kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 16 min 34 sec geleden

Arubaanse jongeren schieten meer, vader vermoordde Sayuri voert tevergeefs actie

5 augustus 2022 - 5:03pm

Het aantal schietpartijen op Aruba is in vijf jaar gestegen, de daders blijken uit politiecijfers vooral jonge jongens tussen 15 en 22 jaar oud. Ook de slachtoffers zijn jongeren. Zoals de 19-jarige Sayuri Petronia; op 4 juni 2021 schoten twee minderjarigen haar door het hoofd dood.

“Vanaf die dag in juni is mijn leven veranderd, sindsdien strijd ik elke dag. Vandaag is het mijn kind geweest, morgen kan het andermans kind zijn”, zegt vader Mike Petronia. Met stickeracties, stille tochten en brieven aan de politiek en gouverneur strijdt hij al een jaar tegen de stijgende criminaliteit onder jongeren op Aruba. “Maar tot nu toe is er niks veranderd.”

Gevaarlijke wending

Vorig jaar waren er acht moorden waarvan zes met vuurwapens. Dat zijn drie meer dan het gemiddelde van wat de politie de afgelopen jaren registreerde. In 2020 werd er zelfs geen enkele moord gepleegd. Dit jaar zijn er al 18 schietgevallen, ‘een gevaarlijke wending’ zegt de politie.

Ook het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen om ‘bende gerelateerde criminaliteit waarbij jongeren zijn betrokken die in het bezit zijn van vuurwapens’. Samen met de politie gaan ze nu meer controleren en fouilleren op illegaal vuurwapenbezit.

Minister: voorzichtig met cijfers
De Arubaanse minister van justitie Rocco Tjon vindt dat er voorzichtig met deze criminaliteitscijfers omgesprongen moet worden. Er is een golf van zware misdrijven zoals het aantal moorden in de periode van voor de pandemie en 2021, beaamt hij.

“Dat was dan ook reden om te gaan investeren in hulppreventie, en natuurlijk is elk geval een geval te veel. Maar als je naar de cijfers van de afgelopen jaren kijkt, blijven die wel constant. Er is geen sprake van een piek.”

Gebroken gezinnen

Meer dan de helft (67 procent) van de Arubaanse jongeren die in aanraking komen met justitie, komt uit gebroken gezinnen, zegt Stichting Reclassering. Zo ook de daders van de moord op Sayuri.

Beiden zijn verschillend berecht: een als volwassene en de andere dader kreeg jeugd-tbs waarvoor hij naar het buitenland moet omdat die behandeling niet op Aruba bestaat. De vraag is of hij dat krijgt; in andere gevallen negeerde Aruba het vonnis van de rechter en sloot jongeren in de gewone jeugdgevangenis op.

Zonder de juiste behandeling gaan ze vaak weer de fout in: lees hier het verhaal van Jeffrey

Maar het Recherche Samenwerkingsteam (RST) – waarin lokale en Nederlandse rechercheurs samen optrekken – schept voor de komende jaren een ander beeld. “Respondenten in Aruba zijn bezorgd over een verharding van de criminaliteit en het toenemende geweld onder jongeren. Ook zijn er zorgen over de hoeveelheid vuurwapens die in omloop zijn”, aldus het RST in zijn criminaliteitsbeeldanalyse 2022-2023.

Illegale wapens uit Venezuela
Uit de gegevens van de kustwacht blijkt dat niet alleen mensen maar ook wapens en munitie uit Venezuela dat op 30 kilometer afstand ligt naar Aruba worden gesmokkeld. In 2018 onderschepte de kustwacht zelfs vier handgranaten. Het is daarom dat in de afspraken die Aruba maakte met Nederland over de coronasteun, hiervan ook veel geld gaat naar de grensbewaking.

Want dat is volgens minister Tjon ‘de eerste lijn van defensie’, zorgen dat er minder vuurwapens op het eiland komen.

“De tweede lijn van defensie is het hebben van preventieve programma’s voor de jeugd en daarom is ook het concept Veilige Bario’s in het leven geroepen”, vertelt minister Tjon verder. Het gaat om allerlei projecten die kwetsbare jongeren in deze achterstandswijken op het rechte pad moeten houden.

Vader teleurgesteld
Maar Petronia ziet na een jaar nauwelijks verandering op straat. “Ik ben teleurgesteld, de politiek ziet de ernst van de situatie niet in. Mensen willen er niet over praten.” Hij wacht nog steeds op de inzamelingsactie voor illegale vuurwapens die het OM in mei beloofde. Het parlement trok aan de bel in maart, stelde vragen, maar zegt Petronia: “Vrijwel elk weekend zijn er schietincidenten geweest.”

Sinds de dood van zijn dochter voert Mike Petronia actie – eigen foto

Petronia stuurde ook de Nederlandse premier Mark Rutte een brief want hij vindt dat het vuurwapengeweld onder jongeren het hele Koninkrijk aangaat. “Als je kijkt naar de stijging van de criminaliteitscijfers, ook op Curaçao en Sint-Maarten zijn ze hoog en ook in Nederland, dan is het toch een probleem op Koninkrijksniveau?” Maar Rutte liet hem weten dat Aruba het zelf moet oplossen.

“Ik laat me in ieder geval niet ontmoedigen en zal blijven strijden voor gerechtigheid voor mijn dochter.”

The post Arubaanse jongeren schieten meer, vader vermoordde Sayuri voert tevergeefs actie first appeared on Caribisch Netwerk.

Armoede op Curaçao: ‘Enorme vraag naar schoolspullen’

4 augustus 2022 - 6:46am

De vraag naar schoolspullen is door de armoede op Curaçao opvallend gestegen, ziet overheidsstichting Sige. Veel kinderen kunnen niet geholpen worden. Door de economische situatie zijn veel collectebusjes en dozen zelfs leeg teruggekomen. 

“We hebben heel veel telefoontjes gekregen die we nog niet konden bedienen”, vertelt Eveline Blijden (Sentro pa Inovashon i Guia Edukashonal). Ze moet nu vaak ouders en kinderen teleurstellen: meer dan 625 jongeren helpen, kan de stichting simpelweg niet aan.

Economische crisis
Er was al veel armoede op Curaçao, maar de nasleep van de corona-pandemie is in het dagelijkse leven goed te merken, vertelt de begeleider van Sige. “Je ziet dat er veel werkloosheid is, heel veel armoede. Je ziet de sociale situatie terug op de scholen. We hadden het doel om meer scholieren of studenten te helpen, maar door de economische crisis is dat niet gelukt.”

Stichting vraagt om donaties, maar krijgt lege dozen terug
De stichting heeft geprobeerd om een inzameling te houden bij verschillende supermarkten. Mensen konden schoolspullen doneren. “Maar dat is niet goed gegaan. De voorgaande jaren kregen we een aantal dozen met materiaal. Dit jaar kregen we heel veel lege dozen terug.”

