kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 1 week 1 dag geleden

Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

8 maart 2024 - 6:14pm

In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op een rustiger tempo gaat, toch hebben vrouwen veel verschillende rollen en verantwoordelijkheden”, zegt Suliën Zimmerman.

Zimmerman is van Fundashon E Miho Solushon, een van de organisatoren van de avond. “We zijn als vrouwen vaak met zoveel dingen tegelijk bezig, dat we onszelf vergeten. Daarom is het zo belangrijk om hierbij stil te staan.”

“Heel eerlijk gezegd kan ik zelf soms ook niet altijd de tijd vinden om weer tot mezelf te komen”, geeft Zimmerman toe. “Op sommige dagen ben ik zo op, dat ik op de bank in slaap val. Dus ik ben hier ook nog om te leren.”

Tekst gaat door onder video

Balans houden voor veel vrouwen lastig
“Het is heel belangrijk om stil te staan bij de balans in je leven. Voor mij en voor heel veel vrouwen denk ik wel”, zegt bezoeker Madelein. “Mijn struikelblok is dat ik het moeilijk vind om nee te zeggen. Ik merkte dat dat invloed had op mijn gezondheid en mijn familie. Daarom ben ik het rustiger aan gaan doen. Ik zet mezelf nu op een.”

“Het idee van het rustige island life is er niet meer”, zegt bezoeker Tamara. “Zonder een bepaald salaris, wordt het leven erg moeilijk, dus iedereen werkt en zoveel mogelijk. Daarnaast nemen huishoudelijke taken en sportactiviteiten van de kinderen ook veel tijd in beslag.”

Daar merkt Tamara ook de gevolgen van. “Als ik geen tijd neem voor mezelf, dan ben ik veel vermoeider, geïrriteerder, minder alert en heb ik over het algemeen gewoon minder plezier in wat ik doe. Aan het einde van de dag heb ik soms niks meer om te geven, omdat ik zo moe ben. Dus balans houden is zeker niet makkelijk.”

“De meerderheid van de vrouwen heeft twee banen”, zegt bezoeker Sharleen. “Of ze besteden zoveel tijd aan het helpen van anderen dat ze zichzelf vergeten.” Dat herkent Sharleen zelf ook. “Mijn struikelblok is dat mijn werk mijn grootste passie is. Ik vind het geweldig om met kinderen te werken. Maar ik moet wel bewust zijn van hoeveel energie ik hierin steek. Ik kan ze niet optimaal helpen, als ik ook niet voor mezelf zorg.”

Tot jezelf komen
Wat doen vrouwen om weer tot zichzelf te komen? “Wat voor mij helpt, is echt even de tijd te nemen om te reflecteren”, zegt Sharleen. “Uit te schrijven wat effect heeft gehad op mij gedurende de dag. Ook denk ik dat het voor iedereen belangrijk is om te kijken hoe ze hun uren besteden. Maar voor vrouwen misschien wel extra. Zij zijn vaak toch het centrum van het gezin.”

“Ik vind het fijn om naar de sportschool te gaan, te koken, een pedicure te nemen en ik ga graag naar het strand”, vertelt Madelein. “Maar ook uitgaan met vriendinnen heb ik weer opgepakt, naar karaoke. Dingen die ik lange tijd al niet had gedaan.”

De conferentie werd georganiseerd door Fundashon E Miho Solushon, Stichting WeConnect en VIBRA.  

The post Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Uitzending gemist: De Nacht van Caribisch Netwerk met Francio Guadeloupe

8 maart 2024 - 12:33pm

In de Nacht van Caribisch Netwerk is antropoloog Francio Guadeloupe te gast bij presentator Guilliano Payne. Francio heeft op een flink aantal Caribische eilanden en in Europees Nederland gewoond en dat maakt hem een waar Koninkrijkskind.

Antilliaan
Hij gebruikt het woord Antilliaan nog steeds, ondanks dat veel mensen het niet meer gebruiken sinds de Nederlandse Antillen zijn ontmanteld. Maar het heeft nog steeds betekenis voor hem. Een Antilliaan accepteert in zijn optiek makkelijk diversiteit; etnische diversiteit, religieuze diversiteit. Het maakt niets uit wat je religie is of je seksualiteit, het is allemaal goed.

Tijdens zijn colleges aan de Universiteit van Amsterdam geeft hij zijn studenten de voormalige Antillen als voorbeeld van wat kosmopolitisch inhoudt: zes verschillende naties en men had toch iets met elkaar gemeen.

