kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 17 min 3 sec geleden

Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

5 uur 29 min geleden

WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016. “Je ziet de vooruitgang. Hoe meer rolmodellen, hoe vaker ze zien dat het behalen van topsport ook voor hen mogelijk is”, zegt Churandy Martina over de ontwikkeling van de professionele sport op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Martina is op het eiland met de andere olympische sporters om geëerd te worden. Zijn deelname aan de Spelen in Tokyo was de laatste keer. Vijf keer wist Martina zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren.

Hij zou afscheid nemen van de sport tijdens de wereldkampioenschappen in Amerika, maar komt met een onthulling. Want gaat hij wel echt stoppen met wedstrijden?

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/churandy.mp3 Churandy Martina over zijn toekomst

Om de sportprestaties van Martina te eren, maakt het Curaçaose hotel- en golfresort Blue Bay bekend dat het een jaarlijks terugkerend golftoernooi in zijn naam gaat organiseren: Churandy Martina Charity Invitational. De opbrengsten gaan naar een door Martina gekozen goed doel voor de sportontwikkeling van de jeugd.

De olympische sporters van Curaçao- foto: Kim Hendriksen

Liemarvin Bonevacia, zevende op de wereldranglijst en zilverenmedaillewinnaar op de 4 keer 400 meter estafetteloop bij de laatste Spelen, zegt dat hard werken en doorzettingsvermogen je een heel eind kan brengen.

“Het is niet makkelijk te behalen wat ik heb gedaan, maar het is wel haalbaar. Je moet hard werken, erin geloven en het kunnen dromen. Ook al lijkt het doel onrealistisch, je mentale kracht is heel sterk. Dus als jij jezelf een doel stelt en je doet er alles aan om dat doel te bereiken, kun je heel ver komen.”

Vorig jaar stond Bonevacia nog op nummer 37 op de wereldranglijst en maakte hij weinig kans op een olympische kwalificatie. Hij stond zelfs op het punt om met atletiek te stoppen. Al drie jaar ging het eigenlijk niet zo goed meer. Op een strand maakt Bonevacia de beslissing om toch nog een keer alles te geven:

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/bonevacia.mp3 Liemarvin Bonevacia over doorgaan

The post Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Willen succesvolle Caribische studenten even opstaan? ‘Enorme behoefte aan positieve verhalen’

22 september 2021 - 5:38am

DEN HAAG – Minder dan een kwart van de Caribische studenten in Nederland haalt binnen vijf jaar een hbo-diploma. Juist daarom is het belangrijk om vooral succesverhalen te delen, ziet Tanja Fraai van de stichting WeConnect die studenten van de eilanden helpt.

Sommigen kennen u van de Wereldomroep of van de vele spannende debatavonden over de Caribische gemeenschap. U kende toen al de problematiek rondom de Caribische studenten. Maar als fulltime manager bij de stichting hebt u sinds 2012 intensief contact met ze. Is uw blik op hen eigenlijk veranderd?

“Dat vind ik een moeilijke vraag. Ze doen heel erg hun best, die studenten. Ik had verwacht dat onze studenten met meer bagage aan taal en ontwikkeling naar Nederland zouden komen. En daarop is mijn blik wel wat veranderd. Wat me wel tegenvalt is de worsteling die ze hebben met de Nederlandse taal. En vooral dat ze onderschatten hoe belangrijk het is dat je het Nederlands goed beheerst.”

“Sommigen komen hier bijvoorbeeld Rechten studeren. Voor zo’n studie geldt: elk woord of komma die je gebruikt, maakt het verschil. Sterker nog, het betoog of de paper die ze inleveren staat soms bol van de fouten. Ja, dat kán niet! Dan zijn ze zelf vaak verbaasd als het hen daarom niet lukt. Vervolgens kijken ze mij ook verbaasd aan als ik ze hierop wijs.”

Een groot aantal Caribische studenten heeft grote problemen met hun studie in Nederland. Wat opvalt is dat jullie vooral succesverhalen delen. Is dat bewust?

“We weten natuurlijk allemaal dat de uitval groot is onder studenten hier. Dus het is heel fijn om te lezen als een van jouw mensen het gewoon redt hier! Ik heb net iets gepost over een studente uit Bonaire. Toevallig heeft ze hele hoge cijfers, maar het gaat niet om die hoge cijfers. Het gaat om de inzet die Emma toont voor haar eiland, ook al zit ze in Nederland. Je ziet bij veel studenten dat ze graag anderen op de eilanden willen helpen.”

Hoe komt dat?

“Nou, omdat ze daar zijn opgegroeid. Ze zeggen: ‘het eiland heeft me echt zoveel gegeven! Ik wil iets terugdoen.’ Ze willen bijvoorbeeld in een denktank van ons die zich richt op beleid dat – vanuit Nederland – op hun eilanden wordt uitgevoerd.”

“Dat vind ik heel mooi. Want er zijn genoeg Caribische studenten die zeggen: ‘nee hoor, het is genoeg geweest. Ik moet echt minimaal tien jaar afstand houden.’ Ze zijn bijvoorbeeld homo en kunnen helemaal niet zichzelf zijn op dat kleine eiland. Ze willen de vrijheid van Nederland.”

Het delen van alleen maar positieve verhalen kan dus ook een vertekend beeld geven van de werkelijkheid.

“Ja, dat is eigenlijk ook zo. Want de studenten die uitblinken weten zich echt wel te melden bij ons. Dan is het ook makkelijk om ze in het zonnetje te zetten. Dat is ook natuurlijk heel mooi, maar het is ook goed om de verhalen te vertellen over de struikelende hbo’er. Over iemand die misschien zes in plaats van vier jaar over de studie heeft moeten doen. Misschien ook van degenen die níet zijn afgestudeerd. Ook die jongeren kunnen succesvol zijn. Maar zij vertellen hun verhaal minder snel want ze schamen zich vaak. ”

Welk verhaal zou u dan vertellen?

