kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 26 min 55 sec geleden

Meer maatregelen op Bonaire: ‘de besmettingen stijgen nog steeds’

26 november 2021 - 5:16am

KRALENDIJK – “De covid-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat er vanaf 27 november zwaardere maatregelen zullen gaan gelden.

Bonaire heeft momenteel 210 actieve coronabesmettingen en 2 mensen liggen in het ziekenhuis. “Met de toenemende besmettingen kan het ziekenhuis zo weer vol liggen. Als we de verdere verspreiding willen stoppen, moeten we maatregelen nemen’’, aldus Rijna.

Tijdens de vorige persconferentie liet de gezaghebber weten dat we nu ‘in een fase zitten waarbij we geen maatregelen nemen die de hele maatschappij raken’. De aangekondigde maatregelen zijn dan ook geen harde maatregelen. “Mondkapjes dragen in publieke binnen ruimtes wordt weer verplicht, bij elkaar komen mag met maximaal tien man inclusief huisgenoten en bij evenementen en horeca moet je weer een vaste zitplaats hebben. Dus niet zingen of dansen.’’

Gevaccineerden in het ziekenhuis?
Momenteel is 84,8 procent van de mensen boven de 18 volledig gevaccineerd. Van de tieners van 12 tot 18 jaar heeft 53,1 procent beide prikken gehad.
Van de mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis, is 3 op de 4 niet gevaccineerd en 1 op de 4 wel. Over de verdeling op de IC wil arts Loes Jaspers geen uitspraak doen. “Omdat het dan te persoonsgebonden wordt.’’

Onderliggende oorzaken
Op Aruba werd onlangs bekend dat het in veel gevallen gaat om mensen met obesitas die in het ziekenhuis worden opgenomen. Jaspers kan niet zeggen wat op Bonaire de onderliggende oorzaken zijn bij mensen die op de IC belanden. “Er zijn gewoon te weinig mensen op Bonaire, dus dat wordt snel te persoonlijk.’’ Maar over het algemeen verschilt het volgens Jaspers. “Soms zijn het patiënten met overgewicht, soms met afweerstoornissen, maar er komen evengoed gezonde mensen in het ziekenhuis terecht.’’

Reisbubbel voorlopig niet bespreekbaar

Gezaghebber Rijna benoemde tijdens de vorige persconferentie de hoge testprijzen, waardoor het een stuk duurder is geworden om tussen de eilanden te reizen. Er zouden gesprekken worden gevoerd met de andere eilanden om te kijken of er betere voorwaarden konden komen voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd, maar volgens Rijna is dat niet meer aan de orde: “De gesprekken waren gaande om de ABC-reisbubbel weer in het leven te roepen, maar gezien onze hoge besmettingsaantallen is het nu even niet bespreekbaar.’’

Wel kunnen gevaccineerde reizigers nu ook met een antigeen test 24 uur voor vertrek naar Bonaire reizen. Dat is iets goedkoper dan een PCR test.

Horecavaccinatiebewijs
Ook liet de gezaghebber tijdens de vorige persconferentie weten dat er gewerkt zou gaan worden met een coronapas bij horecagelegenheden. Volgens Rijna wordt daar momenteel nog onderzoek naar gedaan. “Natuurlijk moet er apparatuur aangeschaft worden om dit te controleren op echtheid, dus dat zijn processen die lopen.’’

Verplichte quarantaine
Door het hoge aantal besmettingen voelt de Publieke Gezondheid zich genoodzaakt om het bron en contactonderzoek aan te passen. Mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, moeten vanaf 27 november verplicht in quarantaine. Na 5 dagen moeten ze zich vervolgens laten testen. “Wij nemen wel contact op met de nauwe contacten, maar het kan zijn dat ons dat uiteindelijk niet meer lukt. Dan is het belangrijk dat de mensen zich op de vijfde dag komen laten testen’’, aldus Jaspers.

Van de helft van besmettingen is de bron niet bekend. De afdeling Publieke Gezondheid heeft gemerkt dat mensen die nauw contact hadden met een besmet persoon, niet altijd komen testen als zij hiervoor worden opgeroepen. “Dat betreur ik ten zeerste’’, aldus gezaghebber Rijna.

The post Meer maatregelen op Bonaire: ‘de besmettingen stijgen nog steeds’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Alternatieve producten zijn de oplossing om de koopkracht te behouden

25 november 2021 - 2:09pm

WILLEMSTAD – De stelling dat er een enorm tekort aan levensmiddelen is op Curaçao, is niet reëel. Er zijn minder producten van bepaalde merken, maar in plaats daarvan kunnen de supermarkten andere merken aanbieden. Advocaat Achim Henriquez is de wettige vertegenwoordiger van de Vereniging van Supermarkten, SUVECO. Hij verwerpt de stelling dat er enorme problemen zijn door de schaarste aan producten op ons eiland.

De supermarkten hebben maanden geleden gewaarschuwd dat er een schaarste kon ontstaan van bepaalde producten. “Vanaf maart van dit jaar hebben we bij de overheid aangeklopt om te beginnen met een informatiecampagne aan de bevolking, over de vrachtprijzen die stijgen, evenals de prijzen van andere artikelen die wij importeren”, zo legt Henriquez uit.

Suveco heeft de overheid gevraagd om de consument te leren om alternatieve producten te kopen.