Held
C.L.R James is de held van Francio. Deze werd begin 20ste eeuw geboren in Trinidad en Tobago, en werd een van de belangrijkste Europese intellectuelen in de jaren twintig. James heeft ons geleerd dat we niet alleen naar de Franse of de Amerikaanse revolutie moeten kijken maar dat je deze moet begrijpen in relatie tot de Haïtiaanse Revolutie. Deze drie revoluties hebben ons een algemeen idee van mensenrechten gebracht. En het is in Haïti waar als eerste de slavernij werd afgeschaft in het Caribisch gebied.

Activist
Hij ziet zichzelf niet als een zwarte activist. Hij vindt het belangrijk om bij te dragen aan een ideologie die is ontstaan tijdens de revoluties: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Elk mens is een mens en beter omgaan met de natuur. En meer economische gelijkheid. Bijdragen aan een betere wereld is hem met de paplepel ingegoten.

Zwart is niet zwart
Francio vindt respect voor de ander belangrijk en dat begint bij de geschiedenis van de ander kennen. De geschiedenis van een zwart persoon uit de Verenigde Staten is niet gelijk aan de geschiedenis van een andere zwart persoon. Je kunt een bijdrage leveren aan een strijd maar de realiteit van iemand uit Ghana is een andere.

Nieuwsgierig geworden? Beluister de hele uitzending terug

De Nacht van Caribisch Netwerk
  • Deze uitzending gemist? Luister hier terug
  • Elke week live op NPO Radio 1, gepresenteerd door Guilliano Payne.
  • Donderdag 21.00 tot 00.00 uur/Cariben & vrijdagnacht 02.00 tot 05.00 uur/Nederland.
  • Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download alvast de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur een bericht tijdens de show.

  The post Uitzending gemist: De Nacht van Caribisch Netwerk met Francio Guadeloupe first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçaos Creatieve Uitwisseling: De Open Atelier Route 2024

7 maart 2024 - 12:06pm

Tijdens de zesde editie van de Open Atelier Route openen lokale kunstenaars hun atelierdeuren voor het publiek. Verdeeld in twee weekenden – het eerste ‘pariba di brúg’ (aan de westkant van de Julianabrug) vond afgelopen weekend plaats en het tweede ‘pabou di brúg’ (aan de oostkant van de Julianabrug) – biedt het evenement een diepe duik in de kunstscene van het eiland. Dit weekend is het tweede gedeelte van de tour pabou te bezoeken.

Een weekend vol ontdekkingen
Afgelopen weekend trok het evenement veel bezoekers. Kunstenaar Babette de Waele telde maar liefst 170 bezoekers in haar atelier. “Ik vind het een superbelangrijk evenement omdat het kunst en kunstenaars toegankelijk maakt. Het brengt kunst tot leven in de gemeenschap en versterkt de band met de kunstenaar,” zegt De Waele. Zij kijkt ernaar uit om over drie jaar weer deel te nemen.

Tekst gaat door onder video

Een nieuwe stem in de kunstwereld: Rose Ann Ignacio
“Ik heb mijn atelier nu al meer dan vijf jaar, maar dit was de eerste keer dat ik als kunstenaar meedeed aan de Open Atelier Route. Als iemand die van nature introvert is, hoopte ik dat mijn kunstwerken voor zichzelf zouden spreken zodat ik dat niet hoefde te doen. Mijn kunst wordt vaak gezien als gedurfd en onthullend, terwijl ik zelf eerder terughoudend ben. Dit contrast tussen mij en mijn werk is opvallend,” deelt Rose Ann Ignacio.

Ze vervolgt: “Ik heb lang geprobeerd om interviews en direct contact te vermijden, maar ik kwam erachter dat mensen juist heel graag meer willen weten over de persoon achter de kunst. Het openstellen van mijn atelier voor het publiek was daarom een grote en spannende stap voor mij. Ik ben ontzettend blij met hoe het is verlopen. De reacties, feedback en diepgaande gesprekken die ik heb gehad, waren onbetaalbaar en enorm inspirerend.”

“Als mijn werk iemand aan het lachen kan maken of een nostalgische herinnering kan oproepen, beschouw ik dat als een geslaagde dag. Ik ben altijd al een groot bewonderaar geweest van de Open Atelier Route en het concept erachter. Ik raad het kunstenaars en kunstliefhebbers ten zeerste aan om deel te nemen. Je zult versteld staan en ongetwijfeld geïnspireerd raken door de overvloed aan creativiteit op Curaçao,” voegt Ignacio toe.

