kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 31 min 50 sec geleden

Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

14 juni 2021 - 3:28pm

DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden met deze flauwekul”, aldus Reinier van Zutphen in de Tweede Kamer.

Komende woensdag praat de Tweede Kamer opnieuw over de nijpende armoede op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Na tien jaar als Caribische gemeenten, worden ze nog steeds ongelijk behandeld: de uitkeringen daar zijn lang niet genoeg om van te kunnen leven.

Politiek Den Haag heeft tot nu toe de uitkeringen niet opgehoogd, omdat politici bang zijn dat de prijzen op de eilanden daardoor nog duurder worden. Het doel was steeds: kijken hoe de kosten van voedsel, water en elektriciteit kunnen worden verlaagd.

De Ombudsman roept Kamerleden nu op om ‘op te houden met die flauwekul’ en te zorgen dat mensen per direct genoeg geld hebben om te kunnen leven. “Veel mensen moeten rondkomen van de onderstand (bijstandsuitkering, red.), maar dat is maar veertig tot vijftig procent van het ijkpunt van het bestaansminimum.”

Den Haag houdt ongelijkheid op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius in stand
De Ombudsman wijst op hoe groot de ongelijkheid is voor de mensen die in de drie Caribische gemeente van Nederland. In het Europese deel van Nederland kunnen mensen die werkloos raken terugvallen op een WW-uitkering. Inwoners van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius hebben dat recht nog steeds niet.

“Hoe het komt dat er met zo’n Kamercommissie moet praten over drie kleine eilanden – waar er nog geen 30.000 mensen wonen? Het is bizar”, aldus Van Zutphen. “Het is letterlijk mensonterend, hartverscheurend, maar ook ontroerend hoeveel inzet de mensen daar hebben om vooruit te komen.”

‘Ook de Tweede Kamer heeft duidelijk gefaald’

“De Ombudsman heeft in de afgelopen jaren vaker de Nederlandse regering flink op de vingers getikt over de heersende armoede in die drie Caribische gemeenten”, vertelt politiek verslaggever John Samson. “Bonaire werd in 2010 een bijzondere gemeente in de hoop dat ze meer welzijn kregen. De armoede groeide daar juist.”

“Maar er gebeurt politiek gezien nu iets opmerkelijks: we zien een Ombudsman die in persoon ongekend hard uithaalt richting aanwezige Kamerleden. Van Zutphen is inmiddels ervan overtuigd dat niet alleen de regeringen, maar ook de Tweede Kamer in de afgelopen jaren gefaald heeft. Na tien jaar is het Den Haag niet gelukt om te zorgen dat een paar duizend mensen in die drie Caribische gemeenten gewoon het minimale kunnen krijgen om menswaardig te kunnen rondkomen.”

“De onderzoeksrapporten vliegen je om je oren; Kamerleden ‘schrikken’ bijna elk jaar wel van wat ze zien als ze de eilanden bezoeken. Ook deze laatste coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie probeerde steeds trucjes te bedenken om de levenskosten omlaag te krijgen, maar weer zonder veel succes. Mensen die nu honger lijden, kunnen niet nog eens tien jaar lang wachten tot de kosten zijn gedaald.”

“Op Bonaire zeggen ze: een uitkering is hier te weinig om van in leven te blijven, maar het is ook precies genoeg zodat we niet dood gaan. Het is voor hen ook net zo hopeloos als het klinkt. Maar Van Zutphen ziet een nieuwe kans: veel Kamerleden die hij nu spreekt zijn nieuw én hebben vlak voor de verkiezingen in de media beloofd om de armoede nu wel meteen te gaan aanpakken.”

Nieuwe Tweede Kamer, hetzelfde politieke belofte
In maart gingen veel politieke partijen in Den Haag de verkiezingen in dat het aanpakken van armoede op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius het eerste is wat er moet gebeuren. Verschillende partijen erkennen ook dat het te lang duurt.

De Ombudsman wijst Kamerleden erop dat er een andere belangrijke belofte óók nog steeds niet nagekomen wordt: alleen in de Caribische gemeenten geldt de Wet Gelijke Behandeling niet, omdat die simpelweg nog niet is ingevoerd.

“Armoede is ook: het niet hebben van kinderopvang, met taalachterstand naar school gaan, dat je ouders helemaal geen tijd voor je hebben omdat ze drie baantjes hebben en dan nog steeds niet kunnen rondkomen. Of dat er geen openbaar vervoer is, niet naar die buitenschoolse opvang kunnen”, somt Van Zutphen op.

Hij haalt ongekend hard uit naar politiek Den Haag: “Er wordt zoveel onzin erbij gehaald om maar niet te hoeven doen wat wel moet gebeuren. Dat als het sociaal minimum omhoog gaat, de prijzen omhoog gaan. Het eerste wat je moet doen is je hart volgen. Weg met al die drogredenen die er zijn!”