Extreem

“Omdat de merken die je gewend bent te kopen, ofwel schaars worden, of de prijs zodanig stijgt, dat de vraag opkomt of we dit product moet blijven importeren.” Volgens Henriquez is het niet zeker of de consument de hoge prijs zal willen blijven betalen. Dit verklaart waarom diverse producten enorm in prijs zijn gestegen.

Van sommige producten is de prijs zo hoog geworden dat het de moeite niet meer waard is om ze in te voeren. Aan de andere kant zijn er producten die al in de fabriek schaars zijn, omdat de grondstoffen om ze te maken momenteel niet verkrijgbaar zijn.

Van sommige producten is de prijs zo hoog geworden dat het de moeite niet meer waard is om ze in te voeren.

“Dit betekent dat er in de fabriek al een schaarste is, waardoor ook wij het product niet bij de producent kunnen kopen.” Achim Henriquez: “Je merkt dat in verschillende fases: de problemen stijgen in het leveringsproces en het transport dat wereldwijd vastzit zorgt ervoor dat de prijzen wereldwijd stijgen.” Deze problemen zijn de oorzaak van wat je tegenwoordig ziet bij alle kleinhandel op Curaçao, aldus Henriquez.

Overheid
Wat verwacht Suveco van de overheid? Henriquez: “We pleiten ervoor dat de overheid de belofte nakomt om de consument in te lichten dat er daadwerkelijk een prijsverhoging is die de supermarkten niet kunnen controleren. Maar men kan de gevolgen verminderen door alternatieve producten te kopen. Op hun beurt kunnen de importeurs – die niet hetzelfde zijn als de supermarkten – grotere hoeveelheden alternatieve producten leveren.”

Schakels
De overheid heeft aandacht voor de situatie van de schaarstes en de prijsverhogingen. Volgens de minister van Economische Zaken, Ruisandro Cijntje, is Curaçao afhankelijk van internationale ontwikkelingen, als het gaat om import.

“De overheid analyseert de mogelijkheid om bepaalde ‘schakels’ op te heffen bij de prijsopbouw, om zo een prijsverlaging waar te kunnen maken.” Dat kan worden opgemaakt uit de verklaring van de minister van Economische Zaken. Minister Cijntje hoopt dat het op 1 januari 2022 zover is dat de aanpassing van de lokale prijsopbouw gerealiseerd kan worden.

Het uitbreiden van de hoeveelheid producten in het basispakket van 23 naar 50, is nog een actie van de overheid om de druk op de consumentenmarkt te verminderen. Cijntje heeft die uitbreiding deze week aangekondigd.

Slechte informatie
Voor wat betreft de smeekbede van SUVECO om een algemene informatiecampagne te starten, zegt minister Cijntje dat hij op korte termijn een vergadering heeft belegd met de organisatie en de importeurs om kennis te maken en te overleggen over de te nemen acties. Cijntje zegt dat de prijzen inderdaad zijn gestegen.

“We bevinden ons in een vrije markt. Dit houdt in dat de concurrentie de markt reguleert.” – Minister Ruisandro Cijntje (MEO)

“Maar er is ook de factor van het leveren van verkeerde informatie over de prijsverhogingen in het buitenland. Dit kan als gevolg hebben dat lokale handelaars de prijzen verhogen van alles wat ze in voorraad hebben.”

Concurrentie
De overheid is zich hiervan bewust, maar beseft ook dat we ons in een vrije markt bevinden. Dit houdt in dat de concurrentie de markt reguleert, zo legt Cijntje uit. Alleen de prijzen van het basispakket zijn beschermd. Daarom is de overheid het eens met het voorstel om de gemeenschap voor te lichten over wat er in de wereld gaande is en uit te leggen waarom de transportprijzen zijn gestegen.

The post Alternatieve producten zijn de oplossing om de koopkracht te behouden first appeared on Caribisch Netwerk.

Tegenstrijdig beleid regeerprogramma Aruba: vooral op duurzaamheid

24 november 2021 - 6:10pm

ORANJESTAD – Het nieuwe regeringsprogramma van kabinet Wever II bevat tegenstrijdig beleid, vooral op gebied van duurzaamheid. Zo wil de Arubaanse regering voldoen aan het klimaatverdrag van Parijs maar ook nog altijd de raffinaderij openen.

Tijdens de presentatie van het programma, geven de premier en ook de ministers van economie/duurzaamheid alsook van natuur, weinig duidelijkheid hoe dit met elkaar valt te rijmen.

Het kabinet benadrukt dat de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) worden gevolgd met een balans tussen economische ontwikkeling en ecologie. Maar op korte termijn, erkent de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes – en daarmee bedoelt ze de komende regeerperiode van vier jaar – ligt de nadruk op economisch herstel.

‘ Eerst economisch herstel’ – Evelyn Wever-Croes, premier van Aruba

“We moeten eerst herstellen en de balans is dat we niet teveel schade aanbrengen aan onze duurzame ontwikkeling noch natuur.”

Minder toeristen, maar wel meer vliegverbindingen
In de uitvoering zal dat volgens haar gemakkelijker moeten gaan nu één minister voor economie en duurzaamheid verantwoordelijk is. Maar deze minister van de kleine coalitiepartij Raiz, Geoffrey Wever, gaat niet over de belangrijkste economische sector toerisme. Die blijft onder bewind van minister Dangui Oduber van de meerderheidspartij MEP.

Deze zei voor de coronapandemie toen hij eveneens de toerismeminister was in kabinet Wever I, dat het aantal toerisme nog zeker naar het dubbele (3 miljoen per jaar) kon doorgroeien. Dat aantal wordt nu niet meer genoemd. Oduber benadrukt dat zijn nieuwe toerismebeleid niet meer mikt op aantallen, maar kwaliteit (lees: minder toeristen die meer uitgeven).

Maar in het regeerprogramma staat dat hij ook veel meer vliegverbindingen wil aanboren en de luchthaven flink wordt uitgebreid. Bovendien openen de komende jaren diverse hotels met duizenden kamers die gevuld moeten gaan worden met toeristen.

Raffinaderij heropenen en nieuw aardgasproject
Duurzaamheidsminister Wever gaat verder ook niet over het energiebeleid, dat in handen is van minister Glenbert Croes (MEP). Deze heeft onder meer als beleidsdoel om de CO2-uitstoot met 45% te verminderen. Croes wil dit bereiken door over te stappen op duurzame energiebronnen en vermindering van fossiele brandstoffen. Maar tegenstrijdig in zijn beleid: hij gaat ook investeren in de heropening van de raffinaderij en een groot aardgasproject.

Over het aardgasproject: de regering gaat door met het plan om over te stappen van olie naar vloeibaar aardgas (LNG) als belangrijkste brandstof. Ze wil bovendien een grote opslagplaats. Om zo een nieuwe economie te kunnen aanboren als gaspompstation voor de Zuid-Amerikaanse regio.

Experts zijn echter al ruime tijd over eens dat aardgas (dat net als olie een fossiele brandstof is) geen geschikte transitiebrandstof is in de strijd tegen de klimaatcrisis. Een belangrijke reden is het hoge risico op methaanlekken. Aardgas bestaat voor 80% uit methaan en deze broeikasgas warmt de aarde sneller op dan CO2.

Daarbij is op de recente klimaattop in Glasgow door een groot aantal landen afgesproken om te stoppen met overheidsinvesteringen in fossiele energieprojecten. Uit de vragen hierover aan de Arubaanse minister van duurzaamheid, die de klimaattop ook bijwoonde, blijkt dat de Arubaanse regering aardgas nog steeds als transitiebrandstof blijft zien.

‘Mee eens om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen’- Geoffrey Wever, minister van duurzaamheid

“Ik ben het wel eens met wat daar is afgesproken, om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen. Daarom is onze focus op schone en duurzame energieën”, zegt minister Geoffrey Wever. Over de nadelen van aardgas voor het klimaat, antwoordt hij dat hij dit nog uitzoekt. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit technische deel niet beheers.”

The post Tegenstrijdig beleid regeerprogramma Aruba: vooral op duurzaamheid first appeared on Caribisch Netwerk.

Geestelijke gezondheidszorg hangt aan een zijden draadje

23 november 2021 - 7:27am

WILLEMSTAD – De Caprileskliniek verkeert in slechte economische omstandigheden en kan niet de optimale zorg leveren. Zo beschrijft Henk Kamsteeg, directeur van de Caprileskliniek, de situatie in Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis van Curaçao.

Er zijn enkele groepen die niet voldoende zorg krijgen en er zijn wachtlijsten. “Het is onze wens om de ambulante dienstverlening uit te breiden, thuiszorg te leveren, om opname te voorkomen en in een vroeg stadium hulp te bieden.” Maar dat lukt nu niet, omdat momenteel de kliniek niet genoeg mensen beschikbaar heeft om het werk te doen.

Diensten
De Caprileskliniek levert geestelijke gezondheidszorg, vanaf de geboorte tot het einde. Kinderen worden behandeld bij ‘Yuda bo Yu’ (Help je kind, vert.), psychiatrische hulpverlening voor kinderen en jongeren. De kliniek biedt ook ambulante hulp. Er is een polikliniek die bezocht kan worden voor consulten en behandelingen. De afdeling PAAS in het CMC valt ook onder de Caprileskliniek. PAAS levert specialistische zorg met psychologen en psychiaters in dienst van de Caprileskliniek.

‘Momenteel heeft de Caprileskliniek niet genoeg personeel om al het werk te doen’

– Henk Kamsteeg, directeur Caprileskliniek

Verder valt ook onder de Caprileskliniek de Fundashon Sonrisa (Stichting Glimlach, vert.), beschermd wonen voor chronische psychiatrische patiënten. Het is bedoeld voor mensen die een hoge mate van zelfstandigheid hebben. Het doel is dat zij zoveel mogelijk in de samenleving kunnen integreren.

Sinds vorig jaar valt de Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA, Stichting voor Verslavingszorg) ook onder de Caprileskliniek.

Geschiedenis van de schuld
In het jaar 2000 werd de Caprileskliniek onafhankelijk, nadat het daarvoor een overheidsinstantie was. De tarieven werden overgenomen. Na 2010 werd aangegeven dat dit zo niet langer kon en dat de tarieven moesten worden aangepast.

Ondertussen zijn er diverse rapporten geschreven die aangeven dat de tarieven moeten worden aangepast en dat een nieuwe tarievenstructuur nodig is, inclusief de tarieven voor nieuwe dienstverleningsproducten. Maar aangezien er uiteindelijk niets aan de tarieven is gedaan, stegen geleidelijk de schulden van de kliniek.