Bruggen bouwen met kunst
Sinds de vroege jaren 2000 verbindt de Open Atelier Route de gemeenschap met lokale kunstenaars. “Het is meer dan een kunstevenement; het is een brug tussen de gemeenschap en kunstenaars,” zegt organisator Avantia Damberg. Het evenement nodigt het publiek uit in de persoonlijke ruimtes waar kunst tot leven komt. “Je ziet kunst niet alleen in een galerij. Je beleeft het waar het gemaakt wordt, en dat maakt het zo speciaal.”

Technologie en betrokkenheid
De opkomst afgelopen weekend was indrukwekkend, mede dankzij de essentiële rol van de tourapp. “Kunst wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze samenleving en educatie,” benadrukt Damberg. Het Ministerie van Cultuur stimuleert scholen om deel te nemen, wat bijdraagt aan de waardering van kunst als een essentieel en levensvatbaar onderdeel van de Curaçaose cultuur.

Verbinding door creativiteit
De diversiteit van de bezoekers weerspiegelt de universele aantrekkingskracht van het evenement. “Kunst verbindt ons, ongeacht leeftijd of achtergrond. Het inspireert op unieke wijzen,” sluit Damberg af.

De Open Atelier Route bewijst eens te meer haar waarde als een cruciaal platform voor artistieke expressie en culturele uitwisseling, en versterkt de rol van kunst als een verbindende kracht binnen de gemeenschap en daarbuiten. Het evenement is dit weekend nog te bezoeken.

The post Curaçaos Creatieve Uitwisseling: De Open Atelier Route 2024 first appeared on Caribisch Netwerk.

Dick Advocaat: ‘Spelers kiezen moeilijk voor elftal Curaçao’

6 maart 2024 - 10:18am

Dick Advocaat, de kersverse bondscoach van Curaçao, staat voor een grote uitdaging. “Het is echt moeilijk om spelers ervan te overtuigen voor Curaçao te kiezen”, vertelt hij in het tv-programma Veronica Offside.

Advocaat (76), de gelouterde oefenmeester, werd in januari gepresenteerd door de Curaçaose voetbalbond FFK. Het doel: kwalificatie voor het WK 2026 in Amerika, Canada en Mexico.

Eind januari presenteerde de nieuwe bondscoach zich aan de Curaçaose pers, bij een hotel-lounge met uitzicht over het strand net na het ondergaan van de zon en met een lekker briesje in de rug. Advocaat straalde. Hij gaf aan dat zijn eerste stap als bondscoach is om spelers met Curaçaose achtergrond te overtuigen om voor het nationale team te kiezen en niet te wachten of ze ooit nog in het Nederlands elftal kunnen spelen.

Advocaat zei toen: “Voor ons is belangrijk dat er bij de FFK een goede organisatie staat, dat is nu het geval. En dat er meer goede spelers met Curaçaose roots mee gaan doen. In de afgelopen jaren hebben veel goede spelers afgehaakt. Dat willen we veranderen.”

“Er wordt gesproken met in totaal acht nieuwe spelers. Sommigen zijn al overtuigd, met anderen moeten we nog verder praten. Maar ik heb er vertrouwen in dat er een paar goede nieuwe spelers zich aansluiten.” Namen wilde hij niet noemen.

Nederlands elftal
Ruim een maand later bij Veronica Offside geeft hij toe dat het toch lastiger is dan verwacht.

De oefenmeester heeft in ieder geval Riechedly Bazoer (AZ), Joshua Brenet (FC Twente), Tahith Chong (Luton Town), Sontje Hansen (NEC), Justin Kluivert (AFC Bournemouth), Armando Obispo (PSV), Shurandy Sambo (PSV) en Tommy St. Jago (Willem II) benaderd.

“Ik denk zelf niet dat je nog in het Nederlands elftal kan komen als je 24 of 25 bent. Maar dat ga ik ze niet zeggen”, aldus Advocaat, die aangaf dat hij het ze indirect toch heeft verteld.

Binnenkort belegt Curaçao een eerste trainingskamp onder de nieuwe bondscoach. Spelers die ingaan op de uitnodiging, maken nog geen definitieve interlandkeuze. “Dat trainingskamp betekent niet dat je niet meer mag spelen voor het Nederlands elftal.”

De zoon van Patrick Kluivert
“Er hebben er toch twee of drie nee gezegd”, vertelt Advocaat na aandringen van presentator Wilfred Genee. “Ik noem geen namen. Van sommigen begrijp ik het. Als je 21 bent en je hebt alle jeugdelftallen doorlopen…”

De keuzeheer geeft aan dat Chong nog twijfelt. “Kluivert? Een jongen die heel duidelijk was. Dat vind ik prima.”

