kop

In Nederland zit een schat aan Antilliaanse memorie

Het opnameteam van Fundashon Históriko Kultural Boneriano (FuHiKuBo), de Bonairiaanse historisch-culturele stichting, samengesteld uit Bòi Antoin (programmamaker) en Ivan Wilson (cameraman) heeft vorige week in Nederland tien nieuwe opnames gemaakt voor het televisieprogramma ‘Herensia’. Deze programma’s zullen met ingang van april via de televisiezender CBA Television worden uitgezonden.

“In Nederland zit een groot Antilliaans memorie”, zegt journalist en lokaal historicus Bòi Antoin. Hoewel de eilanden tegenwoordig Nederlands Caribische eilanden worden genoemd, spreekt hij toch liever over Antillianen als hij het heeft over de inwoners van Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten. Met deze gewezen Antillianen, allen boven de zeventig en die zeer waarschijnlijk niet meer zullen terugkeren naar hun geboorte-eilanden, heeft hij de programma’s opgenomen.

Het project is door FuHiKuBo volledig gefinancierd uit eigen middelen. Dit project, aldus Antoin, is gebruikt als aanloop naar een groter project waarbij getracht zal worden om wat hij het Antilliaanse geheugen in Nederland noemt, te bewaren.

Antoin die een week eerder in het Nederlandse Deurne heeft deelgenomen aan een conferentie over cultureel erfgoed, in het kader van het ratificeren door Nederland van een Unesco-verdrag hieromtrent, kreeg een week later gezelschap van Wilson en samen hebben zij de opnames gemaakt voor het programma ‘Herensia’. Daarnaast zijn ook een aantal interviews opgenomen voor het programma ‘Boneiru, Ayera i Awe’. Zij werden daarbij geassisteerd door de zusters Corinne en Germaine Hernandez van Nubian Queen Cosmetics, die diverse interessante persoonlijkheden hebben geronseld voor het programma. Ook Antoin had diverse personen op zijn lijst staan.

Behalve Bonairianen, komen ook mensen uit Aruba, Curaçao, St. Eustatius en Saba aan het woord. Ook is gesproken met Jos Rozenburg, een Nederlandse militair die diepgaand onderzoek heeft verricht naar de Antillianen die om het leven kwamen als gevolg van oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog. Zeker dertig van die slachtoffers kwamen uit Bonaire.

Er is een bezoek gebracht aan de congregatie van de Franciscanessen van Roosendaal. Hier is een anderhalf uur durend interview opgenomen met zuster Modesta, die gezorgd heeft voor het opzetten van de bejaardenzorg op Curaçao. Hier is ook gesproken met zuster Jacintha, van het voorbereidend onderwijs en met zuster Pacifica, die al eerder te zien was in ‘Herensia’.

In Huizen, vlak bij Hilversum, werd Yvette Ecury, bekend van de radio zowel op Curaçao als in Nederland, geïnterviewd. Op Curaçao heeft zij gewerkt voor Radio Curom en in Nederland voor Radio Nederland Wereld Omroep, zowel voor de radio- als voor de televisie-afdeling.

In Rotterdam is Alwin Toppenberg uit Aruba geïnterviewd en Bertha da Costa.

In Maasstad is ook gesproken met enkele bezoekers van het dagverblijf ‘Pasadia Korona di Sabiduria’, dat gerund wordt door Ruthmila Cicilia, een ontmoetingsplaats voor Antillianen.

Het laatste interview in deze serie is met Jules de Palm, opgenomen in een bejaardenhuis in Den Haag. Hier brengt de laatste van Julio Perrenal (pseudoniem voor Jules de Palm, Pierre Lauffer en René de Rooy) zijn dagen door. Hij is in januari negentig geworden. Hij is volledig blind, maar vertelt nog steeds gepassioneerd over zijn leven.

De programma’s worden uitgezonden via CBA Television met ingang van de maand april. In de kranten wordt bekendgemaakt op welke dag de uitzendingen zijn.

Bron: Amigoe

Foto's
  1. Interview met Yvette Ecury bij haar thuis in Huizen.
  2.  Bertha da Costa is een persoon met veel interesse voor historie.
  3.  Bòi Antoin overhandigt Sùr Pacifica een documentaire over (haar) dorp Rincon, op de voorgrond Zuster Modesta (l) en Zuster Jacintha (r)