Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 13 min 27 sec geleden

Travis Geertruida kiest voor geluk, niet voor geld

23 juli 2017 - 10:26am

WILLEMSTAD – Ze zijn jong, talentvol en hebben bakken met ambitie: de kunststudenten die eind deze zomer naar Nederland vertrekken om verder te studeren. Verslaggever Eva Vloon zoekt er een aantal op. Deze keer: Travis Geertruida. Hij ruilt vanaf de zomer Curaçao tijdelijk in voor Nederland. Hij gaat daar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht studeren.

Door Eva Vloon

Oud-premier Schotte direct in cassatie na uitspraak hoger beroep

21 juli 2017 - 9:02pm

WILLEMSTAD – Het Curaçaose Gerechtshof heeft oud-premier Gerrit Schotte in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Ook mag Schotte de komende vijf jaar niet in het parlement verkozen worden. Zijn partner Cicely van der Dijs kreeg vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk.

Samen met hun advocaat Marije Vaders vulden Schotte en Van der Dijs gelijk de papieren voor cassatie in, en zworen ‘te blijven strijden tot het einde’. De oud-premier en zijn levenspartner blijven op vrije voeten in afwachting van het cassatieverzoek.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/nlbabel.mp3 OM-woordvoerder Norman Serpos en advocaat Marije Vaders na de uitspraak van het hoger beroep Babel

Schotte en Van der Dijs zijn veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, het witwassen van geld en corruptie. Het Hof acht bewezen dat Schotte geld heeft aangenomen van de omstreden Italiaanse casinobaas Francesco Corallo.

‘Nederlands systeem’
In de rechtszaal liet het duo geen reactie zien toen het vonnis uitgesproken werd, maar eenmaal buiten uitten ze hun teleurstelling en ongenoegen. “Deze uitspraak moet onze gemeenschap bangmaken. Het laat zien hoe Justitie Curaçaoënaars beheerst, die niet in het systeem passen dat de Nederlanders voor dit land willen”, aldus Schotte.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep Babel vorige maand richtte het topadvocatenteam Geert-Jan en Carry Knoops zich op de start van het onderzoek. Volgens de advocaten was er geen ‘geen grondslag voor een justitieel onderzoek naar Schotte’. Het Gerechtshof oordeelde daar vandaag anders over.

Schotte is in het hoger beroep wel vrijgesproken van het verliezen van zijn diplomatieke paspoort, maar kreeg geen strafvermindering. Van der Dijs is vrijgegesproken van valsheid in geschrifte en kreeg een strafvermindering van drie maanden.

Contact met OM in Italië
De betrokkenheid van Ton van der Schans als waarnemend advocaat-generaal is voor Schotte en Van der Dijs ook een strijdpunt. Ze beschuldigden Van der Schans ervan dat hij loog over de correspondentie met de Italiaanse officier van Justitie Roberto Pelicano. Het contact met het OM in Milaan zou een belangrijke aanleiding zijn geweest om het onderzoek Babel naar Schotte en Van der Dijs te starten.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Norman Serphos: “het vonnis is volledig in overeenstemming met wat er was geëist, maar dit is geen reden is om te juichen.” Nu Schotte en Van der Dijs gekozen hebben om in cassatie te gaan, kan het zes tot twaalf maanden duren voor er een eindoordeel in de zaak komt.

‘Klassejustitie’
Schotte’s partijgenoten Charles Cooper en Gilmar Pisas waren ook aanwezig in de rechtszaal. “Deze zaak is een politieke vervolging om Schotte uit te schakelen in de politiek. Dit land is in de greep van klassejustitie”, vindt parlementariër Cooper. Volgens Pisas blijft hun partij MFK duidelijk aanwezig in de Curaçaose politiek. “Het feit dat Schotte nog vrij is, zal hem uitgebreid de kans geven om de beste beslissingen te nemen voor de MFK.”

Uitspraak in hoger beroep Babel. Beelden:
Communicatie Gemeenschappelijk Hof van Justitie

‘Verborgen daklozen’ door tekort betaalbare woningen Sint-Maarten

20 juli 2017 - 1:03pm

PHILIPSBURG – Jonge professionals op Sint-Maarten vinden het buitengewoon moeilijk om een eigen huis te vinden. “De huizenmarkt op Sint-Maarten is niet ingericht op ééninkomenshuishoudens”, zegt Charlesea Emilia, een 24 jarige jonge professional. “De meeste van mijn vrienden wonen bij hun ouders in.”

In 1996 werd de St. Maarten Housing Development Foundation (SMHDF) opgericht als hulp aan bewoners die betaalbare woningen zoeken. Sindsdien heeft de stichting ongeveer 800 wooneenheden laten bouwen. Maar er staan nog steeds meer dan 1500 mensen op de wachtlijst, van wie 327 in de leeftijdscategorie 24 tot 34. SMHDF directeur Helen Salomons-Brown noemt deze groep de ‘verborgen daklozen’.

‘Nooit meer naar huis’
Het gebrek aan betaalbare woningen is niet alleen een probleem voor inwoners. Afgestudeerden die naar het eiland terug willen, hebben grote moeite om een baan en betaalbare woonruimte te vinden. Alissa Hoogenboezem, een jonge afgestudeerde, zegt dat ze om die reden “waarschijnlijk nooit meer terug naar huis zal gaan.”

Hogere salarissen, sociale woningbouw, gesubsidieerde woningen en huurbescherming zijn enkele van de mogelijke oplossingen. Maar hoe reëel zijn deze voor Sint-Maarten?

Eerlijke lonen
Betaalbare woningen, inclusief elektra en water, leggen doorgaans voor niet meer dan 30 procent beslag op het bruto inkomen. Het minimumloon op het eiland is 1530,53 gulden, oftewel 850.30 dollar per maand voor een volledige baan van 40 uur per week. Dit betekent dat iemand met het minimumloon ongeveer 225 dollar per maand aan huur zou moeten betalen.

Mensen tussen de 24 en 34 jaar kunnen moeilijk betaalbare woonruimte vinden. Foto: Laura Bijnsdorp

Sociale en gesubsidieerde woningen
Op bepaalde delen van het eiland staan veel pas gebouwde appartementen leeg door een verkeerde inschatting van vraag en aanbod. Voor zowel investeerders als woningzoekers zouden belastingvoordelen en huursubsidies een oplossing zijn. Volgens Salomons-Brown van SMHDF zijn sociale of gesubsidieerde huurwoningen een prioriteit voor de verborgen daklozen. “Maar we hebben serieus meer geld nodig om dergelijke accommodaties te realiseren en te onderhouden.”

Huurcontrole
Een andere mogelijkheid is huurcontrole en regulering door de overheid. Sint-Maarten kent hiervoor een Huurcommissie. Leyton James is momenteel het enige lid van deze commissie.

Als één huiseigenaar de huur moet laten zakken, moet de rest volgen, maar veel mensen zijn niet blij met dit ‘domino-effect’. In de vele jaren dat hij voor de Huurcommissie werkt, heeft James te maken gehad met agressieve intimidatie. Toch zegt hij: “De markt zal uit zichzelf in balans komen.” Arun Jagtiani, een bekende woningmakelaar, is het met hem eens: “Het is niet eerlijk dat woningeigenaren de overheid de markt laten bepalen. Er is geen makkelijke oplossing, omdat er grote inkomensverschillen zijn op Sint-Maarten.”

Anderen, zoals de jonge professional Melissa Gumbs, zijn het hier niet mee eens: “De huurcommissie beweert al jaren dat de markt zichzelf in evenwicht zal brengen. Dat is niet gebeurd en dat zal ook niet gebeuren.”

Nekklem voor man die eigen aanhouding filmt

18 juli 2017 - 9:34am

AMSTERDAM – Een nekklem, gekneusde pols, gebroken telefoonscherm, een nachtje cel en vijfhonderd euro boete. Dat was in november het resultaat voor de Curaçaose Giovanni Adriaan uit Amsterdam, toen hij besloot te filmen nadat de politie hem om zijn identiteitsbewijs vroeg. 

‘Disproportioneel politiegeweld’, zegt zijn advocaat, Lisa Meles van Oass Advocaten. “Voor mijn cliënt was het absoluut niet duidelijk waarom hij zijn identiteitsbewijs moest laten zien. Ook ervoer hij de situatie als bedreigend en intimiderend.”

