAG – Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties heeft vrijdag 8 april 2016 een voorstel ingediend bij de Nederlandse Tweede kamer om tickets van Saba en Sint Eustatius naar Sint Maarten via een vouchersysteem te verlagen. Dit systeem moet het voor de armere inwoners van de eilanden mogelijk maken te reizen naar en van Sint Maarten voor het ontvangen van medische zorg.

De vliegtarieven moeten op deze wijze worden verlaagd of zelf volledig worden vergoed. Volgens Plasterk is al vaker betoogd dat een aanzienlijk deel van de ticketprijs wordt bepaald door de vliegbelastingen/landingsgelden die luchthavens/overheden op Sint Maarten en Sint Eustatius  in rekening brengen.

De luchtvaartmaatschappij Winair uit Sint Maarten onderhoudt lijndiensten tussen de beide eilanden die bij Nederland horen en Sint Maarten.

Fast ferry-verbindingen
Een manier om de kosten van personen- en goederenvervoer te verminderen is volgens Plasterk door middel van verbeterde zeeverbindingen. Het kabinet wil laten onderzoeken in hoeverre een fast ferry-verbinding tussen Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba economisch en politiek haalbaar is. "Een betere ontsluiting van de eilanden kan een positieve stimulans voor economische ontwikkeling en de mobiliteit van personen tussen de eilanden zijn", aldus Plasterk. Het doel is om in dit proces uiteindelijk een publiek private samenwerking aan te gaan met commerciële partijen.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl