kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 5 dagen 18 uur geleden

Hogere straf voor Arubaans oud-minister Benny Sevinger in hoger beroep

15 juli 2024 - 8:16am

De Arubaanse oud-minister en huidige parlementariër Benny Sevinger kreeg in hoger beroep een hogere straf opgelegd van vier jaar cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor oplichting, omkoping, verduistering en misbruik van functie. Ook mag hij zich voor zes jaar niet kiesbaar stellen of als ambtenaar werken.

Hiermee wil het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba ‘een duidelijk signaal geven aan politici en de maatschappij in zijn geheel, dat corruptie onaanvaardbaar is en tot strenge bestraffing leidt’.

“Ik begrijp nog niet hoe de rechters tot deze beslissing zijn gekomen. Van de elf verdachten die betrokken waren in deze zaak zijn inmiddels acht vrijgesproken, terwijl ze allemaal onderdeel waren van deze zogenaamde criminele organisatie. Nu er nog drie verdachten  over zijn wordt de straf hoger zonder enige onderbouwing”, stelt Sevinger. De parlementariër blijft erbij dat het om een politieke vervolging gaat en beschuldigt het Openbaar Ministerie van corruptie.

De oud-minister tekende in de periode tussen 2009 en 2017 meer dan 400 aanvragen voor erfpachtterreinen. Hij zou in ruil voor giften en donaties erfpacht terreinen hebben uitgegeven aan vrienden en aan de Arubaanse Volkspartij  gelieerde personen, die de erfpacht-terreinen weer doorverkochten tegen hoge bedragen.

Reistickets en giften
Het Hof acht bewezen dat Sevinger een bedrag van ruim elfduizend Arubaanse florin verduisterde uit de Fundacion Curazon Berde (FCB), de stichting die de fondsen wierf en beheerde voor zijn verkiezingen. Met het geld van de stichting werden reistickets voor zijn vrouw betaald.

Daarnaast acht het hof bewezen dat de politicus omgekocht werd met giften: zo kreeg hij een hekwerk, de aanleg van een voortuin met een druppelsysteem alsook een vector gym van ondernemer en oud-ambtenaar Pieter Susebeek. Volgens het hof waren de verklaringen over de betalingen tegenstrijdig en konden de giften ‘niet aangemerkt worden als gebruikelijke giften tussen vrienden’.

Van ondernemer en radiopersoonlijkheid Leonsita Arends kreeg de oud-minister een envelop met contant geld in ruil voor optierechten op een toplocatie voor een van haar bedrijven. Hierbij nam het hof de verklaring van de persoonlijke assistent van Arends over het tijdstip van de overhandiging mee omdat dit overeen komt met de periode van aandelenverkoop van het bedrijf van Arends.

Misbruik van functie
Door zo te handelen heeft de verdachte tevens misbruik gemaakt van zijn functie, vindt het hof. “Deze langdurige en ernstige integriteitsschending is onverenigbaar met het optreden als overheidsdienaar, in welke hoedanigheid ook.”

Tekst gaat door onder video.

Bron: Het gemeenschappelijke hof van van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

6 jaar geen verkiezingen
Anders dan het gerecht in eerste aanleg oordeelde het hof een hogere straf waarbij de politicus niet vijf maar zes jaar niet mag deelnemen aan verkiezingen en ook niet als ambtenaar mag werken. Tijdens het uitspreken van het vonnis op vrijdag werd per abuis vijf jaar gezegd maar in het geschreven vonnis blijkt het om zes jaar te gaan. Het hof laat aan Caribisch Netwerk weten dat het verkeerd mondeling is uitgesproken en dat het schriftelijk vonnis telt.

Medeverdachten
Susebeek gaf Sevinger giften in ruil voor optierecht op toplocaties, waarvan een hem ruim 1,3 miljoen dollar winst leverde toen hij dat doorverkocht. Hierdoor maakte Susebeek zich niet alleen schuldig aan actieve omkoping maar ook aan witwassen. Het hof legde hem een straf van 2,5 jaar cel op, waarvan 10 maanden voorwaardelijk en is ook het bedrag van 1,3 miljoen dollar verbeurdverklaard.