Door Natasja Gibbs

Live op Facebook
Giovanni (47) is zelfstandig ondernemer en woont ruim 38 jaar in Nederland. Op 26 november was hij een avond in Brabant op stap met een vriendin, die hem een kasteel op een openbaar terrein wilde laten zien. “Ineens stond de politie voor m’n neus en vroeg mij om mijn ID. Ik vroeg beleefd waarom en kreeg een intimiderend antwoord terug. Daarom besloot ik voor de zekerheid live op Facebook te gaan en de situatie te filmen. Maar dat had ik beter niet kunnen doen, want voor ik het wist, kreeg ik een nekklem en werd ik door vijf agenten op de grond gedrukt.”

Geen uitzondering
De politie wil niet inhoudelijk reageren. Volgens advocaat Meles is Giovanni’s zaak geen uitzondering. “Ik heb twee andere zaken waarin cliënten ook klagen over disproportioneel politiegeweld. Het gaat dan bijvoorbeeld om hard op de grond worden gegooid, terwijl de persoon in kwestie geen aantoonbaar gevaar vormt. Ja, in die zaken gaat het ook om mannen met een etnische achtergrond. Maar of het één met het ander te maken heeft, durf ik niet te zeggen. Opvallend is het wel.”

Ook Control Alt Delete, een organisatie tegen etnisch profileren, heeft een paar klachten over politiegeweld ontvangen. “Dat het gebeurt, is duidelijk, maar wij kunnen nog niks zeggen over de schaal waarop buitenproportioneel politiegeweld plaatsvindt”, vertelt Jair Schalkwijk van Control Alt Delete. “Weinig mensen dienen een klacht hierover in. Of dat betekent dat het weinig gebeurt, of dat maar weinig mensen weten dat ze een klacht kunnen indienen is onduidelijk. Controle Alt Delete roept wel iedereen op om hun klacht in te dienen. Het is belangrijk, vanwege de signaalfunctie die hiervan uitgaat.”

Geen cijfers
Hoeveel en wat voor klachten de klachtenbehandelaars van de politie krijgen, is ook onduidelijk, omdat daar geen cijfers van te vinden zijn. Wie als burger ontevreden is over de afhandeling van een klacht door de politie, kan naar de onafhankelijke Klachtencommissie. Het aantal klachten dat daar de afgelopen drie jaar binnenkwam, is opgelopen van 14 in 2013 tot 32 in 2015. Van de 61 klachten in totaal zijn er acht gegrond bevonden door de commissie.

Beeldmateriaal van bodycams zou een uitkomst zijn. “Maar het probleem is dat pilots met bodycams vooral uitgaan van de veiligheid van de politie. En de beelden zijn niet op te vragen voor burgers”, legt Jair Schalkwijk van Control Alt Delete uit. “Dat moet aangepast worden, zodat de burger de politie ook ter verantwoording kan roepen. Nu versterkt het alleen maar de beeldmacht van de politie en houdt het de burger kwetsbaar.”

Inmiddels is de zaak van Giovanni Adriaan voor de rechter gekomen en zijn de betrokken agenten verhoord. Er is nog geen datum vastgesteld waarop de rechter uitspraak zal doen.

Adara gebruikt haar kunst om te communiceren

16 juli 2017 - 12:59pm

WILLEMSTAD – Ze zijn jong, talentvol en hebben bakken met ambitie: de lokale kunststudenten die eind deze zomer naar Nederland vertrekken om verder te studeren. Verslaggever Eva Vloon zoekt er een aantal op. Deze keer: Adara Godschalk. Ze is pas 18 jaar, maar toch vertrekt ze deze zomer naar Nederland om verder te studeren aan de Kunstacademie in Rotterdam.

Door Eva Vloon

‘Examenuitslagen havo/vwo Curaçao toch boven verwachting’

16 juli 2017 - 12:26pm

WILLEMSTAD – De examenuitslagen van het schooljaar 2016-2017 op Curaçao zijn beter dan verwacht, gezien de aanpassingen die in januari 2016 zijn ingevoerd op het havo/vwo-diploma. Dat vinden de lokale schoolbesturen. In 2014 had de Nederlandse minister Jet Bussemaker met Curaçao afgesproken dat in 2016 en 2017 de diploma’s gelijkgetrokken worden met het Nederlandse niveau.

Deze aanpassingen betekenen dat een leerling nu een gemiddelde van 5,5 voor zijn algemeen examen moet hebben, met slechts één vijf voor één van de drie hoofdvakken, namelijk Engels, Nederlands en Wiskunde. Ongeveer 81 procent van de vwo-kandidaten en 64 procent van de havo-kandidaten slaagden dit schooljaar. Dit is de voorlopige uitslag na de herexamens.

