kop

Miles Mercera

‘Het beste jongetje van de klas’….              

Tegenover mij zit  ‘Mister handsome’ Miles Benethson Malcolm Mercera, 22 lentes jong, geboren op 27 april 1988 te Amersfoort in Nederland. Zoon van Benjamin Mercera, 58 jaar geboren op Bonaire en Ethel Mercera – Schoobaar eveneens 58 en geboren op Curacao. Vader en moeder Mercera ontmoetten elkaar in Nederland tijdens hun studietijd, trouwden en kregen twee zonen. De oudere broer van Miles heet Emory die inmiddels 26 jaar oud is, afgestudeerd en woont op Curacao.

Toen Miles 3 ½ jaar was ging het gezin terug naar Bonaire om te wonen in Playa Pabou en te werken. Vader Ben is entrepreneur, eigenaar van BEEM Enterprises, een bedrijf dat handelt in asbestvrije dakbedekking. Moeder Ethel is HR Manager bij TELBO NV. Beiden zijn zeer bekend onder de lokale bevolking. Na zijn studie is Miles weer terug gekeerd naar huis.

De leerplicht bracht de kleine Miles op de Papa Cornes basisschool. “Hierna was ik samen met mijn medeleerlingen als ‘proefkonijn’ voor de VMBO theoretische leerweg economie op de SGB, dat was van 2000 tot 2004. Daarna wilde ik nog niet weg van het eiland om in het buitenland te gaan studeren en probeerde er nog 2 jaar HAVO aan vast te plakken. Echter werd ik gewoon niet toegelaten gezien het feit dat wiskunde volgens de school zwak was”, vertelde de openhartige Miles.

Hij kreeg het advies om niet naar de HAVO te gaan, doch naar een MBO, en in overleg met zijn ouders viel de keuze op de Hotelschool van Aruba. Hier volgde hij op de Hotelschool EPI een 3 jarige Associates Degree in Hotel & Restaurant Management, die gelijk staat met de 1e twee jaar van de propedeuse HBO. Een Amerikaans programma over toerisme en hotelmanagement. “Ik wist vanaf de 1e klas van de basisschool al dat ik in het hotelwezen wilde gaan werken. Door onze vele reizen merkte ik, dat ik die sfeer en de toeristen heel erg boeiend vond en wilde dat later ook zelf aan de mensen teruggeven”.

Zo gemiddeld als het niveau van Miles als MAVO leerling was zo bovengemiddeld bleek hij te zijn in zijn MBO en HBO beroepsopleidingen. Hij bleek het ‘beste jongetje van de klas’ met twee maal een ‘cum laude’ achter zijn naam. Hij vond zijn vervolgstudie makkelijk en verklaart dit als volgt “omdat dit mijn interesse had, het stroomde als het ware door mijn bloed, ging het vanzelf”. Op zijn HBO opleiding won hij zelfs de ‘best graduate award’ 2010 voor de CTB (toeristensector).

In 2007 stond Miles op het kruispunt gaan werken of verder studeren. Het liefst wilde hij voor studie naar Nederland of naar de USA maar Miles koos ervoor om samen met zijn broer op Curacao de HBO te volgen. Hij vond in Curaçao een opleiding International Hospitality & Tourism Management aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen/CURISES in samenwerking met de Haagse Hotelschool waar hij op grond van prestaties in het derde jaar kon instromen en de opleiding had ook ‘exchange programs’ in USA en Nederland. Dat was dus een schot in de roos! Zo ging Miles begin 2008 naar Nederland voor de vakken HR Management, Frans en ‘personal selling’ en in augustus van dat jaar naar Noord Miami, naar Florida International University. Hier was zijn studie met name gericht op ‘destination’, ‘cruise’ en ‘financial’. Alle vakken heeft hij met vlag en wimpel afgesloten. Eind december ’08 keerde hij weer terug naar Bonaire/Curaçao om de vakken ‘strategy management & business plan’ af te ronden. Na zijn theoretische deel begon zijn stageperiode en daarvoor reisde hij in juli 2009 weer de oceaan over naar Nederland om bij de Amerikaanse keten Starwood Hotels stage te lopen. Onder Starwood Hotels & Resorts vallen o.a. het Sheraton Schiphol en Hotel Pulitzer in Amsterdam en het luxueuze TOPvijfsterren hotel Des Indes in den Haag.

