kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 17 min 42 sec geleden

Wanneer krijgen ambtenaren en docenten op Curaçao hun volledige loon? Kabinet heeft nog geen antwoord

14 uur 51 min geleden

WILLEMSTAD/DEN HAAG – De vakbonden op Curaçao reageren in eerste instantie verheugd op de bekendmaking dat er niet meer in hun salaris gekort hoeft te worden. Het is maar de vraag óf en wanneer ambtenaren, docenten en vuilnismedewerkers hun volledige loon gaan krijgen.  

Al twee jaar leveren ambtenaren en medewerkers van overheidsinstellingen verplicht 12,5 procent van hun arbeidsvoorwaarden in. Nederland heeft zo’n ‘solidariteitsheffing’ als voorwaarde gesteld voor de honderden miljoenen aan coronaleningen, maar biedt nu ‘ruimte’ om de korting terug te draaien. Ook op de eilanden zijn de levenskosten zijn de afgelopen maanden flink omhooggegaan, ziet de staatssecretaris.

Op straat en sociale media wordt voorzichtig positief gereageerd. “Eerst zien, dan geloven”, is gelijk wat veel mensen eraan toevoegen. Ook premier Gilmar Pisas wil eerst de officiële behandeling van de Rijksministerraad van komende woensdag afwachten voor de details. Hij zal ook snel met een antwoord moeten komen waar hij het geld vandaan gaat halen om de volledige salarissen te betalen.

‘Leerkrachten willen stoppen of weg van Curaçao’
Onderwijsbond Doen reageert in eerste instantie verheugd op de toezegging om de ‘solidariteitsheffing’ te gaan afschaffen. Tegelijkertijd eist de vakbond dat docenten op Curaçao ‘per direct’ hun volledige salaris uitbetaald krijgen. Of dat gaat gebeuren is maar de vraag.

Het kabinet op Curaçao moet met een plan komen hoe ze dat gaan financieren, zonder nieuwe leningen. Nederland is niet bereid om dat gat te vullen. Het Arubaanse kabinet gaat stapsgewijs de 12,5 procent-korting terugdraaien: vanaf juli 5 procent en in 2023 de rest.

Docenten nog langer laten wachten is geen optie, benadrukt vakbondsvoorzitter Felipa. “De maatregel heeft het onderwijs kapot gemaakt. Sinds de pandemie is de werkdruk alleen maar gestegen.”

“We moeten twee á driemaal zoveel doen als voor de pandemie. Veel leerkrachten hebben geen motivatie meer om te investeren in hun werk. Ze willen stoppen en overstappen naar beter betaalde banen of hun beroep in een ander land voorzetten waar wél beter betaald wordt.”


Verslag door Kim Hendriksen

De onderwijsbond bestaat sinds de komst van de ‘solidariteitsheffing’. “Voor ons gevoel krijgen wij met deze salariskorting stank voor dank”, aldus voorzitter Marbella Felipa. “Sinds ons ontstaan hebben we op alle fronten en alle gebieden hiertegen gevochten.”

‘Docenten gebruiken hun eigen vakantie voor hun klaslokaal’
Felipa wil dat er geïnvesteerd wordt in het onderwijs. “Dat wat vakantiegeld wordt genoemd, gebruiken leerkrachten in het onderwijs al jaren om klassen te versieren en materialen te kopen omdat hier al jaren geen geld voor is. Vooral de leerkrachten die in het funderend onderwijs werken, gebruiken hun vakantiegeld voor schooldoeleinden, zoals het aanschaffen van schoolartikelen zodat ze op een fatsoenlijke manier les kunnen geven.

“Daarnaast nekt zo’n korting de motivatie van de collega’s”, ziet Felipa. “In een land waar geen onderwijsbeleid is, ben je afhankelijk van de mensen die ‘the extra mile’ willen gaan, maar die motivatie is nu weg.”

‘Wanneer verdwijnt de solidariteitsheffing precies?’
Door de bekendmaking van staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) wil de onderwijsbond van het Curaçaose kabinet horen wat hoe de 12,5 procent-korting op hun arbeidsvoorwaarden precies wordt teruggedraaid. Wat de onderwijsbond betreft, gaat de inkorting zo snel mogelijk van tafel.

Ook overheidsvakbond Abvo (Algemene Bond van Overheids- en Overige Personeel) is ‘heel blij’ met de bekendingmaking vanuit Den Haag. “De koopkracht van onze ambtenaren is de afgelopen jaren drastisch achteruitgegaan”, vertelt George Hernandez, bestuurslid bij de Abvo.

“Het indexcijfer was eind vorig jaar astronomisch hoog waardoor de koopkracht van de ambtenaren in 2021 met 3,4 procent achteruit is gegaan. Daar komt het verlies bij dat de salarissen sinds 2013 niet geïndexeerd zijn.”

Protesten op Curaçao konden bezuinigingen niet voorkomen
In juni 2020 gingen honderden betogers de straat op tegen de aangekondigde bezuinigingen. Verschillende wegen werden toen geblokkeerd met brandende autobanden. Bij regeringscentrum Fort Amsterdam liepen de spanningen hoog op. De betogers eisten het aftreden van het kabinet-Rhuggenaath.

De Tweede Kamer reageerde in eerste instantie bezorgd, maar de maatregelen zoals de ‘solidariteitsheffing’ werden doorgezet.

“De inhouding van de 12,5 procent salariskorting, maakt dat ambtenaren er 25 procent op achteruit zijn gegaan. Wij zijn dan dus ook heel blij dat de staatssecretaris met het voorstel is gekomen”, aldus Hernandez. De vakbond wacht af wat het kabinet nu gaat doen. “Maar voor ons is het heel goed nieuws.”

Den Haag wil dat topinkomens gaan inleveren
Een langgekoesterde wens vanuit politiek Den Haag, is dat de topinkomens bij overheidsbedrijven en -stichtingen op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten gaan inleveren. Het Nederlandse kabinet heeft het over een salariskorting van 25 procent. Daarnaast mogen ze niet meer verdienen dan 130 procent van wat de premier krijgt.

Volgens Abvo hebben de topinkomens een overgangsperiode nodig om de nodige aanpassingen te kunnen doen. “Het kan niet zo zijn dat topinkomens nu plotseling met een salariskorting te maken krijgen”, reageert Hernandez. “Het leven wat ze leiden is gebaseerd op het inkomen wat ze nu verdienen, dus we stellen voor om een overgangsperiode in te stellen van vijf jaar zodat ze hun leven op het nieuwe salaris kunnen aanpassen.”

“In Nederland is het zo dat topinkomens een aanlooptijd hebben gekregen van vijf tot zeven jaar voordat de salariskorting wordt toegepast, wij stellen voor dat wij dat hier op Curaçao ook hanteren.”

The post Wanneer krijgen ambtenaren en docenten op Curaçao hun volledige loon? Kabinet heeft nog geen antwoord first appeared on Caribisch Netwerk.

Ambtenaren mogen weer 100 procent van hun salaris; politici moeten definitief inleveren

21 mei 2022 - 7:07am

DEN HAAG/CARIBEN – Ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten mogen van Nederland weer honderd procent van hun salaris verdienen, maakt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties, D66) bekend. De tijdelijke korting van 12,5 procent gold als voorwaarde voor de corona-leningen. 

