kop

Studentencirkel

 

Ban Boneiru Bèk heeft een programma opgesteld speciaal gericht op studenten die na hun schoolopleiding op Bonaire een studie gaan volgen buiten Bonaire.

Dit programma draagt de naam Studentencirkel.

De studentencirkel met het vertrekpunt Bonaire heeft als eerste doel de studenten zoveel mogelijk te informeren, zodat zij een goede keus kunnen maken voor hun vervolg studie. BanBoneiruBek werkt samen met de Scholengemeenschap Bonaire om de Bonaireaanse student alle informatie te geven die ze nodig hebben.

De Study & Career Event ( voorheen SBM Studie-& Beroepenmarkt Bonaire ) is het eerste informatieloket waar de bedrijven van Bonaire, alsmede de onderwijsinstellingen uit de regio en Nederland de nodige informatie verstrekken. Op de scholengemeenschap (SGB) krijgen de studenten informatie van de decaan mevrouw Lilian Paula-Crestian in combinatie met extra Nederlandse taallessen en maatschappelijke orientatie. 

Het tweede informatieloket is de orientatiereis. Deze reis wordt geheel door de SGB uitgevoerd met de studiewensen van de MBO 4, HAVO 4 en VWO 5 leerlingen. De orientatiereis of ook studiereis genoemd heeft als doel de aankomende studenten de onderwijsinstellingen eerder te laten "proeven" aan de vervolg studie in Nederland. Zij bezoeken in een week de Hogescholen en Universiteiten. De eerste keer werd in 2008 georganiseerd, lees dit.

Nadat de leerlingen afgestudeerd zijn op Bonaire worden zij begeleid naar hun bestemming in Nederland. De begeleiding in Nederland wordt door RCN/DUO bepaald i.s.m. de voorwaarden van het Rijksinkoopbureau. 

Het STAGE onderdeel van de studentencirkel krijgt de komende jaren meer aandacht, omdat dit onderdeel meer en meer een belangrijke ondersteuning kan zijn in de terugkeer van de (ei)landskinderen. De stichting Ocan in Den Haag zal hierbij ondersteuning bieden aan de studenten in Nederland.

Het laatste onderdeel en zeker niet het minst belangrijke is de REMIGRATIE van de (ei)landskinderen. Met behulp van de website www.back2bonaire.com worden de vacatures  op Bonaire aangeboden. Elk jaar in februari wordt een direct contact met de (ei)landskinderen georganiseerd op de Emigratiebeurs. Ocan is voor de studenten en de bedrijven het centrale loket in Den Haag voor werving en selectie.