De zoon van Patrick Kluivert heeft bedankt voor het aanbod, omdat hij nog altijd op een doorbraak in Oranje wacht.

“Meer ga ik niet zeggen”, benadrukt Advocaat, om zich toch nog eenmaal te laten verleiden door presentator Wilfred Genee. “Sambo gaat ook niet mee.”

Van Bazoer weet de trainer niet of hij interesse heeft. “Want hij heeft niet gereageerd”, aldus de Curaçaose bondscoach. “Het is toch gek dat hij niet reageert? Dat is een heel goede voetballer.”

‘Nieuwe jongens’
Bij de presentatie van Advocaat in januari gaf ook de kersverse technisch directeur Khalid Sinouh aan dat er hard wordt gewerkt om ‘nieuwe jongens’ erbij te halen.

Dick Advocaat, oud- bondscoach van Oranje, Rusland, Servië, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en België en oud-trainer van onder meer Feyenoord, PSV, AZ, Sunderland, Fenerbahçe, Zenit Sint-Petersburg en Rangers benadrukte toen nadrukkelijk dat hij mogelijkheden ziet voor WK-kwalificatie. Maar ook dat hij wist dat het hard werken kan zijn.

“Als we alleen maar waren gekomen voor het mooie weer, hadden we ook in Spanje op het strand kunnen gaan liggen”, aldus de ‘Kleine Generaal’ eind januari.

WK-kwalificatie Curaçao
Curaçao zit voor de WK-kwalificatiewedstrijden in poule C met Haïti, Sint Lucia, Barbados en Aruba. Curacao staat op de 90e plaats van de FIFA-ranking, Haïti is een positie hoger op de 89e plaats. Sint Lucia, Barbados en Aruba staan veel lager.

In juni zijn de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK.

The post Dick Advocaat: ‘Spelers kiezen moeilijk voor elftal Curaçao’ first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Boeren op Bonaire zouden óók subsidies moeten krijgen’

6 maart 2024 - 4:50am

Boer Onnie Emerenciana pleit voor meer steun en aandacht voor boeren op Bonaire. In tegenstelling tot Europees-Nederland, krijgen boeren op Bonaire geen subsidies. “Greenhouses (kassen), water, grond.. het is allemaal heel erg duur. Echt leven van landbouw is op moeilijk.”

Het eiland is voor 98 procent afhankelijk van importproducten, blijkt uit navraag bij het lokaal bestuur. “Landbouw heeft jaren nodig om tot zijn bloei te komen, maar er is te weinig aandacht voor”, reageert boer Emerenciana.


Video: Marit Severijnse

Emerenciana verkoopt zijn producten elke zaterdag op de markt. Het liefst zou hij zijn producten ook in supermarkten aanbieden. “Maar ze vragen wekelijks 20 kilo, dat kan ik niet geven. Ook tegen een veel te lage prijs.”

Boeren staan op Bonaire voor verschillende uitdagingen, zoals klimaat. “Bijvoorbeeld stormwinden, de hete grond die wortels doodmaakt of lange periodes zonder regen. Je moet echt een doorzetter zijn.”

Daarnaast is er dus veel buitenlandse concurrentie. “Hier moet je alles importeren, want we hebben niet veel landbouwproducten. Terwijl we met goede grond, expertise en voorlichting veel zelf toch kunnen verbouwen.”

Meer marktbescherming zou volgens Emerenciana boeren verder helpen. “Op Curaçao geeft LVV bijvoorbeeld iedere maand een lijst uit met lokale producten die niet geïmporteerd kunnen worden. Wij kunnen daar ook van leren.”

‘Maak het makkelijker om boer te worden’
Bonaire, met zo’n 24.000 inwoners, heeft relatief weinig boeren. “Het zijn er ongeveer 20.”

Het moet veel makkelijker worden om aan landbouwgrond te komen, vindt Emerenciana. “De lijst van mensen die een kunuku willen is lang. Daarnaast gebruiken veel mensen hun terrein niet. Intrekken die hap en beter verdelen!”

‘Agri-lening’
Hoewel boeren geen subsidies krijgen, is er sinds vorig jaar wel een ‘agrilening’ van Qredits en de gemeente van Bonaire om agrarische activiteiten te ondersteunen. “Bijvoorbeeld voor het aanschaffen van omheining, een vervoermiddel voor teelt of een koelingssysteem”, vertelt Milagros Blanken, manager bij Qredits.