“Ik sprak met een jongere die aan de Erasmus Universiteit ging studeren. Al na een half jaar ging deze studente steeds minder naar colleges. Wat blijkt, in de tussentijd bleek zij een eigen bedrijf op te zetten. Haar ouders waren daar niet blij mee. Uiteindelijk blijkt het een succesvol bedrijf te zijn.”

“Dus, je kunt wel gaan zeggen dat je als student bij lange na niet geslaagd bent, maar uiteindelijk wel geslaagd als ondernemer. En het is ook echt oké, zeker als je nog zo jong bent. Er is niet één manier om succesvol te worden in het leven. Dat soort verhalen mogen we ook vaker met elkaar delen.”

“De eilanden hebben een enorme behoefte aan positieve verhalen. Succes is aanstekelijk, je krijgt er zo’n energie van! En daarom denk ik dat WeConnect studenten en organisaties ook erg aanspreekt.”

Diploma’s onder Caribische studenten in Nederland
  •  Hbo-studies: Maar 23 procent van de Caribische jongeren haalt na vijf jaar een hbo-diploma. Dat is slechter dan de groep met een ‘niet-westerse’ migratieachtergrond (33 procent). Onder Europese Nederlanders is dat 53 procent.
  • Wetenschappelijke studies: Op de universiteit zijn verschillen kleiner. Na vier jaar heeft 43 procent van de Caribische studenten het bachelordiploma. Toch is dat lager dan bijvoorbeeld de groep studenten met een ‘niet-westerse’ migratieachtergrond, daarvan is 58 procent geslaagd. Onder de groep Europese Nederlanders is dat 61 procent.(Bron: ResearchNed in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – 2021)

Veruit de meeste scholieren beginnen met een achterstand aan hun studie in Nederland. De beheersing van de Nederlandse taal is onvoldoende en daardoor vermindert hun zelfvertrouwen, constateert de Nationale Ombudsman. Vaak zijn ook hun sociale en studievaardigheden niet op peil.

Zou u stellen dat studiesucces ook vooral te maken heeft met de juiste mindset hebben?

“Er zijn genoeg jongeren van wie de ouders nooit een studie hebben gedaan. Ze krijgen ook niet vanuit huis mee hoe dat straks is om een studie te volgen. Het succes heeft er zeker mee te maken dat sommige jongeren heel zelfstandig zijn. En dat ze weten dat je moet doorpakken. Of dat ze een héél duidelijk plan hebben en alles geven ze geven alles om hun doel te bereiken.”

“Dat zie je wel eens bij jongeren die geneeskunde studeren. Sheeney bijvoorbeeld. Zij is heel jong, zit in haar derde studiejaar en doet daarnaast allerlei bestuurswerk op haar universiteit. Haar prioriteit is niet om elke vrijdagavond bij haar Antilliaanse vrienden te gaan zitten, maar om zich zoveel mogelijk te ontwikkelen. Je merkt bij dit soort studenten heel goed dat er een vlammetje in hen is dat brandt, waardoor ze met veel passie hun studie doen.”

En hoe wordt dat vlammetje op het eiland aangestoken?

“De cruciale factor is denk ik toch opvoeding. De studenten zeggen tegen mij: als ik naar de dokter moest of er was iets met school, dan belde mijn moeder en regelde alles. Nu ze in Nederland zijn, hebben sommigen zelfs telefoonangst. Ze vinden het eng om in het Nederlands een instantie op te bellen of om hulp te vragen.”

“Veel hebben ze te danken aan een sterke moeder, is wat ik steeds hoor. Het valt me op dat ze het bedroevend weinig hebben over ‘mijn vader’. Soms is het ook een beetje geluk en soms aanleg hebben voor iets.”

Het nieuwe studiejaar is net begonnen. Wat is uw advies aan al die nieuwe studenten uit de eilanden?

“Je ziet dat de succesvolle studenten vaak Nederlandse en internationale vrienden hebben. Ze blijven niet vast in hun eigen comfortabele bubbel van jongeren die ze op het eiland hebben leren kennen. Dat moet je ook echt niet doen.”

“Er zijn veel jongeren die zich niet laten ontmoedigen, ondanks alles. Nederland is een best goed georganiseerd land. Er is altijd wel een professional bij jouw studie die naar je wil luisteren en jou wil helpen, maar dan moet je ook zélf hulp vragen. Soms word je van het kastje naar de muur gestuurd, maar je móet blijven doorzetten. De jongeren die zich niet laten ontmoedigen zijn degenen die uiteindelijk in dit leven succesvol worden.”

“Daarom proberen we ze met WeConnect op weg te helpen met allerlei workshops over budgetteren, mental health en communicatie. We organiseren excursies met vele interessante gesprekken, bijvoorbeeld met een Kamerlid of een conservator in een museum. We helpen ze met ons netwerk aan mensen en organisaties en we gaan ook langs scholen op de eilanden voor voorlichting.”

The post Willen succesvolle Caribische studenten even opstaan? ‘Enorme behoefte aan positieve verhalen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

21 september 2021 - 9:46am

DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over de coronacrisis. Die oproep doet koning Willem-Alexander in zijn troonrede aan alle politici van ons Koninkrijk.

Elk jaar word wordt op de derde dinsdag van september het parlementaire jaar van Nederland geopend met de traditionele toespraak van de koning. Over de eilanden gaat het dit keer over de economische crisis door de pandemie. “In het Caribisch deel van het Koninkrijk is het leven voor veel mensen door corona moeilijker geworden, omdat de eilandeconomie hard geraakt zijn door de enorme terugval in het toerisme.”

In het afgelopen jaar werd er flink geruzied tussen Den Haag en de autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten over de ‘strenge’ voorwaarden voor honderden miljoenen aan noodleningen. Zij hebben Nederland onder meer beticht van ‘dwang’ en ‘koloniale houding’.

“Voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, samen Caribisch Nederland, gelden economische steunmaatregelen vergelijkbaar met die in ons land. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn afspraken gemaakt om te bereiken dat financiële steun leidt tot een economie die weerbaarder en schokbestendiger is.”

“In het gesprek daarover is het belangrijk steeds de eensgezindheid te zoeken. Dat maakt ons als Koninkrijk als geheel sterker”, is zijn boodschap die hij als staatshoofd uitspreekt in de troonrede.

Klimaatverandering  ‘meest dringend onderwerp’

De grootste politieke uitdaging wordt de klimaatverandering. “Van de onderwerpen die zowel de grenzen van een kabinetsperiode als onze landsgrenzen overstijgen, is klimaatverandering zonder twijfel het meest dringend”, aldus koning Willem-Alexander. “Dat raakt onze veiligheid, natuur en leefomgeving, maar bijvoorbeeld ook het wereldwijde armoedevraagstuk en toekomstige migratiestromen.”

In juni maakte het IPCC bekend dat de klimaatverandering veel sneller gaat en dat de situatie veel ernstiger is dan gedacht. De temperatuur en zeespiegel stijgen veel sneller. De gevolgen voor de mensheid is ernstiger dan voorzien, is de conclusie. Duizenden internationale klimaatonderzoeken zijn geanalyseerd die in de afgelopen 8 jaar.

Voor Nederland is er zeven miljard euro extra gereserveerd. Opvallend is dat de koning – namens de regering van demissionair premier Mark Rutte – geen woord rept over klimaatverandering in de Caribische rijksdelen.

“In Nederland houdt de bescherming tegen hoogwater uiteraard de allerhoogste prioriteit. De grootschalige overstromingen in Limburg zijn voor de regering aanleiding om in overleg alle geplande maatregelen opnieuw tegen het licht te houden en te kijken of en waar versnelling nodig is.”

Reacties uit Den Haag

“Ik vind het heel fijn dat de koning oproept tot eensgezindheid”, aldus D66-Kamerlid Jorien Wuite na afloop van de troonrede. “Binnenkort is er een debat over de begroting voor Koninkrijksrelaties en met zo’n oproep is het een goede start. Het is bemoedigend de erkenning dat het het Koninkrijk daardoor sterker wordt, dat is precies waar mijn partij voor pleit. ” 

“Maar er zijn meer belangrijke thema’s, zoals klimaatverandering. Dat wordt nu niet benoemd”, zegt Wuite. “Voor de eilanden wordt dit ook prioriteit.”

Ook PvdA-Kamerlid Attje kuiken, die zich al zo’n vijf jaar bezighoudt met de Cariben, reageert op de troonrede: “Het is goed dat de koning duidelijk benoemde dat corona voor de Caribische delen ook ongelooflijk zwaar is geweest. Hij had het over ‘eensgezindheid’. We moeten ook elkaar blijven helpen en elkaar blijven versterken. Dat lijkt me een duidelijke boodschap. Ik vind het daarom ook belangrijk dat we elkaar gaan blijven opzoeken nu.”

The post Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd first appeared on Caribisch Netwerk.

Nieuw kabinet Aruba geïnstalleerd: ‘alle vertrouwen dat we doelen behalen’

21 september 2021 - 8:18am

ORANJESTAD – Twaalf weken na de vervroegde verkiezingen op 25 juni die MEP won, dezelfde partij die het eerste kabinet Wever-Croes liet vallen, is het nieuwe kabinet Wever-Croes II geïnstalleerd. Premier Evelyn Wever-Croes heeft ‘alle vertrouwen’ in de nieuwe ploeg.

Het beëdigen van het nieuwe kabinet door de gouverneur, vond vanwege beperkte ruimte en de coronamaatregelen zonder pers plaats.

Na de beëdiging bij de gouverneur, is er een korte inhuldiging voor pers en publiek -foto: Sharina Henriquez

Vlak na de ceremonie rijden de nieuwe bestuurders in colonne naar het Bestuurskantoor (regeringszetel) waar voor de gelegenheid de hoofdweg is afgezet en een tribune geplaatst zodat pers en publiek uitgebreid foto’s kunnen maken. Opvallend is dat op dat moment de coronaregels weer versoepelen; de mondkapjes gaan af hoewel de ministers minder dan 1,5 meter van elkaar staan.

‘De regering kan het niet alleen, iedereen moet bijdragen’

Rechenell Statie, de jonge veelbelovende wielrenner die vier jaar geleden door een auto in de rolstoel belandde, is uitgekozen om zijn visie uit te spreken over de nieuwe regering. En die valt in de lijn van wat al eerder de afgelopen weken tijdens de formatie van het nieuwe kabinet is uitgedragen: ‘we kunnen het niet alleen, iedereen in het land moet bijdragen’.

Premier Wever-Croes herhaalt dat erna en zegt dat Aruba weerbaarder moet worden tegen de gevolgen van klimaatsverandering,  volksgezondheidsproblemen en economische tegenslagen.

De pers krijgt geen kans om vragen te stellen, de pas beëdigde bestuurders vertrekken al snel naar binnen om samen met familie en andere genodigden de installatie te vieren. Op een Whatsapvraag van Caribisch Netwerk aan de premier hoe zij haar nieuwe ministersploeg vindt vergeleken met de vorige, antwoordt Wever-Croes:

“Ik heb de onderhandelingsperiode met het team van Raiz als zeer constructief en positief ervaren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de gestelde doelen zullen behalen.”

Oppositie tegen benoemingen
De elf regeringsprioriteiten maakten de coalitiepartijen al op 19 augustus bekend. Op nummer één staat integriteit en goed bestuur. Maar juist daarmee heeft de oppositie in het parlement al voor de aanstelling van het nieuwe kabinet, moeite mee. Bij de behandeling van de kandidaatstelling van de ministers afgelopen vrijdag (17 september) stemden alle oppositiepartijen dan ook tegen de benoemingen. Ze misten de noodzakelijke informatie om die benoemingen te kunnen beoordelen, zoals CV’s en de verslagen van de screening van de kandidaten.