Er waren ook tien collectebusjes op verschillende locaties. “Maar dat ging ook niet naar onze verwachting. Alles blij elkaar opgeteld, hadden we 182 gulden. Heel erg..”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/schoolspullen_gebrek.mp3 Eveline Blijden (Sige) over het gebrek aan schoolspullen

Download audio

De stichting zorgt voor een schooltas, met een broodtrommel en drinkbeker. Mappen, pennen en potloden. Een gum, een slijper en een schaar. Ook schriften, een geodriehoek en een passer. Dat is de basis; ouders moeten zelf de schooluniformen zien te kopen, die een paar honderd guldens kosten.

Wiskunde, zonder goede rekenmachine
Er zijn ook duurdere spullen die scholen verplicht stellen. Bijvoorbeeld een grafische rekenmachine voor het vak wiskunde, waarmee je een grafiek kunt maken. Het kost rond de 250 gulden.

“Maar het budget daarvoor hebben wij niet”, zegt Blijden. Het betekent dat sommige jongeren geen huiswerk of een proefwerk kunnen maken, als zo’n grafische rekenmachine niet kunnen lenen.

Wat als het budget opraakt?
Het budget voor de schoolspullen raakt op. Dan doen zich er pijnlijke situaties voor op het kantoor van de stichting. “Er was laatst een familie van vijf kinderen. Twee van hen konden we niet helpen, want we hadden niet meer schooltassen. We hebben geen geld om meer tassen te kopen.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/schoolspullen_helpen-met-wat-we-kunnen.mp3 Eveline Blijden (Sige): ‘We helpen met wat we kunnen’

Download audio

De armoedesituatie van veel eilandgenoten is ook iets waar de medewerkers thuis toch blijft dwarszitten. “Je wil alle kinderen helpen en als het niet lukt, dan blijf je toch met een naar gevoel zitten.”

Geen schoolspullen, sommige kinderen blijven thuis
Er zijn ook kinderen die niet naar school gaan, omdat ze geen schoolspullen hebben, ziet Blijden. “Het maakt echt een verschil voor hun motivatie. Als kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar geen schoolspullen hebben, dan zijn ze ook niet zo gemotiveerd om naar school te gaan. Als ze de nieuwe spullen hebben, zie je heel blije gezichten.”

“We hebben op dit moment nog maar een paar losse spullen over zoals etuis, potloden en pennen. Maar we hebben geen schooltassen meer.”

Hoe kan ik helpen?

Wil je Sige aan schoolspullen helpen of een gelddonatie doen, stuur een mail naar Eveline Blijden via e.blijden@sige.cw of neem telefonisch contact op via +59997386570.

Een andere manier om misschien te helpen, is door dit artikel zoveel mogelijk met andere mensen te delen. Bijvoorbeeld via WhatsApp, Facebook of LinkedIn.

Alle formulieren zijn op
Scholen op Curaçao kunnen zo’n 15 leerlingen per jaar doorverwijzen. Alle formulieren zijn gebruikt. Volgens Blijden helpt de overheid ook op andere manieren de ouders die de afhankelijk zijn van een onderstandsuitkering.

Toch is te merken dat de vraag om hulp groter wordt. “We doen de aanvragen alleen via de scholen, maar we krijgen ook aanmeldingen via onze helpdesk, onze Facebook en website.”

“Dit jaar aan het begin van het project waren we echt een beetje verdrietig omdat het moeizaam ging met sponsoren. Voor dit project verwachten we geen hulp meer. Maar als het er komt, nemen we dit met beide handen aan.”

Volgend jaar
De verwachting voor volgend jaar? Als het aan de stichting lag, dan hadden ze veel meer dan 600 schooltassen. Maar gezien de situatie op Curaçao, zijn ze terughoudend met plannen voor volgend jaar.

“We gaan proberen om via andere manieren toch aan schoolspullen te komen. We hopen dat het lukt om toch minstens 700 scholieren te helpen.”

The post Armoede op Curaçao: ‘Enorme vraag naar schoolspullen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Moeder vraagt om hulp: 10-jarige Arianny kan op Bonaire niet naar school

3 augustus 2022 - 12:09pm

De 10-jarige Arianny wil graag naar school, maar dat kan alleen als haar ouders elk jaar zo’n 10.000 dollar gaan betalen. In deze bijzondere gemeente van Nederland krijgt Arianny geen hulp, terwijl ze gewoon leerplicht heeft.

Ze wordt op geen enkele reguliere school aangenomen. “Ik weet dat ze intelligent is. Arianny begrijpt en verstaat alles, maar het probleem is dat ze niet kan praten”, vertelt moeder Mariana.

De enige mogelijkheid voor Arianny is een privéschool op Bonaire, want daar wordt wel speciaal onderwijs gegeven. “Maar 10.000 dollar? Dat is heel erg duur.” Samen met gebarentolk Esther de Veer vragen ze om hulp, zodat Arianny een toekomst heeft, zoals elk ander kind.


Verslag door Marit Severijnse

Arianny blijft thuis
Nu blijft Arianny thuis. Ze krijgt geen onderwijs, terwijl ze net als alle andere kinderen leerplicht heeft. De eerste maanden zat ze bij een speciale kinderopvang. Maar zelfs dat kan niet meer, omdat het project wat gesubsidieerd werd vanuit BES(t)4kids ermee is opgehouden.

‘Kinderen die niet kunnen praten kom ik heel veel tegen’
Gebarentolk Esther de Veer probeert Arianny te helpen met communiceren. “Als je als kind graag wil leren, maar die mogelijkheid is er niet; hoe moet je dat dan snappen als kind? Mijn hart breekt echt. Ik vind het vreselijk.”

Arianny’s verhaal is urgent, maar niet uniek, vertelt De Veer. “Vooral kinderen die niet kunnen praten, kom ik heel veel tegen. Gebarentaal pakken ze vaak verbazingwekkend goed op, maar het mag ook wat anders zijn. Als ze maar kunnen communiceren.”

De Veer doet momenteel ook onderzoek voor de bijzondere gemeente naar hoeveel dove en slechthorende mensen er op Bonaire wonen. Ook naar waar zij behoefte aan hebben.

Gehandicaptenzorg in plaats van onderwijs
“Ik hoop dat de gemeente mij kan helpen om een school te vinden voor Arianny, zodat ze een toekomst heeft”, zegt moeder Mariana. “Je hoopt als ouder dat ze zich kan ontwikkelen, andere kinderen kan ontmoeten, dat ze zelfstandig wordt en kan gaan studeren. Net als andere kinderen.”

Momenteel gaat Arianny meerdere keren per week naar het FKPD, dat is de gehandicaptenzorg voor kinderen. “Maar dat is zorg, geen school”, zegt De Veer. “Haar ouders willen graag dat ze naar school gaat. Ze heeft er recht op, ze is leerplichtig.”

Veel ouders kunnen speciaal onderwijs niet betalen
Normaal betalen ouders voor hun kind op de particuliere school het Koraal, waar kennis en expertise is voor speciaal onderwijs, 350 dollar per maand aan schoolkosten.

Veel ouders kunnen dat bedrag al niet betalen. “Wat betekent dat het kind in de middag of in de avond soms alleen is”, vertelt directeur Vera Dohmen van Het Koraal. “Dat zijn juist de kinderen die niet alleen thuis zouden moeten blijven.”

Om die reden hebben sommige ouders zelfs een extra baantje erbij genomen, volgens Dohmen. “En dat om te zorgen dat hun kind speciaal onderwijs kan volgen.”

Kosten voor Arianny 10.000 dollar per jaar
Maar voor de ouders van Arianny lopen de kosten verder omhoog. “Voor Arianny is extra zorg nodig, omdat zij met gebarentaal ondersteuning moet krijgen”, legt directeur Vera Dohmen uit.

“Dat betekent dat we externe hulp moeten inkopen en als school ook een cursus gebarentaal moeten doen.”

Ophef over speciaal onderwijs
Minister Dennis Wiersma (Primair en Secundair Onderwijs) zorgde eerder dit jaar voor ophef in de Caribische gemeenten. Ouders klagen al langer dat het slecht gesteld is met het speciaal onderwijs op Bonaire. Wiersma stelde dat het juist vaak de ouders zijn die het lastig vinden om hulp te accepteren voor hun kind.

The post Moeder vraagt om hulp: 10-jarige Arianny kan op Bonaire niet naar school first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Mensen op Aruba illegaal thuis opgesloten tijdens storm Bonnie’

1 augustus 2022 - 2:18pm

Arubanen kregen veel te strenge regels opgelegd tijdens de corona-pandemie en met de storm Bonnie vorige maand gebeurde dat opnieuw. Dat concludeert rechtsgeleerde Viola van Bogaert (Staats- en Bestuursrecht). “Je kunt zeker stellen dat mensen illegaal thuis zijn opgesloten.”

Als er een groot gevaar dreigt, zoals bij een orkaan of de uitbraak van een virus, kan het kabinet besluiten om de vrijheid van mensen in te perken. Maar Van Bogaert maakt zich zorgen, omdat de politiek volgens haar te makkelijk noodmaatregelen zou opleggen.

“We hebben gezien hoe mensen tijdens de pandemie ruw werden opgepakt tijdens de corona-pandemie, omdat ze even hun vuilnis in hun afvalbak gingen weggooien”, vertelt Van Bogaert. “Het doel was verspreiding van het virus te voorkomen. Dan klopt het niet als je mensen op deze manier oppakt.”

Het ging opnieuw mis
Met de storm Bonnie vorige maand, ging het volgens Van Bogaerts opnieuw mis. Winkels moesten dicht en mensen werden ook verplicht om twaalf uur lang binnen te blijven. Het zijn  maatregelen die ver gaan en die ook nog eens ‘onwettig’ zijn genomen.

Het zijn ingrijpende noodmaatregelen, die volgens Van Bogaert ook nog eens ‘onwettig’ waren genomen. “Je kunt zeker stellen dat mensen illegaal thuis zijn opgesloten. De overheid hield zich niet aan de Calamiteitenverordening (noodwet).”

Op dat tijdstip bleek al dat de storm Bonnie niet het gevaarlijke noodweer zou brengen,  als in de eerder dagen werd verwacht. Toch trok de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes de zware maatregel van shelter-in-place niet in en moest iedereen dus van zes tot zes ‘s morgens alsnog verplicht thuisblijven.

Een aantal van de noodmaatregelen tijdens storm Bonnie.

Als de politiek tijdens noodsituaties de mensenrechten wil inperken, geldt dat de beslissing altijd in verhouding moet zijn met het doel. “De minister-president praat dit goed door te zeggen dat ze zich niet heeft beziggehouden met de wetgeving, want er was aanzienlijk gevaar. Welk aanzienlijk gevaar was er na vier uur die woensdagmiddag dan?”, zegt Van Bogaert.

‘Waarom protesteert niemand?’
Van Bogaert verbaast zich dat inwoners van Aruba niet tegen de noodmaatregelen protesteren. “Het gaat hier om inbreuken op mensenrechten en de persoonlijke vrijheid. In Frankrijk en België zouden mensen allang de straat op zijn gegaan. Ik snap ook niet dat bedrijven niet hebben geprotesteerd.”

Parlementslid Ryçond Santos do Nascimento (AVP) deelt die verbazing. Hij is docent Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Curaçao. “De overheid en regering moeten als eerste het goede voorbeeld geven door zich aan de wetten te houden. Als de politiek dat niet doet, dan snapt de burger op een gegeven moment ook niet meer wat zijn rechten en plichten zijn.”

Premier geeft pers de schuld
Premier Wever-Croes (MEP) ontkent dat de noodmaatregelen tijdens storm Bonnie illegaal of overdreven waren.

“Ik heb ook van niemand klachten gekregen; niet van burgers, het bedrijfsleven, de orde van advocaten. De enige die hiermee bezig is, ben jij”, reageert de premier op vragen van Caribisch Netwerk door correspondent Sharina Henriquez. “Er was geen wetgeving nodig. Dat is het advies wat ik gekregen heb van het crisisteam. ”

De premier had een paar dagen daarvoor nog beloofd dat de nodige wetgeving op tijd zou worden geregeld. Waarom is dat dan niet gebeurd? “De ministeriële regeling bleek uiteindelijk niet nodig. Dat is het advies wat ik nu heb gekregen”, reageert Wever-Croes.

Het crisisteam tijdens storm Bonnie met premier Wever-Croes (2e vanaf links) en Rino Hermans (midden)

Rino Hermans van Bureau Rampenbestrijding speelde een hoofdrol in het crisisteam. “Jullie pers zoeken altijd de confrontatie”, zegt hij. “Er was een grote dreiging, een noodsituatie. Mensenlevens en infrastructuur stonden op het spel en dan mag de minister-president dit allemaal doen.”

Waar staat dat in de wet?
Ook de politiek moet zich aan de wet houden. De vraag is dan: waar staat in de wet dat de minister-president de noodmaatregelen op eigen houtje kan nemen? Na meer dan een uur doorvragen, geeft Hermans toe dat de shelter-in-place eigenlijk toch ‘niet verplicht was’.

Volgens Bureau Rampenbestrijding heeft de politie diverse winkels gesloten die toch open bleven na het bevel van de minister-president om vanwege Bonnie te sluiten. Of de politie ook mensen heeft aangehouden, is niet bekend.

“Het was een instructie, dus vrijblijvend”, zegt hij. “Nee, de politie had je niet kunnen aanhouden of arresteren, of beboeten. Ja, er moet inderdaad nog wel wat wetgeving komen. Maar ik moet Directie Wetgeving vragen hoe het daarmee staat.”

Antwoorden zorgen voor verbazing
De antwoorden wekken verbazing bij wetsdeskundige Van Bogaert. “Dat was niet zoals onze minister-president het presenteerde. Dit zijn terugtrekkende bewegingen, men voelt nattigheid.”

Omdat het gaat om zaken die flink ingrijpen in het leven van mensen, moet dit extra zorgvuldig en goed geregeld worden. Gebeurt dat niet zoals vorige maand met de storm Bonnie, dan kunnen inwoners het land Aruba voor de rechter slepen, zegt Van Bogaert. “Het beste is om de zaak met meerdere mensen aan te spannen.”

