Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 36 min 17 sec geleden

Sint-Eustatius schakelt over op zonne-energie

19 november 2017 - 8:02pm

ORANJESTAD – Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella heeft op Sint-Eustatius het zonnepark in gebruik genomen dat tot na zonsondergang het hele eiland van elektriciteit kan voorzien.

Dankzij het park kan het gebruik van dieselgeneratoren, die tot voor kort alle elektriciteit aan de eilandbewoners leverden, met bijna de helft worden verminderd.

Naast zonnepanelen bestaat het nabij de luchthaven gelegen zonnepark uit een innovatieve 5.9 megawatt batterij-opslag. Op zonnige dagen zorgt het park van negen uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds voor de gehele stroomproductie aan de ongeveer achttienhonderd huishoudens en bedrijven op het eiland.

Stroomvraag
Rond het middaguur wekt het park tot meer dan 200 procent van de stroomvraag op. Het geproduceerde overschot wordt in de batterijen opgeslagen en later op de dag aan het net geleverd. In de nacht nemen de dieselgeneratoren de elektriciteitsproductie over.

Het is de bedoeling dat het zonnepark op jaarbasis gaat voorzien in 46 procent van de elektriciteitsbehoefte van het eiland. Dankzij het zonnige klimaat kan deze installatie bijna twee keer zo veel stroom produceren als in Europees Nederland mogelijk zou zijn. Met een verwachte jaarproductie van 6.4 gigawatt is het Statiaanse zonnepark, na Sunport Delfzijl, het grootste zonnepark van Nederland.

Kosten
Al vanaf 2011 werd onderzocht hoe de kosten van energie op de openbare lichamen Sint-Eustatius en Saba konden worden beheerst. Daarbij werd allereerst gekeken naar het gebruik van windenergie, maar uit testgegevens bleek zonne-energie op korte termijn de meest efficiënte optie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft met een subsidie van ruim 14.1 miljoen dollar de aanleg van het zonnepark bekostigd.

‘Busje komt zo’ brengt muziekles naar jongeren op Bonaire

19 november 2017 - 12:58pm

KRALENDIJK – Je hoort hem vanaf de verte aankomen. De motor die ontstemt klinkt is één van de vele mankementen van het in bruikleen busje dat muziekinstrumenten vervoert op Bonaire. Het voertuig draagt de naam van het project van de stichting Bonaire Youth Entertainment; ‘busje komt zo’.

Het project is een idee van Sidney Pieters, alias Tito, om jongeren tussen acht en achtien jaar brassband te leren spelen. Tito gaat naar de tieners toe in hun eigen woonwijk, zodat zoveel mogelijk jongeren de kans hebben om mee te doen. De bus is dus belangrijk. De stichting hoopt daarom op een zorgcontract.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/brassbon.mp3 Tito hoopt op een nieuwe bus

Gino Tokaay (20) is één van de jongeren die Tito helpt. Gino speelt zelf de surdo drum. “Ik drum sinds mijn dertiende. Ik vind dit heerlijk om te doen. Het helpen en spelen bij dit project vind ik persoonlijk ontstressend werken. Ik kan alles even vergeten door het bezig te zijn met muziek.”

Gino heeft aan veel (inter)nationale drumband wedstrijden meegedaan. The battle of drums in Rotterdam afgelopen zomercarnaval is een voorbeeld hiervan. Hij wil andere jongeren helpen en inspireren om wat te doen met hun vrije tijd en (muziek)talenten.

Enkele deelnemers uit de wijk Rincon bij de bus. Door Ronald A. Muyden

Busje komt zo?
Sinds januari 2017 draait het project op enkele sponsoren. De stichting betaalt soms ook uit eigen zak. Waarschijnlijk krijgt het project in 2018 een zorgcontract van de lokale overheid van Bonaire. Leroy Sedney, voorzitter van de stichting, heeft een tijd terug subsidie aangevraagd.

“De zaken dienen iets sneller te gaan als het om activiteiten voor jongeren gaat. Als je te lang wacht, gaan ze andere dingen doen”, zegt Sedney. De muziekinstrumenten die nu gebruikt worden zijn te zwaar voor de tieners om te dragen. Ondanks dit alles zetten Tito en Leroy hun project voort en is het nog aanpoten om bijvoorbeeld de bus aan de praat te houden.

Foto: Ronald A. Muyden

Plannen
Sedney: “We willen met deze bus uiteindelijk naar alle wijken op Bonaire willen. In de toekomst willen we de scholen in om workshops te geven. Naast brassband willen we lessen geven in het leren spelen van instrumenten zoals cuarta (ukelele) en tambú (eenvellige trom). Vanaf begin 2017 gaan we op de woensdagmiddag naar buurthuis Rincon. Hier kunnen de jongeren de fijne kneepjes van het Braziliaanse slagwerk krijgen.” Sinds kort staan ze ook in de hoofdstad, Kralendijk, op het Wilhelminaplein.

Muziek als therapie
Voorzitter Sedney heeft in zijn jeugd trompet leren spelen op Bonaire. Eenmaal in Nederland gebruikte hij deze basis om als hobby muziek te maken in een brassband groep. “Muziek is een soort therapie. Denk aan het liedje Trenchtown Rock van Bob Marley waarbij hij zingt; ‘one good thing about music, when it hits you, you feel no pain‘.”

Bonaire kan 40 procent groenten zelf produceren

18 november 2017 - 3:38pm

KRALENDIJK – Als aan alle voorwaarden wordt voldaan kan Bonaire tot 40 procent eigen groenten en fruit produceren. Daarvan is de organisatie Plattenlandsontwikkelingsprogramma (POP) Bonaire overtuigd.

Projectleider ing. Sherwin Pourier tekent wel aan dat de prijzen niet automatisch zullen dalen door lokale productie.

Sherwin Pourier en Jan Jaap van Almenkerk geloven in eigen voedselproductie. Foto Gijs van den Heuvel

Eigen voedselproductie
Niet alles is mogelijk, maar watermeloen, spinazie, tomaat (buiten de warme tijd), papaya, pompoen, kruiden, sla, okra, het kan allemaal op Bonaire worden verbouwd. Het meer zelf produceren van voedsel staat weer volop in de belangstelling door een onderzoek van bureau Ecorys naar de hoge prijzen in Caribisch Nederland. Een van de aanbevelingen was het stimuleren van eigen voedselproductie om de afhankelijkheid van import te verminderen. De regering in Den Haag heeft die aanbeveling overgenomen en is in gesprek met de openbare lichamen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/Landbouwproductiebon.mp3 Sherwin Pourier en Jan Jaap van Almenkerk over het landbouwcentrum

POP heeft geconstateerd dat er genoeg animo is om groenten te telen op Bonaire. “Er zijn mogelijkheden als je ervoor gaat”, zegt Pourier. “Je moet het niet doen als je miljonair wil worden, maar je kunt met duizend vierkante meter een goed bestaan hebben.” Er zijn gesprekken geweest, projectplannen ingediend en onderzoeken gedaan. Het wachten is op een besluit van de overheid.

Water
Het plan van POP is om de teelt te concentreren op een Landbouwcentrum op het terrein van de overheidslandbouwdienst LVV, waar ook de waterzuivering staat. Daar ligt een perceel van twee hectare klaar, waar groenten- en fruittelers op kunnen gaan werken. “Het plan staat op papier, maar het krabbeltje ontbreekt nog.” Er wordt nu al een paar jaar veevoer gekweekt op het terrein als pilotproject voor geitenboeren, een ander project van POP. Voor de commerciële groententeelt van start kan gaan moet er nog een en ander gebeuren. “Water is onze grote bottleneck”, zegt Pourier. Er moet een leiding worden aangelegd vanaf de zuivering.