Accion21 gaf bij de installatie van het nieuwe parlement al aan dat ondanks het verzoek voor deze informatie, de oppositiepartij niet verwachtte die op tijd te krijgen voor het debat over de kandidaatstellingen. Wat dus gebeurde. Inmiddels heeft de partij aan de premier en minister van integriteit schriftelijk om deze documenten verzocht.

De coalitiefracties stemden zonder die informatie wel voor ‘hun’ ministerkandidaten waardoor er voldoende meerderheid in het parlement was om het nieuwe kabinet groen licht te geven. Grootste oppositiepartij AVP bekritiseert deze beslissing: “De fractieleiders van MEP en Raiz verzuimen hun controletaak en geven blindelings hun steun aan de ministers die de formateur heeft voorgedragen aan de gouverneur. Ze hebben hiermee afgedaan als bekwame parlementariërs”, aldus het Statenlid Ryçond Santos do Nascimento (AVP).

The post Nieuw kabinet Aruba geïnstalleerd: ‘alle vertrouwen dat we doelen behalen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Veel klachten over ZVK tijdens spreekuren van Ombudsman; ‘de kanker wacht niet’

20 september 2021 - 4:22am

KRALENDIJK – “Het voelde alsof ik alleen werd gelaten. Ik moest iets van 6000 euro zelf ophoesten. Het is maar goed dat we een beetje spaargeld hadden, want de kanker die wacht niet”, zegt Jessica Janga.

Op Bonaire konden bewoners na 1,5 jaar weer terecht bij de spreekuren van de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman. Meerdere mensen waren ontevreden over de manier waarop zij door het Zorgverzekeringskantoor zijn begeleid en behandeld bij een medisch probleem.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

“Die mensen hebben geen empathie. Je moet tot in den treure blijven bellen, want ze bellen je niet terug. Of ze bellen je direct na je chemokuur en vragen niet eens of ze gelegen bellen,” zegt Janga.

Borstkanker

In 2020 werd bij Janga borstkanker geconstateerd. Het Zorgverzekeringskantoor wilde dat zij voor behandeling naar Aruba ging, maar hier had Janga geen goed gevoel bij. “Van die oncoloog kreeg ik geen goede uitleg. Ik wist niet eens wat voor behandeling ik zou krijgen.” Toen begon het gevecht. “ZVK bleef volhouden dat ik moest gaan.” Janga vroeg of ze naar Colombia mocht, maar dat kon niet door de pandemie. Curaçao, waar Janga familie heeft, was ook geen optie. “Daar kon mijn type kanker niet worden behandeld.”

Alles zelf regelen
Janga vroeg ten slotte om een second opinion in Nederland, maar toen ze daar geen hulp bij kreeg, ondernam ze zelf actie. “Ik stond 3 weken lang om 3 uur in de ochtend op zodat ik contact kon hebben met Nederland. Ik heb binnen die regeling alles zelf moeten regelen. Hoe kun je dat vragen van iemand die ziek is? Ik was boos, maar ik had mijn energie nodig.” In totaal was Janga 10 maanden in Nederland voor behandeling. De eerste maanden moest zij de kosten bijna helemaal zelf betalen. “Ze betaalde alleen mijn vliegticket. Verblijf, dagvergoeding en taxi werden pas na 3 maanden vergoed. Soms ging ik te voet naar de fysio.”

Volgens Janga kan het niet langer zo doorgaan. “Ik heb het idee dat vele van ons eenmaal in Nederland te horen krijgen dat we te laat zijn, alleen omdat het ZVK er te lang over doet om mensen door te sturen.”

Foute laseroperatie

Dennis Beepat heeft ook een klacht ingediend bij de Ombudsman over het Zorgverzekeringskantoor. Beepat onderging een laseroperatie voor zijn oog, maar dit ging fout. “Ik werd geholpen door een dokter die onervaren was. Een paar weken later werd hij zelfs van zijn functie gehaald. Hij deed iets waardoor er een bloeding ontstond. Nu kan ik aan de linkerkant niet meer goed zien.” Beepat wilt graag een verklaring ontvangen van de dokter. “Het ZVK zei dat ze hiervoor gingen zorgen, maar ik heb niks gekregen. Een andere dokter gaat geen verantwoordelijkheid nemen.”

Gezondheid in gevaar
Daarbij heeft Beepat ook nog te maken met het probleem dat hij momenteel verdere zorg wordt geweigerd, omdat zijn verblijfsvergunning is verlopen en hij nog steeds wacht op een nieuwe. Daarom heeft hij ook een klacht ingediend over de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). “In dit land kun je jezelf niet verzekeren via het bedrijf waar je werkt. Daarom is het land ervoor verantwoordelijk dat alles netjes loopt en je op tijd je verblijfsvergunning krijgt. Ik hoop dat de situatie verbetert, want mijn ogen en gezondheid zijn in gevaar.”

The post Veel klachten over ZVK tijdens spreekuren van Ombudsman; ‘de kanker wacht niet’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Negen vragen over de Coho & waarom de eilanden nu bij Kamerleden gaan lobbyen

17 september 2021 - 12:26pm

DEN HAAG – Nederland leent de eilanden honderden miljoenen voor de coronacrisis en daar staat veel tegenover. Negen vragen over het akkoord dat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten misschien wel zes jaar lang dwingt tot grote hervormingen. 

De eilanden krijgen honderden miljoenen aan leningen. Wat wil Den Haag in ruil daarvoor?
Door de corona-pandemie kreeg de economie op de eilanden enorme klappen. Banen en levensonderhoud staan nog steeds op het spel op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Hun regeringen hadden geen reserves opgebouwd om de klappen op te vangen. Nederland leent ze geld zonder rente vragen, maar vraagt in ruil wel forse hervormingen. De pensioenleeftijd moet bijvoorbeeld snel omhoog, de economie minder afhankelijk van toerisme en directeuren van overheids-nv’s moeten minder verdienen.

