kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 1 uur 37 min geleden

Parlementslid Brison verdachte in corruptiezaak Sint-Maarten, premier ‘erg blij’ met vrijlating

6 uur 43 min geleden

Parlementslid Rolando Brison (United People’s Party) wordt op Sint-Maarten verdacht van corruptie. Zelf ontkent Brison; hij noemt de arrestatie en verhoor ‘een schokkende ervaring’. 

Brison is fractievoorzitter van de UPP en was van 2020 tot 2021 parlementsvoorzitter van Sint-Maarten. Hij wordt door justitie ervan verdacht dat hij smeergeld heeft aangenomen en misbruik heeft gemaakt van zijn publieke functie. De arrestatie is groot nieuws op het eiland.

Er zijn huiszoekingen gedaan, ook in zijn kantoor bij het parlementsgebouw. Een dag later is Brison weer vrijgelaten. Het onderzoek in de zaak ‘Lissabon’ loopt door, zegt het Openbaar Ministerie.

Brison zegt onschuldig te zijn
Woensdag heeft Brison voor het eerst gereageerd op zijn arrestatie tijdens een parlementsvergadering. In een korte verklaring zei Brison dat hij hoopt dat het juridische proces verder zal lopen, waardoor zal blijken dat hij onschuldig is. “De onderzoekers (van het OM) doen hun werk, dit is het systeem dat ze hebben.”

Verder bedankte hij iedereen voor hun ‘love, prayer and support’ van de afgelopen dagen. Het maakte de situatie volgens hem makkelijker om te doorstaan.

De UP Party liet eerder op zondag weten dat de vrijlating reden was voor een grootse viering. Brison blijft aan als parlementslid en zal ‘al zijn aandacht besteden aan de verdere ontwikkeling van Sint-Maarten.’

Brison is de opvolger van oud-partijleider Theo Heyliger. Hij is in 2020 veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege corruptie en het witwassen van terreinen. Hij moet bijna 4 miljoen dollar terugbetalen.

Steun vanuit premier
Brison’s partij UP Party zit samen met National Alliance in een coalitie. De premier van Sint-Maarten Silveria Jacobs heeft haar steun uitgesproken aan het parlementslid: ze was ‘geschokt en bezorgd’ toen ze hoorde dat Brison was gearresteerd en daarna ‘erg blij’ te horen dat hij weer is vrijgelaten.

De premier vindt het griezelig (‘uncanny’) ‘dat deze onderzoeken opduiken op momenten dat ze de lokale politieke stabiliteit negatief kunnen veranderen’.

Sint-Maarten heeft al drie jaar hetzelfde kabinet en geniet daarmee van een ongekende stabiliteit. Het kabinet van premier Jacobs is het langst zittende kabinet sinds het eiland in 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk is geworden.

Volgens Jacobs roept het onderzoek van justitie de vraag op ‘of het inderdaad geopolitiek of lokaal is geïnitieerd’. Daarmee werp de minister-president de suggestie op dat Nederland achter het onderzoek naar Brison kan zitten.

“Ik heb veel sympathie voor het parlementslid en zijn familie; zaken als deze laten binnen onze kleine eilandsamenleving weinig ruimte voor de privacy van de naasten van de getroffenen. Het is mijn hoop dat ze kracht vinden in deze tijd van onrust.”

RST doet onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Recherchesamenwerkingsteam (RST), onder leiding van de procureur-generaal Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Dit team richt zich op een gespecialiseerde aanpak om corruptie en ondermijnende criminaliteit op de eilanden te bestrijden. 

The post Parlementslid Brison verdachte in corruptiezaak Sint-Maarten, premier ‘erg blij’ met vrijlating first appeared on Caribisch Netwerk.

Bonaire spreekt op VN-top over water en klimaatverandering

22 maart 2023 - 4:38pm

Bonaire krijgt volop aandacht tijdens de Waterconferentie van de Verenigde Naties in New York. Gezaghebber Edison Rijna heeft als een van de eerste landen een toespraak gehouden namens het Koninkrijk. 

Het evenement duurt drie dagen en wordt door Nederland en Tajikistan georganiseerd. Op de conferentie worden plannen gemaakt om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot water en sanitaire voorzieningen.

Wat zegt het dat u daar voor Bonaire spreekt bij de Verenigde Naties? 

“Ik vind het heel belangrijk dat we dit doen en aandacht kunnen vragen voor iets waar de mensen op Bonaire zeker verschil in kunnen zien. En dat we daarmee ook als voorbeeld dienen voor anderen landen en eilanden in de wereld. Ik ben heel blij en trots. Dit hebben wij als Bonaire natuurlijk geïnitieerd.”

Niet iedereen daar is bekend met de situatie op ons eiland.  

“Inderdaad. Mijn taak is om dat, samen met Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Nederland tijdens deze conferentie te veranderen.”

Toespraak gezaghebber Edison Rijna tijdens VN-Waterconferentie New York (Foto: OLB)

“Ik heb verteld over de klimaattafel die we hebben opgericht en over het recente onderzoek van Greenpeace, wat van groot belang is. Greenpeace heeft aangegeven wat er gaat gebeuren als we niets doen aan de klimaatverandering. Dat hele delen van Bonaire dan onder water zullen komen te staan.”

“Ik denk dat dit Bonaire op de kaart zet. Heel veel eilanden en landen uit onze regio zijn er ook: Barbados, de Bahama’s.. Die kunnen zien wat wij als pilot al gedaan hebben. Het kan dat anderen aansluiten. Of dat we meer gaan samenwerken met behulp van de waterschappen of ministeries.”

Wat is het belangrijkste dat er moet gebeuren op Bonaire?

“Het is tweedelig. We moeten voorkomen dat water naar de zee gaat waar het koraal kan beschadigen. De waterschappen hebben ons geholpen met een rapport dat zich daarop richt. Met maatregelen voor middellange en korte termijn op het gebied van waterinfrastructuur.”

“Aan de andere kant hebben we dat regenwater ook hard nodig. Bijvoorbeeld voor landbouw. Dus dat moeten we dan zoveel mogelijk op het eiland houden, zoals we dat vroeger deden.”

“Voordat wij nutsbedrijf WEB hadden, werd het water in dammen, putten en regenbakken opgeslagen. Tot er een wet kwam dat men thuis geen regenbak meer mocht houden. Daardoor werden putten en rooien ook niet goed meer onderhouden, met alle gevolgen van dien.”

Komt de regenbak bij mensen thuis terug?