‘Politiek geeft slechte voorbeeld’
“De politiek werkt door in de samenleving. Je ziet het bijvoorbeeld aan de sociale problemen, zoals het hoge aantal geweldsdelicten en huiselijk geweld. Mensen snappen niet meer dat ze de rechten en de vrijheid van anderen moeten respecteren. Waarom? Omdat de overheid zelf niet het goede voorbeeld geeft”, zegt Santos do Nascimento.

De rechter heeft de overheid meerdere keren op haar vingers getikt bij de uitvoering van de avondklok tijdens de corona-pandemie, waarbij inwoners onterecht zijn gevangen gezet en beboet.

Het parlement keurde onlangs wetgeving goed om zo een einde te maken aan een illegale situatie. De minister van Sociale Zaken kon namelijk meer dan een jaar miljoenen aan corona-uitkeringen (Fase) uitkeren, zonder dat dit wettelijk goed geregeld was.

Politie geeft geen antwoord
De politie geeft al enige tijd geen antwoord op vragen van Caribisch Netwerk. Maar het Openbaar Ministerie laat weten tijdens Bonnie niet te hebben opgetreden met bijvoorbeeld straffen op te leggen, omdat de politie geen overtredingen heeft doorgegeven.

The post ‘Mensen op Aruba illegaal thuis opgesloten tijdens storm Bonnie’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Bonaire wil traditionele kunuku’s afpakken om sociale huurwoningen te bouwen

31 juli 2022 - 10:53am

Om de woningnood aan te pakken op Bonaire, eist de bijzondere gemeente landbouwgrond terug van een aantal inwoners. Maar mag dat wel? 

De traditionele kunuku wordt vaak gezien als een familiebezit, dat generatie op generatie wordt doorgegeven. De Bonairianen om wie het gaat wonen al bijna hun hele leven op ‘hun’ terrein. Hun? Volgens het gemeentebestuur zijn de verschillende terreinen nooit privégrond geweest.

Sterker nog, het gemeentebestuur wil dat sommige families zo snel mogelijk plaats gaan maken. Op Bonaire is er namelijk al jaren een woningnood en de lokale politiek wil stappen zetten om het probleem op te lossen. De locaties van deze kunuku’s zouden ideale plekken zijn voor nieuwe sociale huurwoningen.

Geen bewijs, geen terrein? 
Minstens vijf procent van de grondbezitters op Bonaire loopt het risico om hun grond kwijt te raken, omdat het juridisch niet correct geregistreerd is.

Het probleem met deze kunuku’s is in de vorige eeuw ontstaan, vertelt advocaat Anthony Nicolaas. Hij vertegenwoordigt meerdere mensen in een rechtszaak tegen het lokaal bestuur.

De gouverneur van de voormalige Nederlandse Antillen zou hebben uitgesproken dat kunuku-houders die meer dan dertig jaar een huurgrond van de overheid bewerkten, ook de eigenaren waren van het terrein. Zo werden verschillende Bonairiaanse boeren grondbezitter op hun eiland, stelt de advocaat.

Het bewijs? Eigenlijk hebben zij geen aantoonbaar juridisch bewijs, zegt de advocaat. “Vroeger was er op Bonaire geen vaste notaris. Eens in de zes maanden kwam een notaris vanuit Curaçao. Die bleef voor een paar uurtjes op het eiland. Het is logisch dat de meeste grondbezitters geen notariële akte hiervan hebben.”

‘Onrechtvaardig’
Het feit dat de grondbezitters geen notariële akte kunnen tonen zegt juridisch al genoeg, vindt de bijzondere gemeente. Het lokaal bestuur houdt vol in de rechtbank dat deze verschillende terreinen teruggegeven moeten worden.

Volgens de families is het lokale bestuur ‘onrechtvaardig’ bezig, zegt advocaat Nicolaas.

“Je moet je voorstellen dat deze families meer dan een eeuw eigenaren zijn van deze kunuku’s. Ze hebben zelfs belasting aan de overheid betaald als grondbezitters”, aldus Nicolaas.

“Maar nu baseert de overheid zich op artikel 526 van het burgerlijk wetboek BES. In dat artikel staat dat alle gronden zonder eigenaar van de overheid zijn. Maar het klopt gewoon niet.”

Meer dan honderd jaar in de familie
“Er zijn zoveel andere terreinen op Bonaire, waarom wil de overheid juist ons stuk grond?”, zegt Sula Melaan. Het terrein van 29.000 vierkante meters is al meer dan honderd jaar in de familie, vertelt ze.

De familie was bezig met een procedure om de grond te verdelen, maar dat ging ineens mis. “Mijn kinderen wonen in Nederland en willen terugkeren naar Bonaire. Ze willen ook genieten van het terrein van onze voorouders”, zegt een erfgenaam die op Aruba woont.

Maar de procedure om het terrein te verdelen werd stopgezet, omdat de gemeente vindt dat de grond van de overheid is.

Volgens de advocaat is deze zaak belangrijk. Het kan gaan bepalen hoe er in de toekomst wordt omgegaan met de verdeling van grond onder erfgenamen in vergelijkbare gevallen.

‘Overheid voert druk op’
Advocaat Edward Winkel ziet dat het gemeentebestuur vastbesloten is om de kunuku’s te gebruiken als oplossing voor de woningnood. De families zouden zich geïntimideerd voelen omdat de overheid grote sommen geld vraagt voor de rechtszaak.

“De advocaat van de bijzondere gemeente Bonaire heeft een verzoek gedaan om de kosten voor de rechtbank te verhogen tot tien procent van de grondwaarde. Dit zou een burger kunnen weerhouden om een zaak tegen de gemeente aan te spannen.”

De advocaat die namens gemeentebestuur het proces voert, vindt dat de kunuku-houders rekening moet worden houden met de schaarste van de grond op het eiland. “We doen dit voor het algemeen belang en niet alleen voor belang van één partij”, zegt hij.

Uitspraak rechter
De vraag is: zijn de families dus geen grondeigenaars, zoals de gemeente stelt? Dat er geen notarieel bewijs is, wil nog niet zeggen dat de grond dús geen eigenaar heeft en dat het daarom van de gemeente is. De kunuku’s behoren bij de families, oordeelt de rechtbank recentelijk.

Maar daarmee is de kwestie niet helemaal afgedaan. De bijzondere gemeente kan nog steeds een rol hierin krijgen, omdat de grondgebruikers van de rechter nu met een ontwikkelingsplan moeten komen.

“De rechter zal moeten beoordelen of de ontwikkelingsplannen haalbaar en uitvoerbaar zijn”, aldus de afdeling Juridische en Algemene Zaken van de gemeente. Als dat niet het geval is, dan zal de gemeente moeten uitzoeken wat voor plannen het beste zijn voor dat gebied en het terrein.

Grond overkopen?
De rechter heeft aan de lokale overheid voorgesteld om de grond te kopen van de kunuku-houders, gezien de nood om sociale huurwoningen te bouwen. “Deze vraag is nooit eerder aan de bijzondere gemeente voorgelegd”, reageert de advocaat van de gemeente. “Maar het is niet uit te sluiten.”

Tot nu toe is er geen bod gedaan door de gemeente, zegt advocaat Winkel. “Maar kan kan de bijzondere gemeente zo’n groot stuk grond tegen marktwaarde kopen? Ik betwijfel het.”