Waarom is er dan zoveel kritiek op politiek Den Haag? 
De politiek op de eilanden vindt al langer dat er hervormingen moeten komen. Veel mensen vinden het frustrerend dat Nederland ‘een ongekende crisis misbruikt om haar politieke zin door te voeren’. Het was slikken of stikken, vinden hun regeringsleiders. Een voorbeeld: Nederland heeft zelf na negen jaar polderen een pensioenakkoord, terwijl de eilanden nu gedwongen worden om zonder overleg de pensioenleeftijd te gaan ophogen.

Er komt bovendien Nederlands toezicht op de eilanden op al het ‘geld van de Nederlandse belastingbetalers’. De vrees is dat de Nederlandse regering en hun ambtenaren in de praktijk degenen zijn die gaan vertellen hoe het allemaal precies moet gebeuren. En dat zes jaar lang.

Is het parlement op de eilanden dan nog steeds de baas of geven ze in de praktijk Kamerleden de macht? Dat is voor de eilanden een belangrijke en principiële vraag. Want veel Kamerleden mogen dan zelf vinden dat zij volksvertegenwoordigers van het héle Koninkrijk zijn, maar de meeste mensen op de eilanden hebben geen stemrecht als het gaat om de Tweede Kamerverkiezingen.

Kan Den Haag zomaar bepalen dat ze Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zo fors moet gaan bezuinigen, hervormen en hoe ze al het geleende geld precies moeten uitgeven
?
Nederland kan dat zeker niet zomaar bepalen. Via het Statuut van het Koninkrijk kunnen er wel allerlei afspraken worden gemaakt die in een zogeheten consensusrijkswet komen. Dan moet er wel overeenstemming worden bereikt op het hoogste niveau: voor zo’n vergaande afspraak moeten namelijk alle parlementen de wet aannemen.

Elk land in het koninkrijk heeft een eigen grondwet. Daarboven staat het Statuut, waarin Nederland en de eilanden in 2010 opnieuw hebben afgesproken hoe ze met elkaar omgaan en wie nou waar verantwoordelijk voor is.

Een paar voorbeelden. In het Statuut staat dat naast Aruba ook Curaçao en Sint-Maarten zelfbestuur hebben en dat elk eiland een eigen parlement en regering heeft. Er staat ook verder in dat Bonaire wel een bijzondere gemeente is van Nederland, wanneer en hoe Defensie op de eilanden kan worden ingeschakeld en dat we een Nederlandse nationaliteit hebben en dat Den Haag die niet kan ‘afpakken’.

Begin september is de Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling) door de Rijksministerraad al aangenomen. Zowel de regeringen van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en die van Nederland zijn het eens. Ze zijn dus toch klaar?
We zijn nog lang niet klaar. De eilanden hebben sinds de corona-uitbraak dringend geld nodig. Meer dan een jaar wachten tot alles volgens het Statuut goed is geregeld met wetten kan niet, omdat mensen en bedrijven dringend geld nodig hebben. Het gaat nog maanden duren voordat een consensusrijkswet is ingevoerd. Dat moet via het parlement.

Kunnen de eilanden de voorwaarden van Den Haag nog van tafel vegen?
Jazeker. Want tot nu toe zijn er alleen politieke afspraken gemaakt. Het plan is nog niet bij wet geregeld. En dat is juist het hele punt voor Den Haag. De eilanden kunnen nu zeggen dat ze die voorwaarden toch niet meer zien zitten, terwijl ze honderden miljoenen aan geld hebben gekregen en nog lang niet alle beloofde hervormingen hebben gedaan.

Wat gaat er de komende maanden gebeuren?
De Raad van State in Den Haag heeft naar het wetsvoorstel gekeken en een advies gegeven. Het oordeel was zo kritisch, dat de Nederlandse regering verbetering moest aanbrengen. En dat is inmiddels gebeurd. Zodra de Raad daar nog een keer naar heeft gekeken, wordt het hele pakket doorgestuurd naar de Tweede Kamer om erover te stemmen. Wanneer het debat over de Coho precies gaat plaatsvinden, is nog niet te zeggen. Het doel is wel om dat dit jaar nog te regelen.

Vooral Curaçao en Sint-Maarten hopen dat het wetsvoorstel alsnog aangepast kan worden. Kan misschien Kamerleden ze hiermee helpen?
In de praktijk kan alleen nog de Tweede Kamer grote wijzigingen aanbrengen. Dat gebeurt via aparte amendementen die Kamerleden ter stemming kunnen voorleggen tijdens een debat. Als de Kamer het wetsvoorstel en de eventuele amendementen heeft aangenomen, zijn de parlementen van de eilanden aan de beurt. Zij kunnen eigenlijk dan alleen het hele pakket aannemen of afwijzen. 

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten moeten dus eerst een meerderheid van de Kamerleden zien te overtuigen, nog vóór het debat. Het aantal Kamerleden dat voor minder strenge voorwaarden is, is op dit moment niet voldoende om het wetsvoorstel aan te passen.

Welke partijen in Den Haag zijn kritisch op de Coho?
Alleen D66 (met 24 zetels), Partij van de Arbeid (9), ChristenUnie (5), Denk (3) en Bij1 (1 zetel) hebben zich kritisch uitgelaten over de huidige Coho. Dat zijn 42 van de 76 zetels die nodig zijn voor een meerderheid. Het wordt dus flink lobbyen in Den Haag voor de kritische parlementsleden en regeringsvertegenwoordigers van de eilanden.

Wat gebeurt er als het Curaçaose parlement straks ‘nee’ zegt?
Het eiland dat het wetsvoorstel naar de prullenbak wijst, krijgt per direct geen financiële hulp meer en moet meteen alles gaan terugbetalen, waarschuwde premier Pisas van Curaçao. En dat lijkt – zoals de kaarten er nu voor liggen – een recept voor meer werkloosheid en armoede. 