 “Nou, ik hoop wel dat we die kant op gaan. Elke druppel die op Bonaire valt, moeten we op Bonaire houden. Misschien niet voor eigen gebruik, maar wel voor de natuur en het verhogen van ons grondwaterniveau.”

Wat gaan de mensen op Bonaire hier op korte termijn van merken?

“Slecht onderhouden wegen waar veel water blijft staan, gaan we zo snel mogelijk herstellen zodat voorkomen kan worden dat water weer de wijk en de zee in gaat. Mijn bedoeling is om te zorgen dat wat er gebeurd is in het regenseizoen niet nog een keer gaat gebeuren. Daar ga ik mij hard voor maken. Dat dat aangepakt wordt voor het regenseizoen eind van het jaar.”

Heeft u ook gesproken over betaalbaar drinkwater? 

VN-Waterconferentie New York (Foto: gezaghebber Edison Rijna)

“Nee, dat is meer de kant van Tajikistan. Tot nu toe wist ik niet dat zij een van de grootste gletsjer-reserves ter wereld hebben. Ze voorzien zestig procent van het drinkwater in Azië. Dat soort dingen leer je ook hier.”

“Het is niet zomaar een land wat met Nederland over water gaat praten, maar een land dat heel belangrijk is met name in drinkwater voor een grote regio in de wereld. Dus die gaan daar meer op concentreren.”

De koning is er ook. Wat betekent dat?

De aanwezigheid van de koning geeft natuurlijk de belangrijkheid hiervan aan. Het zorgt zeker bij de VN en de landen van de wereld voor aandacht.”

“Ik heb ook begrepen dat de conferentie zoveel aandacht trok, dat er zoveel animo voor was, dat ze niet iedereen konden toelaten om mee te doen. Het is iets waar iedereen het belang van inziet.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Bonaire spreekt op VN-top over water en klimaatverandering first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

22 maart 2023 - 11:30am

Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger geworden nadat universiteiten zelf hun aankomende studenten selecteren, ziet Asosiashon Mediko di Antias (AMA).

De vereniging wil dat de politiek actie onderneemt zodat studenten eerlijke kansen krijgen, ‘ongeacht de achtergrond’.

Jhuresy La Roche, AMA-vicevoorzitter en arts in opleiding tot Specialist (AIOS) Cardiologie, zag tijdens haar studie weinig Caribische studiegenoten. “Ik merkte tijdens de geneeskunde-opleiding dat er weinig mensen waren met dezelfde achtergrond als ik.”

Sinds 2017 is er een daling in het aantal studenten met een migratieachtergrond die toegelaten worden. Dat blijkt ook uit het promotieonderzoek van Lianne Mulder die de kansenongelijkheid in de selectie van het hoger onderwijs onderzocht.

‘Caribische kandidaten staan 1-0 achter’
Op basis van de selectieprocedure van de school wordt een ranglijst gemaakt. Er zijn verschillende trainingen of cursussen te volgen om kandidaten beter voor te bereiden zodat ze voor een hoger rangnummer kunnen scoren. De kosten hiervan kunnen in de duizenden euro’s oplopen.

Katherine van Ierland.

“De decentrale selectie is een grote business”, merkt Katherine van Ierland op. Zij is arts-niet-in-opleiding-tot-specialist (ANIOS) voor gynaecologie en obstetrie en zit ook in het bestuur van AMA.

“Een onderdeel van de selectie is de taaltoets, als Nederlands niet je moedertaal is, voel je je minder zeker over het halen van de toets terwijl het bij de exacte vakken wel goed gaat, dan is het niet gek dat we niet hoog ranken.”

Caribische studenten kunnen het zich niet veroorloven om deze extra kosten te maken. De meeste trainingen zijn ook niet online te volgen. “Dan staan we al met 1-0 achter. Op de eilanden zijn er geen mogelijkheden om zulke trainingen te volgen.”

Geen ministersplaatsen

In 2017 hadden Caribische studenten nog een extra kans om toegelaten te worden met de zogeheten ministerplaatsen. Maar Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt het geen gelijke behandeling als er speciale plekken worden reserveren voor Caribische studenten. In plaats daarvan komt er weer een loting terug.

De minister wil onderzoeken hoe Caribische studenten toegelaten kunnen worden tot medische opleidingen. De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting in juli bekend gemaakt.

Grote vraag naar specialisten op de eilanden
Er is nog een groot probleem, ziet AMA. De Caribische studenten die wel toegelaten worden tot een medische opleiding, kunnen zich moeilijk daarna verder specialiseren. De plekken voor vervolgopleidingen zijn beperkt, omdat er alleen rekening wordt gehouden met de hoeveelheid specialisten die er in Nederland nodig zijn. De grote vraag naar specialisten vanuit de eilanden worden hier niet in meegenomen.

Dat maakt de situatie ‘extra pijnlijk’, zegt de vereniging. Nu worden veel buitenlandse specialisten ingevlogen. “Voor ons zijn de eilanden thuis en willen we graag ons steentje bijdragen.”

Bonded Medical Places
‘Bonded Medical Places’ zou een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan specialisten op de eilanden, vindt de vereniging. Caribische studenten worden opgeleid en in ruil daarvoor moeten ze een aantal jaar in een ziekenhuis op de eilanden werken. Het concept is al jarenlang succesvol in Australië en wordt ook voor een deel in Suriname gebruikt, legt Van Ierland uit.

Werkeloze specialisten ook aan de bak
In Nederland zijn er veel specialisten die momenteel geen vaste baan kunnen vinden. Het bieden van zulke opleidingsplekken in samenwerking met ziekenhuizen zou ook de werkloosheid onder specialisten in Nederland kunnen verlichten, aldus AMA.

Wie financiert het?
De kosten van een opleiding tot medisch specialist zijn rond de 100.000 euro per jaar. Een medische opleiding van gemiddeld zes jaar komt dan heel duur uit. Op de eilanden is er interesse voor zo’n programma als bonded medical places.

Maar dan blijft de vraag, wie gaat dat financieren? “Het is een investering maar gezien de financiële situatie waarin de eilanden zich nu verkeren hebben ze die flexibiliteit niet”, zegt Van Ierland.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Onderzoek naar plagiaat nieuw embleem Curaçao in april klaar

21 maart 2023 - 9:11am

Het onderzoek naar mogelijke plagiaat van de winnares van het nieuwe Curaçaose embleem zal in april afgerond zijn. Dat zegt minister Sithree van Heydoorn (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport) in een reactie tegenover Caribisch Netwerk.

“Vorige week heb ik een update van Stichting Overheidsaccountants Bureau (SOAB) gekregen”, vertelt de minister. “Eind maart is er een draft voor hoor en wederhoor; en eind april verschijnt het definitieve rapport.”