Gedeputeerde reageert niet
Caribisch Netwerk heeft contact opgenomen met de gedeputeerde James Kroon (Ruimtelijke Ontwikkeling), maar tot nu toe heeft hij niet gereageerd.

De situatie is nog niet besproken in de eilandsraad van Bonaire. “We hebben nul informatie hierover”, reageert eilandraadslid Clark Abrahamsz (PDB).

The post Bonaire wil traditionele kunuku’s afpakken om sociale huurwoningen te bouwen first appeared on Caribisch Netwerk.

Sint-Maarten overspoeld met kilometers aan zeewier.. dankzij klimaatverandering

30 juli 2022 - 9:46am

Bij Sint-Maarten en bij verschillende eilanden in de buurt gebeurt een natuurramp, dankzij klimaatverandering. Kilometers aan drijvend zeewier bedreigt het zeeleven. Experts waarschuwen: niet alleen gaat dit vaker gebeuren, maar de plaag gaat in de komende jaren ook groter worden.

Een enorme hoeveelheid zeewier bedekt de stranden en het zeewater bij Cul-de-Sac, een baai aan het Franse deel van het eiland. De stank wordt omschreven als ‘zeelucht en rotte eieren’.

Wat zorgelijk is: een plaag op deze schaal, dat heeft Sint-Maarten nog nooit eerder meegemaakt. En de verwachting voor de komende jaren ziet er slecht uit.

Schadelijk voor de economie en het toerisme
Op het eiland zijn de baaien die bedekt zijn met het sargassum de komende tijd gesloten. Dat heeft niet alleen een economische impact, maar ook op het toerisme, de natuur en de gezondheid van mensen.

“Het sargassum brengt niet alleen schade aan het ecosysteem, maar de gassen die vrijkomen bij het rottingsproces geven verschrikkelijke stankoverlast en zijn schadelijks voor de gezondheid”, vertelt Tadzio Bervoets directeur van de natuurorganisatie Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).

“Wanneer het zeewier aangespoeld begint het te rotten waarbij het alle zuurstof uit het water haalt. Al het onderwaterleven sterft hierdoor af.”

Foto: Facebook/Peter Gunn

Het resultaat is te zien op alle eilanden die zo’n plaag meemaken: tussen al het zeewier kom je vaak verschillende dode vissen tegen. Ook komen (zeldzame)  zeeschildpadden vast te zitten in het zeewier, waardoor ze doodgaan. Op verschillende Caribische eilanden zijn daar meldingen over gemaakt.

Net als Curaçao, kent ook Bonaire de pijn: de hele bevolking werd in februari opgeroepen om te komen helpen opruimen.

In de baai ligt ook het eilandje Pinel Island, dat normaliter met boten af en aan bezocht wordt door toeristen. Door de plaag is het onbereikbaar geworden.

Waarom neemt de zeewierplaag toe?Sargassum is een zeewier dat van nature verderop in de Atlantische Oceaan groeit. Er zijn verschillende redenen waarom het zeewier de afgelopen tien jaar in hoeveelheid toeneemt. Het kappen van het Amazone-regenwoud in Brazilië en de overbemesting daar die weer afvloeit naar de zee.

Ook is er een toename van Sahara-zand dat het Atlantische oceaan overwaait richting de Cariben en Zuid-Amerika. Het zand is niet alleen vruchtbaar voor het regenwoud, maar ook voor dit soort zeewier. En tot slot: de wereldwijde opwarming van het zeewater.

Pas in oktober gaat het zeewier afnemen
Alles bij elkaar opgeteld, zorgt voor explosieve toename van het drijvende zeewier. De verwachting is dat er in de komende drie maanden meer sargassum zal aanspoelen. Vanaf oktober al het aantal weer gaan afnemen.

Opruimen? Een hele klus
Het opruimen van sargassum is een grote klus. Er is veel mankracht nodig om het zeewier uit het water te vissen en af te voeren. Wat het betekent als de plaag erger wordt, is nu al te merken. Door de grote hoeveelheid sargassum dat deze keer is aangespoeld, is het met alleen mankracht onbegonnen werk.

“Eilanden in de omgeving hebben daarom aangeboden hierbij te helpen”, vertelt Bervoets. “Zo stuurt het naburige eiland Guadeloupe zware machines die bij het opruim-proces kunnen helpen. Maar dan nog zal het opruimen van zulke grote hoeveelheden sargassum een behoorlijk lange tijd in beslag gaan nemen.”

De plaag zal groter wordenHet beeld van kilometers aan sargassum-zeewier die de baaien en stranden overspoelen, zal vaker door klimaatverandering vaker voorkomen, waarschuwen experts. De hoeveelheid sargassum dat aanspoelt wordt bovendien groter.

Volgens Bervoets moeten de eilanden daar meer rekening mee gaan houden. Hij ziet dat de politiek op de eilanden daar nog te weinig aandacht voor heeft. De eilanden zitten in een ‘existentiële crisis’, maar de vele gevolgen van klimaatverandering lijken nog niet een prioriteit te zijn bij de politiek, is zijn conclusie.


Sargassum-wier een plaag op Curaçao (2018)

‘Eilanden moeten samenwerken’Volgens de DCNA-directeur kunnen de eilanden alleen samen het probleem aanpakken. “De eilanden zijn te klein en hebben beperkte financiële middelen beschikbaar om los van elkaar met de gevolgen van klimaatverandering te dealen. Daarnaast zouden de eilanden meer gesteund moeten worden op Koninkrijksniveau.”

Bervoets ziet graag dat er in de regio een discussie op gang komt. De eilanden van het Koninkrijk zouden vervolgens samen met andere Caribische eilanden dit probleem op internationaal niveau moeten aankaarten. De oorzaak van het sargassum ís internationaal.

The post Sint-Maarten overspoeld met kilometers aan zeewier.. dankzij klimaatverandering first appeared on Caribisch Netwerk.

Na twee jaar wachten: Zomercarnaval Rotterdam gaat eindelijk weer losbarsten

29 juli 2022 - 8:25am

Na meer dan twee jaar te moeten wachten vanwege de corona-pandemie, kan zaterdag eindelijk het zomercarnaval weer worden gevierd in Rotterdam. Sommige deelnemers zijn sinds november al bezig met hun kostuums.

Wilbert Djaoen, een van de initiatiefnemers van het zomercarnaval, kan niet wachten om weer de straat op te gaan. “Ze denken dat ik 30 ben. Ik zeg nee hoor, dat ben ik al lang voorbij”, zegt hij lachend. “Ik ben 74 jaar en daar ben ik trots op!” Zo trots als een pauw, is ook het thema van zijn kostuum dat bijna niet in een woonkamer past.


Verslag door Sam Jones / Expeditie Nederland (NPO 2)

Door Wilbert Djaoen gebeurde er veertig jaar geleden iets met Venicia Cook, toen zij en haar zus voor het eerst meegingen. “Ik wou niet lopen, maar alleen kijken naar de parade”, vertelt ze.