De pilot voor veevoerproductie is een succes. Er wordt het hele jaar geoogst. Foto Wayaká Advies

Als het plan van de grond komt is POP optimistisch over de kansen. “Nu komt 99 procent van de groenten uit het buitenland. We denken dat we 40 procent van de lokale markt hier kunnen produceren. Dat zou al heel mooi zijn. Je kunt hier niet alles verbouwen. Bloemkool en aardappelen zul je moeten blijven importeren”, aldus tropisch landbouwingenieur Jan Jaap van Almenkerk.

Startblokken
“We staan in de startblokken, we kunnen snel van start als de beslissing wordt genomen”, zegt Pourier. Er zijn wel voorwaarden: “De landbouwers moeten met een businessplan komen en de markt verkennen. Na goedkeuring kunnen ze op het terrein komen werken.” Een grote investering is niet nodig, een microkrediet is genoeg om een start te maken.

Voormalig Centrale Bank president Emsley Tromp vrijgesproken van miljoenenfraude

17 november 2017 - 3:27pm

WILLEMSTAD – Emsley Tromp, (voormalig) president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, is vrijdagmiddag vrijgesproken van het opzettelijk onjuist doen van aangiften van de inkomstenbelasting. De aangiften zijn volgens het gerecht in Willemstad wel onjuist ingevuld, maar er ligt te weinig bewijs dat Tromp dit opzettelijk heeft gedaan.

Tromp’s advocaat Mirto Murray zegt dat het vonnis ‘goed onderbouwd’ is, en hoopt dat het Openbaar Ministerie (OM) ‘het hier bij laat’. “Zeker gezien de reputatieschade die al toegebracht is aan meneer Tromp, die op geen moment de opzet had valse aangiftes te doen.”

Op de publiekstribune zaten vrijdag opvallend meer mensen dan tijdens het inhoudelijke proces drie weken geleden. De voormalige topbankier zocht zijn publiek zichtbaar opgelucht op na de uitspraak, maar wilde verder niemand te woord staan.

Advocaat Mirto Murray staat de pers te woord. Foto: Leoni Leidel-Schenk

‘Geen politiek proces’
De verdediging van Tromp – advocaat Niels van der Laan en Murray – wilde het OM niet-ontvankelijk laten verklaren, omdat er sprake zou zijn van een ‘politiek proces.’ Volgens Tromp zou het gaan om een ‘politieke vervolging’ ingegeven door Nederland. Het Saffier-onderzoek is uitgevoerd door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), waar Nederland geld voor beschikbaar heeft gesteld. Maar het gerecht vindt dit ‘niet aannemelijk’.

Het OM had een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 10 miljoen Antilliaanse gulden geëist. Het OM beschuldigde Tromp ervan bewust geld ten behoeve van privé-pensioenfondsen doorgesluisd te hebben. De ‘schade’ voor Curaçao werd door het OM geschat op 5.5 miljoen gulden.

Het OM heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Bekijk hier de uitspraak.

Nieuwe regering Aruba staat klaar

16 november 2017 - 9:06pm

ORANJESTAD – Na bijna vijf weken onderhandelen is donderdagmiddag aangekondigd dat het nieuwe kabinet onder leiding van Evelyn Wever-Croes klaar is om te regeren.

Geflankeerd door haar coalitiepartners Otmar Oduber van partij POR en Ricardo Croes van partij RED verklaarde de aanstaande premier, de eerste vrouwelijke in de geschiedenis van het eiland, dat de formatie geen gemakkelijk proces is geweest.

Acht ministers
Het kabinet Wever-Croes bestaat uit een compromis van acht ministers. De partijen hadden namelijk afzonderlijk campagne gevoerd met dat zij de kosten zouden drukken door met zeven ministers in plaats van de gebruikelijke negen te gaan regeren.

De nieuwe ministers

* Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) neemt naast Algemene Zaken de portefeuilles Integriteit, Energie en Innovatie voor haar rekening.

* Otmar Oduber (POR) wordt vice-premier en minister van Infrastructuur en Milieu.

* Zijn partijgenoot Andin Bikker krijgt de portefeuilles van Justitie en Immigratie.

* Armando Lampe, nummer twee op de kieslijst van RED wordt vakminister van Onderwijs, Wetenschappen en Duurzame Ontwikkeling. Om deze rol te kunnen vervullen heeft hij formeel afstand genomen van de partij die hij heeft opgericht.

* Xiomara Ruiz-Maduro (MEP) wordt minister van Financiën, Economische Zaken en Cultuur.

* Glenbert Croes (MEP) wordt minister van Sociale Zaken en Arbeid.

* Onder Dangui Oduber (MEP) de portefeuilles van Toerisme, Volksgezondheid en Sport worden geklusterd. Voor het ministerie van Volksgezondheid wordt hij bijgestaan door de kaakchirurg Arthur Vallejo die als laatste op de kieslijst van MEP stond en zorg als platform had.

* Chris Romero (MEP) wordt minister van Transport, Communicatie en Primaire Sector.

Gevolmachtigd minister
* Guilfred Besaril (MEP) vertrekt naar Den Haag voor de post van gevolmachtigd minister. Zijn huidige post als Statenvoorzitter wordt overgenomen door partij-veteraan Ady Thijssen.

Donderdagavond zijn in het parlement de geloofsbrieven aangenomen van de Statenleden die de nieuwe ministers zullen vervangen. Vrijdag worden zij en het nieuwe kabinet door gouverneur Alfonso Boekhoudt ingezworen.

Wever-Croes wijst erop dat haar regering de kosten gaat drukken door het aantal coördinaten en staf per minister te beperken naar vijftien tot twintig mensen. Hiermee worden de salariskosten gekort.

Begrotingstekort
Reden hiervoor is dat tijdens de formatie is gebleken dat in de begroting van 2017 een tekort is gekomen van 50 miljoen florin. In de begroting van 2018 wordt zelfs een tekort van 195 miljoen voorzien. Hierdoor kan Aruba zich niet houden aan de met het College Financieel Toezicht gemaakte afspraken. Eerder tijdens de formatie gaf Wever-Croes al te kennen met Nederland om de tafel te willen zitten om nieuwe financiële afspraken te maken.

‘Inspectie staat zorgplicht zelfstandige verloskundigen in de weg’

16 november 2017 - 5:10pm

WILLEMSTAD – Het recht van de vrouw om zelf haar zwangerschapstraject te mogen bepalen, wordt geschonden op Curaçao. Dat zegt voorzitter Myrtha Leeds-Cijntje van het vrouwencentrum SEDA.

Vrijgevestigde verloskundigen die thuisbevallingen begeleiden kunnen nu nergens terecht als er complicaties optreden bij hun cliënten, zonder dat de kersverse moeders met hoge rekeningen worden opgescheept.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/parteranl.mp3 Verloskundigen Agnes Cobelens en Karin Stomp en aanstaande moeder Valerie de Lispulina aan het woord

De vrijgevestigde verloskundigen hadden op 2 november een overeenkomst met het Advent ziekenhuis afgesloten. Op 8 november kreeg Advent een waarschuwing van de Gezondheidsinspectie om de vrijgevestigde verloskundigen geen cliënten te laten helpen zonder hun toestemming. Daarna kondigde ook de Sociale VerzekeringsBank (SVB) per brief aan geen ‘illegaal uitgevoerde diensten’ in de zorginstelling te vergoeden.