Ophef rondom embleem voor Curaçao
Het kabinet op Curaçao heeft vorig jaar een wedstrijd georganiseerd voor een nieuw embleem voor het eiland. De minister hoopte daarmee op meer saamhorigheid en positiviteit, maar het zorgde voor een storm aan kritiek vanuit inwoners op het gewonnen ontwerp.

De kolibrie is niet de nationale vogel van Curaçao (en ook niet blauw, maar groen), de afgebeelde cactus komt niet voor op het eiland en het bootje zou op een ‘Venezolaanse go-fast’ lijken, was toen de kritiek.

Winnares ontkent plagiaat
Daarna werd winnares Andresetti Monart op Facebook van plagiaat beschuldigd: uit een vergelijking met plaatjes van databank Shutterstock, zou de conclusie zijn dat zij het niet zelf heeft ontworpen. Door de ophef heeft de minister toen besloten om een onderzoek in te stellen.

Tegenover Caribisch Netwerk ontkende zij plagiaat te hebben gepleegd. “Ik heb de beelden zelf getekend. Als grafisch ontwerper ken ik de wetten omtrent auteursrechten en de procedures bij het ontwerpen van een nationaal embleem”, zei ze in oktober.

Het winnende embleem en de elementen van Shutterstock.

Voor het winnende concept was 15.000 gulden uitgeloofd. Het is onbekend of Monart dit bedrag ontvangen heeft.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Onderzoek naar plagiaat nieuw embleem Curaçao in april klaar first appeared on Caribisch Netwerk.

Welke coalitie krijgt Bonaire? MPB lijkt de sleutel in handen te hebben

20 maart 2023 - 4:40pm

Welke partijen gaan besturen op Bonaire? Een paar dagen na de verkiezingen voor de eilandsraad, liggen een aantal scenario’s op tafel. MPB lijkt de sleutel te zijn, terwijl Demokrat nog op een restzetel hoopt via een hertelling.

Partijleider Clark Abraham eist een hertelling. PDB ziet ‘een zodanig klein verschil’ in het aantal stemmen, dat ze er zeker van willen zijn dat het allemaal wel klopt. Want stel dat er fouten zijn gemaakt én PDB zo’n 50 stemmen meer blijkt te hebben.

In dat geval gaat een van de restzetels niet naar UPB, maar naar PDB. De optie voor opnieuw een coalitie van MPB+UPB valt dan ook weg. En dan ziet de eilandsraad er ook anders uit: Demokrat (4), UPB (2), MPB (2) en M21 (1).

Terwijl Demokrat (PDB) een grote overwinningsoptocht houdt, laat de groene partij UPB weten voorlopig geen gesprekken met ze te gaan voeren voor een coalitie. Onder andere vanwege de vraag om een hertelling.

UPB schort gesprekken met Demokrat op
Zaterdag heeft Demokrat een delegatie benoemd die in de tussentijd met verschillende partijen wil praten. Ook UPB is – net als MPB en M21 – uitgenodigd voor een gesprek dinsdag.

Daar is geen antwoord op gekomen. Wel heeft UPB de volgende dag in een statement bekendgemaakt dat ze het niet zien zitten om met Demokrat te praten, vanwege de vraag om een hertelling.

“Het standpunt van de Democratische Partij brengt met zich mee dat het geen enkele zin heeft om op dit moment besprekingen te gaan houden met de partij, aangezien zij een ander beeld hebben van de verdeling van de zetels”, aldus de verklaring.

Aanhangers van Demokrat vinden dat hun partij aan de beurt is om te besturen, omdat de partij de meeste stemmen heeft behaald. Ze reageren verontwaardigd over de verklaring van UPB om niet in gesprek te gaan voor een coalitie.

“Geen enkele politieke partij heeft de absolute meerderheid”, aldus UPB. “Wat met zich meebrengt dat de bewering dat er verandering in de regering moet komen nergens op gebaseerd is.”

Welke coalitie wordt het? Dit zijn de verschillende scenario’s
Demokrat (3) en M21 (1 zetel) hebben inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend. Die combinatie is alleen niet genoeg voor een coalitie. Er is steun nodig van nog een partij: UPB (3) of MPB (2).

Een eerdere coalitie tussen PDB en UPB hield het amper en jaar vol (2015-2016). Tijdens de campagne werden er ook vragen gesteld, of deze combinatie weer mogelijk is. Oud-partijleider Ramoncito Booi heeft zich de afgelopen weken negatief uitgelaten over die combinatie.

Bij UPB (3) is de voorkeur om door te besturen met MPB (2), ondanks dat de blauwe partij nu de zetels heeft verloren. In de afgelopen jaren was er in de Bonairiaanse media steeds onvrede te merken binnen die coalitie.

Als UPB niet wil samenwerken met Demokrat, dan heeft de blauwe partij MPB de sleutel in handen voor een nieuwe coalitie. Oud-partijleider Elvis Tjin Asjoe zei kort na de uitslag dat zijn partij het niet heeft verdiend om ‘afgestraft’ te worden.

MPB laat maandag in een verklaring weten dat de partij ‘de deur openhoudt voor alle partijen’. De partij laat weten dat ze ‘door kandidaten van Demokrat, UPB en M21’ gebeld te zijn om gesprekken te gaan voeren. “Echter, het onderhandelen is nog niet begonnen.”

“Onze partij wil niet de 2034 stemmen die wij uit vertrouwen hebben gekregen tenietdoen”, schrijft MPB. “Dit is een van de redenen waarom onze deuren openstaan om met iedereen aan tafel te gaan. Ook staan we open om gesprekken te voeren met eenieder die herkent wat onze partij de afgelopen vier jaar gedaan heeft en die een coalitie willen vormen met MPB.”

Hertelling van de stemmen
Mocht de hertelling er komen én Demokrat ook nog de restzetel krijgen, dan liggen de kaarten er anders voor. De combinatie van Demokrat en M21, zou in dat geval voldoende zijn om een meerderheid te vormen.

Tot nu toe is het niet bekend of en wanneer de hertelling gaat plaatsvinden. Op donderdag 23 maart komt het hoofdstembureau bijeen.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Welke coalitie krijgt Bonaire? MPB lijkt de sleutel in handen te hebben first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingen Sint-Eustatius: PLP opnieuw winnaar

17 maart 2023 - 4:39am

De Progressive Labour Party (PLP) heeft opnieuw de verkiezingen voor de eilandsraad op Sint-Eustatius gewonnen. Het CDA haalt er geen; de twee andere zetels blijven bij DP.