En toen heeft de zomerparade haar hart gestolen. Ze begon met haar eigen carnavalsgroep; al 35 jaar bedenkt en maakt ze zelf de kostuums voor ‘People’s Choice!’.

Het straatfeest wordt sinds begin jaren ’80 gevierd. Het is dit jaar de 35e editie van het zomercarnaval. Wat dit jaar zeker opvalt is dat de kleurrijke praalwagens niet te zien zijn. De oorzaak is het gebrek aan geschikte opslagplaatsen in Rotterdam.


Verslag door Sam Jones / Expeditie Nederland (NPO 2)

Storm
Het is niet de eerste keer dat een editie moest worden overgeslagen. Vanwege een storm werd de parade van 2015 afgelast. Het zorgde na alle voorbereidingen ook voor veel teleurstelling, omdat het niet mogelijk bleek om de volgende dag de straat op te gaan.

Immaterieel erfgoed van Nederland
Het zomercarnaval van Rotterdam is een traditie die inmiddels op de lijst van immaterieel erfgoed staat. Volgens het kenniscentrum dat de lijst beheert, is de traditie een levend erfgoed te noemen en van groot belang voor de culturele identiteit en samenleving van Nederland.

7 weetjes over het zomercarnaval – Wat veel mensen niet weten: het zomercarnaval begon in Utrecht in 1983 en niet in Rotterdam. – Door de jaren heen is de zomercarnaval flink gegroeid. In het begin waren er zo’n 32.000 bezoekers. In 2014 ruim 750.000 bezoekers, met als hoogtepunt één miljoen bezoekers in 2005. – Het begon met een klein groepje studenten uit Curaçao en Aruba. Ze wilden graag hun carnavalstraditie in Nederland vieren. Een Caribische carnaval in de winter vieren met jassen aan was voor niemand een optie, vandaar dat het natuurlijk in de zomer wordt gevierd. – Er doen intussen ongeveer 2.500 dansers mee, met 25 carnavalsgroepen en praalwagens. – Een jaar later kwam werd de parade verplaatst naar Rotterdam, omdat Utrecht het evenement niet wilde adopteren. De gemeente Rotterdam vond het zomercarnaval juist bij de stad en het beleid passen, omdat ze verschillende culturen zich thuis wilden laten voelen. De Rotterdamse ambtenaren gingen ook meehelpen bij het organiseren van de parade. – Het jaar 1988 was belangrijk in de geschiedenis van de zomercarnaval: vanaf toen zag je duidelijk dat dit carnaval niet meer een Caribisch evenement was, maar ook een parade die andere culturen omarmde. Ook Surinaamse en Kaapverdische mensen deden volop mee. – Intussen zijn veel landen en gebieden goed vertegenwoordigd: de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius, Brazilië, Bolivia, Colombia, Peru, Dominicaanse Republiek, Mexico, Spanje, Engeland, Trinidad, Jamaica, Frankrijk, Duitsland, België & Angola. Bekijk ook het hele programma van de parade en alle events rondom het zomercarnaval 2022

The post Na twee jaar wachten: Zomercarnaval Rotterdam gaat eindelijk weer losbarsten first appeared on Caribisch Netwerk.

Toerisme op Curaçao gaat beter dan verwacht, maar duurdere dollar kan roet in het eten gooien

26 juli 2022 - 5:01am

Het toerisme op Curaçao doet het na twee slechte corona-jaren beter dan verwacht. Maar de dure dollar kan roet in het eten gooien. “Het zal zeker gevolgen hebben voor het toerisme. De vraag is: hoe groot zijn de gevolgen?”

In de maand juni bracht een recordaantal van ruim 9.500 Amerikanen een bezoek aan Curaçao. In totaal kwamen er 37.541 toeristen. Het toerismebureau van het eiland meldt trots dat het voor het eerst is dat er in de laagseizoenmaand zulke hoge bezoekersaantallen worden gemeld.

De Europese toeristen zijn ook belangrijk voor Curaçao. Daarvan betrof het 15.000 bezoekers uit Nederland; 13 procent meer dan in juni 2019. Zo’n 1.800 vakantiegangers uit Duitsland en België vlogen de afgelopen maand naar het eiland.

Het zijn mooie cijfers voor het eiland dat het toerisme door coronamaatregelen flink zag afnemen in 2020 en 2021. Curaçao heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 96 procent van de toeristenaankomsten teruggekregen. Het afgelopen half jaar bezochten 227.000 reizigers Curaçao.

Goed en slecht nieuws
De cijfers zijn hoger dan verwacht en dat is goed nieuws, stelt de Kamer van Koophandel Curaçao. Toch zal volgens voorzitter Billy Jonckheer de groei de komende maanden worden beïnvloed door de sterkere dollar.

In de afgelopen twintig jaar was een euro altijd meer waard dan een dollar. In 2008 had een euro nog een recordwaarde van 1,60 dollar. De euro is nu min of meer gelijk aan de dollar. Dat betekent dat Amerikaanse toeristen in Europa aanzienlijk meer kunnen kopen met hun dollars dan een jaar geleden. Namelijk, zo’n 15 procent meer.

Voor Europeanen is een bezoek aan Amerika opeens veel duurder. Dat geldt ook voor andere landen die monetair zijn gelinkt aan de Amerikaanse dollar, zoals Curaçao.

Afzeggingen
Een eigenaar van appartementen die vooral in trek zijn bij Nederlanders, zegt ‘erg bezorgd’ te zijn over de gevolgen.“Mensen die van plan waren om later naar Curaçao te komen dit jaar, besluiten toch niet te komen.”

Volgens de beheerder zijn de kosten 25 tot 30 procent duurder dan vorig jaar. “En dat is voor veel mensen toch te gortig.”

Tegelijkertijd is de vrees dat de toenemende stroom Amerikanen weer gaat afnemen, omdat een bezoek aan Europa voor hen nu veel goedkoper is.

“Veel Amerikanen beschouwen Europa vaak als duur. Nu het goedkoper voor hen wordt, maken ze gebruik van de gelegenheid en gaan ze naar Parijs, Rome en Amsterdam in plaats van een Caribisch strand.”

Dure dollar of niet: verwachting is meer bezoek voor Curaçao 
Ondernemers op Curaçao weten dat ze niets kunnen doen aan de internationale monetaire situatie. Volgens KvK-voorzitter Jonckheer is er sprake van een hoge olieprijs en een oorlog, waardoor veel handelaren geen risico willen nemen en traditiegetrouw terugvallen op de dollar. “Curaçao heeft geen enkele invloed op die situatie.’’

Hij noemt het jammer dat de stijgende lijn in het toerisme wordt bedreigd. Maar het Curaçaose toerismebureau CTB houdt de moed er in en zegt nog steeds ‘een grote vraag naar onze bestemming te zien’. Dure dollar of niet, voor de komende maanden verwacht het bureau weer hoge cijfers te kunnen presenteren.

Een rondgang rond ondernemers maakt duidelijk dat niet iedereen in de toerismesector dat optimisme deelt.

The post Toerisme op Curaçao gaat beter dan verwacht, maar duurdere dollar kan roet in het eten gooien first appeared on Caribisch Netwerk.