Maar zo’n lening is niet laagdrempelig, vindt boer Emerenciana. “Alles opzetten kost tijd. Je hebt niet meteen een inkomen maar moet wel alles terugbetalen.”

“Ondernemen is uitdagend, kost tijd en vergt voorbereiding”, reageert Blanken. Sommige mensen in de agrarische sector zijn al jarenlang hobbymatig bezig en hebben nooit eerder een logboek bijgehouden. Je moet wel een kostenplaatje kunnen maken.”

‘Resultaten zien kost tijd’
Volgens gedeputeerde Anjelica Cicilia (Agrarische Zaken & Voedselzekerheid) zijn er al verschillende activiteiten gestart, maar kost het tijd voordat de resultaten daarvan zichtbaar worden. “Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een opleidingsplan, samen met Aereas Hogeschool, dat zich richt op lagere scholen, het mbo en de hobbyboer.”

“Ook is het de bedoeling dat mensen die in de landbouwsector willen beginnen, een coach krijgen voor het opstellen van een ondernemingsplan en dat er meerdere landbouwgronden beschikbaar komen.”

Emerenciana ziet dat er op scholen wel steeds meer aandacht komt voor landbouw. “Velen hebben een eigen kas om kinderen te leren planten. Ik ondersteun ze daarbij. Maar aan de andere kant; het staat niet in hun curriculum. Dus het komt er ook niet altijd van.”

Wat volgens Emerenciana ook zou helpen om het vak aantrekkelijker te maken, is als de greenhouses bij verschillende sentro di baro (buurthuizen) meer worden gebruikt. “Je moet mensen activeren. Dat missen we!”

Vooralsnog heeft Bonaire geen landbouwopleiding. “Basiscursussen zijn goed, maar een opleiding is belangrijk”, zegt Emerenciana. Net als voldoende stageplekken en werk. “Veel mensen die buiten Bonaire landbouw hebben gestudeerd, hebben bij terugkomst geen werk.”

The post ‘Boeren op Bonaire zouden óók subsidies moeten krijgen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Zion Sambo.. de nieuwe Churandy Martina?

3 maart 2024 - 12:20am

De Curaçaose jeugdatleet Zion Sambo (15) is supersnel op de honderd meter sprint. Hij heeft dit jaar het nationale record in de categorie onder zeventien jaar verbeterd. Dat stond al bijna 24 jaar op naam van zijn grote idool Churandy Martina.

Zion liep tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het regionale kampioenschap Carifta Games de honderd meter in 10,63 seconde. Dat is ruim onder de limiet van 11,02. Zijn tijd is nu al goed voor de vierde plaats onder Nederlandse topatleten tot en met zeventien jaar. En dat gaat snel verbeteren.

“Ik denk dat ik ergens dit jaar bovenaan die lijst sta”, vertelt Zion. Hij wil winnen, altijd. Als jochie van vier ziet hij hoe Churandy Martina een Nederlands record loopt op de Olympische Spelen in Londen (9.91). Het is 2012 en Zion is direct verkocht. Drie jaar later staat hij, zeven jaar oud, op de atletiekbaan.

‘Ik wil nog beter worden dan Churandy’
Kan hij ook zo ver komen? “Mijn doel is om beter te worden dan Churandy Martina”, zegt Zion zelfverzekerd. “Als ik bescheiden blijf, geen ernstige blessures krijg en hard werk, dan kan het.”

Zo’n ambitieus doel vraagt grote offers van een jonge tiener. “Op tijd naar bed, gezond eten en vijf keer per week trainen. Heel veel discipline.”

In 2023 wordt hij kampioen in zijn categorie op Curaçao én in Nederland. Zion is in topvorm en doet tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de Carifta Games een gooi naar een nieuw nationale record.

“Maar ik voelde me helemaal niet goed”, vertelt hij een week later. “Ik was echt nerveus. Mijn benen voelden zwaar en koud.” De vijftienjarige atleet loopt de race van zijn leven en komt tot zijn grote verbazing in 10,63 seconde over de finish. Daarmee verbreekt hij het stokoude jeugdrecord van Churandy Martina (10,73).

Hoogste niveau regio
Deelname aan de Carifta Games is belangrijk voor Zion. Elk jaar nemen de beste jeugdatleten in het Caribisch gebied het tegen elkaar op. De winnaars zijn vaak de topatleten van de toekomst.