The post Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’ first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

11 juni 2021 - 11:33am

ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de geschiedenislessen van lokale leerlingen.

De leerlingen van de Gwendolien van Puttenschool, die de begraafplaats mochten bezoeken, waren erg onder de indruk. Er wordt volgens de leerlingen tijdens de geschiedenislessen op school weinig aandacht geschonken aan het verleden van Sint-Eustatius.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk

“Een enorme unieke vondst in de Caribbean”, zegt projectleider en archeoloog Ruud Stelten. “Er gaan al stemmen op voor een gedenkplaats. Eerst gaan we nog onverminderd door met het veiligstellen van de schatten van het rijke verleden van Sint-Eustatius.”

Op slechts vijftig meter van het F.D. Roosevelt vliegveld blijkt op de voormalige Golden Rock Plantage een slavenbegraafplaats te liggen. Door het afgraven van zand voor de aanleg van nieuwe wegen, zijn de graven bloot komen te liggen.

Stelten stuurt een team van acht archeologen, uit diverse landen waaronder Australië, Engeland, Duitsland en Amerika, aan.

Munt uit 1737

Met microscopische precisie legt het team de restanten bloot, welke in uitzonderlijke goede staat verkeren. Complete skeletten van voornamelijk mannen zijn vaak voorzien van een puntgaaf gebit en ook zijn er attributen gevonden zoals een stuk van een pijp, kralen maar ook een aardewerk bord van rond 1735 en een muntstuk.

“Dankzij de hedendaagse technieken kunnen we vaststellen wat voor voeding ze aten, welke ziektes er heersten maar ook aan de hand van slijtage aan de gewrichten wat voor arbeid er in die tijd werd verricht door de slaven”, aldus archeoloog Stelten.

Golden Rock
In de 18de eeuw woonden meer dan 20.000 mensen op Sint-Eustatius (nu 3800 inwoners) en er meerden ruim 3000 schepen aan de steigers van het kleine eiland in de Caribbean. Het eiland was een belangrijke plek om te handelen en kreeg zelfs de naam ‘The Golden Rock.’ Naast handel in tabak, specerijen, suiker en zout waren er diverse plantages, waaronder Golden Rock Plantation, waar de slavenbegraafplaats is gevonden.

The post ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Eerste cruisetoeristen na 15 maanden op Curaçao aangekomen

10 juni 2021 - 11:07pm

WILLEMSTAD – Het eerste cruiseschip met toeristen is net aangemeerd aan de Megapier in Otrabanda op Curaçao als Glenda haar marktkraampje aan het inrichten is. Het voor het eerst sinds vijftien maanden dat ze haar kleine winkelkraampje, gelegen aan de Annabaai weer kan openen nu er weer cruisetoeristen aankomen. Hier is ze blij mee, want het afgelopen jaar was naar eigen zeggen, verschrikkelijk voor haar.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

“Ik heb hier al een jaar geen geld kunnen verdienen”, vertelt Glenda wanneer ze haar spullen uitpakt en haar kraampje zo aantrekkelijk mogelijk probeert te maken voor de cruisetoeristen. “Het was het een heel zwaar jaar. Ik ben heel blij dat er nu weer cruisetoeristen komen, maar we moeten maar zien wat er gaat gebeuren, met de Covid enzo. Maar vandaag ben ik blij.”

Economie
Sinds 15 maart 2020 is het cruisetoerisme wereldwijd door de pandemie helemaal stil komen te liggen. En dat heeft grote gevolgen gehad voor lokale economieën. In de eerste negen maanden van 2019 leverde het cruisetoerisme de lokale economie nog 1,6 miljard gulden op. Taxichaffeurs, toeristische attracties, de binnenstad in Punda, maar ook mensen als Glenda hebben dit duidelijk in hun portemonnee gevoeld het afgelopen anderhalf jaar. Daarom hebben verschillende organisaties zich sterk gemaakt om het cruisetoerisme zo snel mogelijk weer op gang te krijgen op Curaçao.

“Wij zijn de afgelopen vijftien maanden mee bezig geweest om deze eerste cruise voor te bereiden”, vertelt Vanessa Martie, cruisemanager bij reisorganisatie FBTT. Martie: “Wij zijn al wekenlang protocollen aan het schrijven die tot gisteren nog werden aangepast.”

Restricties
Gisteren liet de Curaçaose overheid weten dat een aantal restricties voor toeristen die twee keer zijn gevaccineerd, is afgeschaft. Dit heeft tot gevolg dat de cruisetoeristen niet meer met elkaar in een ‘bubbel’ hoeven te blijven, maar dat ze zich vrij op het eiland mogen bewegen.