Het is opnieuw een deur die sluit voor de onafhankelijke verloskundigen Agnes Cobelens, Dinairy Hart-Dossett, Karin Stomp en Peggyan Jordan. Sinds 2009 proberen zij tot een akkoord te komen met de Kraamkliniek, zonder succes. De overeenkomst tussen de vier verloskundigen en Advent leek daarom een oplossing voor hen.

Aanstaande moeder Valerie de Lispulina. Foto: Deya Mensche

70 procent van de vrouwen op Curaçao bevalt in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog, de rest bevalt in de Kraamkliniek en een klein clubje doet dit thuis, vaak onder begeleiding van één van de vier verloskundigen.

‘Gijzelaars’
Jan Huurman, inspecteur van Volksgezondheid, vindt dat de verloskundigen spelen met de gezondheid van de zwangere vrouwen en hen als gijzelaars gebruiken. “Wij overwegen verdere maatregelen te nemen”, verklaart Huurman. De inspecteur zegt dat het Advent ziekenhuis een waarschuwing heeft gekregen, omdat er ‘illegale bevallingen’ plaatsvinden zonder opnametoestemming door de Inspectie.

De verloskundigen ontkennen met klem dat ze voor de overeenkomst van 2 november cliënten in het Advent hebben behandeld. Volgens verloskundige Stomp was de eerste bevalling in de nacht van 4 november.

Zorgplicht
Volgens de verloskundigen beschermt het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens het recht van de vrouw om te bepalen waar ze wil bevallen, en de keuze met welke verloskundige ze dat wil doen. Leets-Cijntje wil dat vrouwen zich niet laten intimideren: “de inspectie staat de zorgplicht die een verloskundige heeft nu in de weg.”

Huurman benadrukt dat de onafhankelijke verloskundigen de vrijheid hebben om hun cliënten thuis te behandelen, haar naar de Kraamkliniek te sturen, of haar over te dragen aan een andere verloskundige. Ook geeft Huurman aan de opnametoestemming met het Advent verder te willen bestuderen. “Maar ik laat de verloskundigen geen druk uitoefenen op de Inspectie. Wij doen ons werk zoals het hoort en zullen niet toestaan dat de verloskundigen ons ook gijzelen.”

Op 13 november hebben de verloskundigen en SEDA een brief aan minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer gestuurd, maar de minister heeft te kennen gegeven dat ze zich niet mengt in het proces van de Inspectie.

Sprankje hoop voor sociale instellingen op Bonaire

15 november 2017 - 12:23pm

KRALENDIJK – Een aantal sociale instellingen op Bonaire hoeft mogelijk niet te bezuinigen. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2018 werd dinsdagavond een motie van de coalitie van UPB en DP aangenomen, waarin het Bestuurscollege wordt opgedragen de afgesloten zorgcontracten te respecteren.

De oppositie stemde tegen en waarschuwt voor de gevolgen. Bovendien moet een groot aantal organisaties toch nog bezuinigen. Woningbouwstichting FCB en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) protesteren heftig tegen de bezuinigingen, die vooral de kwetsbare gezinnen zullen treffen.

Begroting aangenomen
Even daarvoor had de coalitie een door de oppositie ingebracht raadsbesluit afgestemd. Daarin werd voorgesteld de begroting voor 2018 uiterlijk op 15 januari te wijzigen en daarin fondsen vrij te maken voor het terugdraaien van de bezuinigingen, die soms oplopen tot tientallen procenten. De begroting werd inclusief de bezuinigingen aangenomen met vijf tegen vier stemmen.

De Eilandsraad hield een marathonvergadering van meer dan twaalf uur, zodat de begroting woensdag kan worden ingeleverd bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zoals de wet voorschrijft. De dag begon met een nooit eerder vertoonde lijst van veertien insprekers, op een enkeling na allemaal van stichtingen en organisaties die hun budget voor 2018 fors beperkt zien worden. Zij waarschuwden voor toenemende armoede en schade voor de economie.

Een overvolle publieke tribune met insprekers en hun aanhang bij aanvang van de vergadering. Op de eerste rij vooraan oud-gedeputeerde Nina den Heyer.

‘Geen prioriteit voor armoedebestrijding’
Oud-gedeputeerde Nina den Heyer (MPB) maakte de meeste indruk met een vlammend betoog over hoe de bezuinigingen ingrijpen in sociale projecten voor de jeugd en de cultuur. “Wees ervan bewust dat als je zelf armoedebestrijding en een gezonde ontwikkeling van de bevolking geen prioriteit geeft, je anderen nooit kunt overtuigen dat het voor hen een prioriteit moet zijn. Wees ervan bewust dat deze stichtingen en organisaties wettelijke taken uitvoeren die de overheid zelf niet kan doen.” De bijdrage van Den Heyer werd haar door de coalitie en het Bestuurscollege niet in dank afgenomen.

Het Bestuurscollege kreeg in de aangenomen motie ook de opdracht om bij Nederland nog eens te eisen dat de vrije uitkering omhoog moet, omdat die volgens verschillende onderzoeken te laag is.

Gok
Dat de bijdrage van het Rijk aan de openbare lichamen al drie jaar niet is geïndexeerd, is de hele Eilandsraad een doorn in het oog. Maar volgens de oppositie zijn bezuinigen op sociale instellingen en belangrijke overheids-nv’s een verkeerde keuze. En de gok op verhoging van de vrije uitkering kan verkeerd uitpakken.

Oud-gedeputeerde van Financiën Joselito Statia (MPB) waarschuwde de coalitiepartijen dat als Financiën toch geld gaat uitkeren, terwijl dat niet in de begroting is opgenomen, dit illegaal is. “De motie houdt bovendien geen rekening met de organisaties die voor de economie belangrijk zijn.”

Die organisaties zijn de pineut, zoals toeristenbureau TCB. Volgens directeur Maurice Adriaens zijn de gevolgen groot. TCB kan de afgesproken marketing voor American Airlines, dat volgend jaar op Bonaire wil gaan vliegen, door de bezuiniging niet nakomen.

Huursubsidie
Onduidelijk blijft voorlopig ook wat er gebeurt met de honderden minvermogende huurders van FCB-woningen die huursubsidie ontvangen. Volgens de woonstichting zal die subsidie door de bezuiniging grotendeels verdwijnen. Zo leven er nog een heleboel stichtingen en organisaties tussen hoop en vrees.

‘Experts zaaien twijfel in Mitch Henriquez zaak’

15 november 2017 - 12:21pm

Na maanden uitstel werd deze week de strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez (42) weer hervat. Dat gebeurde in een zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Dinsdag spraken experts in de rechtbank over ‘acute stresssyndroom’ als doodsoorzaak. Mensenrechten-specialisten Dionne Abdoelhafiezkhan en Jair Schalkwijk zetten hun vraagtekens bij deze verklaring.

Allereerst of ‘ acute stresssyndroom’ wel of niet bestaat is in onze beleving helemaal niet relevant. Inmiddels is duidelijk dat Mitch Henriquez overleden is nadat agenten op hem zijn gesprongen, pepperspray onder zijn neus hebben gewreven, hem met een in de vuist geklemde handboei geslagen hebben en in een nekklem hebben gelegd. Waarna het OM en de politie ook nog gelogen hebben over het feit dat Mitch al bewusteloos was voordat hij in het politiebusje werd gezet.