Honderden Curaçaose jongeren naar Nederland, maar de kans is groot dat ze hun studie niet afmaken

25 juli 2022 - 8:08am

Elk jaar verlaten honderden jongeren Curaçao met de bursalen-vluchten van de Stichting Studiefinanciering Curaçao. Dat aantal neemt voor de derde keer af, terwijl de groep studenten die in de problemen raakt steeds groot blijft.

Het is elk jaar in juli een emotioneel gebeuren op luchthaven Hato, voor de vertrekkende studenten zelf maar ook voor hun familie en vrienden die achterblijven. De hoop onder veel eilandgenoten is dat al deze jongeren met een diploma terugkomen om het eiland ‘vooruit te helpen’, maar de realiteit laat wat anders zien.

Meer dan de helft van de Caribische jongeren stopt met de studie, of haalt geen diploma binnen de studietermijn. De studieschuld van zo’n 50.000 euro, die blijft. De Nederlandse Ombudsman vindt de huidige situatie alarmerend en wil dat de overheid ingrijpt.


Verslag door Kim Hendriksen

Verschillende nare verhalen over huisvesting, de hogere rente en geklaag over slechte service zorgen ervoor dat jongeren liever op zichzelf gaan dan met SSC. Het probleem dreigt groter te worden, omdat de studenten die op zichzelf gaan uit het zicht raken.

Curaçaose studenten raken uit zicht
Ondanks voornemens van de overheid om deze freemovers te registeren, gebeurt dat niet. Een zorgelijke trend, vindt studiecoach Jealaine Alexander-Wawoe.

“In Nederland hebben ze vaak een taalachterstand, ze vinden geen aansluiting bij de andere studenten, maken verkeerde studiekeuzen, hebben een gebrek aan motivatie en zijn niet goed voorbereid.”

‘Al twintig jaar lang zie ik dat de studenten tegen dezelfde problemen aanlopen’

Met haar bedrijf My Future Career begeleidt Alexander-Wawoe verschillende freemovers. Tegen betaling worden ze geholpen bij hun studiekeuze, de emigratie naar Nederland en de begeleiding die ze daar vaak nodig hebben.

Onderwijs op Curaçao sluit niet goed aan op studie in Nederland
“Al twintig jaar lang zie ik dat de studenten tegen dezelfde problemen aanlopen”, is haar conclusie. Waar dat aan ligt? Het onderwijs op het eiland sluit simpelweg niet goed aan bij een studie in Nederland, stelt zij.

“Als wij de kinderen vanaf jonge leeftijd niet de competenties leren te ontwikkelen die ze later nodig hebben als ze gaan studeren, dan zullen ze het extra moeilijk krijgen.”

“Mix dat met een taalachterstand, een cultuur shock en de verkeerde studiekeuze en je hebt een recept om te falen, en dat is dan ook wat ik al twintig jaar zie gebeuren.”

Student Chanté (23) uit Curaçao raakt bijna dakloos in Amsterdam

Het zal je maar overkomen: midden in de corona-pandemie dakloos raken in Amsterdam en je hebt geen familie om op terug te vallen. Een uur voordat Chanté uit Curaçao haar studentenkamer moest verlaten, had ze nog niets. Lees haar verhaal

Dat de freemovers niet worden geregistreerd, maakt het extra lastig om deze studenten tijdens hun studie te volgen. Ze krijgen niet de nodige begeleiding wanneer zij dreigen uit te vallen, terwijl dat onder SSC-bursalen sneller gebeurt.

SSC zegt in een reactie dat er weliswaar uitval is, maar vindt de cijfers van de verschillende rapporten niet betrouwbaar. “We willen weten waar ze de cijfers vandaan halen. Welke studenten precies? Welk percentage is freemovers of bursalen?”, aldus directeur Sidney Justiana.

‘Er is verbetering te zien’
Celeste Cardoze, decaan op het Radulphus College, ziet dat er verbetering is. “De problemen van de Caribische studenten worden nu wel serieus genomen”, vindt zij. “Er is een stuurgroep van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de overgang makkelijker te maken voor Caribische studenten die in Nederland gaan studeren.”

“Er wordt bijvoorbeeld aan gewerkt dat studenten voor vertrek al een BSN-nummer kunnen aanvragen, zodat ze makkelijker een bankrekening kunnen openen en een OV-kaart meteen bij aankomst kunnen aanvragen. Ook problemen rond de zorgverzekering worden aangepakt.”

‘Ze leren niet om zelf na te denken en om hulp te vragen’

Volgens Cardoze zijn er de laatste jaren steeds meer initiatieven op verschillende hogescholen die de studenten vanaf de eilanden begeleiden. Dit zijn veelal Caribische oud-studenten die de nieuwe lichting proberen te helpen.

‘Probleem begint op basisschool’
Maar het studieprobleem waar veel Curaçaose studenten tegen aanlopen, begint volgens Alexander-Wawoe al op de basisschool. “Kinderen leren informatie vooral letterlijk uit hun hoofd, ze leren niet hoe ze moeten leren.”

“Ze leren niet om zelf na te denken en om hulp te vragen. Dat zijn competenties die je in Nederland wel nodig hebt als je daar wil gaan studeren. Het onderwijssysteem op het eiland is zwaar verouderd.”

“Het ontbreekt bij schoolbesturen en de overheid aan een gezamenlijke visie: wat willen wij eigenlijk met de schoolloopbaan van onze kinderen?”

The post Honderden Curaçaose jongeren naar Nederland, maar de kans is groot dat ze hun studie niet afmaken first appeared on Caribisch Netwerk.

Gelukt! Caribische lopers trotseren Nijmeegse Vierdaagse (die een driedaagse werd)

23 juli 2022 - 6:19am

Het is ze weer gelukt! Moe maar voldaan zijn de verschillende Caribische Nederlanders die hebben meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse. Vanwege de extreme hitte was de eerste dag geschrapt en haalden 34.934 wandelaars de finish.

“Ik ben rustig aan het uitslapen. Niet haasten!”, zegt de Curaçaose Rensley Victoria als correspondent Sam Jones hem woensdagochtend – om vier uur ’s ochtends – belt. De eerste deelnemers voor de 50 kilometer zijn namelijk al vetrokken. Victoria doet zometeen mee met de veertig kilometer, die wat later vertrekt.

De afgelopen twee jaar ging het evenement niet door vanwege de corona-pandemie, maar dit jaar kon het dan ‘eindelijk’ wel. De uitgelaten stemming valt op straat ook op.


Een reportage van Sam Jones

Bijzonder was dat de Vierdaagse drie dagen duurde. Dinsdag (19 juli) ging het niet door vanwege de extreme hitte: 38 graden. Opvallend   was dat het weer elke dag heel verschillend was. Woensdag 29 graden, donderdag volop regen en vrijdag droog en 22 graden.

Het contrast zorgde dat het extra uitdagend werd, zeggen verschillende deelnemers. Victoria heeft daar zelf niet zo’n last van gehad. “De ene keer is heet de andere keer regent het”, zegt hij lachend. “Woensdag was het heet, maar met een extra briesje. Het weer in Nederland blijft wennen.”