“Deze beslissing heeft een groot effect op de lokale ondernemers, zoals bijvoorbeeld taxichauffeurs. Sinds vandaag mogen cruisetoeristen gewoon een taxi pakken en zelf het eiland verkennen en hoeven ze niet met elkaar in een bubbel te blijven. Dit betekent dat meerdere ondernemers hiervan zullen profiteren, dus dat is goed nieuws”, aldus de cruisemanager.

Wel moet iedereen die met de cruisetoeristen in aanraking komt zich houden aan strenge protocollen. Zo moet iedereen twee keer gevaccineerd zijn, vooraf een gezondheidsverklaring ondertekenen en van tevoren moet de temperatuur worden opgenomen. Ook gelden bijvoorbeeld voor taxichauffeurs speciale regels, zo moeten ze een mondkapje dragen en moeten de ramen tijdens de rit open blijven.

Veilig
Sau Bridgewater, woordvoerder van de Curaçao Ports Authority (CPA), hoopt dat iedereen zich goed aan de regels houdt zodat het eerste cruisebezoek een ‘snowball-effect’ creëert. “Wij willen graag laten zien dat cruisetoerisme veilig is. Wij hebben samen met de verschillende ministeries samengewerkt om alle protocollen ‘in place’ te krijgen om dit bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hiermee willen we uitstralen dat Curaçao veilig is en hopen we daarmee ook andere cruisemaatschappijen aan te trekken.”

Op 23 juni komt de Celebrity Millennium weer naar Curaçao. Ook is CPA in gesprek met andere grote cruisemaatschappijen om naar Curaçao te komen.

Positief getest
Donderdagavond werd bekend dat twee passagiers van de Celebrity Millennium positief op het coronavirus hebben getest. De twee passagiers delen sinds het vertrek afgelopen zaterdag vanaf St. Maarten een kamer op het schip, zo meldt de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean in een verklaring. Het tweetal moet voorlopig aan boord in quarantaine blijven. Het tweetal is volgens Royal Caribbean verder niet ziek.

The post Eerste cruisetoeristen na 15 maanden op Curaçao aangekomen first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçao niet langer in de ban van de avondklok

8 juni 2021 - 8:46pm

WILLEMSTAD – In de afgelopen vijftien maanden is Curaçao lange tijd in de ban geweest van de avondklok. Op enkele maanden na kende het eiland strenge restricties om ’s avonds op straat te zijn. Maar vanavond (8 juni) gaat hij er dan toch echt af en mogen de inwoners van het eiland eindelijk weer zelf beslissen tot hoe laat ze over straat gaan.

Veel mensen en bedrijven op Curaçao zijn hier blij mee. Beachclubs en bars die na lange tijd weer volgens hun vergunning tot laat open mogen blijven, maar ook restaurants en casino’s. Toch vergt het ook weer aanpassingen bij sommige beroepsgroepen nu het ‘gewone’ leven weer op gang gaat komen.

Politie
Persvoorlichter van het Korps Politie Curaçao (KPC) Imro Zwerwer verwacht dat er zich de komende tijd weer meer incidenten zullen voordoen in de nachtelijke uren. “Mensen mogen weer de straat op zonder dat ze zich hoeven te houden aan de strikte avondklok. Je ziet nu al dat het drukker wordt tot laat in de nacht. Voor ons betekent dit dat we ons nu weer meer gaan concentreren op onze ‘corebusiness’. Bestrijden van criminele activiteiten, verkeersdelicten, overvallen, inbraken, autodiefstallen en hotspots – plaatsen waar veel drugsverkoop voorkomt – controleren. En natuurlijk blijven we met een kleine groep een oogje in het zeil houden op mensen die samenscholen of geen sociale afstand houden.

Een voorproefje kreeg de politie afgelopen weekend al. Het was weer een drukte van jewelste voor politie en brandweer. Nadat sinds 2 juni de avondklok is verruimd van elf uur ‘s avonds naar 1 uur ’s nachts vonden in het eerste weekend meteen tal van verkeersongelukken plaats. Op de Schottegatweg Noord verloor een chauffeur de macht over het stuur, waarna hij met zijn auto boven op een vangrail terecht kwam. Net over de Julianabrug bij Seri Domi moest de brandweer een bestuurder bevrijden uit zijn auto, nadat deze over de kop was geslagen en op de Don Martina Boulevard raakte een chauffeur gewond toen drie auto’s op elkaar botste.