Dit werd een unieke stage op de PR en Marketing afdeling. Miles pendelde tussen al deze drie top hotels en onderhield de websites en kon zijn eind thesis ‘social media’ opzetten en implementeren. “Het ging erom hoe de 3 hotels te promoten d.m.v. de nieuwe ‘social media’ trends, en intussen immens populaire, Facebook, Twitter en YouTube” vertelt Miles trots. En niet alleen deze computerhypes bleken van belang voor de Starwood keten. Ook Miles werd als zeer waardevol gezien en kreeg dan ook meteen een baan aangeboden na zijn afstuderen. Hij keerde terug naar Curaçao om zijn thesis te gaan verdedigen. Eigenlijk was hij ook van plan om eerst even vakantie te gaan vieren op zijn thuisbasis Bonaire totdat zijn oog in november 2009 viel op een advertentie van de TCB (Tourism Corporation Bonaire) voor een ‘product developer’, via de website van Ban Bonaire Bèk. Echter men vroeg iemand met 3 jaar ervaring en start per 1 januari 2010. Toch trok Miles de stoute schoenen aan en solliciteerde, hoewel hij nog zijn thesis moest verdedigen. Dus die kans was klein maar de jonge, bijna afgestudeerde Miles solliciteerde ‘voor de lol’. En, je raad het al, begin december rinkelde de telefoon bij hem in zijn Nederlandse verblijfplaats en had zijn eerste kennismakingsgesprek via de telefoon met Ronella Tjin Asjoe-Croes, directeur TCB. Zijn 2e gesprek was net voor de Kerst op Bonaire. Miles: “Ik werd op 2e Kerstdag door Ronella gebeld, dat ik was aangenomen en dus op 4 januari 2010 kon ik starten. Mijn studenten leven draaide ineens 360 graden om want eigenlijk had ik voor mijn Masters nog naar Curaçao of Nederland terug willen gaan, maar besloot toch de baan aan te nemen. Hoewel ik in december reeds klaar was om mijn thesis te verdedigen mocht ik dit van de school pas in juni doen. Dit was een mooie kans om ervaring op te gaan doen, een unieke kans voor een ‘jonkie’ als ik, maar ook een grote uitdaging, vooral op het gebied van leidinggeven. Bij TCB ben ik de online en product executive.

Miles is tot nu toe heel blij met zijn beslissing; “ik heb een goede keuze gemaakt temeer door de brede ervaring die ik opdoe en de kansen die ik krijg om buitenland ervaringen te krijgen middels reizen. Dit is belangrijk voor het netwerken. Bovendien promoot ik hiermee mijn eiland Bonaire”.

De tip die Miles heeft voor mederemigranten is “altijd terugkomen! Maar ontwikkel buitenlandse ervaringen, leer en ervaar hoe het ook anders kan!! Wanneer je direct na je studie terugkomt verval je hier in het normale werktempo, de alledaagse cultuur. Dan heb je geen nieuwe blik. Je meegnomen ervaring geeft je een ‘extra value to the market’!


Ook adviseert Miles BBB om t.b.v. van remigranten, die een studiefinanciering hebben, tezamen met de financieringsinstantie een soort incentive te ontwikkelen, bijv. een korting voor de afbetaling van de lening bij remigratie, om zodoende de terugkeer te promoten en te faciliteren.

Ondanks dat Miles erg moet wennen aan het kleinschalige en niet al te veel dingen te doen op het eiland houdt zijn werk en zijn muzikale carrière als zanger hem wel ‘van de straat’. Samen met Stephan Everts treedt hij vaak op en hebben ze zelfs onlangs een CD gelanceerd, genoemd ‘two sides’. Dit is mede mogelijk gemaakt door het label van Raynel Cicilia van Bon FM. Maar ook als MC is de met vlotte babbel en aangenaam ogende Miles vaak te zien op diverse evenementen. Ook houdt hij zich graag bezig met het modellen werk voor ‘fotoshoots’ (zie foto). “Wat dat betreft” zegt Miles “zijn er op Bonaire vele mogelijkheden om je talenten te tonen. Je bent hier geen nummer, je bent gewoon Miles! Dat is een groot PLUSpunt van mi dushi Bonaire”.

tekst en foto: ©marianwalthiephotography