De komende tijd gaat het op de eilanden vooral om de strategie. Als een compromis met de Tweede Kamer niet lukt, denken sommige Statenleden dat je dan toch ‘nee’ moet zeggen. Zij denken op die manier alsnog een nieuw akkoord te kunnen forceren, omdat politici in Den Haag niet willen dat er nog duizenden mensen in de armoede belanden. 

Het kan dus straks gebeuren dat een meerderheid van het parlement op de eilanden ‘nee’ zegt. De Rijksministerraad heeft daarom ook besloten dat als bijvoorbeeld Sint-Maarten afhaakt, dat het akkoord met Aruba of Curaçao geen gevaar loopt.

The post Negen vragen over de Coho & waarom de eilanden nu bij Kamerleden gaan lobbyen first appeared on Caribisch Netwerk.

Versterking van de Arubaanse democratie; ‘ver van de werkelijkheid nu’

15 september 2021 - 11:29pm

ORANJESTAD – Versterking van de democratie staat centraal in de rede van de gouverneur Alfonso Boekhoudt tijdens de opening van het nieuwe parlementaire jaar (vergelijkbaar met Prinsjesdag) en waarin traditioneel de beleidsplannen van de regering worden ontvouwd.

‘Ver van de werkelijkheid’, reageert Mike Eman, leider van grootste oppositiepartij AVP hierop: “De macht van het parlement, het hoogste democratische orgaan, is nu beknot.”

Mike Eman van AVP -foto: Sharina Henriquez

“We weten dat de regering en daardoor ook dit parlement heel beperkte bewegingsvrijheid heeft op dit moment. We hebben een landspakket en Coho en dat creëert een keurslijf waarbinnen de Arubaanse gemeenschap en ook de Arubaanse organen kunnen functioneren.”

Eman vindt ook dat armoede genoemd had moeten worden. “Dat is ook een totale miskenning van een hele moeilijke situatie waarin duizenden op dit moment op Aruba in verkeren.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/emanoverdemocratie.mp3 Sharina Henriquez in gesprek met Mike Eman

De oppositieleider had ook graag dat in de toespraak waarin dus democratie centraal stond, de laatste parlementsverkiezingen van 25 juni aan bod kwam.

“Er is geen enkele periode in de geschiedenis geweest waarin het proces van verkiezingen met zoveel vraagtekens is verlopen. Er was veel wantrouwen, tot op het eind bij verzoeken tot hertelling, was er een enorm groot wantrouwen. En die is gebleven want die hertelling is nooit gebeurd.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/emanoververkiezingen.mp3 Mike Eman over de laatst gehouden verkiezingen

In de toespraak noemt de gouverneur ook de plannen van de nieuwe coalitieregering MEP/Raiz voor meer transparantie in de overheid, aanpak van corruptie en implementatie van een integriteitssysteem voor een beter bestuur.

Marisol Lopez-Tromp van MAS -foto: Sharina Henriquez

Maar Marisol Lopez-Tromp, leider van oppositiepartij MAS zegt er ‘niet gerust op te zijn hoe het screenen van de kandidaat-ministers is gegaan en gaat’. Het parlement buigt zich deze week nog over de kandidaatstelling en geloofsbrieven en pas als het deze goedkeurt, kan de nieuwe regering geïnstalleerd worden.

“Ik heb de nadruk gelegd, ook bij de minister-president, in hoeverre houd je rekening met preventie van belangenverstrengeling, ook de schijn.” Volgens de parlementariër krijgt Aruba namelijk nu ‘een uitbreiding van de familieregering’. En moet, zegt Lopez-Tromp, ook verder binnen de overheid, dus niet alleen bij de ministers, gekeken worden naar mogelijke belangenverstrengeling.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/marisoloverscreening.mp3 Marisol Lopez-Tromp over belangenverstrengeling

Miquel Mansur van Accion21- foto: Sharina Henriquez

Miquel Mansur, leider van oppositiepartij Accion21, zegt dat het parlement nog niet de CV’s en de verslagen van het screeningsproces van de kandidaat-ministers heeft gekregen. “Dat zal ook één van de eerste vragen zijn als we erover gaan vergaderen. En als we deze niet krijgen, dan zal ik het verzoeken aan de premier en minister van integriteit.”

Maar of deze informatie nog op tijd komt, voordat het parlement over de kandidaatstelling van de ministers gaat stemmen, dat denkt Mansur niet.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/miqueloverscreening.mp3 Miguel Mansur over screening van ministers

De beleidsplannen van de nieuwe regering zijn grotendeels een voortzetting van kabinet Wever-Croes I. De nadruk ligt op economisch herstel en meer banen die nodig zijn vanwege de hoge werkloosheid door de pandemie. Het masterplan ‘Repositioning our sails’ dat het vorige kabinet maakte en volgens de premier ook grotendeels in lijn is met het landspakket dat met Nederland is afgesproken, is hierbij leidend. Er zijn zes veelbelovende sectoren aangewezen waarvan de nieuwe regering vooral werk gaat maken van de sectoren landbouw, circulaire economie en creatieve industrie.

Begroting nog niet klaar

De begroting die deze plannen mogelijk moet maken, is overigens nog niet klaar. Volgens de Arubaanse grondwet had deze uiterlijk 1 september bij het parlement moeten liggen. Maar de regering maakt bekend dat dit op zijn vroegst in januari volgend jaar zal gebeuren.

The post Versterking van de Arubaanse democratie; ‘ver van de werkelijkheid nu’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Voorvechters lhbt+ rechten Aruba ook blij met ‘moedig’ vonnis Curaçao

15 september 2021 - 10:11am

ORANJESTAD – “De rechter koos niet alleen voor het recht en de gelijkheid, maar boven alles voor gelijkwaardigheid onder de mensen. Chapeau! I bow to you!”