Veel mensen verloren hun baan door de corona-pandemie, terwijl de eilanden nauwelijks geld hadden om mensen in hun levensonderhoud te voorzien. Via Nederland kwamen er honderden miljoenen aan renteloze leningen, met verschillende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat iedereen die loon krijgt via de belastingbetaler, ‘uit solidariteit’ (verplicht) op hun salaris moeten inleveren.

Topinkomens moeten wel 25 procent omlaag
De salarissen mogen in de komende maanden weer voor honderd procent uitgekeerd worden, op een belangrijke voorwaarde wat Nederland betreft: wie op de eilanden een topsalaris verdient via de overheid, moet definitief gaan inleveren.

Het is een lang gekoesterde wens van politiek Den Haag. Politici en grootverdieners bij de verschillende overheidsbedrijven gaan 25 procent minder verdienen.

Sodariteitsheffing verdwijnt niet in één keer
Een belangrijke reden om nu ruimte te bieden voor het terugdraaien van de korting is volgens Van Huffelen dat ‘de de kosten voor het gewone leven nu steeds hoger worden’. Ook blijkt het voor de eilanden moeilijker te zijn geworden om ‘goed personeel’ binnen te halen door de salariskorting.

De ‘gewone’ ambtenaar zal niet in één klap het normale salaris gaan ontvangen. De eilanden moeten met een plan komen hoe ze dit zelf gaan financieren. Zonder geldsteun vanuit Den Haag dus.

Aruba verwacht dat haar ambtenaren per 1 juli alvast vijf procent weer erbij krijgen en pas in 2023 de rest van hun loon.

Curaçaose premier: ‘Klinkt mooi, maar eerst zwart op wit’
Op Curaçao wordt voorzichtig gereageerd op de bekendmaking vanuit Den Haag. In een eerste reactie zegt premier Gilmar Pisas dat het idee ‘mooi klinkt’, maar dat hij de details wil zien. “Ik wil de ‘oké’ van de Rijksministerraad eerst zwart op wit zien, dan zal ik reageren.’’

De eilanden hebben Nederland vaker gevraagd om te stoppen met de korting. De afschaffing van de ‘solidariteitsheffing’ wordt woensdag 25 mei officieel besproken tijdens de Rijksministerraad in Den Haag.

Arubaanse premier: ‘Het is ons gelukt, alle vertrouwen in’
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes reageert wel met enthousiasme op de bekendmaking uit Den Haag. “Het is ons gelukt”, zegt de premier. “Ik verwacht niet dat het in de Rijksministerraad anders zal verlopen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

“Maar er zijn dus wel drie voorwaarden, waaronder: dat parlementsleden moeten inleveren. Daar kan ik geen beslissing over nemen, want daar gaat het parlement zelf over. Ik wil ook weten wanneer het parlement het wetsvoorstel van de Wever-Croes-norm gaat behandelen.”

Het wetsvoorstel regelt dat geen enkele directeur bij een overheidsbedrijf of -stichting, politicus of topambtenaar veel meer dan de minister-president kan verdienen (maximaal 130 procent). In Nederland geldt sinds 2013 de Balkenende-norm.

Dit jaar wel vakantiegeld voor ambtenaren
Op Curaçao is ook minister van Financiën Javier Silvania terughoudend. Hij wil nog niet inhoudelijk reageren, maar benadrukt dat zijn kabinet voor maatregelen heeft genomen om de Curaçaose ambtenaren alvast tegemoet te komen. Dit jaar krijgen ambtenaren wél 3 procent vakantiegeld; vóór de pandemie was dat 6 procent en vorig jaar nul. ‘‘Dat is ook goedgekeurd in de Curaçaose ministerraad.’’

De Financiën-minister zal net als zijn collega’s op Aruba en Sint-Maarten met een plan moeten komen, waar hij het geld vandaan haalt om de salarissen te financieren.

‘Salariskorting zorgde voor veel frustratie op Curaçao’
Het Curaçaose parlement is al lang klaar met de 12,5 procent-korting. Statenlid Giselle McWilliam (MAN), oud-minister van Economische Ontwikkeling, zegt ‘heel blij’ te zijn met de toezegging vanuit Den Haag. Maar ze benadrukt dat het ‘wel erg laat’ komt. “Ambtenaren hebben gedurende de pandemie keihard gewerkt voor het land. En als dank kregen ze minder salaris.”

“Het zorgde voor veel frustratie op Curaçao”, aldus McWilliam. “Daarnaast worden bijvoorbeeld mensen in de verpleging in Nederland, en ook Bonaire, wél extra beloond. Dat is heel scheef. Dus ik ben blij dat dit wordt rechtgetrokken.’’

‘Solidariteit? Grote verschillen in het Koninkrijk’
De salariskorting werd halverwege 2020 ingesteld naar aanleiding van de corona-pandemie als teken van ‘solidariteit’ voor de mensen die hun baan kwijt zijn. ‘‘Dat argument over solidariteit is echt al een tijd achterhaald. Zeker omdat er al enige tijd grote verschillen in het Koninkrijk zijn.”

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Ambtenaren mogen weer 100 procent van hun salaris; politici moeten definitief inleveren first appeared on Caribisch Netwerk.

Sint-Maarten kiest verder voor toerisme, ondanks waarschuwingen uit Den Haag

19 mei 2022 - 10:29am

PHILIPSBURG – Minstens duizend mensen op Sint-Maarten kunnen binnenkort aan het werk op een cruiseschip. De regering heeft een deal gesloten met Royal Caribbean Group, terwijl er juist waarschuwingen klinken om de economie van het eiland minder van toerisme afhankelijk te maken. 

Het is een ‘historische stap’ voor het eiland, vindt minister Otmar Ottley van Gezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid. De werkloosheid liep in de afgelopen twee jaar fors op door de corona-pandemie, omdat toeristen massaal wegbleven. Met zijn handtekening hoopt hij mensen aan een baan te kunnen helpen.

De economie van Sint-Maarten hangt voor een groot deel af van toerisme. Restaurants, hotels en andere toerismegerelateerde sectoren zorgen voor ongeveer 45 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

‘Te afhankelijk van toerisme’
Voor de korte termijn zou dit goed nieuws zijn voor mensen die op zoek zijn naar een baan. Maar het eiland lijkt zich daarmee verder afhankelijk te maken van het toerisme, dat gevoelig is voor rampen en de wereldeconomie. Tot frustratie van politiek Den Haag.

Sinds de ravage van orkaan Irma (2017) en daarna de grote economische klappen door de corona-pandemie (2020-2022), weerklinken de waarschuwingen. Het Nederlandse kabinet schiet financieel te hulp, maar wil in ruil daarvoor dat het eiland zijn economie ‘minder afhankelijk’ maakt van het toerisme.

Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties, D66) benadrukte het gevaar nog maar eens in een brief begin april aan de Tweede Kamer. “De kleinschalige en vaak eenzijdige economie maakt de landen kwetsbaar. De corona-pandemie heeft deze kwetsbaarheid pijnlijk duidelijk gemaakt.’’

Maar wat dan wel?
Niet alleen vanuit het Nederlandse kabinet komen er waarschuwingen, maar ook vanuit de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten en het College Financieel Toezicht, dat toezicht houdt op het overheidsbudget.

De politiek op de eilanden begrijpt de zorgen, maar stelt vaak meteen de wedervraag: ‘waar moeten we anders de broodnodige economische groei vandaan halen?’ Voor Sint-Maarten zou er op korte termijn geen andere keuze zijn.