“Het lijkt wel of alle experts iets anders zeggen over de doodsoorzaak”

Dat gezegd hebbende, kijk even met ons mee naar de term ‘acute stresssyndroom’. Experts spreken elkaar altijd tegen. In de zaak van Mitch is het wel heel bont. Het lijkt wel of alle experts iets anders zeggen over de doodsoorzaak. Die verschillen zijn mogelijk te verklaren door hun specialisme (de een is patholoog de ander forensisch medicus). Een andere verklaring voor de verschillen in de duiding kan te maken hebben met tijdstip waarop medische verklaring is opgesteld – alleen het NFI heeft het stoffelijk overschot direct na overlijden kunnen onderzoeken. De forensisch patholoog van het NFI zegt als enige dat wurging een van de doodsoorzaken is. De andere experts wezen op ‘acute stresssyndroom’.

Acute stresssyndroom
Wat is dit? Is dit een bekende stoornis? Wat wordt hiermee bedoeld? Uit de tweets van Saskia Belleman van de Telegraaf maken we op dat experts lijken te doelen op wat ook wel ‘exited delirium’ wordt genoemd. Die medische term is niet bepaald onomstreden. In het Reuters dossier over Taser (tegenwoordig: Axon) staat dat ‘exited delirium’ een internationaal niet-erkende en omstreden doodsoorzaak is. Uit het Reuters onderzoek blijkt bovendien dat Taser/Axon veel voorlichtingsmateriaal over excited delirium heeft gepubliceerd, dan wel heeft betaald voor publicaties en congressen heeft georganiseerd. Vervolgens adviseert Taser/Axon (aan o.a. politiekorpsen) om medisch experts in te schakelen die naar hun congressen zijn geweest.

Wat slim van Taser! Ze komen tot een doodsoorzaak en betalen experts om deze term uit te venten. Vervolgens worden medische experts ingeschakeld die naar hun bijeenkomsten geweest zijn. Het belang van Taser is evident: als ‘exited delirium’ de doodsoorzaak is, dan is de taser zelf niet de doodsoorzaak. Vertaald naar Nederland: als Mitch is overleden als gevolg van ‘acute stress’ of ‘exited delirium’ dan is mogelijk de nekklem niet de doodsoorzaak. Dat heeft vast positieve consequenties voor de strafwaardigheid van de betrokken agenten. In onze beleving onbegrijpelijk!

Ook in Nederland…
Er is ook in Nederland het een en ander gepubliceerd over excited delirium. Zie bijvoorbeeld deze publicatie van de GGD/GHOR, of deze brochure van Trimbos. In beide publicaties wordt er gebruikt gemaakt van het werk van Kees Das. In de richtlijn die GGD/GHOR heeft opgesteld zat Kees Das zelfs in de stuurgroep van de publicatie. Hier is de link naar het wetenschappelijke artikel waar beide publicaties gebruik van maken, waar Kees Das eerste auteur van is.

Kees Das? Precies, Kees Das, de medisch expert die op het laatste nippertje door de advocaten van de agenten is opgevoerd (in opdracht van de politie dus) waarna het hele proces maanden uitgesteld werd. Precies, Kees Das, die dinsdag door de rechtbank uitgebreid gehoord werd als expert en ‘acute stresssyndroom’ als doodsoorzaak opvoerde. Het lijkt wel een complottheorie, maar niks is minder waar.

Dionne Abdoelhafiezkhan is medeoprichter van Izi Solutions. Met die organisatie richt ze zich op het bestrijden van raciale en economische ongelijkheid, onder meer door het adviseren van overheid en organisaties.

Jair Schalkwijk is jurist en filosoof. Met Controle Alt Delete geeft hij trainingen over burgerrechten, politiebevoegdheden en over ‘strategisch gedrag’.

Opbouw psychiatrie na Irma: er is al genoeg kapot om mij heen

15 november 2017 - 9:14am

Een collega loopt de vergadering binnen met een nat shirt en de mededeling dat het buiten regent. Terwijl de vergadering doorgaat, dwalen mijn gedachten af naar mijn moeders huis. De reparatie van het dak loopt vertraging op door de schaarste aan bouwmaterialen. Mijn oude slaapkamer, de woonkamer en de keuken worden als eerste nat.

Als het bij één regenbui blijft loopt het water niet door naar de kamers waar de spullen staan opgeborgen. Door een nauwelijks merkbare scheefstand van de tegels liggen deze kamers iets hoger. Maar tegen een waterophoping van meerdere regenbuien is dit hoogteverschil niet bestand.

“In de woonkamer is er geen plafond meer en ook de lampen zijn weg”

Ik sluit het portier en loop de hellende oprit naar het huis af. Vanaf de dichtbegroeide berg wordt de avond aangekondigd door het bekende krekel concert. Een vriend uit Nederland die ons jaren geleden bezocht vertelde destijds hoe bijzonder hij dit geluid vond. Sindsdien merk ik het ook op.

Daarvoor was het één van de achtergrondgeluiden van mijn jeugd, zo vanzelfsprekend dat het gelijk stond aan stilte. Het is even sjorren met het hekwerk bij mijn moeders voordeur, de houten platen bedoeld als beschutting tegen de orkaan hangen nog in de weg waardoor het slot moeilijk open gaat.

Ik loop beurtelings naar de kamers in het huis, waar er nog lichten aan kunnen. In de woonkamer is er geen plafond meer, ook de lampen die er hingen zijn dus weg.

“Het onderscheid tussen zweet en water is niet meer te maken”

De merkwaardige sfeer in het huis wordt versterkt door de spiegelbeelden op de kletsnatte vloer. Als ik de kleine trekker tegen de muur zie staan is het moeilijk voor te stellen dat hij hiertegen opgewassen zal zijn. Mijn eerste halen zijn kort en inefficiënt, ik ben rusteloos en ongeduldig. Dat schiet zo niet op natuurlijk.

Een uur later ben ik doorweekt. Het onderscheid tussen zweet en omhoog gespetterd water is niet meer te maken. Van mijn schouderbladen tot mijn in zompige sokken gehulde tenen heb ik geen droog stukje stof meer op mijn lichaam. Ik trek het water inmiddels in grote, vlotte bewegingen in een paar halen richting de open schuifdeur. Ik duw, draai, verplaats mijn gewicht en trek opnieuw. Een waterballet in meer dan alleen de figuurlijke zin.

Op de weg terug naar huis slaat de auto zomaar af. Laatst merkte ik nog op hoe boven verwachting goed hij de storm, die hij onbeschut moest trotseren, had overleefd. De volgende dag begrijp ik van de monteur dat er een elektrisch probleem is. Hoe het precies zit kom ik door de matige verbinding in combinatie met de rappe Jamaicaanse tongval van de monteur niet te weten. Ik versta wel iets over een onderdeel en dat hij dat niet heeft. We besluiten de volgende ochtend af te spreken, ongetwijfeld zal de communicatie dan soepeler lopen. Hopelijk doet de auto dat ook snel, want er is al genoeg kapot zo om mij heen.

Naeem Juliana

Naeem Juliana (27) uit Utrecht woonde tot zijn zeventiende op Sint-Maarten en werkte er in 2014 in de psychiatrische hulpverlening. Na orkaan Irma op Sint-Maarten heeft hij zijn studie psychiatrie in Nederland on-hold gezet, zijn huur opgezegd en afscheid genomen van zijn vriendin. Allemaal om op Sint-Maarten mee te helpen aan de wederopbouw van het eiland en dan met name de psychiatrische hulpverlening. Via Caribisch Netwerk volg je zijn verhaal.