Ook Arends die beschuldigd werd van actieve omkoping is veroordeeld voor oplichting. Volgens het hof zou ze samen met Sevinger ‘in nauwe en bewuste samenwerking een werkwijze hebben opgezet die een onjuiste voorstelling van zaken gaf,’ waardoor het Land opgelicht werd en ze snelle winst maakte. Het hof legde haar een straf van 2 jaar cel met 12 maanden voorwaardelijk op. In tegenstelling tot in eerste aanleg kreeg Arends geen geldboete.

Ondernemers Gaby Werleman, Ninosca Nunez, Carlos Mansur en Curt Harms, die in eerste aanleg gedeeltelijk vrijgesproken waren, werden door het hof nu algeheel vrijgesproken.

Cassatie
Vandaag gaat advocaat Illes namens Sevinger in cassatie en als het aan Sevinger ligt strijdt hij door tot bij de Verenigde Naties. “Je vecht ook tegen de perceptie van Nederlandse rechters en recherches die denken dat alle politici op de eilanden corrupt zijn maar je moet blijven vechten”, aldus Sevinger.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de komende twee weken de vonnissen bestuderen van de vier ondernemers die vrijspraak kregen in de zaak.  “In dit geval ligt de zwaarte niet in de verdachten die zijn vrijgesproken maar in de drie verdachten die veroordeeld zijn, aldus persofficier Patrick van der Biezen.

The post Hogere straf voor Arubaans oud-minister Benny Sevinger in hoger beroep first appeared on Caribisch Netwerk.

Echtparen van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao kunnen nu trouwen

13 juli 2024 - 3:54am

De Hoge Raad heeft besloten dat het huwelijk voor echtparen van hetzelfde geslacht per direct opengesteld wordt op Aruba en Curaçao. “De Hoge Raad is van oordeel dat de uitspraak van het Gemeenschappelijke Hof in stand kan blijven”, aldus voorzitter en vicepresident Polak tijdens de zitting in Den Haag gisteren, 12 juli.

Eerder in december had advocaat-generaal (AG) Snijders al een advies gegeven om het oordeel van het hof in stand te houden. Volgens de Hoge Raad komt het oordeel van het hof erop neer dat het ‘direct en effectief beschermen van betrokkenen’ zwaarder weegt en hebben de landen hun uitgangspunten niet of niet met succes bestreden.

Eens met het hof
Volgens de Hoge Raad heeft het hof ook rekening gehouden met het feit dat het ‘rechtstekort al geruime tijd bestaat, dat de rechterlijke ingreep technisch niet gecompliceerd is en dat de wijze waarop het huwelijk moet worden opengesteld voor personen van gelijk geslacht niet afhankelijk is van verder te maken keuzen van politieke aard’.  Het hof heeft in aanmerking genomen dat de bezwaren van tegenstanders van het huwelijk voor personen van gelijk geslacht veelal een godsdienstig fundament hebben. De vrijheid van godsdienst moet gewaarborgd worden, maar gaat volgens het hof niet zo ver dat men de eigen godsdienstige normen en waarden kan opleggen aan een ander, stelt de Hoge Raad.

Historisch moment
Op Aruba reageren mensen enthousiast en worden vooral uitspraken zoals ‘Een mooie dag voor de liefde’ en ‘amor ta gana tur bataya’ ofwel ‘liefde overwint alles’ op social media gedeeld. Het bestuur van Fundacion Orguyo is naar Den Haag afgereisd voor de uitspraak en laat op haar sociale media weten dat dit niet alleen een historisch moment is voor de rechten van de lhbt-gemeenschap van Aruba en Curaçao, maar voor rechtvaardigheid en gelijkheid overal. “Al vinden we het jammer dat ons eigen parlement geen beslissing kon nemen om voor gelijke rechten te staan, zijn we ontzettend blij en dankbaar dat vandaag gelijke rechten voorrang hebben en dat de rechters erkennen dat discriminatie op basis van seksuele voorkeur tegen de Grondwet is.” “Het is niet alleen een overwinning voor de lhbt-gemeenschap maar het is ook een overwinning voor gelijkheid, rechtvaardigheid en het fundamentele recht om lief te hebben en geliefd te worden. Liefde overwint!”, aldus Fundacion Orguyo.