‘Werkloosheid loopt sinds orkaan Irma op’
“Als minister van Arbeid kan ik met recht zeggen dat dit een mijlpaal is op onze arbeidsmarkt”, aldus minister Ottley bij de ondertekening. “Sinds de orkanen Irma en Maria (2017) loopt de werkloosheid gestaag op.”

De deal met Royal Caribbean, één van de grote spelers op de markt van het internationale cruise-toerisme, komt voor het kabinet van Sint-Maarten dan ook op een goed moment. Ook het ministerie van Justitie laat weten bezig te zijn om ‘lucratieve banen’ te creëren voor de bevolking van Sint-Maarten.

De souvenirmarkt wordt eindelijk opgeknapt
De samenwerking met Royal Caribbean Group blijkt nog andere voordelen te hebben. Volgens het ministerie van Toerisme, Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie (TEATT) gaat het cruisebedrijf zo’n 600.000 Antilliaanse guldens steken in de wederopbouw van de Philipsburg Marketplace.

Vóór orkaan Irma was het een levendige markt en een belangrijke trekpleister voor toeristen. Er stonden kiosken vol souvenirs, maar sinds de verwoesting van de orkaan wordt de markt bestempeld als een doorn in het oog. Verkopers zitten met hun spullen onder geïmproviseerde tenten, er is geen water en er zijn ook geen wc’s.

Waarom Sint-Maarten de Amerikaanse hulp omarmt
Politici op het eiland hebben vaak het gevoel oneerlijk hard te moeten vechten voor de gelden die Nederland beschikbaar heeft gesteld voor de wederopbouw na 2017. Ook waren er met oud-staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) veel Haagse hobbels te nemen voordat alle ‘coronaleningen’ werden overgemaakt in Philipsburg.

De daadkracht die uit de beslissing van de cruise-maatschappij spreekt, is de reden dat het akkoord met Royal Caribbean zo wordt omarmd door de regering-Jacobs.

Een ‘eigen’ akkoord met een groot Amerikaans bedrijf voor meer werkgelegenheid en investeringen op het eiland is een grote stap voor de regering, die af wil van de leningen van Nederland en meer op eigen benen wil gaan staan.

Minister Ottley vatte het in zijn speech kort samen: ‘‘Like the Rihanna song says: work, work, work!’’ ‘Meer toerisme, meer inkomsten, meer banen’ wordt gezien als middel om de economie weer op gang te brengen, na de twee grootste crises die het eiland heeft gekend.

Midden: Wendy McDonald, regionaal vice-president van Royal Caribbean en minister Omar Ottley (Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid). Foto: regering Sint-Maarten

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Sint-Maarten kiest verder voor toerisme, ondanks waarschuwingen uit Den Haag first appeared on Caribisch Netwerk.

Boer worden op Curaçao? ‘Dan moet je dertig jaar wachten voor stuk grond’

18 mei 2022 - 2:25pm

WILLEMSTAD – Boeren zouden graag meer verse groente en fruit willen verbouwen op Curaçao, maar op een legale manier aan grond komen is volgens hen bijna onmogelijk. “Er is op dit moment een wachtlijst van zo’n dertig jaar”, vertelt Benjamin Visser die op het eiland in de landbouw zit.

“Landbeschikbaarheid is een heel groot probleem op Curaçao”, vertelt de boer. Hij kweekt groente en fruit door een watersysteem genaamd permacultuur. “Ik zit in de syntropische sector waar ik en met mij veel jonge boeren in willen beginnen, maar er wordt voor ons geen land beschikbaar gemaakt.”

Het lijkt er volgens Visser dan ook op dat de overheid meer geïnteresseerd is in mensen die land willen kopen. “We worden van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) naar Domeinbeheer verwezen en weer terug. Je komt niet verder.” Het gevolg is dat veel boeren daarom illegaal boeren en bouwen, ziet hij.

‘Mensen beginnen illegaal te verbouwen’
Nena Perret-Gentil wacht al zeven jaar om op haar vergunning. Precies bij de locatie waarover zij een aanvraag heeft gedaan, ziet zij tot haar frustratie dat treinen worden ‘ingepikt’. “Mensen zetten hekwerk neer en beginnen illegaal te verbouwen.”

“Wanneer Domeinbeheer hierachter komt moeten ze een boete betalen, maar ze mogen daar wel blijven. Dat vind ik heel erg frustrerend, omdat ik het op de legale manier probeer te doen, maar het lukt me gewoonweg niet.”

“Ik ben al sinds 2015 bezig”, vertelt ze. “In die tijd kreeg ik te horen dat er een wachtlijst was van 7.000 aanvragen. In 2020 werd mij verteld dat deze wachtlijst was opgeschoond. Het werd teruggebracht naar 3.000 aanvragen. Toch zit er geen schot in, want ik krijg alleen maar te horen dat ik op mijn beurt moet wachten.”

Boerenvereniging: ‘Bureaucratie kost boeren onnodig veel tijd’
Volgens Irving Drommond, secretaris van Agrarische Koöperatieve Vereniging (AKV) lopen veel Curaçaose boeren aan tegen de lange wachtlijst en de bureaucratie bij Domeinbeheer.

“De aanvraagprocedure is niet inzichtelijk en de tijdsduur hiervan ook niet”, stelt Drommond. “Men wordt bij de aanvraag van een stukje grond niet goed geïnformeerd wat ze aan documenten moeten indienen voor de behandeling van hun aanvraag, hoor ik van boeren. Ze moeten meerdere keren naar Domeinbeheer, omdat ze steeds weer om nieuwe documenten gevraagd worden.”

“Het kost de boeren onnodig veel tijd, omdat ze steeds vrij moeten nemen hiervoor. Ook het aanvragen van land duurt veel langer dan nodig is. Vervolgens is het stil en horen de boeren soms jaren niks meer over hun aanvraag.”

Wat doet de politiek?

MFK-Statenlid Gilbert Doran vindt dat zo’n lange wachtrij niet mogelijk zou moeten zijn. “Het afgeven van erfpacht gaat heel erg langzaam op het eiland”, erkent hij.

Doran wil van het kabinet dat de aanvragen voor erfpachten sneller worden behandeld. Volgens het Statenlid zouden de hoge prijzen voor groente en fruit op Curaçao kunnen gaan dalen, als het eiland zelf snel meer gaat verbouwen.

‘Commissie belooft aanvragen voor grond sneller te behandelen’
Na vragen van Caribisch Netwerk besluit de MFK-parlementariër om geen schriftelijke Statenvragen te stellen, maar om persoonlijk opheldering te vragen op het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

Volgens het Statenlid heeft hij in een overleg met de minister en de directeur van Domeinbeheer, een toezegging gekregen. “De lange wachtlijst is een gevolg van een tekort aan werknemers. Er zal een extra commissie komen om alles op spoedige termijn te gaan regelen.”

Volgens Doran is dit niet alleen een kwestie van goedkopere groente en fruit, maar het is ook voor het cultureel erfgoed belangrijk dat landbouw op Curaçao toekomst heeft. “We hebben een rijke geschiedenis, die afkomstig is van de landbouw en plantages, en het is dus ook belangrijk om dit te conserveren.”

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Boer worden op Curaçao? ‘Dan moet je dertig jaar wachten voor stuk grond’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Apotheken Bonaire kunnen groei bevolking niet aan

17 mei 2022 - 2:39pm

KRALENDIJK – Lange wachttijden van een uur en een tekort aan medicijnen: vanaf september vorig jaar tot nu zijn de klachten over de dienstverlening van de apotheken op Bonaire fors gestegen. “Covid en de groei van de bevolking zijn een dubbele tegenslag voor ons”, zegt Burney El Hage, manager van de zorginstelling Fundashon Mariadal (FMD).