Het is sinds 2015 de de derde keer op rij dat PLP de verkiezingen wint. Onder leiding van Rechelline Leerdam, heeft de partij bijna 56 procent van de stemmen. Dat is goed voor opnieuw drie van de vijf zetels. De DP, onder leiding van Raquel Spanner-Carty, wint de andere twee zetels in de eilandsraad.

Het CDA deed voor het eerst lokaal mee op Sint-Eustatius, onder leiding van Sjahairah Fleming. De partij heeft te weinig stemmen gekregen voor een zetel.

Daarmee blijft de verdeling hetzelfde als in 2020, toen er verkiezingen werden gehouden na het bestuurlijk ingrijpen van Den Haag.

Partij 2023 2020 Verschil Progressive Labour Party (PLP)
Rechelline Leerdam 3 3 – St. Eustatius Democratic Party (DP)
Raquel Spanner-Carty 2 2 – CDA Statia
Sjahairah Fleming 0

‘Herstel van de democratie’ 
De eilandsraad van Sint-Eustatius heeft nog niet alle bevoegdheden terug, omdat de Nederlandse regering het lokaal bestuur heeft overgenomen in 2018. Volgens een onderzoek zou er sprake zijn geweest van wanbestuur. Oud-staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) kreeg toen steun van de Tweede Kamer om in te grijpen.

Zijn opvolger, staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66), heeft in de afgelopen weken belooft dat het eiland ‘zo spoedig mogelijk’ na de nieuwe verkiezingen haar budgetrecht terugkrijgt.

Eerste Kamer 
De drie bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius hebben woensdag 15 maart ook voor de Eerste Kamer meegestemd via een zogeheten kiescollege, omdat de eilanden niet tot een provincie behoort

  • 71 procent op de DP (582 stemmen) gestemd
  • 39 procent op het CDA (236 stemmen)

PLP deed niet mee aan deze verkiezingen voor het Kiescollege.

Grootste stemmentrekkers 
De grootste stemmentrekker blijken niet de lijsttrekkers, maar de oud-partijleiders van zowel PLP als DP.

Terwijl ze bij deze verkiezingen op nummer zeven op de lijst van DP staat, krijgt Mercedes Lopes-Spanner heeft ze de meeste stemmen gekregen: 299. Lijsttrekker Raquel Spanner-Carty haalde zelf 112 stemmen.

Oudgediende Clyde van Putten (PLP) volgt als tweede grootste stemmentrekker met 269 stemmen. Dat is ook meer dan de huidige lijsttrekker Rechelline Leerdam (144).

‘We are there to work with everyone’
Leerdam richtte zich in een reactie na de verkiezingsuitslag aan de bevolking. Volgens Leerdam is er veel werk te verrichten en heeft de bevolking aangegeven dat ze willen dat het werk door PLP wordt gedaan.

De partij benadrukt dat de democratie, zoals die in 2018 door Nederland opzij is gezet, nog steeds niet is hersteld.

“Ik had verwacht te winnen en ook met dit goede resultaat. Have no fear. We are there to continue work with everyone. Alle hens aan dek om te zorgen voor een beter St. Eustatius, our beloved home.”

“Dank voor uw vertrouwen waarmee we het vele harde werk waar we mee zijn begonnen voort kunnen zetten. We zijn er voor alle inwoners van het eiland en gaan verder werken aan de ontwikkeling van het eiland.”

Alleen vrouwen als lijsttrekker
De leiders van PLP, DP en CDA benadrukten tijdens de verkiezingscampagne dat het feit dat Statia enkel vrouwelijke partijleiders kent vooral iets was waar in de bevolking over werd gesproken. Zelf waren ze er minder mee bezig, zeggen ze.

“Veel mensen wezen ons erop dat de vrouwen de partijen leiden”, vertelt DP-lijsttrekker Raquel Spanner-Carty. “Dat de drie vrouwen onder meer qua haardracht veel overeenkomsten hebben. We zijn er zelf minder mee bezig. We willen alledrie werken aan een beter Statia, onder meer door het vaststellen van een sociaal minimum, dat ten goede komt aan de bevolking.”

CDA-lijsttrekker Sjahairah Fleming heeft gezien dat er tussen de leiders van de drie partijen veel overeenstemming is. Ondanks dat haar partij CDA geen zetel krijgt in de eilandsraad, kijkt ze tevreden terug op de campagne, zegt ze.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Verkiezingen Sint-Eustatius: PLP opnieuw winnaar first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingen Saba: WIPM behoudt meerderheid (3), nieuwe partij PEP wint 2 zetels

16 maart 2023 - 1:23pm

Op Saba weet Windward Islands People’s Movement (WIPM) van Bruce Zagers opnieuw een meerderheid te behalen bij de verkiezingen voor de eilandsraad. De nieuwe partij Party for Progress, Equality & Prosperity (PEP) van Saskia Matthew krijgt twee zetels. 

Dat blijkt uit de voorlopige uitslag. WIPM levert twee zetels in; bij de vorige verkiezingen in 2019 won de partij alle vijf zetels. Dat betekende dat er geen oppositiepartij was in de eilandsraad, totdat Hemmie van Xanten vorig jaar zich afsplitste.

Met de nieuwe partij PEP komt Van Xanten opnieuw in de eilandsraad, samen met lijsttrekker en partijleider Saskia Matthew.

Partij 2023 2019 Verschil WIPM
Bruce Zagers 3 5 -2 PEP
Saskia Matthew 2 – +2 Saba Caring People Party
Enrico Klaber 0Blank list, #4
Dave Levenstone 0

Partijleider Bruce Zagers van WIPM was vlak voor de verkiezingen al ‘vrij zeker van nog een overwinning’. “We hebben onze volwassenheid bewezen, net als ons vermogen om Saba de komende vier jaar te kunnen dienen en te kunnen leiden.”

‘Veel al bereikt en nog te verbeteren’
Volgens Zagers heeft zijn partij de afgelopen vier jaar veel bereikt. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de bouw van sociale woningen, een ouderentehuis en een naschoolse opvang. Ook het gemeentehuis krijgt een uitbreiding. De komst van een Cruyff Court en huisvuil wordt niet meer verbrand op het eiland. Tegelijkertijd erkent WIPM dat ze op bepaalde punten beter moeten presteren.

“We erkennen dat we moeten werken aan een betere communicatie”, zei Zagers. “Dat er meer nadruk moet worden gelegd op onze voedselzekerheid door te investeren in landbouw en veeteelt.” “Dat onze flora en fauna beter beschermd moet worden. We weten dat de kosten van levensonderhoud hoog zijn en dat de strijd niet alleen reëel is voor mensen, maar ook voor bedrijven. De klus is nooit af.”