Ook parlementariër Misha Raymond (Raiz) spreekt van een historisch moment en zegt blij te zijn met de uitspraak. Raymond was een van de initiatiefnemers was van het wetsvoorstel voor het openstellen van het huwelijk voor echtparen van hetzelfde geslacht dat onlangs door het Arubaans parlement is verworpen. Nadat er twee keer gelijk werd gestemd met tien stemmen voor en tien tegen en een parlementariër die zich onthield van stemmen.

 “Gefeliciteerd Aruba, gefeliciteerd Curaçao! Dit is het beste resultaat dat we vandaag hebben kunnen bereiken. Ik hoopte dat dit het resultaat zou zijn dat wij konden bereiken op Aruba. Maar dat is niet gelukt”, stelt Raymond. De parlementariër zegt trots te zijn om ‘aan deze kant van de geschiedenis te staan’, ook is ze blij dat veel meer mensen aan de juiste kant van de geschiedenis hebben gestaan en hebben gevochten voor de rechtvaardigheid voor deze doelgroep. “Vandaag is een dag waar Aruba trots op mag zijn. We laten zien dat we de juiste kant opgaan met de ontwikkeling van mensenrechten. Het gevecht voor rechtvaardigheid en tegen discriminatie zetten we voort”, aldus de parlementariër.

Mede-initiatiefnemer van het wetsvoorstel en parlementariër Miguel Mansur (Accion21) reisde naar Den Haag voor de uitspraak en laat aan Caribisch Netwerk weten dat hij ook heel blij is dat de Hoge Raad het constitutionele bestel en de rechtsstaat van Aruba onderschrijft. “Het onderschrijft het feit dat iedereen gelijk moet worden behandeld, in alle gevallen. We leven nu in een meer progressieve gemeenschap met minder discriminatie en meer tolerantie en acceptatie.  Mijn dank aan Fundacion Orguyo dat ze tot in de rechtbank hebben doorgevochten om #loveislove te onderschrijven.”

In een persverklaring laat de regering van Aruba weten dat zij zich aan de uitspraak van de Hoge Raad zullen houden.

The post Echtparen van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao kunnen nu trouwen first appeared on Caribisch Netwerk.

Caribische inwoners en onderzoekers maken samen onderzoeksagenda

12 juli 2024 - 10:18am

Sinds juni reist de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de zes eilanden binnen het Koninkrijk af om in gesprek te gaan met lokale onderzoekers, kennisinstellingen en de Caribische gemeenschap over maatschappelijke vraagstukken.

Het programma Caribisch Onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontwikkelt namelijk een onderzoeksagenda die als leidraad moet dienen voor financieringsprogramma’s. Op basis van enquêtes onder inwoners en onderzoekers van de zes (ei)landen naar maatschappelijke vraagstukken is een agenda met zes onderzoeksthema’s opgesteld.

Tijdens de maatschappelijke bijeenkomsten op de eilanden wordt nagegaan of de inhoud door de gemeenschappen op de eilanden wordt herkend en om voorwaarden voor deze onderzoeksagenda te ontwikkelen. Arnold Lubbers, coordinator van het programma Caribisch onderzoek bezocht samen met Caribische onderzoekers Edrieënna Brandao, Danick Trouwloon, Elton Villarreal en Lysanne Charles de eilanden Aruba, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Curaçao en Bonaire staan de komende twee weken op de planning

“Het is een moment waarop we de eerste verbinding kunnen leggen in een participatief proces. In het vormgeven van manieren om onderzoek in het Caribisch deel van het Koninkrijk daadwerkelijk door het Caribisch deel van het Koninkrijk zelf te laten uitvoeren over vraagstukken vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk”, legt de coördinator uit.