Theaterstuk ‘F*ck The Police’ moet etnisch profileren blootleggen

15 november 2017 - 7:13am

AMSTERDAM  – “F*ck The Police!” is de controversiële titel van een nieuwe theaterproductie van Raymi Sambo. Afgelopen zondag ging de voorstelling in première in het Bijlmerpark Theater in Amsterdam. 

Raymi is van huis uit acteur die de laatste jaren als leider van zijn eigen theater gezelschap VIG, knellende maatschappelijke issues aansnijdt: discriminatie, taboe rond homoseksualiteit in de Caribische gemeenschap en nu dus ook etnisch profileren.

Door Sam Jones

De voorstelling gaat over jongeren met verschillende achtergronden in een grote stad. Ze worden op straat vaak door de politie aangehouden en gaan demonstreren als een rechtse politicus naar hun wijk komt. Een broer van een van de actievoerende jongeren zit bij de politie. De broers komen recht tegenover elkaar te staan en dan breekt de pleuris uit.

“Ik vind dat je ook naar deze jongeren moet luisteren”

“Fuck The Police, ja dat komt wel binnen” vindt Chris Koers, districtschef van de politie die onder andere de Amsterdamse Bijlmer onder zijn hoede heeft. Koers zit met een vijftal collega’s op de eerste rij van het theater. Ze ogen opgelucht na het zien van de voorstelling. “Sambo heeft natuurlijk voor deze prikkelende titel gekozen om publiek te trekken”. Koers vindt het stuk indrukwekkend.

Wijkagent Winston van Geenen, voorzitter van het Caribisch Netwerk van de Politie, heeft weleens ‘Fuck the police’ naar zijn hoofd geslingerd gekregen. “Ik vind dat je ook naar deze jongeren moet luisteren”.

Spiegel voor beide kanten
De voorstelling laat volgens hem goed zien wat er leeft. “Het is een spiegel voor beide kanten”. Of jongeren er wat mee kunnen, weet hij niet maar hun geluid krijgt zo wel een podium en dat is goed.

Veel jongeren zijn er niet op de première. Een enkele geeft toe dat hij zelf ook weleens heeft uitgehaald naar de politie. Waarom? “Als je ziet hoe jongeren op basis uiterlijk eruit worden gepikt, dan roep ik zeker fuck the police”.

“Het zijn maar woorden”
Sambo wil met zijn stuk triggeren tot gesprek. Die boodschap komt ook wel over bij Christ Toppenberg. Ze is er met haar twee jonge zonen Baruch (9) en Lior (7). Zijn ze niet een beetje te jong voor zo’n heftig stuk? “Nee hoor”, zegt Toppenberg. “Als zwarte jongens op een witte school maken ze het ook vaak mee dat zij er uitgepikt worden vanwege hun kleur”.

Baruch vond het een “leuk maar treurig verhaal”, zegt hij. Zelf zegt hij ook wel eens ‘fuck’. Maar niet tegen de politie. Alleen als hij heel erg boos is… “Het zijn maar woorden”.

‘Curaçaose kinderen leven op recept voor obesitas’

15 november 2017 - 6:29am

WILLEMSTAD – Zestig procent van de jongeren op Curaçao drinkt dagelijks frisdrank. Eén op de vijf eet drie keer per week fastfood. Daarbij  bewegen Curaçaose jongeren veel minder dan hun leeftijdsgenoten in de regio.

Deze levensstijl is volgens onderzoekster Soraya Verstraeten van het Volksgezondheid Instituut op Curaçao een recept voor obesitas.

Door Elisa Koek

Woensdag werd op Curaçao de documentaire Fed Up vertoond. In de documentaire wordt uitgelegd waarom niet per se beweging, maar voeding ter grondslag ligt van obesitas en zwaarlijvigheid. Toegevoegde suikers aan bijna al het supermarkteten en fastfood zorgen ervoor dat het soms onmogelijk wordt om af te vallen.

 “Zestig jaar geleden was ondervoeding juist een groot probleem”

“De ketens worden echt als ‘bad boy’ afgeschilderd in de docu Fed Up”, maakt Verstraeten als kanttekening. “Vijftig, zestig jaar geleden was ondervoeding juist een groot probleem. We hadden dan vanavond een discussie gehad over hoe we goedkoper, calorierijk voedsel op zo veel mogelijk plekken konden verspreiden.”

Verstraeten vindt dat dat succesvol is gebeurd de laatste tientallen jaren. “Dat gezegd te hebben, is obesitas wel een probleem op Curaçao: twee derde van de volwassenen heeft overgewicht een éénderde obesitas.”

Eten als status
Elmer Hato probeert al jaren onder de honderd kilo te komen. De informatie die ‘Fed Up’ laat zien, is niet nieuw voor hem. “Ik moet gewoon minderen en beter eten, maar het is moeilijk. Vooral de ‘sapjes’ laten staan is moeilijk.” Ook hij leidt de slechte eetgewoontes terug naar het verleden: veel eten en niet slank zijn, is deel van je status. “Je wilt je karretje volgooien met lekkere dingen: zo kan je laten zien dat je het kunt betalen. De vrouwen moeten wat dikker zijn: dat willen de meesten, maar het is niet gezond.”

Suikertax
Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer, zegt dat ze voorstander is van een ‘suikertax’. Op de opmerking dat eten dan mogelijk echt onbetaalbaar wordt, antwoordt de minister dat ander voedsel goedkoper moet: “Gezond eten voor minder, ongezond eten voor meer.” Ook natuurlijke middelen om gezonder te worden zoals yoga, wandelen en meditatie moeten een belangrijkere rol gaan spelen.

Voorarrest minister Croes op Aruba geschorst

14 november 2017 - 10:45pm

ORANJESTAD – Na 85 dagen voorarrest is de detentie van demissionair minister Paul Croes op Aruba dinsdagmiddag door de rechter-commissaris geschorst.

Croes wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van (passieve) ambtelijke omkoping, verduistering, witwassen, valsheid in geschrift en mensensmokkel. Hij werd in augustus gearresteerd.

Schorsing
Formeel besloot de rechter-commissaris om de voorlopige hechtenis van zowel Croes als zijn chauffeur en vertrouweling Roque Aparicio met 30 dagen te verlengen. Op verzoek van het OM werd de hechtenis van Aparicio gelijk geschorst. Voor de demissionaire minister van Arbeid, Sociale Zaken en Jeugd werd dat pas besloten na een betoog van zijn advocaat Demis Illes.

Huiszoeking bij minister Paul Croes thuis in augustus

Illes betoogde dat het belang van Croes om in vrijheid op zijn berechting te wachten, inmiddels zwaarder weegt dan de strafrechtelijke belangen. Het OM zegt namelijk zo goed als rond te zijn met het onderzoek, genaamd Ibis. “In grote lijnen denken ze klaar te zijn. Alleen het financiële onderzoek is nog niet klaar”, aldus Illes. “Daarbij komt dat de detenties van alle andere verdachten al waren geschorst, mijn cliënt onder zware omstandigheden in voorlopige hechtenis werd vastgehouden en kinderen thuis op hem heeft wachten.”

Voorwaarden
De schorsingen zijn voor zowel Croes als zijn chauffeur onder zeer strenge voorwaarden. Zo mogen beide verdachten geen direct of indirect contact hebben met getuigen en medeverdachten. “Dat houdt ook contact met bedrijven in”, verklaart Illes. Het OM verwacht het einddossier in maart van het komende jaar af te ronden. De eerste regiezitting zou dan in april kunnen plaatsvinden.