Actiedag
Nadat het personeel vorige maand vanwege een beslag een dag staakte, ging de SBAB controleren en constateerde dat er inderdaad onvoldoende geld is om het personeel te betalen. Het beslag is ongedaan gemaakt, en de volgende dag konden de salarissen worden uitbetaald.

Op verzoek van de Ontvanger is er met de BAB afgesproken dat er een zogeheten invorderingsonderzoek wordt gedaan. Op basis van dit onderzoek zal er een gesprek plaatsvinden tussen Capriles en de Ontvanger. Kamsteeg: “Dit onderzoek moet aantonen dat een dergelijk beslag nooit meer mag plaatsvinden.”

Rechtszaak
De Caprileskliniek gaat haar gelijk halen in de rechtszaal, opdat de overheid de tariefstructuur aanpast. Dit is een manier om te proberen het bestaan van de kliniek te garanderen, zo stelt Kamsteeg.

“Als een patiënt wordt opgenomen, krijgt deze goede zorg, maar wij zitten met het minimum onder andere voor wat betreft de vorming van het personeel, het aantal mensen dat op elke afdeling werkt.” Kamsteeg legt uit dat omdat de kliniek niet kan voldoen aan bepaalde financiële verplichtingen, onder ander het betalen van belastingen. Hierdoor loopt het bestaan van de Stichting gevaar.

Hoe groot is dat gevaar? “Ik denk dat wij zo’n grote rol spelen in de gemeenschap, dat de Caprileskliniek altijd zal blijven bestaan. Maar het blijft een zeer moeilijke zaak.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/kamsteegkorte.mp3 Henk Kamsteeg legt uit hoe nijpend de situatie is

“De zorg voor kinderen en jeugd lijdt het meest onder de slechte financiële omstandigheden van de Caprileskliniek. Verder is het uitblijven van de hulp bij onzichtbare nood ook een reden voor bezorgdheid.” Dit antwoordt Henk Kamsteeg op de vraag welke zorg het meest te lijden heeft van de precaire gezondheidssituatie op dit moment.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/kamsteegmucha.mp3 Henk Kamsteeg: ‘zorg voor de jeugd lijdt het meest’

Persoonlijk
Voor wat betreft het personeel van de Caprileskliniek ontbreekt het aan capabel personeel. Er is onder andere een schaarste aan Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen, SPV’ers. Kamsteeg: “Momenteel gebruiken we verpleegkundigen met een beetje ‘bagage’ in hun vorming, op het gebied van de psychiatrie. En dat geldt ook voor andere specialistische functies.”

Voor wat betreft de psychiaters zijn er onvoldoende Curaçaose professionals onder hen. “We zijn afhankelijk van personeel uit Nederland en Latijns-Amerika.” Maar dat is niet makkelijk. Kamsteeg legt uit dat de Nederlandse psychiaters andere salarissen gewend zijn vergeleken met die op Curaçao. Dit geeft minder problemen bij de Latijnsamerikaanse psychiaters, waarvan volgens hem gezegd moet worden dat ze een goed niveau hebben.

“Maar het is niet makkelijk om hen naar Curaçao te halen, vanwege de bestaande regels. Vorige week is er wel weer een vergunning verkregen voor een Venezolaanse psychiater.”

The post Geestelijke gezondheidszorg hangt aan een zijden draadje first appeared on Caribisch Netwerk.

Week tegen Kindermishandeling op Bonaire: ‘verandering lukt niet binnen één generatie’

22 november 2021 - 8:05am

KRALENDIJK – “We zien veel verwaarlozing en als wij hier met ouders over praten, merken we dat zij zich hier niet zo bewust van zijn’’, vertelt Frida Windster, Jeugdzorg professional en aandachtfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Op Bonaire is afgelopen week door verschillende organisaties stilgestaan bij de Week tegen Kindermishandeling. Het thema dit jaar is ‘verwaarlozing is dichterbij dan je denkt’.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Verwaarlozing betekent onder meer dat kinderen thuis onvoldoende aandacht krijgen. Om kinderen bij dit onderwerp te betrekken, heeft Jeugdzorg verschillende groep-8 klassen op basisscholen bezocht om erover te praten. “We proberen ze op een luchtige manier te motiveren om met hun ouders, tante, of juf in gesprek te gaan. Ook geven we tips over wat ze zelf kunnen doen als ze bijvoorbeeld een vriend of vriendin zien die problemen heeft’’, zegt Windster.

“Het is niet de bedoeling om ouders te vertellen wat ze fout doen, maar om te kijken hoe het anders kan’’, aldus Windster. “Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van de aandacht voor je kind is belangrijk.’’

Meldpunt
Guiami is een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, dat ruim een jaar geleden werd opgericht. “In het bestuursakkoord stond dat iets gedaan moest worden aan kindermishandeling en huiselijk geweld, daaruit is Guiami ontstaan’’, vertelt coördinator Patricia Hassell.

Ook Hassell vindt verwaarlozing een belangrijk thema. “Het is niet alleen maar het kind eten geven, maar écht aandacht geven aan je kind. Je ziet vaak dat dat ondergesneeuwd wordt, omdat ouders economisch hun hoofd boven water moeten houden. Daardoor mist het stukje genegenheid.’’