CMC
“De maanden dat de avondklok in werking was, zijn ook op de spoedeisende hulp (SPH) van het Curaçao Medical Center (CMC) rustiger geweest qua ongevallen, met name in de nachturen”, vertelt Mirthe de Rijcke-Verdouw, Hoofd Spoedeisende verpleegkundige in het CMC. “Tijdens de COVID-golf in maart en april van dit jaar zorgde de avondklok in de nachtelijke uren voor wat ‘rust’. Maar tijdens de golf hebben we elke dienst, dus ook in de nachtdienst, juist met meer verpleegkundigen gewerkt omdat de zorg en alle in acht te nemen maatregelen rondom de patiënten met COVID-19 veel intensiever en tijdrovender is.” Sinds afgelopen week werkt de SPH weer met de normale bezetting.

Volgens politiewoordvoerder Zwerwer is het de afgelopen maanden voor de politie ook iets rustiger geweest. “Rustiger in de zin dat wij wat meer ruimte hadden om ons bezig te houden met andere zaken, want het grootste gedeelte van de bevolking was ’s nachts thuis. Maar ook tijdens de avondklok waren wij druk bezig met de roadblocks om te controleren of de mensen die op straat waren ook echt op straat mochten zijn”, aldus de woordvoerder. Al betekent minder mensen en auto’s op straat ook meer risico op bedrijfsinbraken. “Om deze tegen te gaan, hebben we veel preventieve controles uitgevoerd en zijn we gaan surveilleren om te controleren dat er niet werd ingebroken.”

Noodtoestand
Al anderhalf jaar is Curaçao in de ban van de coronamaatregelen. Op zaterdag 28 maart 2020 werd voor het eerst de maatregel ‘toke de keda’ (avondklok) ingevoerd. Op maandag 30 maart 2020 werd, nadat de eerste lokale coronabesmetting op het eiland was vastgesteld, deze maatregel opgevolgd door ‘shelter in place’. Hierbij mochten mensen alleen voor noodzakelijke boodschappen het huis uit. Voor korte tijd werden die maatregelen weer versoepeld – zo gold er van 4 juni tot en met 16 september geen avondklok – daarna werden verschillende restricties opnieuw ingevoerd. Per 8 juni is de avondklok helemaal opgeheven.

Demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath maakte op dezelfde datum bekend dat de noodtoestand nog met 90 dagen verlengd wordt. Door deze nieuwe noodwet kan de overheid – als het nodig is – opnieuw maatregelen zoals de avondklok of een lockdown snel afkondigen en handhaven. Rhuggenaath hoopt echter dat dat niet meer nodig is. Curaçao is het laatste Caribische eiland van het Koninkrijk dat de avondklok afschaft. Op de Bovenwinden geldt die al langere tijd niet meer. Bonaire stopte met de avondklok in april, Aruba in mei.

The post Curaçao niet langer in de ban van de avondklok first appeared on Caribisch Netwerk.

Mondkapjes niet meer verplicht op Aruba

7 juni 2021 - 5:36pm

ORANJESTAD – Met gemiddeld 11 nieuwe gevallen per dag over de afgelopen zeven dagen, zegt de Arubaanse regering, is de coronagolf nu zover afgezwakt dat zelfs de mondkapjes niet meer verplicht op hoeven.

Begin augustus vorig jaar nam Aruba deze maatregel toen een tweede golf het eiland harder raakte dan toen de pandemie in maart begon. Met de mondkapjesplicht liep het eiland voorop op de buureilanden en ook Nederland. Vanaf woensdag 9 juni is het verbod dus opgeheven. Winkels, horeca en andere publieke ruimtes kunnen bezoekers nog wel verplichten om deze op te doen.

Andere coronamaatregelen zijn ook versoepeld waardoor publiek (onbeperkt) weer op sportevenementen welkom is; het gebiedsverbod is afgeschaft en gevaccineerden niet meer in quarantaine hoeven. Vanaf 9 juni hoeven reizigers in de bubbel van Aruba, Bonaire en Curaçao ook niet meer de verplichte test bij binnenkomst op Aruba hebben dan wel ondergaan. Maar ook hier geldt: daarvoor moet je wel minimaal twee weken ervoor allebei de coronaprikken hebben gehad.

‘Er is weer licht aan het einde van de tunnel’ – premier Wever-Croes

“Er is weer licht aan het einde van de tunnel”, zegt de Arubaanse (demissionaire) premier Evelyn Wever-Croes. Ze benadrukt wel dat de economische en financiële crisis nog niet zijn bezworen. 4000 mensen krijgen de speciale Fase-uitkering omdat ze nog altijd geen baan hebben en voor 14.000 werknemers betaalt de overheid ook nog steeds salarissubsidie. Ook zegt de premier dat nog 1 op de 5 mensen afhankelijk zijn van voedselpakketten. “We zijn dus nog afhankelijk van de middelen uit Nederland.”