’Traumatiserend’
Croes werd bij de ingang van de Arubaanse gevangenis KIA opgewacht door familie en vrienden. Tegen de pers verklaarde hij opgelucht te zijn met het besluit van de rechter-commissaris. Zijn detentie ervaarde hij als ‘traumatiserend’. Nu zijn voorlopige hechtenis is geschorst, zegt hij zich ‘goed te kunnen gaan voorbereiden’ op zijn strafzaak.

Croes zat 80 dagen in volledige beperking in een beveiligde afdeling, waar ook gedetineerden met psychiatrische problemen zitten. Volgens Illes was dat de enige plek in KIA waar zijn cliënt in volledige afzondering kon worden vastgehouden. De minister mocht tijdens die 80 dagen geen contact hebben met de buitenwereld, los van zijn advocaat en het OM.

Zo krijgt dit theatergroepje kinderen op Sint-Maarten weer aan het lachen

14 november 2017 - 11:50am

PHILIPSBURG – Kinderen die alles hebben verloren door orkaan Irma op Sint-Maarten weer laten lachen, dat is het doel van theatergroep ‘Behind The Beyond’. De afgelopen week trok de kleine theatergroep langs zes verschillende scholen op het eiland.

Door Laura Bijnsdorp

De laatste voorstelling  was op de Martin Luther King Jr. Basisschool. Die school is een van de meest beschadigde openbare scholen op het eiland. “De Nederlandse militairen hebben zeilen en tijdelijke dakbedekking op het schoolgebouw gelegd, dat houdt de meeste regen buiten. Maar ik weet nog niet wanneer de echte reparatie gaat beginnen”, vertelt schoolhoofd Stuart Johnson.

“Mijn huis is weg maar dat vertel ik niet aan de andere kinderen want dan gaan ze me uitlachen”

Naast een zwaar beschadigd schoolgebouw kampen veel leerlingen en ook leerkrachten op de Martin Luther King Jr. Basisschool met zware materiële en emotionele schade. Schoolbegeleider Claire van Putten probeert de studenten te begeleiden bij hun emoties na de storm.

“Hoewel de situatie is verbeterd hebben we nog steeds leerlingen die veel moeilijkheden hebben”, vertelt ze. Gian Carlo Jr Piest De Los Santos uit groep 8 is zo’n leerling: “Mijn huis is weg maar dat vertel ik de andere kinderen niet want dan gaan ze me uitlachen”, legt hij uit.

“We zagen tijdens de voorstelling zelfs wat kinderen met tranen in hun ogen”

De acteurs van theatergroep Behind The Beyond begrijpen de situatie van hun publiek maar al te goed. “Onze repeteerruimte en veel van ons materieel zijn in de storm verloren gegaan”, vertelt oprichtster Albina Matuzko. Zelf zat ze weken in een noodopvang. “Ik dacht dat ik alles kwijt was. Maar tot mijn verbazing vroegen bij de opvang veel mensen naar onze voorstellingen. Dit gaf me de motivatie om door te gaan!”

Reacties boven verwachting
Het theaterstuk dat Matuzko met de andere acteurs bedacht gaat over de kleine onzekere Suzy die last heeft van ‘kaniknietis’. Met behulp van ‘professor’, een bijzondere huiskat en persoonlijke raadgever, beseft Suzy dat ze alles kan. Suzy wordt brandweerhoofd, een leeuwentemmer en uiteindelijk president van de hele wereld.

De reacties van de kinderen waren volgens de acteurs boven verwachting: “We waren verbaasd om te zien hoeveel empathie de kinderen voor Suzy hadden tijdens het stuk. We zagen zelfs wat kinderen met tranen in hun ogen.” De verlegen Leslye Matteo uit groep 6 levert het bewijs: “Ik heb geleerd dat ik alles kan zijn wat ik wil, ik hoef alleen maar te denken dat ik het kan”, zegt ze na afloop van de voorstelling.

Nationale ombudsman wil opheldering van minister over niet inschrijven Sint-Maartenaren

13 november 2017 - 4:57pm

HILVERSUM – De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, wil van minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) opheldering over de problemen met het inschrijven van Sint-Maartenaren in bepaalde Nederlandse gemeenten. 

Na orkaan Irma vluchtte tientallen dakloze Sint-Maartenaren op een evacué-vlucht naar Nederland. Verschillende gemeenten schrijven de Sint-Maartenaren gewoon in, maar in onder andere Haarlem wordt dat niet gedaan omdat ‘de Sint-Maartenaren dakloos zijn en niet in hun eigen onderhoud voorzien’.

“Een burger moet zich ten allen tijde kunnen inschrijven, ongeacht zijn leefsituatie”

In een brief op 6 september schreef minister Ollongren dat het uitgangspunt in Nederland de zelfredzaamheid van de burger is. Volgens de ombudsman ‘moet een burger moet zich ten allen tijde kunnen inschrijven, ongeacht zijn woon- een leefsituatie’.

Onwettige eisen
De gemeenten die dakloze Sint-Maartenaren weigeren in te schrijven en BZK zeggen in gesprek te gaan met de Sint-Maartenaren die zich willen inschrijven over hun intenties en hun toekomstbeeld. Op basis daarvan zou dan kunnen worden overgegaan tot inschrijving volgens BZK.

“De omschreven wijze van handelen heeft geen basis in de wet”

De ombudsman is het niet eens met deze werkwijze en schrijft aan de minister: “de omschreven wijze van handelen heeft geen basis in de wet. De enige eis die de wet stelt aan de inschrijving van Sint-Maartenaren is dat zij een bewijs van uitschrijving dienen te overhandigen. Een eis die redelijkerwijs op dit moment niet gesteld kan worden aan deze burgers.”

Antwoord op vragen
De ombudsman wil onder andere van minister Ollongren weten of voor Sint-Maartenaren die zich in een Nederlandse gemeente willen inschrijven in de praktijk andere regels gelden dan voor mensen die vanuit een andere Nederlandse gemeenten verhuizen? En zo ja, wat is dan hier de verklaring voor? De ombudsman vraagt de minister binnen drie weken te reageren op zijn vragen.

Haarlem erkent inschrijving dakloze Sint-Maartenaren niet: het was een misverstand

13 november 2017 - 3:12pm

HAARLEM – Al maanden weigert gemeente Haarlem dakloze gezinnen uit Sint-Maarten in te schrijven, maar donderdag leek de gemeente toch overstag te gaan. Twee alleenstaande moeders met kinderen kregen een bewijs van inschrijving. De vreugde was groot, maar van korte duur. Een woordvoerder van de Haarlemse burgermeester laat maandag weten dat ‘het een misverstand is’.

Sella en haar tienjarig zoontje en een andere moeder met haar twee kinderen geloofden hun oren niet toen ze vrijdag met hun bewijs van inschrijving werden geweigerd bij het UWV. “Er werd ons gezegd dat we nergens recht op hadden en dat het helemaal niet de bedoeling was dat we zijn ingeschreven”, vertelt Sella.

“Ik ben hier geboren, maar we mogen gewoon geen leven opbouwen in ons eigen land, Nederland”

Beide moeders woonden eerder lange tijd in Nederland maar waren naar Sint-Maarten geëmigreerd voor werk. “We hebben een Nederlands burger service nummer en een bewijs van uitschrijving van Sint-Maarten, ik ben hier geboren maar we mogen gewoon geen leven opbouwen in ons eigen land, Nederland”, reageert Sella ontdaan. Ze weet zich geen raad meer.