Het toernooi is in 2024 van 30 maart tot en met 1 april in Grenada. “Ik maak kans op een medaille”, weet Zion. “Begin maart staat er nog een wedstrijd op het programma. Daarna is het veel rusten en voorzichtig trainen. Het gaat erom dat ik fit blijf en niet geblesseerd raak.”

Sinds vorig jaar traint Zion volledig onder begeleiding van zijn vader, Richard Riedel. De intensieve samenwerking tussen vader en zoon heeft resultaat. Richard komt zelf uit de vechtsport en ziet dat zijn zoon niet vooruitgaat.

Hij ontwikkelt een intensief en gevarieerd trainingsprogramma dat is afgestemd op het type loper dat Zion is. De ene dag korte sprintjes, de andere dag uithoudingsvermogen, dan weer starten vanuit het startblok of finetunen van de techniek. De prestaties worden vastgelegd op camera en geanalyseerd. “Meten is weten”, vindt vader Richard.

Zion traint één keer per week in de gym. “Hij is geen powersprinter”, zegt Richard. “Hij moet het vooral hebben van zijn souplesse en minder van spierkracht. Daarom doen we nu nog veel spring- en squat-oefeningen’. We bouwen het rustig op met meer gewichten.”

Van Carifta naar Olympische Spelen?
Churandy Martina liep het Curaçaos record onder 17 (U-17) tijdens de Carifta Games van 2000, dan ook al in Grenada. Martina is nu 39 jaar oud en heeft aan vijf Olympische Spelen meegedaan.

Zion staat op vijftienjarige leeftijd aan het begin van zijn sportcarrière en weet precies wat hij wil. Hij heeft bewust gekozen voor de Engelstalige International School.

“Dat maakt de overstap naar een universiteit in de Verenigde Staten makkelijker. In de VS kan ik me verder ontwikkelen. Daar doe ik dan aan lokale wedstrijden mee.”

Op grote toernooien, zoals een EK of WK, zal hij, net als Churandy, voor Nederland uitkomen. Dat kan niet anders, want Curaçao wordt door het Internationaal Olympisch Comité niet erkend als land.

The post Zion Sambo.. de nieuwe Churandy Martina? first appeared on Caribisch Netwerk.

Uitzending gemist: De Nacht van Caribisch Netwerk over opvoeding

1 maart 2024 - 7:19am

Een corrigerende tik geven aan jouw kind of.. afspraken maken? Op de eilanden probeert Unicef ouders te inspireren over een positieve opvoedstijl. Dit is wat je mogelijk gemist hebt in deze uitzending van de Nacht van Caribisch Netwerk (NPO Radio 1).

“De corrigerende tik zien we als een vorm van geweld”, vertelt Margje Troost (Unicef Nederland). “Het lost niks op.” Met gesprekken, theatervoorstellingen en mini-documentaires probeert Unicef Nederland ouders op de eilanden te inspireren: waarom een positieve opvoeding – en zonder te slaan – juist beter werkt.

De Caribische opvoedstijl houdt nog vaak in dat ouders geen weerwoord willen horen. Of dat ouders niet vertellen waarom iets niet kan, vertelt Troost aan presentator Guillano Payne.

Toch is ze optimistisch door veranderingen die ze in de afgelopen jaren ziet. Ouders zouden er steeds meer open voor staan om de mening van hun kind te horen, bijvoorbeeld. Ze vertellen daar ook openlijk over, bijvoorbeeld in hun Facebook-campagne over positieve opvoeding.

Politiek Den Haag heeft daarbij wel huiswerk te doen, vindt Troost. In 2019 werd bijvoorbeeld het vaderschapsverlof uitgebreid voor Europees-Nederland, maar niet voor de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Statia. “Het moet gelijkwaardig zijn. Ook vaders moeten de kans krijgen om tijd met de kinderen door te brengen.”

Nieuwsgierig geworden? Beluister de hele uitzending terug

De Nacht van Caribisch Netwerk
  • Deze uitzending gemist? Luister hier terug.
  • Elke week live op NPO Radio 1, gepresenteerd door Guillano Payne.
  • Donderdag 21.00 tot 00.00 uur/Cariben & vrijdagnacht 02.00 tot 05.00 uur/Nederland.
  • Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download alvast de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur een bericht tijdens de show.

  The post Uitzending gemist: De Nacht van Caribisch Netwerk over opvoeding first appeared on Caribisch Netwerk.