Drie apotheken vallen onder FMD. Tijdens de pandemie moest alles tot stilstaand komen en kreeg de aandacht voor Covid voorrang. Als enige zorginstelling en ziekenhuis op het eiland was dit extra moeilijk voor FMD. “We moeten een inhaalslag maken. Eigenlijk moeten we heel onze dienstverlening hervinden”, aldus El Hage.

Groeiende en veranderende samenleving
FMD erkent dat de dienstverlening is verslechterd. Maar volgens dokter Alex Schwengle hebben ze de gemiddelde wachttijd gemeten en deze valt binnen de Nederlandse normen. “15 a 20 minuten wachten is binnen de normen. Maar hier hebben we ook pieken, waardoor de wachttijd langer wordt.”

Monopolie
Bonaire telt vier apotheken waarvan drie zijn overgenomen door FMD. Om marktwerking weg te nemen is besloten om het beheer van alle apotheken op het eiland, met uitzondering van één apotheek in handen van FMD te leggen, Er is de afspraak gemaakt dat de apotheken die onder het beheer van FMD kwamen, om de kostprijs van medicijnen door te berekenen plus een vergoeding voor transport en de wisselkoers.

Daarnaast werden de kosten voor de operationele activiteiten van het beheer opgenomen in het budgetcontract tussen Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) en FMD.

Sinds 1 januari 2011 heeft de andere apotheek een overeenkomst met ZJCN op basis van een zogeheten receptregel-vergoeding. Dit is dus een ander contract dan de apotheken die onder FMD vallen.

Volgens eilandsraad lid Desiree Coffie zijn er te weinig apotheken ten opzichte van het aantal inwoners. “De bevolking groeit, dus we moeten denken aan nog een apotheek. Bovendien is concurrentie in de farmaceutische wereld zeer gezond”, zegt ze.

ZJCN hanteert een beleid dat er een apotheek nodig is op 7.500 verzekerden. “Momenteel beschikt Bonaire over vier apotheken. Er is nu geen behoefte aan een extra apotheek”, zegt een woordvoerder van ZJCN.

Gebrek aan medicijnen
Volgens Schwengle zijn sommige specifieke medicijnen te duur om in voorraad te hebben. “Op bestelling worden ze binnen een week geleverd. De meeste noodzakelijke medicijnen hebben we in voorraad.”

Op Bonaire is het alleen toegestaan geneesmiddelen in te voeren of te verhandelen die in Nederland staan geregistreerd. Dus apotheken kunnen alleen in Nederland terecht om medicijnen aan te schaffen. Dit is geregeld in de Wet op de geneesmiddelenvoorziening BES, die ook verwijst naar de Nederlandse Geneesmiddelenwet.

Coffie vind dat er onderzocht moet worden of er mogelijkheden zijn om medicijnen in andere landen aan te schaffen. El Hage: “Zorg heeft niet alleen te maken met specialisten en deskundigen. Ook met de wet. Juist om de veiligheid te waarborgen.”

Personeel schaarste
Bonaire heeft een groot tekort aan apothekersassistenten. “We zijn maanden intensief aan het werven maar het lukte maar mondjesmaat om aan medewerkers te komen.”

Door deze tekort aan personeel kozen de apotheken ervoor om minder personeel in te zetten bij de balie. “Het was noodzakelijk. We moesten kiezen tussen veiligheid en een snelle afhandeling”, zegt El Hage. Om het tekort aan personeel tegen te gaan wil FMD zelf mensen opleiden tot apothekersassistent.

“Het is niet zomaar een recept afgeven en klaar. De medewerker moet registreren, controleren en nogmaals controleren,”, zegt dokter Schwengle.

Het feit dat recepten vaak door de huisartsen naar de betreffende apotheek werden gestuurd zorgde ook voor extra werkdruk. “Er waren maanden waarin 120 recepten niet opgehaald werden”, zegt Den Heyer.

Verbeteringen
Volgens FMD zijn er verbeteringen te merken. Door de heropening van de apotheek in het gebouw van het ziekenhuis, is de wachttijd aanzienlijk minder geworden.

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Apotheken Bonaire kunnen groei bevolking niet aan first appeared on Caribisch Netwerk.

Slachtoffer van cybercrime: betalen of niet betalen?

16 mei 2022 - 2:36pm

ORANJESTAD – Hackers beïnvloeden steeds meer het dagelijks leven van Arubaanse burgers. En ook zakenmensen, zoals de bekende mediapersoonlijkheid en presentator Ivo Yanez. “Het was verschrikkelijk. Ik was alles kwijt: mijn programma’s, foto’s, alle informatie. Tien jaar werk was ineens weg.”

Ivo4Life is een van de populairste programma’s op Aruba – foto: Ivo Yanez

De Facebook-pagina van Yanez werd vorig jaar gehackt. Hoe? Dat weet hij niet. Zijn pagina werd vervolgens helemaal verwijderd en de schade voor zijn bedrijf is groot.

“Ik had 46 duizend volgers. Voor een land als Aruba met 110 duizend inwoners is dat heel veel. Alles deed ik ermee. En toen moest ik weer vanaf nul beginnen. Het is verschrikkelijk, ik wens dit niemand toe.”

Grootste hack op Aruba
De grootste hack die op Aruba bekend werd, was in 2019 toen het enige ziekenhuis van Aruba met ransomware werd gegijzeld. Het Horacio Oduber Hospital (HOH) besloot toen niet te betalen. Maar het opzetten van een nieuw netwerk, kostte het ziekenhuis miljoenen guldens.

“Achteraf was het misschien verstandiger om het losgeld te betalen”, zei de ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop vorig jaar tegen Caribisch Netwerk. Maar is dat wel zo verstandig?

Wel betalen, dat is een ontwikkeling die bijvoorbeeld in Verenigde Staten steeds meer is te zien. Bedrijven die hackers liever betalen en ermee onderhandelen over het losgeld in plaats van een nieuwe netwerk aan te leggen. Een belangrijke reden is reputatieschade. Ze willen niet dat klanten het vertrouwen verliezen omdat ze horen dat het bedrijf is gehackt.

Dolfi Richardson, directeur NCTVI-foto: Sharina Henriquez

De taskforce cybersecurity op Aruba zegt dat ‘inofficieel’ er op Aruba meer gevallen zijn van ransomware. Volgens de werkgroep zijn er bedrijven die gekozen hebben om het losgeld toch te betalen.

‘Criminelen betalen we niet’
“Maar de som van het losgeld is niet altijd het probleem”, zegt Dolfi Richardson, directeur van het Nationaal Centraal bureau Terrorismebestrijding, Veiligheid en Interpol (NCTVI) en lid van de taskforce. “Ook als je de sleutel van de hacker krijgt om weer toegang tot je systeem te krijgen, dan kan je deze nooit meer vertrouwen. Want wat hebben ze nog meer verborgen? Op een later moment zouden ze dan opnieuw kunnen komen voor losgeld.”

“Bovendien”, zegt Richardson, “Wat is het effect op anderen als iedereen gaat betalen? Het beleid van de overheid is in ieder geval: criminelen betalen we niet.”