Zo reageert advocaat Desiree Croes die zich al jarenlang hard maakt voor gelijke rechten voor de Arubaanse lhbt+gemeenschap, op het Curaçaose vonnis in de zaak van twee vrouwen die willen trouwen.

Op Aruba wordt al jaren hierover geprocedeerd, maar zo zegt Croes: “Dit is het eerste vonnis dat rekening houdt met de rechten van de lhbt-ers op Curaçao, maar ook voor ons op de andere eilanden. Al te lang leven wij in een samenleving die een moderne rechtsstaat onwaardig is.”

Bij de opening van het nieuwe parlementair jaar op Aruba zegt Miguel Mansur van Accion 21, dat zijn partij zich gaat inzetten voor gelijke huwelijksrechten.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/miqueloverlgbt.mp3 Miquel Mansur na de openingsrede van de Arubaanse gouverneur

Kritiek ook op het koninkrijk
Advocaat Croes haalt aan dat ook Nederland blijft falen in het zorgen voor gelijke rechten van burgers in het koninkrijk.

“Een overheid die een groep in de samenleving in gelijke gevallen ongelijk behandeld, moet zich diep schamen. Zo ook het Koninkrijk der Nederlanden dat erbij zit en ernaar kijkt. Nederland laat het maar gebeuren in haar achtertuin, te laf om op te treden. Bij het geringste teken van een mogelijke overspenderen van de overheden van de autonome landen, wappert Nederland met de waarborgfunctie. Maar bij het met voeten betreden van mensenrechten, ho maar. Dan moeten de overheden en de lokale bevolking het zelf regelen.”

‘Nederland laat het maar gebeuren in haar achtertuin, te laf om op te treden’-Desiree Croes

Ze vraagt zich ook af hoe het zit met het concordantiebeginsel en het onverdeeld Nederlanderschap. Met concordantie wordt bedoeld dat wetgeving in de landen van het koninkrijk zoveel mogelijk op elkaar wordt afgestemd. Op Aruba is sinds enige weken ( vanaf 1 september) geregistreerd partnerschap voor paren van hetzelfde geslacht mogelijk. Ook mogen paren van gelijk geslacht die elders zijn getrouwd, hun huwelijk inschrijven op Aruba. Maar getrouwde als geregistreerde paren hebben nog altijd niet dezelfde rechten als heterostellen.

Croes is in ieder geval blij met deze nieuwe uitspraak: “De dames die deze zaak zijn begonnen en de advocaten die voor een mooie pleidooi en overwinning hebben gezorgd, jullie zijn onze helden. Jullie geven ons, maar vooral de jongere lhbt-generatie hoop dat het inderdaad beter zal worden.”

The post Voorvechters lhbt+ rechten Aruba ook blij met ‘moedig’ vonnis Curaçao first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Parlement Curaçao moet aan het werk na baanbrekend vonnis opengesteld huwelijk’

14 september 2021 - 10:58am

WILLEMSTAD – In een opvallend vonnis heeft de Curaçaose rechter maandag bepaald dat er ‘geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren’. Statenlid Giselle McWilliam, die al enkele jaren strijdt voor de invoering van een opengesteld huwelijk (voor alle burgers, zo ook lhbti+’ers red.) op het eiland, is blij met de uitspraak.

Maar ze noemt het tegelijkertijd ‘een schande’ dat het op Curaçao zover heeft moeten komen ‘dat een rechter het parlement er op moet wijzen dat ze hun werk moeten doen.’ De rechter deed de uitspraak in een zaak die de mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean had aangespannen namens twee vrouwen op het eiland die al meer dan tien jaar een relatie hebben en in het huwelijk willen treden.

‘Ongeoorloofde discriminatie’
In het burgerlijk wetboek van Curaçao is bepaald dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw. Volgens de rechter is deze bepaling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals dat staat opgenomen in de Curaçaose grondwet. Daarom zegt de rechter dat het aan de wetgever is om maatregelen te treffen om de ‘ongeoorloofde discriminatie’ op te heffen.

‘Dit is een duidelijke oproep aan het parlement om aan de slag te gaan’ – Parlementariër Giselle McWilliam

Dat is volgens McWilliam een duidelijke oproep aan het parlement om aan de slag te gaan. McWilliam (MAN) en oud-parlementariër Stephen Walroud (PAR) dienden in 2019 een wetsontwerp in voor de introductie van een opengesteld huwelijk.

Mensenrechten
Maar het toenmalige parlement koos volgens haar voor ‘politiek en persoonlijk comfort en was niet geïnteresseerd om de wet te behandelen.’ Nu legt de rechter volgens haar aan het parlement de taak op ‘om ons werk te doen zoals wordt voorgeschreven door de wet en voor wat betreft naleving van de mensenrechten’.
De stichting Human Rights Caribbean (HRC) is blij met de ‘baanbrekende’ uitspraak en noemt het ‘een overwinning voor gelijkheid’. Verder stelt HRC dat het recht er niet is ‘voor de meerderheid van de bevolking of zij die geloven in God’. De stichting stelt dat ‘juist minderheden zich gesteund moeten weten door het recht’.

‘Eiland-denken’
Ook stelt de stichting dat het ‘teleurstellend’ is om vast te stellen dat het Land Curaçao zich nauwelijks inspant voor de rechten van lhbti+’ers en zich eiland-denken permitteert op het gebied van het opengestelde huwelijk. ‘Daar waar wetten tekort schieten, is een dappere rechter vaak de laatste strohalm’, aldus de organisatie.

‘Daar waar wetten tekort schieten, is een dappere rechter vaak de laatste strohalm’ – Stichting Human Rights Caribbean

De stichting gebruikt het woord ‘dapper’, omdat Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba in 2020 nog oordeelde dat de vraag of het huwelijk dient te worden opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht ‘door ieder land afzonderlijk kan worden beantwoord, rekening houdend met de sociale en culturele opvattingen die in de samenleving leven’. Dat vonnis kan volgens HRC ‘met de huidige uitspraak in de hand inmiddels als achterhaald worden beschouwd’.