“Als je de cijfers van de laatste jaren bekijkt, zie je niet meer verschil dan een paar procent”, zegt Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van de Stichting Rooms-Katholieke Schoolbestuur, het grootste schoolbestuur op Curaçao.

Esther Padilla–Bomberg. Foto Deya Mensche

Derde aanpassing
Maar een derde aanpassing moet nog ingevoerd worden, namelijk de basis-rekentest voor havo, vwo en misschien vsbo. Esther Padilla-Bomberg, hoofd van de ETE, het expertisecentrum voor examens van het ministerie van Onderwijs: “de test meet de basiskennis van het rekenen, dat op niveau moet blijven, aangezien dit na verloop van tijd aanzienlijk achteruit kan gaan”, legt ze uit.

Padilla-Bomberg zegt dat de toegevoegde aanpassing nog in de wet vastgelegd moet worden, maar ze voorziet dat dit over twee jaar officieel wordt ingevoerd.

“Tijdens mijn gesprekken met de schoolbesturen, is duidelijk geworden dat het percentage geslaagden niet achteruit gegaan is”, zegt Padilla-Bomberg. “Een goed eindresultaat is gebaseerd op je hele schooltraject en niet slechts een eindexamenuitslag”, benadrukt ze. Van Lamoen-Garmers vult aan: “de aanpassingen hebben een gunstige invloed hadden op het onderwijsniveau, met de garantie van een betere aansluiting op het universitaire onderwijs in Nederland en andere landen.”

‘Docent is hoofdrolspeler’
Padilla-Bomberg erkent wel dat de laatste jaren de resultaten van het havo-examen nog niet optimaal waren en er een plan moet komen dit te verbeteren. Volgens Errol Cova, voorzitter van de Stichting KPEK – die zicht richt op ontwikkeling van het onderwijs – hangt het onderwijsniveau fundamenteel af van de docent. “De docent is de hoofdrolspeler die de kwaliteit van ons onderwijs stimuleert, onderhoudt en ontwikkelt”, vindt Cova. “Zo ook het overbrengen van de strengere voorwaarden voor het havo/vwo-diploma op de leerling.”

Errol Cova in gesprek met leraren. Foto: Fundashon KPEK

Ook benadrukt de ex-docent en vakbondsman dat de overheid onderwijsbeleid voor de langere termijn moet bepalen en implementeren, die niet uitsluitend aan de Nederlandse taal is verbonden. “De jongere dient zodanig opgeleid worden dat hij/zij naast het Papiaments meer dan één taal beheerst, om zijn/haar succes in het buitenlandse gevorderde onderwijs te garanderen”, concludeert hij.

Pas 25 monumenten op Bonaire beschermd

14 juli 2017 - 3:38pm

KRALENDIJK – De bescherming van monumenten op Bonaire is sinds 2009 geregeld in de Monumentenverordening. Acht jaar later staan nog maar 25 gebouwen daadwerkelijk op de monumentenlijst. Het proces verloopt zeer langzaam. De overheid richt de aandacht vooral op de zeekant van Kralendijk, de boulevard waar de cruisetoeristen aankomen en die daarmee het visitekaartje van Bonaire vormt.

Op een conceptlijst bij het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire (ROB) staan 637 te beschermen monumenten. De lijst varieert van Fort Oranje (1639) tot eenvoudige karakteristieke woonhuizen uit de 19e en begin 20e eeuw. De gebouwen staan verspreid over het hele eiland.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/monumentenbon.mp3 Voorzitter Hans Rietveld in gesprek met Gijs van den Heuvel

De al bestaande stichting Monumentenzorg werd in 2003 weer tot leven gewekt door een nieuw bestuur. Voorzitter Hans Rietveld is zelf al sinds 1996 actief bezig met bescherming en behoud van monumenten. Hij is een van de initiators van de conceptlijst. Samen met het bestuur is hij een van de trekkers achter het monumentenbeleid. Een goede structuur is maar net op tijd op poten gezet.

Geldkraan dicht
Er is nu een Monumentenraad die de overheid adviseert en in december 2016 werd het Monumentenfonds opgericht voor de financiering. Het Nationaal Restauratie Fonds van het Rijk zou in januari 2017 de geldkraan hebben dichtgedraaid.