Paul Eelens die namens telecombedrijf Setar in de taskforce zit, zegt hetzelfde. “In Amerika is er trouwens een discussie om het onderhandelen met hackers en betalen van ransomware illegaal te maken. Want verzekeraars zijn ook erop gesprongen; als bedrijf kan je je dus verzekeren tegen cybercrime.” “Je krijgt bijna een samenwerking tussen verzekeraars en criminelen, dat is een ontwikkeling die echt niet kan”, vult Richardson aan.

‘Een samenwerking tussen verzekeraars en criminelen, dat kan echt niet” – Dolfi Richardson, directeur NCTVI

De taskforce erkent dat er een grote terughoudendheid is om cyber-incidenten te melden. Maar een nieuwe wet is op komst met een meldingsplicht.

Ingewijden vertellen dat recentelijk een van de grote banken op het eiland ook slachtoffer is geworden van gijzelsoftware, wat het bedrijf veel geld zou hebben gekost. Maar geen klant die het weet, want de bank is bang voor reputatieschade.

‘Ik schaam me er nog steeds voor’
Het zijn overigens niet alleen bedrijven die hackaanvallen liever verborgen houden. Slachtoffer Marco* wil niet zijn eigen naam gebruiken want hij schaamt zich nog steeds. “Mijn e-mailaccount werd gehackt. Ik had net online software gekocht. En toen kreeg ik na een dag een mail van wat leek op de softwareverkoper. Dat ik een feature gratis kreeg, omdat ik de software had gekocht. Die mail bleek helemaal niet van dat bedrijf. Maar ik had al op de link geklikt en toen was het te laat.”

‘Het ergste is dat anderen door mij ook slachtoffer kunnen worden’ – Marco*, slachtoffer van e-mailhack

De schade was groot, in de zin dat Marco zijn e-mail gebruikte voor allerlei andere accounts. Zoals bankzaken, AZV-app, zijn mobiele telefoon, schoolzaken van zijn kinderen, abonnementen. “Ga dat dan eens allemaal wijzigen. Ik had een hele lijst gemaakt”, vertelt hij. “Maar achteraf bleek ik nog veel te missen. Je weet  gewoon niet meer waarvoor je je e-mail allemaal gebruikt.”

Maar het ergst vindt hij dat anderen, familie, vrienden ook de dupe kunnen worden. “De hacker heeft al mijn contacten. Alle mails met persoonlijke informatie, ook van anderen.”

Niet naar de politie?
Lokale beroemdheid Ivo Yanez heeft geen aangifte gedaan bij de politie. “Ik heb een team gezocht om het uit te zoeken en die denken dat de hackers niet van Aruba zijn. Het onderzoek is nog niet klaar. Ik heb ook een klacht bij Facebook ingediend, maar nog niets van hen gehoord.”

Ook Marco is niet naar de politie gegaan. “Ik denk niet dat dat veel zin heeft. Je hoort nu al dat bij inbraken de politie het niet kan oplossen. Soms denk ik ook dat als ik er teveel werk van maak, dat de hackers misschien weer terugkomen. En andere dingen, veel erger gaan doen. Dat is waarom het zo vervelend is; je blijft een soort van eeuwig slachtoffer en doel.”

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Slachtoffer van cybercrime: betalen of niet betalen? first appeared on Caribisch Netwerk.

Uitkeringen Caribische gemeenten iets omhoog, pas in 2025 forse verbetering

14 mei 2022 - 5:39am

KRALENDIJK – De uitkeringen in de Caribische gemeenten worden per 1 juli weliswaar iets verhoogd, maar ze blijven tot in 2025 niet voldoende om mee rond te komen. Dat blijkt tijdens het bezoek van minister Carola Schouten van Armoedebeleid (ChristenUnie) aan drie Caribische gemeenten.

Veel inwoners wachten al meer dan tien jaar in bittere armoede op de verhoging. Om te kunnen eten, hebben sommigen zelfs een val in de tuin om vogels te vangen.

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie durven het niet aan om de uitkeringen per direct te verhogen naar het niveau waarop mensen wel kunnen rondkomen. De vrees is dat er dan nog meer inflatie komt voor de al dure levenskosten, omdat het minimumloon dan ook omhoog moet. Ook denkt Den Haag dat het voor mensen op de eilanden aantrekkelijker wordt om niet te gaan werken, omdat je dan ook met een uitkering zou kunnen rondkomen.


Correspondent Marit Severijnse in gesprek met minister Schouten (Armoedebeleid) Wil jij ook reageren? Discussieer dan mee op onze Facebook-pagina.

De veelgehoorde kritiek op het eiland is dat mensen die al jaren proberen te overleven, opnieuw geduld moeten opbrengen door het besluit van minister Schouten. “Het is niet zo dat wij die mensen nu laten zitten”, reageert de minister op vragen van correspondent Marit Severijnse.

Sinds Bonaire in 2010 ‘bijzondere’ gemeente is geworden, zijn er verschillende rapporten gepubliceerd over de armoede en het relatief hoge levensonderhoud op het eiland. Van de Nationale Ombudsman, Regioned tot aan Unicef. In de afgelopen twaalf jaar is daar nauwelijks positieve verandering in gekomen. Het aantal mensen in de armoede is zelfs verder toegenomen.

Veel Kamerleden en nieuwe bewindspersonen ‘schrikken’ van de armoede. “De aantallen mensen die leven in armoede zijn schrikbarend hoog en daar moeten we met zijn allen iets aan doen”, zegt ook minister Schouten tijdens haar eerste bezoek aan Bonaire.

“Het is belangrijk dat mensen op korte termijn enige verlichting ervaren in hun portemonnee.” Schouten besluit om de uitkeringen per 1 juli iets te verhogen om de ‘de bestaanszekerheid te vergroten’.

Dit zijn de veranderingen per 1 juli 2022
Wie de zogeheten onderstandsuitkering (de bijstand) krijgt, kan per twee weken op zo’n 200 dollar rekenen. Het exacte bedrag is afhankelijk van het eiland. Als extra ontvangen alleenstaanden die die zelfstandig wonen per 1 juli dit jaar een verhoging van $78 per maand op Bonaire, $95 per maand op Sint Eustatius en $93 per maand op Saba.

Wonen twee mensen zelfstandig samen, dan wordt de onderstand daar bovenop verhoogd met $86 per maand op Bonaire, $106 per maand op Sint Eustatius en $104 per maand op Saba. Paren ontvangen dan een verhoging van in totaal $164 per maand op Bonaire, $201 per maand op Sint Eustatius en $197 per maand op Saba.

De kinderbijslag wordt per 1 juli verhoogd met $10,- per kind per maand. Per januari 2023 komt daar nog $10,- per maand bovenop. Eerder werd de dubbele kinderbijslag voor ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte bekend gemaakt. Omdat deze regeling pas per juli 2023 gerealiseerd kan worden, kunnen deze ouders nog dit jaar in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.