Nieuwkomer: Party for Progress, Equality & Prosperity (PEP)
De PEP is volgens partijleider Saskia Matthew opgericht om te zorgen dat ‘iedereen in onze gemeenschap’ wordt vertegenwoordigd en niet ‘alleen bepaalde groepen’.

“De markante figuren van vroeger hebben hun sporen verdiend. Nu is het tijd om mijn steentje bij te dragen”, zegt Matthew. “Progressie is nodig, omdat er zoveel talent en potentieel is in deze kleine gemeenschap. Gelijkwaardigheid is belangrijk in het bijzonder op Saba, omdat we al soms de gevolgen van ongelijkwaardigheid hebben gevoeld.”

Geen zetel voor Dave Levenstone
Dave Levenstone hoopte op een zetel met zijn eigen lijst, maar ook dit keer is dat niet gelukt. “Ik heb alles gegeven wat ik had”, schrijft hij op zijn Facebook. “En ik ben niet verbitterd door de uitslag.”

“De mensen hebben luid en duidelijk gesproken en I got the message. Ik respecteer de uitslag en ik zal het de komende dagen evalueren. Vanuit het hart: bedankt aan iedereen die mij hun vertrouwen hebben gegeven met hun stem.”

‘Hoop op onderzoek naar volmachten’
“Nog een ding, voordat ik even van Facebook ga om mijn politieke toekomst te evalueren”, schrijft hij in en nieuwe post. “Ik hoop dat het Openbaar Ministerie alle kwesties over deze verkiezingen gaat onderzoeken, als het gaat om de stemvolmachten, het afpakken van stemkaarten en elektriciteitsrekeningen die voor een ander zijn betaald.”

Gekozen kandidaten (voorlopig) Aantal stemmen Saskia Matthew (PEP) 137 Eviton Heyliger (WIPM) 122 Bruce Zagers (WIPM) 191 Rolando Wilson (WIPM) 84 Hemmie van Xanten (PEP) 26

Hoge opkomst op Saba
De opkomst is op Saba bij elke verkiezingen opmerkelijk hoog in vergelijking met de andere delen van het koninkrijk. Bij de eilandsraadverkiezingen in 2019 ging maar liefst 92,12 procent van de 1.078 stemgerechtigden stemmen. Hoe hoog dat percentage is geworden bij deze verkiezingen, moet nog blijken. Later op donderdag vindt de officiële vaststelling plaatst.

Verkiezingen van 2019
Bij de eilandsraadsverkiezingen van 2019 zijn 983 geldige stemmen uitgebracht, waarvan 777 op WIPM. De oranje partij heeft toen alle vijf zetels gewonnen. De Saba Labour Party (SLP) heeft toen 125 geldige stemmen (12,7 procent) gekregen en de blanco lijst van Dave Levenstone 81 stemmen (8,2 procent).

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Verkiezingen Saba: WIPM behoudt meerderheid (3), nieuwe partij PEP wint 2 zetels first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingen Bonaire: Demokrat & UPB grootste, coalitiepartij MPB gehalveerd

16 maart 2023 - 7:32am

Op Bonaire zijn Demokrat en UPB, met beide 3 zetels, de grootste partijen bij de lokale verkiezingen. Coalitiepartij MPB levert fors in: van vier naar twee zetels, blijkt uit de voorlopige uitslag. 

“We zijn er niet alleen in stemmen op vooruitgegaan, maar behouden ook het aantal zetels. Ik heel erg blij”, reageert UPB-leider James Kroon tegenover Caribisch Netwerk. De partij krijgt er een zetel bij. “Ik kijk hoopvol en in alle rust naar wat er de komende dagen gaat gebeuren. Wij willen een stabiel bestuur vormen voor Bonaire.”

De Bonairiaanse eilandsraad telt negen zetels. Op basis van de voorlopige uitslag, zou de huidige coalitie van UPB (3 zetels, 2903 stemmen) en MPB (2 zetels, 2038 stemmen) verder kunnen besturen. Maar Kroon houdt alle opties open, zegt hij.

Partij 2023 2019 Verschil Demokrat/PDB
Clark Abraham 3 3 UPB
James Kroon 3 2 +1 MPB
Hennyson Thielman 2 4 -2 M21
Daisy Coffie 1 – +1 URB
Suzy Thode 01UPP
Aljano Emerenciana 0 0

De andere grote partij is Demokrat (PDB). Uit de voorlopige uitslag blijkt dat de partij ook drie zetels krijgt. Tegelijkertijd is het nu de partij met de meeste stemmen: 4004.

“Demokrat is gegroeid in het aantal stemmen en daarmee hebben we een duidelijk mandaat gekregen”, reageert partijleider Clark Abraham.


Video: Marit Severijnse

Abraham zei meteen na de verkiezingsuitslag dat hij ‘verantwoordelijkheid’ wil gaan nemen door te gaan besturen. Om een coalitie te vormen wil hij eerst in gesprek met UPB en M21, ‘de partijen die gegroeid zijn’.

Eigenlijk had de Demokrat-leider gehoopt op vijf zetels, om zo alleen te kunnen regeren. “Ons doel was om de absolute meerderheid te krijgen, om te voorkomen waar we nu in staan. Maar het volk kiest.”

MPB verliest de helft aan zetels
De blauwe partij MPB was bij de vorige verkiezingen de absolute winnaar met vier zetels. De coalitiepartij houdt nu nog twee zetels over, waarvan één restzetel.

Het aantal stemmen per partij; voorlopige uitslag. (Bron: OLB)

Lijsttrekker Hennyson Thielman was niet bereikbaar. Oud-partijleider en MPB-gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe noemt de uitslag ‘een verrassing’. De MPB wordt volgens hem met deze uitslag ‘afgestraft’; de kiezer heeft dat ook ‘te hard’ gedaan.

“We hebben ontzettend veel gedaan in de afgelopen vier jaar bij covid, allerlei subsidies die we hebben geboden, de verhogingen van salarissen, de kinderbijslag. Ik dacht dat we een gemeenschap hebben die daar nogal dankbaar voor en blij mee is.”

De coalitiepartij verliest twee van haar zetels aan haar coalitiepartner UPB en aan de nieuwe partij M21.

M21 in de eilandsraad 
M21 is de nieuwe partij van onafhankelijk raadslid Daisy Coffie. In 2020 heeft ze besloten om uit de MPB-fractie te stappen en verder door te gaan als onafhankelijk raadslid.

