kop

Inflatie Caribisch Nederland in 2011

 

In 2011 waren de gemiddelde consumentenprijzen in Caribisch Nederland flink hoger dan een jaar eerder. Op Sint-Eustatius was de inflatie met 9,9 procent het hoogst. De prijsstijging op Bonaire bedroeg 5,4 procent en die op Saba 6,4 procent. Ter vergelijking: de inflatie in Nederland was 2,3 procent in 2011.

Inflatie Bonaire

 

Voedselprijzen op Bonaire fors hoger in 2011

Op Bonaire zorgden vooral de prijzen van voedsel, alcoholvrije dranken en vervoer voor inflatie. Voedsel was vorig jaar 7,8 procent duurder dan in 2010. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de prijzen van vlees. Vervoer is vooral duurder geworden door hogere prijzen voor vliegtickets. Daarnaast hadden ook de benzineprijzen een verhogend effect op de inflatie. Benzine werd vooral in de eerste helft van het jaar duurder. Verder zijn in 2011 de prijzen van kleding met 11 procent omhoog gegaan.

Inflatie Sint-Eustatius

 

Hoogste inflatie op Sint-Eustatius

Op Sint-Eustatius zijn de prijzen in 2011 het meest gestegen, met 9,9 procent. Dit kwam vooral door hogere prijzen voor vervoer in het begin van het jaar. Vliegtickets en autobrandstoffen werden toen fors duurder. Ook hogere prijzen van energie en horeca droegen flink bij aan de inflatie. Elektriciteit was in de maanden mei, juni en juli duurder vanwege de doorberekeningen van de brandstofkosten. De horeca was in 2011 bijna een kwart duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2011 hebben veel horecagelegenheden hun prijzen verhoogd als gevolg van het in 2011 ingevoerde nieuwe belastingstelsel.

Inflatie Saba


Prijzen vervoer en voeding verhogen inflatie op Saba

De inflatie op Saba in 2011 bedroeg 6,4 procent. De prijzen van vervoer droegen het meest bij aan de inflatie. Net als op de andere eilanden kwam dit vooral door hogere prijzen voor vliegtickets. Ook op Saba werden autobrandstoffen fors duurder. In 2011 waren voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken 9 procent duurder dan een jaar eerder. Vlees en brood- en graanproducten hadden hierin een belangrijk aandeel. Een derde belangrijke inflatieverhogende factor zijn de prijsstijgingen in de horeca. Deze lagen in 2011 bijna 21 procent hoger dan een jaar eerder. Deze prijsstijging deed zich net als op Sint-Eustatius in het eerste kwartaal voor.