Laagdrempelig
Met de komst van Guiami is er nu een centraal punt gekomen waar mensen terecht kunnen. “Voorheen ging iemand direct naar een hulpinstelling. Nu kijken wij waar in de keten diegene het beste ondersteunt kan worden’’, legt Hassel uit. Ook is het laagdrempelig. “Je moet ons toestemming geven om bijvoorbeeld contact op te nemen met een instelling. Dat kunnen wij niet zomaar doen.’’ Verder kan Guiami het slachtoffer bijstaan bij het doen van aangifte. “Bijvoorbeeld als iemand dat niet durft. Op dat moment kunnen wij dat stukje ondersteuning en veiligheid bieden.’’

Hoog aantal meldingen

Guiami kreeg dit jaar 93 meldingen binnen. “We zien huiselijk geweld en kindermishandeling, maar ook economische uitbuiting, ouderenmishandeling en uitbuiting en stalking. Kinderen zijn vaak getuigen van huiselijk geweld’’, aldus Hassell. “Ons doel is dat het geweld stopt. We moeten niet verwachten dat we dit binnen één generatie oplossen, maar ik ben blij dat mensen durven te melden, de beweging is er.”

‘Na een campagne erover, zijn ouders zich meer bewust dat een kind slaan niet mag’

Windster: “na de campagne van vorig jaar zijn ouders zich er bewuster van dat het slaan van je kind niet mag. Ook merken we dat ouders echt aan de slag gaan met tips en dat kinderen sneller aangeven dat ze gehoord willen worden. Verandering gebeurt niet in een keer, dus daarom is het belangrijk dat dit onderwerp blijft leven’’, aldus Windster.

Op Saba en Sint-Eustatius wordt komend jaar ook gewerkt naar een advies- en meldpunt dat, net als Guiami op Bonaire, gratis beschikbaar is voor burgers. Wel is er al een advies-en meldpunt voor professionals.

Kindertelefoon
Een van de aanbevelingen die de Kinderombudsman deed naar aanleiding van het rapport ‘Als je het ons vraagt. Kinderen op de BES-eilanden’, was het opzetten van een kindertelefoon. Volgens Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) wordt dit binnenkort gelanceerd, als eerst op Sint Eustatius. “Volgens planning in het vierde kwartaal. De ontwikkeling is daar in volle gang.’’ Naar verwachting volgen Saba en Bonaire in de loop van 2022.

Momenteel wordt gewerkt aan een jaarcampagne waarin aandacht wordt gevraagd voor verschillende vormen van (onbedoelde) verwaarlozing. In 2018 heeft RCN samen met de openbare lichamen en ketenpartners op de BES-eilanden een bewustwordingscampagne over huiselijk geweld opgezet, maar deze was na 6 maanden weer afgelopen.

“In Europees-Nederland heb je jarenlange campagnes. Daarom zijn we hierover in gesprek gegaan met de ministeries en de openbaar lichamen’’, vertelt Cora Knopper, senior communicatieadviseur bij Rijksdienst Caribisch Nederland.

The post Week tegen Kindermishandeling op Bonaire: ‘verandering lukt niet binnen één generatie’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Ondanks hoge coronacijfers, geen zorgen: “De mensen zijn gewoon moe van corona”

19 november 2021 - 10:24pm

KRALENDIJK – “We zien de cijfers, maar we zijn gewoon moe van corona”, zegt July Athill. Ze is een 48-jarige inwoonster van het eiland. De afgelopen weken zag Bonaire weer een toename van het aantal coronabesmettingen. De cijfers zijn relatief hoger dan de buureilanden in het Koninkrijk.

Ondanks deze ontwikkeling lijkt het alsof de inwoners geen reden zien om zich zorgen te maken. Regelmatig zijn er groepen mensen in het centrum of op het strand te vinden, die samen willen feesten.

Geen drama
“Het drama gevoel is er vanaf. De angst die we hadden bij de eerste golf is er niet meer”, zegt Nina den Heyer. Zij is gedeputeerde voor publieke gezondheid. De hoge cijfers schrijft ze toe aan de testfrequentie.

Personen die in contact zijn geweest met een persoon die besmet is, moeten op de vijfde dag weer testen. Ongeacht of iemand gevaccineerd is of symptomen vertoont. “Als je meer test, dan vang je ook meer mensen. Onze cijfers zijn inderdaad hoger dan Curaçao maar we testen ook meer dan op Curaçao”, zegt ze.

Geen vertrouwen
De Bonairiaanse Michelina Adoptie volgt de situatie rondom COVID-19 niet. “Ik houd me niet meer met corona bezig. Ik volg de cijfers of de persconferenties niet. Ik wil zo normaal mogelijk leven. De pandemie heeft lang genoeg geduurd en ik vertrouw de cijfers niet.”
Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Ze werkt in de toeristensector. “Het merendeel van de toeristen is gevaccineerd en heeft een QR-code. Het is allemaal veilig”, zegt ze. Voor de 37-jarige Eulalia Rojer heeft de pandemie geen impact meer op haar leven. “Het is normaal geworden. Ik denkt niet dat er strengere maatregelen zullen komen. Waarom zou het? Ik beschouw dit als een soort griep”, zegt ze.

Geen bedreiging
Sommige mensen vinden corona geen bedreiging omdat de klachten bij hen over het algemeen meevallen. “Inmiddels hebben we allemaal direct of indirect met corona te maken gehad. We zien ook dat het meevalt. Dit is uiteraard te danken aan het vaccin”, aldus Den Heyer.