De partij wist met het aantal stemmen weliswaar niet een volle zetel te behalen, maar door de verdeling van restzetels weet M21 toch een plek in de eilandsraad te krijgen.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Verkiezingen Bonaire: Demokrat & UPB grootste, coalitiepartij MPB gehalveerd first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingsdag op Bonaire: ‘Mensen stemmen vooral om persoonlijke beloften’

15 maart 2023 - 9:43am

Het is vandaag verkiezingsdag. Op Bonaire kiezen inwoners een nieuwe eilandsraad na een verhitte campagne in de afgelopen dagen, met veel persoonlijke verwijten. Op straat twijfelen mensen nog over hun keuze. 

De politici hadden het de afgelopen dagen druk met verschillende radio- en tv-optredens. Maar duidelijkheid over waar de partijen precies over verschillen, kwam pas in de afgelopen dagen toen de kandidaten met elkaar in debat gingen.

De meeste partijprogramma’s zijn pas in de afgelopen twee weken gepubliceerd. Vandaag mogen 16.312 mensen op Bonaire hun stem uitbrengen voor de eilandraad, met plaats voor negen lokale volksvertegenwoordigers.

Op straat twijfelen sommige mensen nog of ze gaan stemmen.


Video: Marit Severijnse

Volgens voorbijganger Elvin gaat het stemmen op een klein eiland als Bonaire meer over de kandidaten, niet zozeer om de politieke standpunten van de partijen. “Mensen stemmen vooral voor persoonlijke beloften. Wij doen iets voor jou en jij stemt op ons. Ze kopen op die manier echt de mensen om”, vindt hij.

Zelf weet Elvin niet of hij vandaag gaat stemmen. “Ik zie niet dat de partijen echt een beleid hebben over wat ze de komende vier jaar willen doen. De programma’s online zijn voor mij echt niet duidelijk genoeg.”

Een 19-jarige jongen haakt daarop in. “Ik las wel op Facebook welke politicus bij welke partij hoort of waarom ze naar een andere partij zijn overgestapt. Maar de programma’s zijn voor mij niet echt duidelijk. Onder mijn vrienden leeft dit ook niet echt.”

Veel persoonlijke verwijten richting politici
In de afgelopen week raakte de campagne verhit, met persoonlijke verwijten richting politici. Clark Abraham, eilandraadslid en partijleider van Demokraat/PDB heeft een drugstest gepubliceerd om aan te tonen dat hij daarop negatief is getest. Tegen hem wordt een fluistercampagne gevoerd ‘door een bepaalde coalitiepartij’, zegt hij. Abraham zei dat hij aangifte heeft gedaan van smaad en laster.

Ook andere politici kregen persoonlijke verwijten, zoals voormalig MPB-lijsttrekker en huidige kandidaat Elvis Tjin Asjoe. Die wordt door opponenten afgeschilderd als een politicus die opkomt voor de Europeanen op het eiland, omdat hij met een witte Nederlander is getrouwd.

Ook over M21-lijsttrekker Daisy Coffie gaat het bij sommige opponenten ook over een schuld bij de belastingdienst. Haar auto is geveild vanwege de openstaande schuld.

Volmachten
In de afgelopen weken was er ook een campagne van het Openbaar Ministerie over het handelen in volmachten. Wie een volmacht voor zijn stem koopt of verkoopt, kan namelijk op een celstraf van 6 maanden rekenen.

Volgens partijleider Aljano Emerenciana van 1 Union Pa Pueblo, past het niet in de Bonairiaanse cultuur om andere mensen voor je te laten stemmen. “Er zijn zoveel klachten hierover. Sommige mensen zijn kwetsbaar als ze geld nodig hebben en sommige politici maken hier gebruik van. We moeten van de volmacht af.”

Justitie zegt daar streng op te zullen toezien, maar Emerenciana heeft zijn twijfels. “Bij de vorige verkiezing werd tijdens een huiszoeking een groot aantal volmachten in beslag genomen. Er is verder niks hiermee gedaan.”

The post Verkiezingsdag op Bonaire: ‘Mensen stemmen vooral om persoonlijke beloften’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingen: ‘Papiaments verplicht voor iedereen die op Bonaire wil wonen’

14 maart 2023 - 5:36pm

Migratie is een van de thema’s bij deze lokale verkiezingen op Bonaire. Voor een verblijfsvergunning zullen mensen een verplichte toets Papiaments moeten doen, vinden verschillende partijen. Ook voor mensen uit Europees-Nederland.

En wat voor toekomst hebben zo’n 800 mensen die ongedocumenteerd leven op het eiland? Woensdag 15 maart zijn er op Bonaire, Saba en Statia verkiezingen voor de eilandsraad. Onze correspondenten praten jou bij over wat de politieke partijen willen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/Caribisch-Netwerk-verkiezingen-Bonaire-migratie.mp3 John Samson in gesprek met correspondenten Marit Severijnse & Nathaly Evertsz

Beluister ook:

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Verkiezingen: ‘Papiaments verplicht voor iedereen die op Bonaire wil wonen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingen: ‘Kan Bonaire nog wel het rustige, authentieke Bonaire blijven?’

13 maart 2023 - 3:42pm

Op Bonaire is het aantal inwoners met ruim 50 procent gegroeid in zo’n tien jaar tijd. Meer huizen, meer auto’s, ook meer toeristen en meer hotels. Een belangrijk thema bij deze lokale verkiezingen: hoe kan het eiland nog het rustige en authentieke Bonaire blijven? 

Woensdag 15 maart zijn er op Bonaire, Saba en Statia verkiezingen voor de eilandsraad. Onze correspondenten praten jou bij over wat de politieke partijen willen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/Caribisch-Netwerk-verkiezingen-Bonaire-eigenheid.mp3 John Samson in gesprek met correspondenten Marit Severijnse & Nathaly Evertsz


Bonaire is veranderd

Alle zes lokale partijen zijn bezorgd dat Bonaire haar ‘eigenheid’ verliest. Stoppen met meer appartementen, villa’s en hotels aan de kust te bouwen, vinden veel partijen.

Tegelijkertijd is er een woningnood, dus zal er toch ergens woningen gebouwd moeten worden. Maar waar kan dat nog, als partijen zeggen dat ze ook rekening willen houden met de natuur?

De politici willen ook snel iets doen aan de toegenomen verkeersdrukte. En wat willen ze doen aan de verkeersveiligheid? Vorig jaar rond Kerst zijn twee fietsers om het leven gekomen.