Vier opmerkelijke verhalen over armoede

Caribisch Netwerk heeft in de afgelopen jaren verschillende video’s, artikelen en radio-afleveringen gemaakt over wat armoede betekent op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

 • Bittere armoede op Bonaire: ‘Om te kunnen eten, vangen we nu vogels in de tuin’ (2022)
  Honderden mensen gingen in de gemeente Bonaire de straat op tegen het kabinetsbeleid in Den Haag. De persoonlijke verhalen over de bittere armoede zijn opnieuw schrijnend. Om te kunnen eten hebben sommige mensen nu zelfs een vogelval in hun tuin. Een voorbeeld van de ‘ongelijkheid’, stellen inwoners. Want zoiets is in in Europees Nederland ‘onvoorstelbaar’.
 • Saba: Gedeputeerde Bruce Zagers geeft uitzonderlijk interview over armoede (2022)
  Is klimaatverandering een luxeprobleem? Nee, maar er zijn prioriteiten, blijkt uit een uitzonderlijk interview met de gedeputeerde op Saba. De armoede is daar niet direct zichtbaar, maar het is toch wel groot zegt hij. Terwijl ambtenaren uit Nederland op Saba prima kunnen rondkomen, moeten Sabaanse ambtenaren vaak zelfs een bijbaan nemen in de avonduren en in het weekend. Want de gemeente heeft geen geld om de Sabanen gelijkwaardig te betalen en Den Haag wil niet bijspringen. Beluister aflevering 6 van onze podcast De Vergeten Klimaatcrisis (NPO Radio 1).
 • Ombudsman: ‘Den Haag houdt ongelijkheid Caribische gemeenten in stand’ (2021)
  De Nationale Ombudsman doet, met een felle uithaal, een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden met deze flauwekul!”
 • Negen jaar Haagse bezoeken aan Bonaire: Waarom blijft armoedebestrijding achter? (2019)
  Nederlandse politici worden al jaren geconfronteerd met de armoede op Bonaire. Waarom is er nog zo weinig vooruitgang?
Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Uitkeringen Caribische gemeenten iets omhoog, pas in 2025 forse verbetering first appeared on Caribisch Netwerk.

Veiligheidsdienst Aruba: ‘Cybersecurity moet hoger op agenda dan counterterrorisme’

13 mei 2022 - 12:44pm

ORANJESTAD – Het is zeldzaam dat de Veiligheidsdienst Aruba (VDA) een journalist uitnodigt om verhaal te doen over staatsdreigingen. Correspondent Sharina Henriquez vertelt over haar afspraak.

Reden voor het gesprek is de serie van publicaties van Caribisch Netwerk die gaat over de cybersecurity op Aruba. Vitale bedrijven en overheidsinstellingen lopen onnodig gevaar op, omdat ze hun IT-beveiliging niet op orde hebben, blijkt uit een onderzoek van cyberexpert Erik Jan Koedijk.

“Ik wil hiermee benadrukken dat niemand namens ons spreekt”, zegt het hoofd, Juri Nicolaas.

We zitten in een grote vergaderzaal met geblindeerde ramen, met alleen pen en papier. Ik mag het gesprek niet opnemen. “Ik heb ook geen telefoon bij mij nu. Papier is nog altijd het veiligst”, zegt Nicolaas. “Sorry, maar dit zijn de regels.”

De bezoeker wordt al vanaf buiten in de gaten gehouden en vervolgens geregistreerd -foto: Sharina Henriquez

Een week eerder was ik bij op het kantoor van de NCTVI bij een taskforce cyberexperts voor wederhoor. Maar de Veiligheidsdienst, ook lid van deze groep, zat niet aan tafel.

Wie is waarvoor verantwoordelijk?
VDA informeert dat zij de eerste grote push heeft gegeven om cybersecurity op de agenda te krijgen. En dat de nieuwe club NCTVI die sinds 2018 bestaat, vervolgens naar voren is geschoven om het (mede) verder te trekken.

Er is ook een verschil in verantwoordelijkheden, legt Nicolaas uit. “Zij houden zich bezig met criminaliteit in het algemeen, wij als het een dreiging is voor de nationale veiligheid.” Dat is het ook als bijvoorbeeld een hacker de enige water- en stroomproducent WEB platlegt, vertelt hij. De samenwerking tussen de vitale bedrijven en de overheid (taskforce) heeft de VDA geïnitieerd.

Directeur Juri Nicolaas wil niet graag in beeld, maar een schets is wel te vinden op Linkedin.

Op Aruba is er alleen een werkgroep die waken over de vitale bedrijven WEB, Elmar, Setar, Centrale Bank Aruba. Het is een pilot – een proef – die waarbij ze nauw samenwerken met de veiligheidsdienst en NCTVI. Andere cruciale bedrijven dus nog niet.

De bedoeling is, legt Nicolaas uit, dat er meer van deze zogeheten ISAC’s komen. Dat zijn Information Sharing and Analysis Centers waar partijen uit de overheid en het bedrijfsleven informatie over cyberdreigingen, maar ook andere kennis met elkaar delen. Omdat het vaak gevoelige informatie is, maken de partijen afspraken hierover.

“Het moet nog gestructureerd worden”, vertelt Nicolaas. “De bedoeling is dat elke sector een ISAC krijgt met eigen protocollen. Uiteindelijk krijg je dan een soort weerberichten die NCTVI uitstuurt over cyberdreigingen. De informatie is nog beroepsgeheim en er is nog geen meldplicht.” Maar zoals NCTVI eerder aangaf, er zijn plannen om alsnog met een meldplicht te komen in een nieuwe wet.

‘Uiteindelijk krijg je een soort weerberichten van cyberdreigingen’

Hoe urgent het is dat Aruba prioriteit maakt van cyberveiligheid, blijkt wel ook weer uit het antwoord van Nicolaas over de bedreigingen voor het eiland. “Cybersecurity is belangrijker dan counterrorisme”, stelt de voorman van de Arubaanse veiligheidsdienst.

“Counterrorisme staat nu lager op de agenda. Informatiebeveiliging en cybersecurity zijn heel belangrijk geworden. De dreiging van cybercriminaliteit was eerst laag, want Aruba was niet gedigitaliseerd. Nu dus hoger omdat steeds meer digitaal gaat.”

De oorsprong van cyberaanvallen door staten- info: Veiligheidsdienst Aruba

Die bedreigingen komen bovendien steeds meer van statelijke actoren in plaats van ‘gewone’ criminelen. “We zien voetafdrukken van China en Rusland. We zien dagelijks wat er gebeurt op onze website. We bekijken specifieke voetafdrukken en of het als gevaarlijke actor beschouwd kan worden. We kijken naar handelingen van Venezuela, wat voorzichtig een platform wordt in de regio.”

De veiligheidsdienst doet aan cyberveiligheid voor beveiliging van overheidsinformatie, spionage of contraspionage. “En daarbij hacken we ook alsof.”

Veiligheidsdienst doet bewustwordingscampagne
De dienst is dus ook degene die bewustwordingscampagnes doet voor het publiek. Op de website is veel informatie te vinden over hoe cybercriminelen te werk gaan, de trends waar je dus voor moet oppassen. Maar de vraag rijst nu of de veiligheidsdienst niet zelf moet leren van de eigen campagne.

De Nederlandse cyberexpert Erik Jan Koedijk heeft de website van VDA en het maildomein vda.aw onderzocht en komt tot de conclusie komt dat de veiligheidsdienst ‘onnodig kwetsbaar voor cybercriminaliteit want de basisinstellingen lijken niet op orde’.

‘We kunnen geen Fort Knox zijn, want mensen moeten ons kunnen blijven tippen’

Een opmerkelijke conclusie, maar Nicolaas ziet het echter allemaal anders. “Onze experts zeggen dat het allemaal meevalt. Ze weten ervan, maar delen niet zijn conclusie dat de burger risico’s loopt. Onze database is trouwens niet verbonden met het internet. Risico voor staatsveiligheid is nul. Ja, de website is verouderd, we zijn bezig met een nieuwe. Maar het kan ook geen Fort Knox zijn. Want we willen ook dat mensen ons blijven tippen.”