Den Heyer vindt de situatie stabiel. “Je kunt dit zien aan het aantal ziekenhuis opnames. Er zijn vier opnames op dit moment. En we zien dat de meeste patiënten niet op de Intensive Care belanden. Uiteraard is dit te danken aan het aantal vaccinaties.” Ze merkt dat men minder voorzichtig is geworden. “We omhelsen en kussen elkaar weer”, zegt ze.

Geen grote groepen
Ondanks dat er minder angstgevoel heerst, houden enkele mensen wel rekening met de pandemie. “Ik ben ook moe van de coronatijd maar ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Ik vermijd grote groepen mensen en houd me aan de maatregelen”, zegt Giovanna Frans. Ze is 52 jaar oud en behoort tot de risico groep.

“Op Curaçao zie je dat mensen meer discipline hebben. Je komt nergens binnen zonder een mondkapje. Hier loopt iedereen rond zonder mondkapje”, zegt Kees Bos. Hij woont al vijf jaar op het eiland. “Ik ben ook moe van deze pandemie maar ik wil vrij kunnen reizen tussen de eilanden. Ik wil geen strengere maatregelen, daarom hou ik me aan de regels”, zegt hij.

‘Ik ben ook moe van de coronatijd maar ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Ik vermijd grote groepen mensen en houd me aan de maatregelen’ – Giovanna Frans (52)

Shanella Winklaar vindt dat de mensen zich aan de regels moeten houden. “Mensen krijgen corona en ze blijven niet thuis. Ze gaan gewoon naar de supermarkt, of naar het werk. En ook het feesten moet stoppen. Ik vind dat ouders daar met hun kinderen over moeten praten. De besmettingen zijn vooral onder lokale mensen, want de toeristen nemen corona niet mee.’’

‘Het ligt aan de scholen’
Sommige mensen vinden dat scholen een belangrijke verspreidingsplek voor het coronavirus vormen. De hoge cijfers zouden vooral liggen aan het aantal bestemmingen onder kinderen. Veronica Paulina heeft twee kinderen en ze geeft ook zelf huiswerkbegeleiding aan huis.

“Kinderen worden op school besmet en nemen dit mee naar huis. Ik vind dat de scholen strikter met de maatregelen moeten omgaan. Ik merk dat de leerkrachten niet eens een mondkapje dragen”, zegt ze. Adoptie beaamt dit. “Je hoort op het allerlaatste moment en via via dat een leerkracht besmet is.”

’Besmettingen op scholen zijn niet uit te sluiten maar er is geen reden tot zorg’ – Nina den Heyer, Gedeputeerde voor publieke gezondheid

Volgens Den Heyer zijn besmettingen op scholen niet uit te sluiten maar er is geen reden om zorgen te maken. “Ik heb inmiddels met de schoolhoofden gezeten en ze geven aan dat de situatie onder controle is. Tot nu toe is maar een school wegens besmetting gesloten. Verder zijn er twee kinderopvangen als voorzorgsmaatregelen tijdelijk gesloten”, zegt ze.

Discussie
De lokale media besteedt regelmatig aandacht aan situaties die in pricipe tegen de coronamaatregelen in gaan. Hierdoor ontstaan er vaak verhitte discussies op sociale media tussen mensen die zich aan de maatregelen houden en anderen die dit minder strikt doen. Uit het merendeel van de reacties kan worden opgemaakt dat de inwoners van het eiland inmiddels genoeg hebben van de heersende pandemie. “Hoe lang is het houdbaar om telkens weer op te schalen en dan weer af te schalen?”, is een veel gehoorde kreet.

Den Heyer vindt dat de bevolking zich hoe dan ook aan de geldende maatregelen moet houden. Toch herkent ze het gevoel dat bij een grote groep inwoners leeft. “Het blijft frusterend als je voor de zoveelste keer een cultureel evenement moet afblazen wegens coronamaatregelen”, zegt ze.

‘IK GA ECHT NIET NAAR ILLEGALE FEESTJES’
– Shaquille Hazel (MBO-student)

Vind je dat er genoeg gedaan wordt? “Het kan beter.’’
Wat zou er nog kunnen gebeuren? “Dat meer mensen zich laten testen en vaccineren, want de aantallen moeten omlaag.’’
Ken je veel mensen die naar illegale feestjes gaan? “Ik ken wel een paar mensen, klasgenoten bijvoorbeeld die gaan, maar ik ga echt niet, ik blijf gewoon thuis.’’
Wat vind je ervan dat, leeftijdsgenoten in dit geval, lak hebben aan de regels en gewoon naar feestjes gaan? “Dat is wel jammer, want je moet je gewoon aan de regels houden en als je dat niet doet zijn er consequenties.’’

The post Ondanks hoge coronacijfers, geen zorgen: “De mensen zijn gewoon moe van corona” first appeared on Caribisch Netwerk.

Steeds meer gevaccineerden belanden in het ziekenhuis

18 november 2021 - 5:43pm

ORANJESTAD – In de vierde coronagolf op het eiland, ziet het Arubaanse ziekenhuis HOH ‘per week een verschuiving van langzaam meer opnames onder gevaccineerden’.

Horacio Oduber Hospital (HOH) vergeleek de data van het einde van de derde golf (8 april tot en met 3 juli) met die van de vierde golf. Het percentage gevaccineerden dat door corona in het ziekenhuis belandt, is van 10 naar 22% gestegen en op de intensive care van 0 naar 22%.