Bestuursleden Evert Piar (penningmeester), Hans Rietveld (voorzitter) en Pieter Paulussen (secretaris) van Monumentenzorg. Foto: Gijs van den Heuvel

“Nu kunnen we ons gaan wijden aan de taak waar we voor opgericht zijn”, aldus Rietveld. “Het verwerven van monumentale panden en die restaureren en exploiteren.” Daarvoor was niet alleen een goede structuur nodig, maar moeten ook de gebouwen eerst worden beschreven en op de lijst van beschermde monumenten worden geplaatst. In 2012 zijn de eerste vijftien panden op de lijst geplaatst. “Helaas draait dat nog niet goed. In het register van beschermde monumenten staan nu 25 panden. De planning was dat er per jaar vijftig bijkomen”, zegt Rietveld.

Landhuis Karpata is in verval. Foto: Gijs van den Heuvel

Penningmeester Evert Piar: “Het proces voor bescherming moet nog afgerond worden, anders kunnen we niet verder.” Drie jaar geleden was er een deskundige uit Curaçao die de beschrijving van de panden wilde doen, maar door de trage besluitvorming van de overheid is die afgehaakt. Het gebeurt nu mondjesmaat. Onder andere het bekende landhuis Karpata aan de populaire toeristenweg, staat nog niet op de lijst. Het landhuis verkeert in ernstig verval. Monumentenzorg heeft de plannen klaarliggen en hoopt volgend jaar te kunnen beginnen.

Curaçaose model
Monumentzorg wil het Curaçaose model van monumentenzorg graag op Bonaire invoeren, inclusief een fiscale regeling voor het opknappen van monumenten. “Dat bestaat op Bonaire niet. Dat maakt de exploitatie moeilijk, want je moet je wel aan bepaalde regels houden voor zo’n pand. Dat is heel kostbaar”, zegt Piar.

Voor het project Cocari in Rincon werd een speciaal convenant gesloten om het te kunnen restaureren. Foto: Gijs van den Heuvel

De contacten met het huidige Bestuurscollege lijken iets beter te verlopen. Gedeputeerde Nina den Heyer heeft Monumentenzorg toegezegd nog deze maand te willen praten. Daarom is het bestuur van Monumentenzorg ondanks de moeizame weg nog steeds hoopvol gestemd.

Afscheid van doodgeslagen agent op Aruba

12 juli 2017 - 8:27pm

ORANJESTAD – Tino Ruiz is woensdag met veel eerbetoon begraven op Aruba. De 32-jarige brigadier overleed vorige week toen hij zijn werk uitoefende. Ruiz werd door een man met een baksteen doodgeslagen.

Deze 40-jarige man had mentale problemen. Hij werd doodgeschoten door een collega van Ruiz. De dood van de agent is een grote schok voor het korps, zegt hoofdcommissaris Dolfi Richardson. “Sinds het bestaan van het Korps Politie Aruba hebben we nooit een collega in the line of duty op deze manier verloren. De collega’s zijn echt ontdaan.”

Sharina Henriquez was bij de herdenking

Er waren ook politievertegenwoordigers vanuit Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten voor de begrafenis overgekomen. Langs de kant van de weg stond niet veel publiek, maar wel het voltallige personeel van apotheek Santa Anna. “Hij was een patiënt van ons. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Om iemand zo te moeten begraven”, zegt een werkneemster.

Geen opvang
Even verderop zit een ex-gevangenbewaakster van CEA (Cuerpo Especial Arubano) vanuit de auto naar de begrafenisstoet te kijken. “Mensen met mentale problemen, je kan er niets tegen doen. Hier op Aruba is er eerlijk gezegd geen goede opvangplek voor hen. Ze worden opgenomen en weer op straat gezet.”

Zij vindt dat de overheid een oplossing moet zoeken omdat het probleem alleen maar groter wordt door drugs- en familieproblemen. “Vooral onder jongeren.”

Korpschef Richardson laat weten dat de zaak wordt onderzocht en de gebeurtenissen vooraf worden geëvaluaeerd. “Hij (de dader) was een bekende van ons, maar het is altijd goed afgelopen. Het gaat dus een keer fout. Dat maakt ons vak heel complex en moeilijk.”

Richardson vervolgt: “Het is nu aan de afdeling Integrale Beroepstraining om in beschouwing te nemen wat voor lering wij als korps hieruit kunnen trekken.”