Blaren leegprikken
Op de Nijmeegse Vierdaagse zijn er verschillende EHBO-posten waar de blaren van deelnemers worden leeggeprikt. Maar van blaren heeft Victoria nooit last gehad, ook niet deze keer. “We doen aan sportpreventie: massage, veel oefeningen en een goede verzorging.”

Thuis op Curaçao is hij de hitte wel gewend. “Mensen in de tropen gaan niet zomaar lopen. Het moet urgent zijn.”

De Curaçaose vlag wappert in Nijmegen
Verschillende Caribische lopers zie je voorbij komen met de vlag van hun eiland. Victoria zelf loopt met de vlag van Curaçao. Je ziet ook verschillende mensen met de vlag op hun pet of t-shirt. Tijdens de vlaggenparade, een paar dagen voor de Vierdaagse, showt Susanne Wernet haar sierlijke grote witte jurk waarop ‘Curaçao’ staat en een kleurige plattegrond van het eiland. Victoria staat er trots naast.

‘Kon ta bai!’, roepen mensen langs de weg die de Curaçaose vlag herkennen. Victoria ontvangt veel steunbetuigingen. “Het waren vooral veel stagiaires of mensen die ooit met vakantie op Curaçao zijn geweest die mij enthousiast begroeten. Ik roep dan grappend terug: wanneer kom je weer langs op het eiland?”

Curaçao promoten en geld ophalen
Curaçao promoten op de Vierdaagse is weer gelukt, wat Victoria betreft. Hij zamelde dit jaar opnieuw geld in voor een goed doel.

Dit keer: om de kosten te helpen betalen voor een dolfijntherapie bij het Dolphin Therapy & Research Centre voor een eilandgenoot. Hoeveel er inmiddels binnen is, kan hij nog niet zeggen. Het geld wordt op een rekening op Curaçao gestort.

Dertig jaar meedoen
Opvallend is dat Victoria – die altijd strak geschoren naar de Vierdaagse komt – nu een grijze ringbaard draagt. “Ouderdom”, zegt de 55-jarige. “Ik heb de natuur zijn gang laten gaan en heb het laten staan.” Stoppen met de Vierdaagse? Geen denken aan: Victoria wil in totaal dertig jaar meedoen om het eiland te promoten en goede doelen te steunen.

Ook dit jaar is hij tevreden, zegt hij. “Volgend jaar doe ik weer mee! Dat is zeker de bedoeling. Maar nu ga ik eerst uitrusten.”

The post Gelukt! Caribische lopers trotseren Nijmeegse Vierdaagse (die een driedaagse werd) first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Dove en slechthorende mensen leven verborgen op Bonaire’

22 juli 2022 - 5:24pm

Hoeveel dove en slechthorende mensen wonen er eigenlijk op Bonaire? En waar hebben ze hulp bij nodig? De bijzondere gemeente doet onderzoek daarnaar. “Er zijn dove en slechthorende mensen die verborgen leven hier”, vertelt gebarentolk Esther de Veer.

Na twee jaar corona-persconferenties is zij niet meer op tv te zien, maar De Veer heeft het drukker dan ooit als gebarentolk. Naast haar werk, geeft zij lessen in gebarentaal en geeft ze regelmatig lezingen. Zij wil dat dove en slechthorende mensen echt overal kunnen meedoen op Bonaire.


Verslag: Marit Severijnse

Momenteel is De Veer al enige tijd, in opdracht van de bijzondere gemeente Bonaire, bezig met een onderzoek. “We weten namelijk nog steeds niet hoeveel mensen doof en slechthorend zijn op Bonaire. Er is overal wel informatie te vinden, maar dat is nog niet centraal geregeld.”

Waarom is een gebarentolk nodig? 
Voor dove en slechthorende mensen is gebarentaal een moedertaal. Ondertiteling van een video kan namelijk voelen als een tweede taal. Ook krijgen ze niet mee hoe iemand iets zegt en waar de klemtoon op ligt.

Belangrijke informatie krijgen mensen liever in hun moedertaal. Ondertitelen of een uitleg uitschrijven is daarom niet een geschikte manier om onderwijs te geven.

Geen onderwijs in gebarentaal
Op Bonaire is er geen school waar dove kinderen speciaal naartoe kunnen. Veel kinderen zouden daarom naar Nederland, Suriname, Aruba of Curaçao verhuizen om toch goed onderwijs te kunnen volgen, weet de gebarentolk.

Sommige dove en slechthorende kinderen zijn volgens De Veer zelfs thuisgehouden. “Om wat voor reden dan ook. Het kan te maken hebben met schaamte, bijvoorbeeld.”

Verborgen op het eiland
De Veer gaat voor het onderzoek langs verschillende woningen om te vragen of daar een doof gezinslid woont. “Het is allemaal via-via hoe ik het moet aanpakken, want het gaat voornamelijk om de mensen die een beetje verborgen zijn op het eiland.”

Lessen uit coronatijd
In de coronatijd is de gebarentolk namelijk een paar dingen opgevallen. “Ik heb ten eerste gemerkt dat de dove mensen veel hadden aan het tolken bij de persconferenties. Je merkte dat doven en slechthorenden op Bonaire voelden dat zij ook meetellen en de waarschuwingen kwamen aan.”

Nog een verandering: volgens de gebarentolk is er sinds de corona-pandemie meer begrip gekomen voor haar werk. “Er is geen wantrouwen meer”, ziet De Veer.

“Daarvoor was dat anders, want mijn werk was hier nog onbekend. Ze vroegen dan: wat doe je nou eigenlijk precies? Als ik nu ergens binnenkom bij organisaties op Bonaire, hebben ze wel tijd voor mij.”

Hulp vanuit de gemeente
Caribisch Netwerk heeft de bijzondere gemeente Bonaire benaderd met de vraag: welke voorzieningen zijn er op dit moment voor mensen die doof of slechthorend zijn? De vraag blijft onbeantwoord. Op de website van de gemeente is niets over dit onderwerp te vinden.

Waar hebben doven en slechthoren behoefte aan?
De Veer wil met haar onderzoek ook weten waar dove en slechthorende mensen tegen aanlopen bij de gemeente. Ook belangrijk: waar hebben deze mensen eigenlijk zélf behoefte aan? “Misschien wil iemand wel autorijles hebben, of heeft de familie iets nodig om ze te kunnen helpen.”

In december maakt De Veer de onderzoeksresultaten bekend, zegt ze.

“Inclusiviteit is niet alleen maar gebarentaal, maar ook kijken wat mensen nodig hebben. Daar zijn steeds meer mensen op Bonaire mee bezig”, ziet zij in de praktijk. “Dat vind ik echt positief. We zijn op weg. Ik heb goede moed dat er meer komt voor dove mensen.”

NPO Kennis: waarom is een gebarentolk nodig?

Leer in een paar minuten wat een gebarentaal precies is, hoe het is ontstaan en een paar bijzondere verhalen “Leer praten dan wordt het misschien nog wel wat met jou”, werd er vroeger tegen dove en slechthorende mensen gezegd.

The post ‘Dove en slechthorende mensen leven verborgen op Bonaire’ first appeared on Caribisch Netwerk.