Aangespoelde olie op Bonaire: ‘Nu onder controle, maar nog niet gerust’

29 februari 2024 - 11:26am

Defensie gaat Bonaire helpen met de schoonmaak van aangespoelde olie. “Het probleem lijkt minder. Maar we zijn nog niet helemaal gerust”, zegt waarnemend gezaghebber Nolly Oleana. 

In de afgelopen dagen wordt op Bonaire met man en macht geprobeerd om de zwarte stookolie op te ruimen die maandag  aanspoelde op verschillende plekken aan de kust. Defensie gaat nu ook meehelpen.

Wat de gevolgen zijn voor de natuur is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat er niet nog meer olie zal aanspoelen. “In de afgelopen 24 uur is er geen nieuwe olie bijgekomen en via satellietbeelden kunnen we zien dat er nauwelijks een verstoring meer is”, zegt havenmeester Gunther Flanegin. “Maar we blijven monitoren of er niet meer olie deze kant op komt.”

Olielek bij Trinidad and Tobago
Bij het eiland Trinidad (750 kilometer verderop) ging het vorige week mis met een olietanker. Maandag zagen inwoners tot hun schrik vogels en vissen onder de zwarte olie op het strand. Ook toeristen werden tijdens het windsurfen verrast.

Met ‘olie barrières’ werd geprobeerd de olie tegen te houden, maar dat bleek niet voldoende.

Defensie gaat Bonaire helpen 

In de Tweede Kamer heeft D66-Kamerlid Jan Paternotte – samen met PVV, GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en BBB – het demissionaire kabinet om opheldering gevraagd over de situatie. Den Haag zou Bonaire moeten gaan helpen, vinden zij.

Dat gaat Defensie ook doen met zware machines. Donderdag heeft interim-gezaghebber Oleana alsnog een officieel hulpverzoek gedaan.”Op dit moment hebben we alleen voor de schoonmaak bijstand gevraagd.”

“Als het gaat om een ramp waar we niet voldoende middelen, mensen of materialen voor hebben, kunnen we altijd een beroep doen op het rijk”, reageert interim-gezaghebber Oleana.

De schoonmaakacties van de afgelopen dagen waren in eerste instantie gericht op de gebieden bij Sorobon en Lac, waar vele vrijwilligers meehielpen om de zee en het strand weer olie vrij te maken. “Daar wilden we als eerst op focussen, want dat is een belangrijk recreatiegebied voor bewoners, toeristen, maar ook vissers”, zegt Oleana.

Sommige kustdelen, zoals het nationaal Washington Park, zijn olie vrij gebleven. De vissers zijn dinsdag gewoon weer het water opgegaan. “Van de olie hebben we niks gemerkt”, vertelt visser Ruben tegenover Caribisch Netwerk bij Sorobon.

Wanneer gaan alle stranden open?
Op dit moment is het gebied rond Sorobon en Lac Bay nog afgesloten voor inwoners en toeristen. Het is nog niet bekend wanneer de surfscholen en restaurants daar weer open kunnen. “We moeten eerst zeker weten of het veilig is voor mensen om daar weer in het water te gaan”, aldus Flanegin.

Naar verwachting bereikt de drijvende olie ook Curaçao en vermoedelijk niet veel later Aruba. “Die zijn inmiddels op de hoogte”, zegt Flanegin.

Gevolgen voor koraal nog onbekend
Nationaal natuurpark Stinapa kan nog niet zeggen wat de gevolgen van de olielek zijn voor de riffen van Bonaire.

“Momenteel zitten we nog midden in de opruimbezigheden”, zegt parkmanager Judith Raming. “Voor zover we nu kunnen zien, zit de olie gelukkig niet in de mangroves.”

Meldingen van inwoners worden meteen onderzocht. “Bijvoorbeeld als mensen olie zien drijven op ongewone plekken. Vandaag hebben we al onderzoek gedaan, zowel op land als in zee, om te kijken naar de huidige situatie. We zien nog geen dingen die we niet hadden verwacht. Dat is gunstig.”

The post Aangespoelde olie op Bonaire: ‘Nu onder controle, maar nog niet gerust’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Gedeputeerde Den Heyer: ‘Gratis kinderopvang hangt nu af van Tweede Kamer’

26 februari 2024 - 11:20am

Caribisch Netwerk spreekt met de nieuwe gedeputeerden van Bonaire over de huidige problemen en hun plannen voor de komende periode. Nina den Heyer wil nog steeds dat kinderopvang ‘gratis’ wordt. 