Toch doet Aruba het van alle eilanden in het Nederlandse-Caribisch gebied tot nu toe het beste wat betreft economisch herstel vanwege het opbloeiende toerisme. En dat komt vooral door de Amerikaanse toeristen die massaal naar het eiland blijven komen. Afgelopen mei was zo’n goede maand, aldus Ronella Croes van het Arubaanse toerismebureau ATA, er kwamen bijna net zoveel Amerikanen (bijna 71 duizend, 20% meer dan in april) binnen als in mei 2019 (het laatste topjaar voor de pandemie). Aankomende woensdag meert bovendien het eerste cruiseschip  aan.

Volgens de prognoses van ATA blijft de groei zich doorzetten en zijn ze zo positief dat ze verwachten dat het toerisme dit jaar voor 68% is hersteld.

Zorgen over ongedocumenteerden
Ondanks het goede nieuws, is de regering wel bezorgd over de lage vaccinatiegraad onder ongedocumenteerden. Directie Volksgezondheid (DVG) heeft echter geen cijfers hierover en verwijst naar de vluchtelingenorganisatie Hias Aruba waarmee ze hierin samenwerken. “We registeren alleen AZV-verzekerden en niet-AZV-verzekerden”, aldus Sharline Koolman, hoofd van de dienst besmettelijke ziekten.

Volgens premier Wever-Croes gaat het om ‘niet eens 10% van rond 15 duizend’ ongedocumenteerden die zich heeft gevaccineerd en werken de vluchtelingenorganisaties Hias en UNHCR Aruba aan een voorlichtingscampagne.

Navraag bij Hias over de vaccinatiecijfers, levert echter niets op. “Wij registreren niemand en faciliteren alleen ruimte. DVG moet de cijfers hebben.” De organisatie schat zelf in dat in ieder geval zo’n 17 duizend Venezolanen op Aruba zijn zonder legale status.

Vaccinatiegraad nog te laag
Volgens de laatste cijfers van Volksgezondheid (van 4 juni) zijn 52.566 mensen volledig gevaccineerd. Daarmee zou de vaccinatiegraad 65% zijn, maar dat is dus alleen van wat DVG heeft geregistreerd. Volksgezondheid verwacht deze week de resultaten van een onderzoek naar waarom een te grote groep nog altijd geen vaccin wilt.

Koolman zegt wel de laatste week meer mensen op de prikposten te zien. “De vakantieperiode komt eraan dus we denken dat meer mensen gemotiveerd zijn om toch het vaccin te nemen.” Juni is de laatste maand dat Arubanen snel een coronaprik kunnen krijgen. Vanaf juli gaan de prikposten dicht en moeten mensen langer wachten op een vaccin.

The post Mondkapjes niet meer verplicht op Aruba first appeared on Caribisch Netwerk.

Antigeentest blijft verplicht voor toeristen die Curaçao willen bezoeken

4 juni 2021 - 10:27pm

WILLEMSTAD – De antigeentest blijft verplicht voor toeristen die Curaçao willen bezoeken. Dat maakte minister-president Eugene Rhuggenaath op vrijdagmiddag bekend tijdens een informatiebriefing. Een aantal belangenorganisaties trok enkele dagen eerder nog aan de bel. Ze willen dat de test wordt afgeschaft.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Volgens de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) schrikt de antigeentest, die moet worden afgenomen drie dagen na aankomst op het eiland naast de voor het vertrek verplichte PCR-test, toeristen af om naar het eiland op vakantie te komen. Dat zou het lage aantal bezoekende toeristen verklaren. Het toerisme op Curaçao komt namelijk maar mondjesmaat op gang. In mei 2019 kwamen 36.386 toeristen op vakantie naar Curaçao. Afgelopen maand was dat 76 procent minder. Aruba doet het een stuk beter. Zij hebben in de maand mei maar liefst 70.000 toeristen ontvangen. Aruba zit daarmee al op bijna 80 procent van het aantal toeristen in dezelfde maand in 2019.

Versoepelingen

“We zijn vanaf het begin van de laatste lockdown intensief bezig om samen met de overheid te kijken hoe we het verblijf van toeristen zo goed mogelijk kunnen maken. De versoepelingen waren hier heel belangrijk bij, dat toeristen weer naar het strand kunnen of naar een restaurant”, vertelt Maria-Helena Seferina-Rojas, managing-director van de Chata. “Toen ons eiland weer code geel kreeg voor Nederlandse bezoekers vielen de boekingen eigenlijk sterk tegen. Daarom hebben wij een onafhankelijk onderzoek laten doen onder toeristen. Daaruit kwam naar voren dat de antigeentest naast de PCR-test reden is voor veel toeristen om niet naar Curaçao te komen. Want deze maatregel geldt ook voor personen die al volledig gevaccineerd zijn. Mensen begrijpen dat niet”.