Misverstand
“Door een misverstand zijn vorige week vijf Sint Maartenaren, zonder vaste verblijfplaats, ingeschreven in de Haarlemse BRP”, reageert Heleen van Loenen, woordvoerder van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. “Dit is een ambtelijke registratie en geeft hen geen recht op een woning.”

Inschrijven in de gemeente Haarlem is volgens Van Loenen alleen mogelijk als Sint-Maartenaren in hun eigen behoeften en onderdak kunnen voorzien. “In Haarlem zijn eerder al vier andere Sint Maartenaren ingeschreven, die wel zelf voor onderdak zorgden, bij vrienden of familie. Dat is een andere situatie”, aldus de woordvoerder.

Juridische procedure
De advocaat van de dakloze Sint-Maartenaren, Leandro Thomas, zag met de inschrijving van de twee moeders en hun kinderen een opening om ook de rest van de dakloze Sint-Maartenaren in Haarlem in te schrijven, maar dat plan gaat nu niet door. Hij ziet geen andere mogelijkheid dan een juridische procedure tegen de gemeente te starten.

De dakloze Sint-Maartenaren die op een evacué-vlucht naar Nederland zijn gekomen, hebben dat volgens de woordvoerder van de Haarlemse burgemeester met de verkeerde veronderstelling gedaan. “Op Schiphol hebben zij zich gemeld met hun Nederlandse paspoort onder vermelding dat zij geen baan meer hebben en geen dak boven hun hoofd. Zij wilden een beroep doen op de noodvoorzieningen in Nederland. Zij verkeerden in de veronderstelling dat die er zijn. Dat is niet juist.”

“Uitgangspunt is dat zij terug moeten naar Sint Maarten, tenzij zij zelf in hun onderhoud kunnen voorzien”

Precies een week geleden stelden oppositiepartijen SP en GroenLinks ook al kritische vragen over de situatie van de Sint-Maartenaren en drongen ze er bij staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) op aan om snel met ‘praktische oplossingen’ te komen.

Overleggen met BZK

Sinds september beroept de gemeente Haarlem zich, net als gemeente Leiden, op ‘overleggen met Binnenlandse Zaken (BZK)’.  “Er wordt gewerkt aan een landelijke handelswijze voor deze kleine groep reizigers, die direct na de orkanen naar Nederland kwam”, vertelt woordvoerder Heleen van Loenen van de burgemeester van Haarlem. “Uitgangspunt is dat zij terug moeten naar Sint Maarten, tenzij zij zelf in hun onderhoud kunnen voorzien, met onder andere een vaste verblijfsplaats.”

Sint-Maarten stelt verkiezingen uit

13 november 2017 - 10:38am

PHILIPSBURG – De ministerraad van Sint-Maarten heeft de verkiezingen, die gepland stonden voor 8 januari, uitgesteld tot 26 februari. De beslissing is vervat in een landsbesluit dat op zondag werd gepubliceerd in The National Gazette, de landscourant van Sint-Maarten.

Minister-president William Marlin zei vorige week woensdag nog dat de zorgen die het Centraal Stembureau heeft geuit in een brief aan de ministerraad, eenvoudig op te lossen zijn. Maar het was al direct duidelijk dat er juridische problemen zijn met het uitschrijven van de verkiezingen op 8 januari.

Tijdspan
De dag waarop partijen hun kandidatenlijsten moesten inleveren werd begin november bepaald op 13 november. De wet stelt echter dat deze datum 14 dagen van tevoren moet worden aangekondigd, terwijl het kiezersregister drie weken voor de kandidaatstelling hoort te worden gesloten.

Deze termijnen waren niet haalbaar. De relevante data worden bepaald door de dag waarop het nieuwe parlement zitting neemt. Deze datum is in het landsbesluit van zondag verschoven van 31 januari naar 2 april. De verkiezingen zijn nu op 26 februari en de dag van de kandidaatstelling is 5 januari, 2018; het kiezersregister sluit op 15 december.

Nieuwe partijen
Het besluit maakt ruimte voor nieuwe partijen om zich te organiseren en hun papierwerk op orde te brengen.

Verdachte agenten in Mitch Henriquez zaak blijven weer anoniem

13 november 2017 - 9:22am

SCHIPHOL – Al aan het begin van de strafzaak maandagochtend over de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez stond de identiteit van de twee verdachte agenten ter discussie. Maar de rechter geeft niet toe. De twee agenten blijven nu ook anoniem. Over hun veiligheid is nog ‘teveel onzekerheid’.

Na maanden uitstel werd maandagochtend de strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van de Henriquez weer hervat. In totaal worden er tien dagen voor de zaak uitgetrokken.

De 42-jarige Arubaan overleed in 2015 nadat hij op het Haagse Parkpopfestival hardhandig door vijf agenten werd gearresteerd. Eerder had Henriquez geroepen dat hij een wapen bij zich had. Het OM besloot twee van de vijf agenten te vervolgen voor doodslag.

“Alleen de rechter en de officier van justitie krijgen de agenten te zien”

Advocaten Gerald Roethof en Richard Korver legden maandagochtend opnieuw de eis van de nabestaanden van Henriquez bij de rechter neer om de namen  van de twee agenten bekend te maken. Eerder dit jaar had de familie deze eis ook al bij de rechter ingediend. Toen tevergeefs en maandag dus ook. De rechter besloot na een schorsing van tien minuten dat de agenten anoniem blijven omdat ze volgens de officier van justitie ‘nog steeds gevaar lopen’.

Gemoederen nog niet bedaard
De dood van Henriquez leidde in 2015 tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt. Nu twee jaar later meent de officier van justitie dat ‘de gemoederen nog steeds niet zijn bedaard.’ Een demonstratie tegen politiegeweld eerder dit jaar zou daarvan het bewijs zijn.

In uniform in de rechtbank
De agenten, die in uniform in de rechtbank verschenen, staan nu alleen bekend met de namen DH01 en DH02. Tijdens de hele zitting zitten ze in een apart hok met een kamerscherm ervoor en worden hun stemmen vervormd. Alleen rechters en de officieren van justitie krijgen de twee te zien.

De strafeis tegen de agenten vindt naar verwachting op maandag 20 november plaats.

Originele betere beelden opgedoken in zaak Mitch Henriquez

13 november 2017 - 8:19am

SCHIPHOL – Er zijn nieuwe beelden van de fatale arrestatie van Mitch Henriquez opgedoken, waar de officier van justitie naar eigen zeggen ‘geen weet van had’. Het gaat om originele beelden. In tegenstelling tot de beelden die het OM van de Rijksrecherche heeft gekregen zijn deze originele beelden volgens advocaat Richard Korver wel helder en goed verstaanbaar. 

Na maanden uitstel werd maandagochtend de strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez (42) weer hervat. Dat gebeurde in een zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

“De Rijksrecherche heeft zelf een slechte compilatie van beelden gemaakt die duidelijk niet deugt”

De originele beelden die maandag in de rechtbank opdoken hebben de nabestaanden van Mitch Henriquez via een privé detective-bureau gekregen. Volgens hun advocaat Korver is op deze beelden ‘goed te zien dat Henriquez paars aanloopt tijdens de arrestatie’ en dat ‘de agenten elkaar angstige blikken toewerpen’.