Steun in de rug
Foko, de organisatie die opkomst voor de rechten van de lhbti+-beweging, ziet het vonnis als een stap voorwaarts in de verdere emancipatie. Maar ook als een steun in de rug voor iedereen die gelijkheid een warm hart toedraagt. Eén van de bekende voorvechters van de lhbti+-beweging Mario Kleinmoedig zegt namens Foko dat de de regering en het parlement naar aanleiding van het vonnis nu daadwerkelijk werk moeten maken van het opengestelde huwelijk op Curaçao.

The post ‘Parlement Curaçao moet aan het werk na baanbrekend vonnis opengesteld huwelijk’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Groeiend aantal bijtincidenten op Bonaire: ‘meer nodig dan honden van straat plukken’

13 september 2021 - 8:48am

KRALENDIJK – “Elk bijtincident is er een teveel, vooral omdat het vaak om nalatigheid van hondeneigenaren gaat”, zegt de politie. Het aantal incidenten op Bonaire waarbij mensen worden gebeten door loslopende honden en medische behandeling moeten ondergaan, neemt toe.

In 2020 kwamen er 35 bijtmeldingen binnen bij de politie. Uiteenlopend van bijtincidenten van personen, vee, waaronder geiten, schapen en kippen, en ook katten die werden doodgebeten. “Voor 2021 zitten wij nu al over de 35 incidenten”, aldus de politie. “Wij hebben in de afgelopen maand drie meldingen gehad waar we bij moesten zijn.’’

De politie heeft daarom onlangs diverse oproepen aan hondeneigenaren gedaan om hun honden op eigen terrein te houden. In juli werd er nog een vrouw op haar fiets aangevallen door vier honden. Een van de honden is vervolgens door de politie doodgeschoten.

“Normaal gesproken wordt er een dierenarts bij betrokken als een hond gevaarlijk wordt verklaard”, legt de politie uit. “Maar in geval van nood, of als er gevaar blijft heersen, zal de hond in het ergste geval direct afgeschoten worden.’’

Honden jagen op fietsers, scooters en auto’s
Het nieuws leidden tot veel reacties op sociale media. “Een groot probleem op Bonaire! Daarom vermijd ik vaak straten waar veel gevaarlijke honden loslopen’’, zegt Wagner Beaumont. Ook Willem Kalkwiek herkent dit probleem. “Ik woon zelf in een buurt waar velen een of meerdere honden hebben en de meeste doen hun poorten niet dicht. Al deze honden gooien vuilnisbakken om en jagen op fietsers, scooters en auto’s.’’

Zorgelijk
In april liet het bestuurscollege weten het aantal loslopende (straat)honden te willen terugdringen. Er werd toen een plan van aanpak gemaakt voor het opstellen van een meerjarig dierenwelzijnsbeleid. “Dat is afgerond en ligt bij het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB)”,’ vertelt eilandraadslid Elvis Tjin Asjoe.

Hij noemt de situatie zorgelijk. “Bonaire groeit en de spanning onder de bevolking ook, dus dit moet worden aangepakt.’’ Volgens Tjin Asjoe moet er beleid, nieuwe wetgeving en een bewustwordingscampagne komen. “Het is van belang dat het bestuurscollege de eerste stappen zet om het dierenwelzijnsbeleid vorm te geven. Dat betekent in eerste instantie capaciteit en budget ter beschikking stellen.’’

Maatregelen tegen eigenaren
Bewoners zien het liefste dat er maatregelen genomen worden tegen hondeneigenaren. “Dat het OLB en de politie bewoners verplichten hun tuinen af te sluiten”, zegt Kalkwiek. “Wanneer er meerdere waarschuwingen zijn geweest en hier niet op wordt gereageerd, dan misschien enkele boetes”, vindt Beaumont.

Al zien ze naast maatregelen ook graag educatie. “Via school, gesprekken met gedeputeerden, of instanties”, aldus Beaumont. “Het vervelende is dat om de zoveel jaar weer een honden razzia gehouden wordt, waarbij vele dieren gevangen/afgemaakt worden”, zegt Kalkwiek. “Maar eigenaren blijven hetzelfde doen, dus wordt het probleem nooit echt opgelost. Er is meer nodig dan wat honden van de straat plukken.”

Momenteel geeft de politie nog geen boetes aan eigenaren van loslopende honden die gevaarlijke situaties veroorzaken. “Dat in nog niet in de wet opgenomen”, laat de politie in een reactie weten. “Enkel de schadevergoeding naar een derde toe.”

Geen landelijk meldpunt
Bonaire heeft momenteel geen landelijk meldpunt voor bijtincidenten of gevaarlijke honden. “Er is 1 meldpunt voor Europees Nederland en dat wordt door de Rijksoverheid geregeld. Geen gemeente in Europees Nederland wordt daarmee belast”, legt Tjin Asjoe uit.

Al adviseert het plan van aanpak voor het dierenwelzijnsbeleid wel om te kijken naar de mogelijkheden hiervoor. “Het landelijke meldpunt wordt vergeleken met de capaciteit die op Bonaire beschikbaar is. Het plan adviseert om hierover in gesprek te gaan met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.’’

Men vergeet politie te bellen
Mensen kunnen momenteel met hun meldingen terecht bij wijkhandhavers of de politie. Al heeft de politie het idee dat dat laatste niet altijd gebeurt. “Ik denk dat niet iedereen weet dat de politie in deze gevallen ingelicht dient te worden. Men gaat snel medische hulp zoeken en vergeet dan de politie te bellen.’’

The post Groeiend aantal bijtincidenten op Bonaire: ‘meer nodig dan honden van straat plukken’ first appeared on Caribisch Netwerk.