Het jaarlijkse budget voor onderzoek in het Caribisch deel bedraagt ​​ 2,5 miljoen euro. Uit dit budget worden onderzoeksprogramma’s gefinancierd en kunnen onderzoekers financiering aanvragen om het onderzoek uit te voeren. Het budget wordt ook gebruikt voor het organiseren van de jaarlijkse Dutch Caribbean Research Week.

Vraagstukken
“Elk eiland heeft een eigen karakter, maar ook de eigenheid van de vraagstukken is anders. Een heel concreet voorbeeld dat in de eerste week naar voren kwam waren de vragen rondom toerisme in Aruba. Dat zijn andere vragen dan vragen rondom toerisme in Sint-Eustatius. Tegelijkertijd betreft het toerisme vraagstukken”, zegt Lubbers.

Naast maatschappelijke bijeenkomsten worden ook individuele gesprekken gevoerd met kennisinstellingen en stakeholders zoals ziekenhuizen en het parlement. “Maar ook onze gesprekken door de dag heen, als we in de taxi zitten, spreken we de taxichauffeur ook aan over waar we mee bezig zijn. Want dat zijn de vraagstukken die je eigenlijk beantwoord wilt zien en tot nu toe sluit alles heel erg op elkaar aan”, stelt hij.

Randvoorwaarden
Ook worden gesprekken gevoerd met leden van de onderzoeksgemeenschap op de eilanden. Daar ligt de focus van de gesprekken op de voorwaarden voor onderzoek. Er zijn de afgelopen tien jaar 31 projecten gefinancierd. Maar de middelen zijn niet rechtstreeks bij de kennisinstellingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk terechtgekomen.

“Het is ook een feit dat de onderzoeksinstellingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk geen rechtstreekse financiering ontvangen voor het uitvoeren van onderzoek. Dat is dus een andere context dan in het Europees deel van het Koninkrijk. Als de lokale onderzoeksgemeenschap en de samenleving de voorwaarden stelt dat lokale onderzoekers in de lead zouden moeten zijn bij het uitvoeren van onderzoek van, over en met de lokale bevolkingen, dan moeten we daar in onze randvoorwaarden voor die financiering rekening mee houden.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Impact Hub Aruba

Community gesprekken
Tot nu toe is de opkomst van de maatschappelijke bijeenkomsten op Aruba, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba positief. “Ik zou het enorm waarderen als veel mensen zouden deelnemen aan deze community conversations. Het eigenaarschap van het onderzoek over de ontwikkeling van de samenleving wordt daarmee in handen geplaatst van de samenleving hier, zoals het ook zou moeten zijn, vindt Lubbers.

In de eerste week op Aruba is er een goede opkomst en zijn de reacties positief, al zijn er twijfels wat de uitkomst zal zijn van de onderzoeksagenda voor de gemeenschap. “Ik weet niet wat uit de gesprekken voortkomt, ik hoop wel dat het mensen aanmoedigt om bij elkaar te komen en stappen te ondernemen voor een positieve verandering zodat het land vooruitgaat”, zegt Arthur Loefstok , voorzitter van stichting Go Cultura.

“Het feit dat we dit bespreekbaar konden maken is fijn. Zo’n sessie helpt ook onze gemeenschap van ondernemers inzien dat er mogelijkheden zijn om structurele problemen waar wij tegenaan lopen te onderzoeken, stelt Mary-Ann Falconi-Rasmijn, manager van Impact Hub Aruba. “Ik verwacht wel dat we geïnformeerd blijven over de vervolgstappen en niet dat de communicatie hierna verwatert”, zegt ze.

“We willen graag het proces na deze zes weken ook participatief blijven voortzetten”, beaamt Lubbers. Hij hoopt een agendatekst te hebben voor de Dutch Caribbean Research Week die in november plaatsvindt.

 

The post Caribische inwoners en onderzoekers maken samen onderzoeksagenda first appeared on Caribisch Netwerk.

Symposium Braingain: “hoe houden we onze jongeren vast?”