“Ik wil het hiermee niet bagatelliseren”, zegt Nicolaas, “maar wat vink je af? Welke instellingen we op privacymode aan of uitzetten, is een keuze. We hebben niet het risicoprofiel, ons domein is nog niet ‘gespoofd’. Dus we herkennen de punten, maar de conclusie is kort door de bocht. Niet oké.”

Ethisch hacken is niet strafbaar in Nederland en wordt zelfs beloond. Op Aruba mag het niet – Foto: OM.nl

‘Aruba niet vergelijken met grote landen’
Nicolaas vindt bovendien dat je Aruba niet kan vergelijken met Nederland en de Verenigde Staten. “Die hebben al een volwassen cybersecurity. Ze zijn al jaren bezig met een robuuster budget en hebben een relatie met de hackerswereld gerealiseerd. In de meeste landen is het nog strafbaar of je komt op een targetlijst.”

“Ook in Europa moet met wetgeving nog veranderen dat je zaken kan melden zonder vervolging. Ik weet dat de Nederlandse overheid die T-shirts van ‘I hacked the Dutch Government and all I got is this lousy t-shirt’ geeft. Dat is een gezonde relatie.”

Een defensieve reactie van de Veiligheidsdienst op het onderzoek van Koedijk? Zo is dat niet, vindt Nicolaas. “Zo willen we niet overkomen. Ik ben dankbaar dat burgers ons scherp en kritisch houden. Maar (over Koedijks onderzoek) ik zou dit anders aangevlogen hebben. Ik zou eerst een gesprek voeren in plaats van een post (op Facebook), want dan creëer je verwachtingen.”

Nicolaas erkent wel dat een mail die Koedijk eerder naar de Veiligheidsdienst stuurde met zijn bevindingen, is blijven hangen en pas veel later is gevonden. Ook erkent hij dat Aruba nog veel moet regelen voor een cyberveiliger eiland. “Maar we willen niet leiden op basis van angst. Daarom concentreren we op bewustwording. Het is een uphill development.”

The post Veiligheidsdienst Aruba: ‘Cybersecurity moet hoger op agenda dan counterterrorisme’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Expert waarschuwt: ‘Meest cruciale organisaties van Aruba kwetsbaar voor cyberaanvallen’

12 mei 2022 - 4:50am

ORANJESTAD – Verschillende belangrijke organisaties op Aruba zoals water-, stroom- en telecommunicatie-bedrijven lopen onnodig gevaar voor cyberaanvallen. Zelfs de eigen Veiligheidsdienst, Openbaar Ministerie en NCTVI, waarschuwt cyberexpert Erik Jan Koedijk. 

U hebt een onderzoek gedaan naar verschillende cruciale bedrijven. Hebt u deze Arubaanse organisaties gehackt?
“Nee. Dat wil ik echt benadrukken: ik heb niets gehackt. Want dat zou ook illegaal zijn. Ik heb gebruik gemaakt van door de Nederlandse overheid gecreëerde of mede bedachte scanningsmogelijkheden. Deze zijn openbaar te vinden via onder andere internet.nl.”

En wat zijn uw bevindingen?
“Van de 25 organisaties heb ik van ongeveer 10 à 15, een rapportje gemaakt. Die kunnen ze gewoon van mij krijgen en met adviezen om het te repareren. 25 procent zijn details die in een paar minuten zijn op te lossen. Er staat gewoon en klein dingetje verkeerd ingesteld. Maar bij 75 procent is de e-mailveiligheid niet goed ingericht. Dus daar is meer aan de hand en heb je wellicht een paar uur nodig om het goed in te richten. Maar gewoon te doen en niet kostbaar.”

Kunt u specifieker zijn?
“Ik heb vooral gekeken naar de veiligheidsinstellingen voor e-mail. Dit is een hot topic. Want heb je dat niet goed ingesteld, dan kunnen cybercriminelen meer succesvol zijn in het implementeren van bijvoorbeeld ransomware (gijzelsoftware) bij organisaties of inwoners.”

“Tijdens die scans kwam ik ook andere, onveilige zaken tegen. Zoals systemen die publiekelijk bereikbaar zijn. Maar wat ik vooral heb gezien, is dat criminelen de naam van de organisaties kunnen misbruiken waardoor inwoners en organisaties kwetsbaar zijn voor hen. Bijvoorbeeld, criminelen kunnen zich voordoen als een werknemer en dan mailt die crimineel namens die organisatie. Zoals het geval is bij de Veiligheidsdienst van Aruba.”

‘Een cybercrimineel kan namens de Veiligheidsdienst Aruba mailen’

De Veiligheidsdienst, zegt u. Maar die doet juist bewustwordingscampagnes over cybersecurity op Aruba?
“Ja, maar die heeft dus een paar instellingen die verbeterd kunnen worden. Een cybercrimineel kan namens de Veiligheidsdienst* mailen naar een andere organisatie of burgers met: ‘we adviseren dit te doen om je te beveiligen, klik op dit linkje’. Mensen vertrouwen dat. Dit probleem is op te lossen in een paar minuten; daarna is het onmogelijk om voor cybercriminelen te misbruiken.”

Hoe zit dat bij de andere belangrijke organisaties die u hebt onderzocht?
“Hetzelfde. Zoals bij overheid.aw (portaal van de Arubaanse overheid, red.), maar ook de organisaties die grote hoeveelheden data van burgers verwerken. Zoals de belastingdienst, zorgverzekeraar AZV en ook het Nationaal Centraal Bureau Terrorismebestrijding, Veiligheid en Interpol (NCTVI). Die heeft geen website, maar hun email is ook niet goed beveiligd. Je kunt waarschijnlijk gewoon namens de NCTVI gaan e-mailen. Hetzelfde geldt voor het ziekenhuis.”

Het Horacio Oduber Hospitaal is al een keer slachtoffer geweest van een ransomware-hack met miljoenen aan schade. Hebben ze het nog steeds niet op orde?
“Een aantal dingen niet, nee. Ik ben langs geweest om uit te leggen wat de verbeteringen daar moeten zijn. Kijk, beveiligd zijn, is een breed begrip. Ik zeg niet dat het ziekenhuis zijn deur open heeft staan voor hackers. Maar ook hier waren de e-mailinstellingen niet correct ingesteld en dan kunnen criminelen dus bijvoorbeeld inwoners misleiden. In een tijd waar iedereen het nog steeds over corona heeft, een belangrijke maatregel om te treffen, vind ik.”

‘Bij het ziekenhuis waren de e-mailinstellingen niet correct ingesteld’

“Op een gegeven moment moeten deze organisaties echt gaan verbeteren. Want anders heeft het helemaal geen zin om bewustwording naar je inwoners te gaan doen. Je moet eerst je eigen spullen op orde brengen.”

Wie is Erik Jan Koedijk

Erik Jan Koedijk is nu crisismanager ICT en databeveiliging van het overkoepelde orgaan van de GGD. Hij heeft ook zijn eigen bedrijf waarmee hij al vele jaren trainingen en lezingen geeft, onder meer over cyberveiligheid. Hij zit ook in het adviesorgaan van de Nederlandse politie. Sinds de uitrol van internet (jaren 90) is hij bovendien bezig met het veiliger maken van scholen, bedrijven en andere organisaties.