Volgens ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop gebeurt op Aruba wat wereldwijd ook te zien is: geleidelijk minder bescherming van coronavaccins tegen ernstige ziekteverschijnselen.

De Arubaanse overheid is al begonnen met het geven van boosters aan risicogroepen. In eerste instantie was dat aan mensen met ernstige ziektes zoals kanker en van wie het immuunsysteem zwak is. Maar inmiddels ook aan mensen boven de 60 jaar en zorgpersoneel.

Maar hoe zit het met de bescherming van de vele Arubanen met overgewicht. Meer dan 80% van de bevolking heeft overgewicht, van wie de helft zo ernstig, dat ze obees zijn.

‘De rode lijn om in het ziekenhuis te belanden, is obesitas’ – Jacco Vroegop, directeur HOH

RIVM adviseerde in januari van dit jaar om bij mensen met zeer ernstig overgewicht een langere naald (38 mm) te gebruiken tijdens het vaccineren, om zo beter door het vetweefsel te komen. Op Aruba is volgens Directie Volksgezondheid alleen de 25 mm-naald gebruikt.

RIVM adviseert ook om mensen met ernstig overgewicht een derde boostershot te geven. Maar te zware Arubanen zijn nog niet aan de beurt voor een derde prik, als ze jonger dan 60 zijn dan wel geen ernstig onderliggende ziekte hebben.

Bij zowel gevaccineerde als ongevaccineerde patiënten, is overgewicht een groot probleem -bron: HOH

Begin van deze maand publiceerde het ziekenhuis een analyse van comorbiditeiten van patiënten die tijdens de vierde golf zijn opgenomen. Het gaat om mensen die naast Covid, ook andere ziektes hebben.

“De rode lijn om in het ziekenhuis te belanden, is obesitas”, zegt Vroegop. De analyse laat namelijk zien dat 80% van de coronapatiënten overgewicht had. De ziekenhuisdirecteur zegt verder dat ‘het erop lijkt dat vaccinatie de obese mensen slechts gedeeltelijk beschermt tegen ziekenhuisopname’.

Fastfoodindustrie breidt zich uit
De Arubaanse overheid kon door de coronapandemie vorig jaar haar nationale preventieplan – met veel aandacht voor het overgewichtprobleem onder de bevolking- niet uitrollen. Om zich als burger beter tegen het virus te beschermen, gaf de overheid wel veel voorlichting over een gezondere levensstijl.

De Arubaanse premier en minister van Economische Zaken vorig jaar bij de opening van een nieuwe Burger King. Binnenkort opent weer een nieuwe vestiging -bron: regering van Aruba

Maar aan de andere kant geeft de overheid ook ruim baan aan de fastfoodindustrie. Zo zijn er sinds de pandemie drie nieuwe fastfoodrestaurants geopend en binnenkort opent een vierde. Bij de ketens staan dagelijks lange rijen. Uit een gezondheidsonderzoek van 2018 bleek al dat fastfood meest favoriet is bij Arubanen die buitenshuis eten.

Inmiddels heeft de overheid de uitrol van het nationale preventieplan weer hervat. Eén van de plannen is om een obesitaskliniek te openen bij het ziekenhuis om te zware mensen onder begeleiding gezonder te leren leven. Volksgezondheidsminister Dangui Oduber hoopt deze nog volgende maand te kunnen openen.

The post Steeds meer gevaccineerden belanden in het ziekenhuis first appeared on Caribisch Netwerk.

Regering: ‘Koopkracht bevolking door container-crisis fors achteruit gegaan’

16 november 2021 - 11:57pm

WILLEMSTAD – Naar aanleiding van de wereldwijde ‘containter-crisis’ past de regering van Curaçao één van de plannen in het regeerakkoord aan. Het omzetbelastingtarief, beter bekend als ‘ob’, zal niet worden verhoogd van 6% naar 7%.

Containers
Dat heeft minister van Financiën Javier Silvania bekend gemaakt. In het regeerakkoord van het kabinet-Pisas II staat vermeld dat het omzetbelastingpercentage zal worden gewijzigd naar een vast 7% tarief.

In een toelichting geeft Silvania aan dat als gevolg van Covid-19 de prijzen van containers wereldwijd enorm zijn gestegen, waardoor producten op dit moment veel duurder zijn. Volgens Silvania is daarmee de koopkracht van de Curaçaose bevolking fors achteruit gegaan. Hij noemt het ‘voortschrijdend inzicht’ om het ob-tarief niet te verhogen.

Oppositie
Vanuit de oppositie was kritiek gekomen op de geplande verhoging. Oud-minister van Economische Ontwikkeling, en huidig fractieleider van de partij MAN, Steven Martina stelde vorige week dat de wijziging van het ob-tarief enorme gevolgen heeft voor de koopkracht van de bevolking.

De beslissing om de ob niet te verhogen, is volgens minister Silvania een voorbeeld van ‘voortschrijdend inzicht’

Een verhoging van de ob van 6 naar 7 procent in combinatie met de eliminatie van de ob-korting op import zal volgens Martina voor een enorme prijsstijging zorgen op Curaçao. Producten worden volgens hem daardoor niet 1, maar 6.3% duurder.

Dat Silvania het plan, in ieder geval voorlopig, heeft ingetrokken juicht partij MAN toe.