12 juli 2024 - 6:54am

Op een recent symposium op Curaçao kwamen tal van jongeren, beleidsmakers en professionals samen om te discussiëren over de problematiek van ‘braindrain’ op het eiland.

Kevin Eustatia-Palm, een jongere vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en zelf een van de Curaçaose jongeren die in Nederland is gaan studeren, was aanwezig bij het evenement: “Ik merk in mijn omgeving dat veel van mijn klasgenoten na hun studie niet willen terugkeren naar het eiland. En dat terwijl het eiland hun kennis en ervaring heel goed zou kunnen gebruiken.” Het evenement belichtte de vele uitdagingen en mogelijke oplossingen om te voorkomen dat jonge, getalenteerde professionals het eiland verlaten of na hun studie niet meer terugkeren.

Broedplaats van ideeën
Het symposium, georganiseerd om de kwestie van braindrain aan te pakken, trok een breed scala aan deelnemers. “De zaal zat vol met mensen die, net als ik, naar Nederland zijn gegaan en nu de keuze overwegen om terug te keren,” vertelt Eustatia-Palm. Er werden diverse stellingen besproken, variërend van de noodzaak van goed betaalde banen tot culturele en sociale factoren die de terugkeer van jongeren beïnvloeden.

Belangrijke obstakels
Een van de grootste obstakels die tijdens het symposium naar voren kwamen, was de hoge studieschuld waarmee veel jongeren te maken hebben. “Een gedeeltelijke kwijtschelding van studieschulden zou al een grote stap in de goede richting zijn,” benadrukt Eustatia-Palm. Daarnaast kwam ook het gebrek aan passende banen aan bod. Veel jongeren voelen dat ze in Nederland betere carrièrekansen en leefomstandigheden hebben, wat hun terugkeer naar Curaçao bemoeilijkt.

Cultuur en waardering
Naast financiële en carrière gerelateerde uitdagingen, werd ook de cultuur van waardering besproken. Eustatia-Palm merkt op: “Veel jongeren willen terugkeren, maar vinden de kansen hier beperkt. Het gaat niet alleen om salaris, maar ook om levenskwaliteit en waardering.” Deelnemers aan het symposium benadrukten dat het belangrijk is om een cultuur te creëren waarin terugkerende jongeren zich welkom en gewaardeerd voelen.

Verandering
Er kwam ook naar voren dat niet iedereen op het eiland staat te springen om terugkerende jongeren met nieuwe ideeën te verwelkomen. “Sommige mensen hier vinden dat terugkerende jongeren alles anders willen doen en daar zitten veel mensen niet op te wachten,” zegt Eustatia-Palm. Deze weerstand vormt een extra uitdaging voor jongeren die hun kennis en ervaring willen inzetten voor de ontwikkeling van Curaçao.

Aanpassingen van alle kanten
Tijdens het symposium werden verschillende mogelijke oplossingen besproken. “Er moeten kleine aanpassingen komen van alle kanten,” zegt Eustatia-Palm. Een van de voorgestelde oplossingen was het moderniseren van verouderde wetgeving die de terugkeer van gekwalificeerde professionals bemoeilijkt. De overheid en het bedrijfsleven werden aangespoord om samen te werken en aantrekkelijke voorwaarden te creëren voor terugkerende professionals.

Gezamenlijke inspanning
Over één ding waren alle aanwezigen van het symposium het eens: het aanpakken van braindrain vereist een gezamenlijke inspanning van zowel de overheid, het bedrijfsleven als de gemeenschap. Eustatia-Palm vat het samen: “Het is essentieel dat we samenwerken om een omgeving te creëren waar jongeren willen terugkeren en bijdragen aan de ontwikkeling van ons eiland.” Zelf is Eustatia-Palm vastbesloten om terug te keren: “Ik ben van plan om in 2029 terug te komen. Sinds de dag dat ik vertrok, wist ik dat ik terug wilde.”

The post Symposium Braingain: “hoe houden we onze jongeren vast?” first appeared on Caribisch Netwerk.