Ook flinke irritaties om de nieuwe golfkarretjes die langzaam rijden op de wegen van het eiland en dagelijks voor verkeersopstopping zorgen. Verbieden of niet? Want ze zijn geliefd onder toeristen. De verhuur daarvan brengt namelijk geld in het laatje van ondernemers én van de lokale overheid.

Stelling:

De kust raakt volgebouwd. Er moet een verbod komen op het bouwen (van huizen, appartementen en hotels) aan zee. MPB: Eens. Er moeten duidelijke richtlijnen zijn om gebruik te maken van stranden. Gebieden die vroeger zijn gegeven aan ontwikkelaars, moeten toegankelijk worden voor eilandbewoners.  PDB/Demokrat: Neutraal. Als het aan ons ligt, kan je hotels bouwen aan de oostkust.  UPB: Eens. De gebieden moeten toegankelijk blijven voor onze mensen. 1UPP: Neutraal. We willen geen ontwikkeling verhinderen. We moeten terug naar het rapport Pourier en ons aan de regels houden. URB: Eens. De stranden moeten publiekelijk blijven en natuurlijk. Wanneer je aan de kust gaat bouwen, gaat de natuur eraan.  M21: Neutraal. Als het moet, geef het dan aan lokale mensen. Alles wat aan de kust gebouwd is, is nu van buitenlandse mensen.

Stelling:

Bouwen in de natuur: mondi weghalen om daar huizen te bouwen is onbespreekbaar.   MPB: Neutraal. We moeten natuur-inclusief bouwen. Realistisch gezien, hebben nu woningen nodig op Bonaire en die moeten we snel bouwen. Wel moeten we zorgen dat gebieden waar veel natuur is, behoud worden.  PDB/Demokrat: Neutraal. Niet onbespreekbaar, maar ongewild. We moeten zo min mogelijk ongerept grond gebruiken voor nieuwbouw.  UPB: Eens. We moeten de natuur beschermen en niet zomaar mondi weghalen om daar huizen te bouwen 1UPP: Eens. De mens heeft de natuur nodig, dat hebben we hier van kinds af aan geleerd. URB: Eens. Dit is onbespreekbaar. Punt.  M21: Oneens. Als we een stukje mondi moeten weghalen, moeten we de grote bomen behouden. 

Stelling:

Bonaire moet niet focussen op massatoerisme, maar focussen op luxe-toeristen.  MPB: Eens. We moeten toeristen trekken die meer willen besteden op Bonaire en focussen op de kwaliteit van toerisme.  PDB/Demokrat: Oneens. Het hele unieke aan Bonaire is dat beroemdheden zoals Tom Cruise hier naar Bonaire komen, om de rust en omdat niemand ze hier lastig vallen. Dát is luxe.  UPB: Oneens. Van luxe-toerisme profiteert maar een kleine groep van. Dus we moeten het divers houden. 1UPP: Oneens. Je kunt niet mensen gaan beperken vanwege hun budget. URB: Oneens. Alleen mensen met geld mogen hier naartoe komen? Dat is discriminatie aan daar moeten we niet aan meedoen. M21: Oneens. Niet alleen op luxe-toeristen focussen, want we hebben op Bonaire niet alléén luxe dingen om aan te bieden. 

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Verkiezingen: ‘Kan Bonaire nog wel het rustige, authentieke Bonaire blijven?’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingen Bonaire: ‘Armoede het belangrijkste onderwerp’

12 maart 2023 - 3:53pm

Woensdag 15 maart zijn er op Bonaire, Saba en Statia verkiezingen voor de eilandsraad. Op Bonaire zit zo’n 40 procent van de inwoners in armoede. Wat willen de lokale partijen hieraan doen? 

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/Caribisch-Netwerk-verkiezingen-Bonaire-armoede.mp3 John Samson in gesprek met correspondenten Nathaly Evertsz en Marit Severijnse De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Verkiezingen Bonaire: ‘Armoede het belangrijkste onderwerp’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Olympische Spelen 2024: ‘Kiezen voor Aruba of stoppen met sportschieten op het hoogste niveau’

11 maart 2023 - 12:01am

De Curaçaose topschutter Philip Elhage (40) wil in 2024 vlammen op de Olympische Spelen in Parijs. Daar heeft hij alles voor over. Dus beslist hij om voor de tweede keer voor Aruba uit te komen.

Curaçaose topsporters met Olympische ambities zoals Elhage, pakken hun kans en sluiten zich aan bij het Arubaanse of Nederlandse team. Curaçao wordt als land niet erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Aruba wel.

“Eigenlijk was het geen moeilijke beslissing. Het was of Aruba, of Nederland, of stoppen met schieten op hoog niveau.”

Hij kiest in 2016 voor Aruba. Dat zorgt voor een minder grote verandering in zijn persoonlijke leven dan de oversteek naar Nederland. “Ik heb me op Curaçao gesetteld met mijn partner. Hier heb ik mijn werk.”

Schietsport is geen vetpot
Elhage behoort tot de wereldtop in zijn discipline; 10 meter luchtpistool. Maar van zijn sport kan hij niet leven. Een parttimebaan als IT-specialist is goed te combineren met zijn bestaan als topsporter en twintig uur training per week.

Met de steun van Aruba kan hij aan internationale toernooien meedoen. In januari stond hij in Europa nog vijf keer in een finale. “Dat geeft een speciale spanning. Ik heb tijdens die trip veel ervaring opgedaan.”

Elhage schiet zich omhoog naar plek 65 op de Olympische wereldranglijst. “Het is nog niet waar ik wil zijn, maar goed genoeg om naar de Spelen te kunnen.”

Tweevoudig Olympiër
Philip Elhage (40) deed twee keer mee aan de Olympische Spelen op het onderdeel 10 meter luchtpistool.
• 2008 – Beijing, voor de Nederlandse Antillen. Resultaat: nummer 45.
• 2021 – Tokio, voor Aruba. Resultaat: nummer 35.

Alle onkosten worden vergoed door het Arubaanse Olympisch Comité. Van kogeltjes en wapenonderdelen tot vliegtickets en het verblijf in hotels. En, heel belangrijk, hij werkt sinds 2019 met ervaren, buitenlandse coaches.

De nieuwe coaches eisen een doelgerichte training. Wat ging goed, wat moet anders of beter? “Een reeks goede schoten is even gevaarlijk als een slechte serie. Het gaat erom dat je in het moment blijft. Dat lukt me nu pas echt.”

Philip Elhage tijdens Olympische Spelen in Tokio, 2021. (Foto: Foto’s: Noel Werleman / de Arubaans Olympisch Comité)

Elhage heeft zich verzekerd van een plek in het Olympisch team van Aruba. Hij moet wel vormbehoud tonen en gaat een paar keer per jaar voor een medische keuring naar het eiland.