Den Heyer (Samenleving en Zorg) kondigde vorig jaar nog haar vertrek aan uit de politiek. Dit keer gaat ze als vakgedeputeerde aan de slag, dat betekent dat ze niet namens een specifieke coalitiepartij daar zit.

Zijn er dingen die u deze keer anders wilt aanpakken?

“Ja, ik laat me minder meeslepen door de waan van de dag en blijf focussen op strategische lange termijn doelen. Mijn visie is niet veranderd: een Bonaire waarin geen enkel kind opgroeit in armoede of waarbij geldgebrek van ouders geen belemmering mag zijn voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Waar ik wel meer bewust van ben, is het belang van preventie en bewustwording en dus onderwijs en vorming.”

Wat krijgt van u nu de prioriteit?

“Verschillende dingen zijn momenteel urgent. Belangrijk is om door te gaan met het voorkomen dat onze kinderen slachtoffer worden van de gevolgen van armoede. In dat kader is de invoering van het kindgebonden budget (een inkomensafhankelijke tegemoetkoming vanuit de belastingdienst) prioriteit.”

U pleit al jaren voor ‘gratis’ kinderopvang. De Nederlandse overheid denkt dat de druk op personeel en locaties verder toeneemt als dat gebeurt: er zijn al grote wachtlijsten en tekort aan gekwalificeerd personeel.

“Het klopt dat er wachtlijsten zijn en een tekort aan goed opgeleid personeel. Het zou heel goed kunnen dat meer ouders hun kinderen naar de kinderopvang willen brengen als er gratis kinderopvang komt. Aan de andere kant is er voor ouders die het niet kunnen betalen dus nu al de subsidie, dus dat hoeft niet het geval te worden.”

“Je zou het ook stapsgewijs kunnen invoeren gebaseerd op bijvoorbeeld leeftijd. We zien momenteel met name een tekort aan plaatsen voor baby’s en daar moet aan gewerkt worden. Bonaire is nog steeds voor gratis kinderopvang en ik blijf me daar voor inzetten.”

“Het kabinet heeft al laten weten geen voorstander te zijn van geheel gratis kinderopvang. Niet in Caribisch en ook niet in Europees Nederland. Het is nu aan de Tweede Kamer om daarover een besluit te nemen.”

In Europees-Nederland krijgen kinderopvanglocaties 1.100 euro aan subsidie per kind, hier maar 400, vertelde een eigenaar van een kinderopvang. Onlangs werd bekend dat er begin dit jaar opnieuw gekeken zou worden naar de bedragen, maar dat het nog zeker tot het najaar duurt voor meer bekend is. Wat vindt u hiervan?

“Natuurlijk heel vervelend. Je wilt zo snel mogelijk duidelijkheid hebben, maar de realiteit is wel dat we nog te maken hebben met een demissionair kabinet. Het klopt dat de verschillen groot zijn. Met het programma BES(t)4 Kids (een samenwerking tussen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en verschillende ministeries) is het wel de bedoeling om de verschillen zo klein mogelijk te maken. Maar dat kan nog best een tijdje duren. Er moet bijvoorbeeld nog veel worden geïnvesteerd in betere huisvesting, opleidingen, etcetera.”

Is de tijdelijke subsidieregeling voldoende voor de opvanglocaties op dit moment?

“Hier zijn we nog naar aan het kijken, omdat ik eerlijk gezegd gemengde berichten hierover krijg vanuit organisaties. De gemeente van Bonaire heeft wel akkoord gekregen om een aanvullende vergoeding te geven aan de kinderopvangorganisaties.”

Wat gebeurt er momenteel voor ouders die moeite hebben om de dagopvang te betalen?

“Voor die ouders kan de gemeente een zogenoemde kindplaatssubsidie aanvragen bij Nederland. Op dit moment ontvangen 439 kinderen die subsidie.”

Hoe ziet u de toekomst van de kinderopvang, maar ook zorg (zoals het ziekenhuis, de ouderenzorg en thuiszorg) voor zich met een bevolking die steeds verder groeit?

“Naast kwalitatief goede kinderopvang, is het ook van belang dat er voldoende opvang komt. Daar ligt momenteel de uitdaging. Door de enorme groei van de bevolking komt de zorg onder behoorlijke druk te staan. We kunnen deze groei niet meer ongeremd door laten gaan. Wij zijn op diverse vlakken al uit ons jasje gegroeid en daar gaan we wat aan doen!”

The post Gedeputeerde Den Heyer: ‘Gratis kinderopvang hangt nu af van Tweede Kamer’ first appeared on Caribisch Netwerk.