Inflatie
Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Curaçao kent het eiland een inflatiecijfer van 3.2 procent. De categorieën die het meest hebben bijgedragen tot de prijsontwikkeling, in de periode van augustus 2021 ten opzichte van augustus 2020, zijn voeding, wonen en gezondheidszorg. In de genoemde periode is de prijs van voeding met 6.5 % gestegen.

Het verlies van koopkracht is voor de regering Pisas-II, waar Silvania minister van is, een belangrijk punt. Verhoging van welzijn en welvaart van de bevolking is volgens het regeerakkoord de belangrijkste leidraad.

The post Regering: ‘Koopkracht bevolking door container-crisis fors achteruit gegaan’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Procureur-generaal: kritiek christelijke pastoors op geaardheid Hofpresident ‘ontoelaatbare aanval op rechtstaat’

13 november 2021 - 11:24pm

WILLEMSTAD.- De Curaçaose procureur-generaal Ton Maan heeft bijna een maand na dato in harde bewoordingen gereageerd op de kritiek van de Curaçaose vereniging van christelijke pastoors. Die hadden vraagtekens gezet bij de integriteit van de beoogde nieuwe Hofpresident, mr. Mauritsz de Kort, vanwege diens geaardheid.

Volgens Maan mag kritiek op rechterlijke uitspraken. Het hoort er volgens hem bij. ‘‘Maar iedere burger of maatschappelijke groepering moet zich altijd blijven realiseren dat het publiekelijk diskwalificeren van de rechter omdat diens persoon of geaardheid niet past bij het eigen wereldbeeld, een ontoelaatbare aanval is op een van de pijlers van de rechtstaat, onze integere rechtspraak.’’

Uitspraak
Dat zei Maan in een toespraak tijdens de installatie van nieuwe rechters op 12 november. De zaak draait om een uitspraak van de rechter op Curaçao, op 13 september, waarin werd bepaald dat er ‘geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren’. Zeker zolang er geen sprake is van een geregistreerd partnerschap.

’Het publiekelijk diskwalificeren van de rechter omdat diens persoon of geaardheid niet past bij het eigen wereldbeeld is een ontoelaatbare aanval op een van de pijlers van de rechtstaat’ – Ton Maan, procureur-generaal

Dat was de uitkomst van een zaak die de mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean had aangespannen namens twee vrouwen op het eiland die in het huwelijk willen treden. Het is volgens de rechter aan de wetgever om maatregelen te treffen om de ‘ongeoorloofde discriminatie’ op te heffen.

‘Activistische rechters’
De Asosashon Pastornan Kristian (APK) schreef ruim een maand later, op 16 oktober, een reactie op de zaak. Daarin keerde de APK zich tegen de ‘activistische rechters’. Volgens de vereniging kan het huwelijk alleen voorbehouden zijn aan man en vrouw. Daarbij stelde het de vraag hoe de bevolking vertrouwen kan hebben in het gerecht ‘als er een openlijk homoseksuele man wordt voorgedragen als hofpresident?’

Daarop liet onder meer de Orde van Advocaten weten zich te keren tegen de in hun ogen discriminerende uitlatingen van de APK. Ook andere organisaties, waaronder religieuze, stelden dat de christelijke pastoors een grens hadden overschreden door de hofpresident op zijn geaardheid aan te vallen.

Hofpresident
Tijdens de installatiezitting op Curaçao is ook de huidige Hofpresident, mr. Eunice Saleh, ingegaan op de vraag van de APK of de Curaçaose bevolking nog wel vertrouwen kan hebben in het Hof. Saleh benadrukt dat het genoemde vonnis niet door De Kort is gewezen.

Verder zegt ze dat het Hof niet eerder heeft gereageerd op de opmerkingen van APK, omdat die betrekking hadden op een rechtszaak. Het Hof wil niet publiekelijk in debat gaan over inhoudelijke zaken. ‘‘Maar de uitspraak van de APK raakt ook een groter thema: vertrouwen in rechters en rechtspraak in het algemeen’’, aldus Saleh.

Democratische rechtstaat
Ze noemt onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak één van de kenmerken van een gezonde democratische rechtstaat. Dat de APK haar geuite bedenkingen ten aanzien van de aanbevolen president koppelt aan het vertrouwen in het Hof en rechtspraak als institutie, is volgens haar geen reden tot zorg.

‘‘Ons rechtssysteem kent waarborgen ter bevordering van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van rechtspraak. De verschillende Staatsregelingen, de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof, het Rijksbesluit rechtspositie Gemeenschappelijk Hof en andere wettelijke regelingen bevatten verschillende bepalingen die beogen de onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van de rechtspraak te waarborgen’’, aldus Saleh.

’Ons rechtssysteem kent waarborgen ter bevordering van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van rechtspraak’ – Hofpresident Eunice Saleh

Volgens haar heeft Hof ‘het waarborgen van het vertrouwen in de rechtspraak, continue hoog op de agenda staan’. Het Hof heeft er volgens haar dan ook ‘alle vertrouwen in dat deze kernwaarde ook bij de aanbevolen toekomstige president in goede handen is’. De Kort zal werkzaam zijn als Hofpresident vanaf 1 januari 2022.

The post Procureur-generaal: kritiek christelijke pastoors op geaardheid Hofpresident ‘ontoelaatbare aanval op rechtstaat’ first appeared on Caribisch Netwerk.