Escape-route zonder garanties
Philip Elhage beseft dat de escape-route via Aruba geen garanties geeft. “Een land moet jou wel accepteren. Als Aruba zelf genoeg goede schutters had, zouden ze mij waarschijnlijk geen kans hebben gegeven.”

Rignaal ‘Jean’ Francisca, voorzitter van de Curaçaose sportfederatie FDOK, heeft alle begrip voor sporters als Elhage. Hij heeft wel moeite met atleten die al eerder in hun carrière voor een ander land kiezen.

Meer weten: Waarom Curaçao niet erkend wordt door het Internationaal Olympisch Comité

De FDOK-voorzitter vindt dat jonge sporters op alle belangrijke toernooien kunnen uitkomen voor Curaçao. Francisca noemt als voorbeeld de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) en de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen (CAC). “Curaçao kan als land alleen niet meedoen aan de Olympische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen.”

IOC-miljoenen misgelopen
Feit is dat de Curaçaose sportwereld ‘miljoenen guldens’ van het IOC misloopt. De Curaçaose voetbalbond FFK kan nog terugvallen op de rijke internationale federatie Fifa. Die luxe hebben de kleine Curaçaose bonden niet.

De sportfederatie vraagt jaarlijks vier miljoen gulden subsidie. De overheid betaalt in werkelijkheid maar 15 procent van dat bedrag. “Veel te weinig om de kosten van onze leden te dekken”, zegt Francisca.

Het ligt niet voor de hand dat Curaçao nog erkend wordt door het IOC. “Dan moet het eiland uit het Koninkrijk stappen of het IOC moet de statuten wijzigen.”

De hoop is gericht op een sportfonds van de overheid. Daar wordt al jarenlang over gesproken. “Het zou dit jaar van de grond moeten komen.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Olympische Spelen 2024: ‘Kiezen voor Aruba of stoppen met sportschieten op het hoogste niveau’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçaos parlementslid met de dood bedreigd vanwege steun aan lhbt’s

10 maart 2023 - 3:28pm

PNP-Statenlid Gwendell Mercelina (jr.) zegt aangifte te hebben gedaan van (doods)bedreigingen tegen hem. Die volgen na een interview met nieuwssite 24Ora waarin hij zijn steun uitspreekt voor het openstellen van het huwelijk op Curaçao, zodat lhbt’s ook kunnen trouwen.

Enkele bedreigingen worden door de politie onderzocht. “Ik werd via een onbekend nummer gebeld met de boodschap dat ze me dood gaan schieten. Op sociale media las ik onder meer dat mensen me graag dood zien gaan, ze zeiden dat ik het niet waard was te bestaan”, aldus Mercelina.

Interview
In december heeft het Gerechtshof bepaald dat het huwelijk voor iedereen moet worden opengesteld op Curaçao en Aruba. Hun regeringen hebben daarna besloten om in cassatie te gaan.

Tegenover 24Ora zei Mercelina vorige week dat het aan de Arubaanse regering zelf is om wel of niet door te procederen. “Maar als er sprake is van een discriminerende regeling, dan zal ons Burgerlijk Wetboek uiteindelijk aangepast moeten worden.”

De nieuwssite heeft ook parlementslid Rennox Calmes (Trabou Pa Kòrsou) geïnterviewd, die wel voorstander is van het traditionele huwelijk, tussen alleen een man en een vrouw. “Op de website stonden wij tegenover elkaar. Mensen reageerden heel positief op Rennox.”

Mercelina kreeg daarentegen veel haatreacties. De bedreigingen, die in het bezit zijn van Caribisch Netwerk, liegen er ook niet om. Zoals: “Nos ta bai tira bo, yave” (We gaan je doodschieten, makker) en “Bo no por existi” (Je mag niet bestaan).

Niet de eerste keer bedreiging
Het is niet de eerste keer dat Mercelina wordt bedreigd. Dat gebeurde eerder in verkiezingstijd en recent tijdens een politieke crisis tussen MFK en PNP, waar Mercelina door de MFK-top publiekelijk als vervelende ‘stoker’ werd aangewezen. “Ik heb het ook eerder meegemaakt dat mensen me proberen te vernederen.”

Hij zegt ‘verbaasd’ te zijn over de heftige reacties en bedreigingen die hij nu ontvangt. “Felle kritiek is volgens mij onderdeel van het leven van een politicus. Maar dit gaat te ver. Daarom heb ik aangifte gedaan.”

In eerste instantie wilde Mercelina geen aangifte doen. Maar heeft dat uiteindelijk toch gedaan ‘omdat ik ook niet alleen ben’. “Ik heb mijn familie. Daar moet ik voor zorgen. Ze maken zich zorgen en willen niet dat me iets overkomt. Ik moet hen ook beschermen.”

Volgens het parlementslid heeft hij de indruk dat de autoriteiten de bedreigingen serieus neemt.

‘Ik ga mijn mening niet aanpassen’
“Al heb ik bij sommige mensen een enorme woede aangewakkerd: ik weet dat ik niets verkeerds heb gedaan”, reageert Mercelina. “Ik ga mijn mening ook niet aanpassen.”

In het interview met de Arubaanse nieuwssite benadrukte hij dat er sprake is van scheiding tussen kerk en staat. “Het is mijn werk als volksvertegenwoordiger om de staat te verdedigen. Ik ben een religieus persoon en ben een kind van God en weet dat God liefde is (‘Mi ta Yu di Dios. Dios ta Amor!’). Daarom doe ik ook mijn uitspraken.” 

“Ik beschouw me als woordvoerder van de mensen die niet durven of kunnen praten. Dat blijf ik doen”, zegt hij in een reactie tegenover Caribisch Netwerk. “We leven in een democratische rechtstaat, geen dictatuur.”

“Mijn partij PNP moet als christendemocratisch partij ook niet tegen het ‘homohuwelijk’ zijn. Onze oprichter Doktoor (Dr. Moises Frumencio Da Costa Gomez) vocht voor de rechten van iedereen.”

“Maar ik denk soms ook dat sommige mensen de commotie aangrijpen om mij verder te bedreigen, bang te maken, ze willen dat ik daardoor mijn mond houd, ook over andere zaken. Ook over de positie van de (inmiddels opgestapte) MFK-minister Pietersz-Janga, om maar wat te noemen.”

The post Curaçaos parlementslid met de dood bedreigd vanwege steun aan lhbt’s first appeared on Caribisch Netwerk.