Filter
Volgens huisarts Jerry Semper werkt de antigeentest heel goed en filtert deze de mensen er uit die een negatieve PCR-test hadden, maar toch besmet zijn. “Ik denk dat de antigeentest moet blijven. Wij kunnen het ons niet veroorloven om weer een tweede scenario zoals in maart te krijgen, waar er sprake was van een enorme stijging van het aantal besmettingen. De mens doet wat hij niet laten kan. Ze komen graag samen. Maar Covid is niet weg. Het is er nog steeds. En aangezien 30 procent van de volwassen mensen niet gevaccineerd is en 50 procent van de bevolking, vind ik dat de antigeentest moet blijven”.

Tijdens de informatiebriefing werden ook versoepelingen aangekondigd. Zo wordt de avondklok op dinsdag 8 juni, na 15 maanden, afgeschaft en vanaf vandaag 4 juni kunnen alle inwoners van Curaçao, Aruba en Bonaire die volledig gevaccineerd zijn vrij reizen tussen de eilanden. Zij hoeven hierbij geen PCR-test meer te overleggen en ook geen antigeentest te doen.

The post Antigeentest blijft verplicht voor toeristen die Curaçao willen bezoeken first appeared on Caribisch Netwerk.

Bewoners over sociale patrouilles defensie: ‘het voelt veilig’

3 juni 2021 - 9:50am

KRALENDIJK – Sociale patrouille, zo noemt de Koninklijke Landmacht de wandelingen van de Nederlandse militairen in de wijken van Bonaire. Defensie oefent elke paar maanden op het eiland en de sociale patrouilles moeten de bewoners ‘geruststellen.’

“We doen dit natuurlijk al langer, maar door corona was de laatste keer in augustus”, vertelt woordvoerder van Defensie, Stefan de Haan. Informatie verzamelen uit de gesprekken op straat is niet per se het doel: “dat is meer een bijkomend voordeel. Het doel is vooral het eiland en de mensen leren kennen en door hen gezien worden.’’

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

“We doen dit natuurlijk al langer, maar door corona was de laatste keer in augustus,’’ vertelt de Haan. Informatie verzamelen uit de gesprekken op straat is niet per se het belangrijkste doel van de sociale patrouilles. “Dat is meer een bijkomend voordeel. Het doel is vooral het eiland en de mensen leren kennen en door hen gezien worden.’’

Kenneth Martijn is positief over de sociale patrouilles. “Altijd als ik ze zie, praat ik met ze. Over hoe het eiland is, of over hun werk.’’ Gregory Provence sluit zich hierbij aan: “Ze zijn heel sociaal.’’ Lionel Anthony vindt ook dat ze dit moeten blijven doen. “Zo krijgen meer mensen de kans om met ze te praten. Wij willen ze ook leren kennen en zij moeten ook voelen dat ze welkom zijn.’’

Groepscommandant sergeant Tolga merkt dat mensen door de sociale patrouilles makkelijk op ze afstappen. “Ook als wij hier ons ontspanningsblok hebben en gewoon even rustig naar het strand gaan. Mensen pikken ons ertussenuit en zijn heel geïnteresseerd.’’

Gevoel van veiligheid
Martijn vindt het goed dat defensie elke paar maanden naar het eiland komt. “Voor mij is het normaal, dat maak ik al 25 jaar mee. En dan weet je dat ze er zijn als het nodig is.’’ Anthony is het hiermee eens. “Zo kunnen ze ervaring opdoen en ik vind het ook veiliger. Als je hoort wat er gebeurt in andere landen, kijk naar Venezuela en Colombia. Van mij mogen ze wel vaker komen in een jaar.’’ Ook voor Provence voelt het veilig. “Wanneer ze hier zijn, voelt Bonaire rustiger.’’

Oorlogsscenario’s
Het trainen van oorlogsscenario’s op Bonaire is volgens sergeant Tolga nog steeds heel relevant. “Wij moeten 24/7 beschikbaar zijn over de hele wereld. De oorlogssituaties die tegenwoordig gaande zijn, zijn nou eenmaal in warme landen en dit is een hele mooie kans voor ons om daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn.’’

Daarbij is het verdedigen van het eigen grondgebied de belangrijkste taak van de krijgsmacht. “Daarom is het van belang dat je het grondgebied goed kent en dat je op de verschillende eilanden regelmatig bent,’’ aldus de Haan.

The post Bewoners over sociale patrouilles defensie: ‘het voelt veilig’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Privé-sector Curaçao woest op regering ‘die niets doet voor ondernemers’

2 juni 2021 - 8:45pm

WILLEMSTAD – ‘Eerder is er al gezegd door bedrijven, maar ook door de Kamer van Koophandel, dat ze teleurgesteld zijn in de regering. Wij zijn meer dan teleurgesteld, we zijn heel boos. De regering doet niets voor de privé-sector. Niets wordt gedaan om het bedrijfsleven te helpen.’