Probleem bij Rijksrecherche 
Hoe het kan dat Rijksrecherche niet over deze beelden beschikt is de vraag. Volgens Korver brengt ‘dit een probleem aan het licht’. “De Rijksrecherche heeft een slechte compilatie van beelden gemaakt die duidelijk niet deugt.” De advocaat zei dat hij de beelden maandag nog als processtuk kan indienen. Hij wil dat OM originele beeld- en geluidsbestanden nader onderzoekt.

De rechtbank gaf Korver toestemming om de beelden als processtuk in te dienen, maar besloot niet de zaak aan te houden.

Uitspraak over een week
De Arubaanse Mitch Henriquez (42) overleed in 2015 nadat hij op het Haagse Parkpopfestival hardhandig door vijf agenten werd gearresteerd. Eerder had Henriquez geroepen dat hij een wapen bij zich had.

Het OM besloot twee van de vijf agenten te vervolgen. Zij staan terecht voor zware mishandeling met de dood als gevolg. Maar de agenten kunnen ook nog veroordeeld worden voor het zwaardere doodslag. Naar verwachting doet de rechter 20 november een uitspraak.

Kwetsbare gezinnen op Bonaire dupe van bezuinigingen

12 november 2017 - 7:57am

KRALENDIJK – Gesubsidieerde instellingen op Bonaire zijn zeer onaangenaam verrast door een voorgenomen forse bezuiniging op hun budget voor 2018. Het Bestuurscollege heeft de besparing opgenomen in de conceptbegroting die dinsdag in de Eilandsraad wordt behandeld.

Woningbouwstichting FCB en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) protesteren heftig tegen de bezuinigingen, die vooral de kwetsbare gezinnen zullen treffen.

De voorgenomen bezuiniging kwam deze week naar buiten door het advies van het College financieel toezicht (Cft) op de conceptbegroting. Zonder er commentaar op te geven stelt het Cft vast dat er een gemiddelde verlaging is gepland van 16,6 procent op subsidies. Daardoor gingen bij allerlei partijen alarmbellen rinkelen.

“Landen om ons heen hebben al lang laten zien wat de humanitaire schade van dergelijk beleid is”

Directeuren Ben Oleana van FCB en Chris Palm van CJG waarschuwen in brieven aan de eilandsraad en het BC voor grote problemen. Palm: “De bezuiniging raakt de kwetsbare gezinnen op verschillende fronten tegelijkertijd door de combinatie van kortingen op volkshuisvesting, sociale zorg, tweede kans onderwijs, voedselpakketten en kinderopvang. Landen om ons heen hebben al lang laten zien wat de humanitaire schade van dergelijk beleid is.”

Kinderrechten in het geding
Door te besparen op wat Palm lichte zorg noemt zullen de kosten van de overheid stijgen op justitie, verslavingszorg, kinderbescherming en gezondheidszorg. En hij wijst op de afspraak met het Rijk om te werken aan de kinderrechten: “Deze bezuiniging zal het moeilijk maken om te beweren dat het ons als bijzondere gemeente lukt om de kinderrechten te respecteren.”

Geen afstemming
Palm en FCB-directeur Oleana vinden het kwalijk dat er geen afstemming heeft plaatsgevonden met de stichtingen. Oleana schrijft dat hij op 2 november nog een presentatie aan het BC heeft gegeven over een extra bijdrage van 200.000 dollar, terwijl de conceptbegroting met daarin een bezuiniging van 93.000 dollar al klaar was. “Er werd met geen woord gesproken over de ophanden zijnde bezuiniging.”

“Gezinnen houden nog maar 200 tot 300 dollar per maand over om van te leven”

FCB zal door het ontbreken van de extra bijdrage, die de stichting niet meer zoals voorheen uit eigen middelen kan betalen, plus de bezuiniging vrijwel geen huursubsidie meer kunnen verstrekken. Gezinnen met alleen onderstand en alleenstaande AOV-ers zullen straks meer dan de helft van hun uitkering, die al beneden het bestaansminimum is, kwijt zijn aan huur. Ze houden nog maar 200 tot 300 dollar per maand over om van te leven. ,,De beoogde bezuiniging levert uiteindelijk alleen maar verliezers op”, aldus Oleana.

Asociale plannen
Oppositiepartij MPB noemt de plannen asociaal. Partijleider Elvis Tjin Asjoe vindt ook de bezuiniging van 400.000 dollar bij toeristenbureau TCB (op een begroting in 2017 van 1,9 miljoen) een kwalijke zaak, omdat dit een gevoelige klap voor de voornamelijk op toerisme draaiende economie kan betekenen. “Het lijkt erop alsof het zadenbestuur (het motto van het coalitieprogramma is ‘zaad van hoop’, red.) niets meer wil laten groeien op Bonaire.”

Half miljard euro gereserveerd voor wederopbouw Sint-Maarten

10 november 2017 - 11:50am

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet heeft 550 miljoen euro ‘gereserveerd’ voor het hulpfonds voor Sint-Maarten na orkaan Irma. De wederopbouw kan ‘zo spoedig mogelijk’ beginnen, als de eilandregering instemt met de voorwaarden.

Nederland wil dat het bestuur op Sint-Maarten eerst akkoord gaat met het oprichten van een Integriteitskamer en grenstoezicht door Nederland om corruptie te voorkomen. Premier William Marlin weigerde dat te doen, ondanks aandringen van het parlement, en is daarom weggestuurd. Hij heeft op zijn beurt nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Knops herhaalde vrijdag ook zaken te willen doen met met een tussentijdse regering.


Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties)
na afloop van de ministerraad


550 miljoen euro
Het bedrag voor de wederopbouw zal in stappen worden vrijgemaakt. De hulp blijft dan wel ‘voorwaardelijk’, zei staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) na de ministerraad vrijdag. “Het is nu aan Sint-Maarten om te bewijzen dat dit op een goede manier weggezet kan worden”, aldus Knops.

“Op het moment dat er niet wordt meegewerkt of dat we merken dat er dingen fout gaan, dan hebben altijd de mogelijkheid om onze hulp op te schorten”, aldus Kops. “Ik doe dat liever niet. Het is belangrijk dat het geld daar terechtkomt, maar ik wil ook dat het Nederlandse belastinggeld op een goede manier besteed wordt.”

Hoe het fonds er precies uit gaat zien en op welke manier de controle op het geld komt, wordt uitgewerkt, zei Knops. “Uiteraard blijf ik daar politiek verantwoordelijk voor.”

Saba en Sint-Eustatius

De Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius krijgen samen 67 miljoen euro voor het herstel na orkaan Irma en dat staat los van het bedrag voor Sint-Maarten.”Ook daar wordt gekeken waar het geld naartoe gaat”, benadrukt Knops.

Verschillende ministeries in Nederland zijn nu bezig om de plannen verder uit te werken, maakte de staatssecretaris bekend vrijdag. Onder andere de havens en de vliegvelden zullen worden opgeknapt.

Miljarden nodig
Het bedrag van 550 miljoen euro is niet voldoende om de verwoesting op Sint-Maarten door orkaan Irma en Maria te herstellen. Volgens een schatting van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, gaat om miljarden aan schade. Nederland voert gesprekken met de Wereldbank om te kijken hoe zij aan de wederopbouw van Sint-Maarten kunnen bijdragen.

De besteding van de Nederlandse bijdrage die nu klaar staat, zal voor een groot deel plaatsvinden via internationale organisaties. De bijdrage kan vorm krijgen in leningen, giften of inzet in natura.