kop

Lydia Emerencia Gezaghebber Bonaire

 

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met het voorstel van minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties), om Lydia Emerencia voor te dragen als gezaghebber van Bonaire.  Emerencia is in 1954 op Aruba geboren en is van Bonairiaans afkomst.

Emerencia heeft jarenlange ervaring in het onderwijs. Ze is sinds 2010 directeur van het Center for Research and Development aan de Universiteit van Aruba en was daarvoor rector van diezelfde universiteit.

Titels
Ze heeft twee academische titels: die van Ph.D. van de Utrechtse School voor Bestuur en Organisatie, Universiteit van Utrecht (UU), en een PhD, AbD. van de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Zij volgt Glenn A.E. Thodé op die met ingang van 1 januari 2012 rector is geworden van de Universiteit van Aruba. De nieuwe gezaghebber zal op 1 maart door Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte worden beëdigd in de Passangrahan.

Procedure
Op de vacature van gezaghebber zijn veel reacties ontvangen. Hieruit is een selectie gemaakt en zijn er gesprekken gevoerd met geschikte kandidaten, die aan het opgestelde profiel voldeden. De uit de eilandsraad samengestelde vertrouwenscommissie heeft verslag gedaan over haar bevindingen. De Rijksvertegenwoordiger heeft een aanbeveling gedaan aan de Spies. Emerencia zal voor de komende zes jaar de gezaghebber zijn.