Dat zei plaatsvervangend voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), Reinald Curiel, woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met horeca- en toerismeverenigingen op Curaçao.

Bijna anderhalf uur lang lieten verschillende vertegenwoordigers van organisaties uit de privé-sector weten wat de regering allemaal fout doet rond de corona pandemie. Reden voor de boosheid is onder andere dat Curaçao zich volgens de sprekers ‘volstrekt uit de markt prijst’ door te veel maatregelen af te kondigen voor toeristen die het eiland willen bezoeken.

‘Toeristen die naar Aruba willen gaan, worden met open armen ontvangen. Zowel uit Nederland, als uit Amerika’, zo zegt Maria-Helena Seferina-Rojas, managing director van de Curaçao Hospitality & Tourism Association CHATA.

Antigeen-test
‘Maar op Curaçao kan een Nederlandse toerist alleen komen als hij of zij twee keer is gevaccineerd, voor vertrek een PCR-test heeft gedaan en drie dagen na aankomst een antigeen-test doet’, zo stelt ze. Voor de toerist het vliegtuig instapt moet zijn betaald voor de antigeen-test. ‘Maar dat kon in eerste instantie alleen met credit card en dat zorgde voor veel problemen. Nu kan het ook op de luchthaven worden afgerekend, maar daar is keer op keer er sprake van een enorme rij. Waarom behandelt Curaçao de toerist zo slecht?’, vraagt Zeno Circkens, directeur van de Curaçao Restaurant Association (CRA) zich af.

De lijst van klachten vanuit het Curaçaose bedrijfsleven is lang. Zo maakt Reiland Curiel van de invloedrijke VBC, zich druk over het feit dat de privé-sector niet gehoord wordt door de regering. ‘We vragen al meer dan een jaar om in ieder geval mee te kunnen praten in het crisisteam van de regering, maar we worden gewoon genegeerd.’

Vaccinatie
Als gevolg daarvan worden er volgens Curiel allerlei maatregelen genomen waarbij volgens hem ‘totaal geen rekening wordt gehouden met de ondernemers’. Zo zijn ze teleurgesteld over het beleid rond vaccinatie waarbij volgens hen alleen wordt gekeken naar de rechten van personen die zich niet willen laten vaccineren. Curiel: ‘Natuurlijk iedereen heeft het recht om ervoor te kiezen of hij of zich wel of niet laat vaccineren. Maar dat heeft wel consequenties voor ons, en daar hoor ik de overheid niet over.’

Speciale gast tijdens de persconferentie is advocaat Berti Braam, die stelt dat een werkgever niemand mag dwingen zich te laten vaccineren. ‘Maar volgens mij kan een werkgever wel besluiten een werknemer die niet is gevaccineerd niet op de werkvloer toe te laten en ook geen salaris te betalen.’ De overheid zegt daar volgens de ondernemers tot nu toe niets over.

Ballen
Curiel vraagt zich af of het nu ligt aan het gebrek aan ‘ballen’ van de overheid, of dat ze het gewoon niet weten. ‘Feit is dat de privé-sector niet wordt gehoord. En dat betekent dat we niet kunnen groeien.’ Volgens hem zijn de ondernemers ‘moe’. ‘We willen werken, we willen het land weer opbouwen. Maar dit beleid zijn we helemaal zat’.

The post Privé-sector Curaçao woest op regering ‘die niets doet voor ondernemers’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Nederland doet urgente oproep aan eilanden: ‘Maak alstublieft gebruik van de vaccins!’

1 juni 2021 - 5:08pm

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet doet een dringende oproep aan de eilanden. “De vaccins lopen tegen de houdbaarheidsdatum aan. Alstublieft, maak gebruik van de vaccins die nu nog in de koelkast staan!”

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vindt het ‘zorgwekkend’ dat vooral op Sint-Maarten en Sint-Eustatius mensen massaal vaccins laten liggen. Op Sint-Eustatius gaat het om minder dan de helft (45 procent) van de inwoners die gevaccineerd zijn. Op Sint-Maarten is dat maar 35 procent.

Grote zorgen in de Tweede Kamer
De Tweede Kamer is ‘verontrust’ over het idee dat vaccins straks ‘in de prullenbak belanden’. “Het kan toch niet zo zijn dat vaccins straks over de datum zijn en weggegooid moeten worden, terwijl mensen hier in Nederland en vele andere delen van de wereld staan te springen voor een vaccin?”, aldus Joba van den Berg (CDA). 

