Het toestel dat 80 jaar geleden landde op het eiland was een Fokker F.XVIII. Het toestel, een driemotorige hoogdekker, uit de Fokker-familie werd in de jaren dertig van de vorige eeuw in Nederland gebouwd en had plaats voor maximaal zestien passagiers.
KRALENDIJK — Pieter de Man, regionaal general manager, had net zijn speech afgerond, toen de airbus van KLM over kwam vliegen. Op een locatie niet ver van het vliegveld, vierde de luchtvaartmaatschappij gisteren de tachtigjarige band met Bonaire.
Hugo Gerharts was er als vijfjarig jongetje bij toen het eerste vliegtuig op 9 mei 1936 landde op het eiland. Een Fokker 18, de Oriol, met een handjevol passagiers. De landingsbaan was toen slechts 475 meter lang. En niet geasfalteerd, zoals nu, maar onverhard.
Gerharts wist zich nog te herinneren hoe nerveus zijn vader was: “En ook de mensen in de kunuku moeten flink geschrokken zijn van het enorme lawaai van de motoren. Die hadden nog nooit zoiets gezien. Ik denk dat velen van schrik half in de cactussen vielen.” Zijn vader probeerde na de eerste landing een aantal mensen geïnteresseerd te krijgen voor een vlucht. “Maar dat viel nog niet mee”, lacht Gerharts. “Alleen met wat rum kreeg hij mensen het vliegtuig in. En aan boord nam iedereen een rozenkrans mee.” Hij weet nog hoe hij zelf een jaar later naar Curaçao vloog: “Ik stak mijn hand uit het raampje om te kijken hoe hard we gingen. We vlogen 120 kilometer per uur.”
In de eerste jaren bracht KLM per jaar zo’n 100 passagiers naar Bonaire. Tachtig jaar later zijn dat er bijna dagelijks meer dan 200. Niet voor niets bedankt gezaghebber Edison Rijna de luchtvaartmaatschappij voor haar bijdrage aan de economie van het eiland.
Tachtig jaar KLM-Bonaire werd ook gevierd met een tekenwedstrijd waarbij kinderen een droomreis konden winnen.
Bron : Amigoe