Net als D66, CDA en PvdA, vindt ook de VVD dat het kabinet daarom alsnog een dringende oproep moet doen. “Het is ook belangrijk voor de economie. Het toeristenseizoen staat voor de deur en het kan niet zo zijn dat de eilanden weer op slot gaan“, vindt VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

‘Stuur de overgebleven vaccins maar naar Suriname’

D66 wil dat de ladingen vaccins desnoods maar naar Suriname worden gestuurd. “Daar is het code zwart. De zorg daar is het aan het bezwijken en elke dag telt”, aldus Kamerlid Jorien Wuite. “Ofwel: op de Caribische eilanden zijn er vaccins over en anderhalf uur vliegen verderop is er een schreeuwend tekort in Suriname. Transport zou moeten kunnen, al is het 10.000 vaccins.”

Het kabinet wil in ieder geval voorkomen dat de vaccins op de eilanden weggegooid moeten worden. “Ze zijn weliswaar exclusief voor mensen daar beschikbaar, maar ze blijven daar niet oneindig staan”, bevestigt demissionair staatssecretaris Knops aan de Tweede Kamer.

Op de eilanden mogen alle leeftijden wél een prik halen
Vanwege de kleinschaligheid besloot het Nederlandse kabinet ‘direct’ om iedereen ongeacht leeftijd op de eilanden zo snel mogelijk te vaccineren. “Soms is kleinschaligheid een voordeel”, aldus Knops. “We hadden gezegd: zodra er gevaccineerd kan worden, gaan we zo snel de eilanden helpen. Niet als laatste, als eerste. Ik vond dat symbolisch, maar ook heel mooi.”

Het streven was om vóór 1 juni iedereen te vaccineren, omdat het orkaanseizoen dan begint. Demissionair staatssecretaris Knops (CDA) vindt het ‘niet solidair’ dat grote groepen inwoners de vaccins uit Nederland laten liggen. “Daarmee breng je ook de volksgezondheid in gevaar als er zo weinig mensen gevaccineerd zijn.”

In tegenstelling tot Nederland, kunnen zelfs jongeren zich laten prikken. “Daar waar in Nederland de mensen van 55 jaar nog geen vaccin krijgen, lag daar alles klaar om te vaccineren. Tegelijkertijd zaten mensen hier wel te wachten op dat vaccin en zijn er zelfs mensen overleden die het vaccin nog niet hadden gekregen.”

‘Grenzen kunnen niet dichtblijven’
De eilanden worden nu langzaam opengesteld voor de buitenwereld. Om groepsimmuniteit te bereiken, zodat het virus niet meer kan verspreiden, moet volgens wetenschappers minimaal tweederde van de bevolking gevaccineerd. Als de maatregelen verder versoepeld worden, is er een risico dat de verschillende vaccinweigeraars ernstig ziek worden.

Het demissionair kabinet is het ermee eens dat de grenzen snel weer open moeten. “Het is geen mogelijkheid om een eiland zoals Sint-Eustatius tot de lengte van dagen gesloten te houden. Zometeen is de hele wereld gevaccineerd en komt het verkeer op gang.”

“Ondanks alle campagnes en oproepen komen de andere mensen niet”, ziet Knops. “Als het gaat om medische gevallen en ernstig zieke mensen komt een eiland als Sint-Eustatius redelijk ongeschonden uit de coronacrisis. Dat creëert een soort van schijnveiligheid. Het lijkt alsof daar het besef tot vaccinatie daarom minder groot is.”

Niet alle eilanden doen het zo slecht als Sint-Eustatius en Sint-Maarten. Op Saba is zelfs negentig procent van de inwoners al gevaccineerd. Op Bonaire heeft zeventig procent minstens één prik gehad. Op buureiland Curaçao is dat zeventig procent van de mensen. De ziekenhuisopnames zijn daar intussen drastisch gedaald.

De regering van Sint-Maarten probeert met campagnes mensen zover te krijgen zich toch te laten vaccineren. Wie zich pas na 1 juli laat vaccineren, zal daar de portemonnee moeten trekken.

Het effect van een vaccin

Een vaccin tegen het coronavirus zorgt ervoor dat mensen niet heel erg ziek worden of overlijden. Alle vaccins die in het Koninkrijk gebruikt worden, zijn bewezen effectief. Het risico wat je daarvoor opliep om heel erg ziek te worden of in het ziekenhuis te belanden, wordt na vaccineren drastisch verlaagd – met 85 tot 100 procent.

Val je flauw of ga je juist dood door een vaccin? Hebben wetenschappers een geaborteerde baby gebruikt? Er circuleren op sociale media zoals Facebook, WhatsApp en YouTube veel tegenstrijdige berichten over corona-vaccins.
Hoe om te gaan met al die berichten?

The post Nederland doet urgente oproep aan eilanden: ‘Maak alstublieft gebruik van de vaccins!’ first appeared on Caribisch Netwerk.