Cyberexpert Erik Jan Koedijk laat de resultaten van zijn onderzoek zien -foto: Sharina

Waarom vond u het nodig om dit te doen?
“Ik kreeg vorig jaar tijdens een van de Cyber Crime Awareness Masterclass die ik voor een organisatie gaf, een vraag hierover. Of ik ook wat kon zeggen over de staat van de organisaties op Aruba. Ik heb geen onderzoeken kunnen vinden, dus beloofde in maart dit jaar er tijd voor vrij te maken. Dat heb ik gedaan.”

“Maar gaat me ook gewoon aan het hart. Want je ziet aan de ene kant dat bijvoorbeeld overheden burgers verplichten om digitaal te communiceren. Dat moet je dus aan de andere kant als overheid je zaakjes ook op orde hebben.”

Wat waren eigenlijk de reacties op uw onderzoek?
“Zorgwekkend en aanvallend, de meesten schoten meteen in verdedigingsmode. Berichten die op Facebook rondgaan. Dit zijn rode vlaggen. Want waarom niet openstaan voor kritiek en de dialoog aangaan? Het gaat om het beschermen van burgers en ik heb juist in mijn onderzoek iets kleins proberen aan te pakken. Deze reactie betekent dat ze het niet weten en wellicht ook niet willen weten.”

‘De eilanden zijn al targets. De hack op het ziekenhuis van Aruba, en nu weer GEBE op SXM voor 52 miljoen gegijzeld’

Lokale experts vinden dat u van Aruba nu een doelwit hebt gemaakt voor hackers.
“Dat zou zijn gebeurd, als ik de zwakheden van de organisaties zomaar had gepubliceerd. Maar ik heb ze juist de kans gegeven om het eerst te repareren voor te publiceren. Ik heb ook makkelijk vindbare dingen gezocht die ook niet afhankelijk zijn van budget en vrijwel direct kunnen worden opgelost.”

“Daarbij, de eilanden zijn al targets. De hack op het ziekenhuis van Aruba, zoals je al zei. En nu weer GEBE (het enige water- en stroombedrijf Sint-Maarten), gegijzeld voor 52 miljoen dollar door hackers met de dreiging tot verdubbeling van dat bedrag als er niet snel betaald zou worden.”

“Daarom ben ik mijn onderzoek ook begonnen met veiligheidsinstellingen van email, de basis en hoe hackers dus meestal binnenkomen. Die basis moet eerst op orde. En de overheid en vitale organisaties moeten dat allang op orde hebben, vind ik.”

Lees ook: Lopen cruciale bedrijven gevaar voor cyberaanvallen? Arubaanse experts ontkennen

Bent u deskundiger dan de Arubaanse experts?
“Nou, ik denk dat ik best veel achtergrond heb in digitale beveiliging. Je ziet bij deze organisaties dat het vaak ook te maken heeft met de diensten van hun ICT-leveranciers.. Als jouw kraan lekt, bel je de loodgieter, en als het goed is, blijft het erna droog. Dan heeft de loodgieter zijn werk goed gedaan en dat is heel zichtbaar. Bij digitale veiligheid is het anders, je moet er dan bij een leverancier vanuit gaan dat er de juiste kennis wordt geleverd..”

“Ik heb ook naar leveranciers op Aruba gekeken, maar daar doe ik verder geen uitlatingen over. Dat is niet de scope van mijn verhaal. Ze mogen me zeker bellen over wat ik bij hen of hun klanten heb gevonden.”

Maar u wordt gezien als een buitenstaander, had u deze reacties verwacht?
“Ik kom al sinds 2017 op Aruba om trainingen te geven. En nee, ik wil niet overkomen als een of andere macamba die het allemaal beter weet. In Nederland is ook nog niet alles op orde. Maar in Nederland gaan we het gesprek aan, leren van elkaar en zijn we dankbaar als er dingen worden aangekaart. De Nederlandse overheid geeft je zelfs een T-shirt met ‘I hacked the Dutch Government and all I got is this lousy t-shirt’. Die is erg gewild, dus helpt de community graag!”

Reacties van onderzochte organisaties

De bevindingen van Koedijk over ministeriejustitie.com, nctvi.aw, gobierno.aw, webaruba.com, elmar.aw en setar.aw zijn door deze organisaties voornamelijk afgedaan als ‘niet waar, niet belangrijk of van laag risico’.

OM slachtoffer van spoofing
AZV en de Arubaanse belastingdienst (impuesto.aw) hebben niet gereageerd. Het Openbaar Ministerie (omaruba.aw) meldde op 31 maart slachtoffer te zijn van spoofing. Caribisch Netwerk vroeg Koedijk om ook dit domein te onderzoeken en die concludeert dat de basisinstellingen ook hier niet op orde zijn. In een reactie zegt het OM:

“Het Openbaar Ministerie houdt zich aan de uitgangspunten cybersecurity van de overheid. Het OM werkt hiertoe nauw samen met het NCTVI en andere cyberveiligheidspartners en heeft cybersecurity als hoogste prioriteit.”

Veiligheidsdienst
*Veiligheidsdienst Aruba (VDA) heeft uitvoerig gereageerd. Zij zijn met NCTVI de belangrijkste trekker van cyberveiligheid namens de overheid.

The post Expert waarschuwt: ‘Meest cruciale organisaties van Aruba kwetsbaar voor cyberaanvallen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Lopen cruciale bedrijven gevaar voor cyberaanvallen? Arubaanse experts ontkennen

12 mei 2022 - 4:50am

ORANJESTAD – Cyberexpert Erik Jan Koedijk waarschuwt dat verschillende vitale organisaties op Aruba gevaar lopen, omdat hun ICT-beveiliging niet op orde is. Andere veiligheidsexperts op het eiland ontkennen dit. Wie is Koedijk? En waarom reageren Arubaanse cyberexperts boos op hem? 

Een aantal zeer belangrijke organisaties op Aruba lopen onnodig gevaar voor cyberaanvallen, blijkt uit het onderzoek van Koedijk. Het gaat om de water-, stroom- en telecommunicatie-bedrijven, maar ook de eigen Veiligheidsdienst, Openbaar Ministerie en NCTVI. Het gaat om de basisveiligheid van email- en websystemen die vaak niet op orde is, stelt Koedijk. Iets wat gevaarlijk is, maar ook eenvoudig op te lossen is.

Koedijk komt al enige jaren op Aruba en de andere eilanden om trainingen te geven over cyberveiligheid. Sinds hij zijn onderzoek aankondigde, zitten lokale experts op de kast, zo ervaart Caribisch Netwerk. Ze zijn ‘not amused’ zijn, sommigen zelfs boos en vinden dat hij aan ‘paniekzaaierij’ doet. Koedijk zou van Aruba bovendien onnodig een doelwit maken voor hackers. En ermee vooral zijn eigen bedrijf willen promoten, blijkt uit de reacties.

“Ik wil niet overkomen als een of andere macamba die het allemaal beter weet. In Nederland hebben we ook nog een lange weg te gaan. Maar ik richt mij op Aruba, omdat iemand mij hier tijdens een masterclass vorig jaar heeft gevraagd: kun je iets zeggen over de staat van de organisaties op Aruba, want ons ziekenhuis is al gehackt. Met name de overheid, vitale organisaties waar wij als burgers mee moeten communiceren. Ik heb beloofd dat in maart te doen en dat heb ik dus gedaan”, legt Koedijk uit.

Erik Jan Koedijk -foto: Sharina Henriquez

Wie is Erik Jan Koedijk eigenlijk?

Lees het eerder gepubliceerde interview:
Expert waarschuwt: ‘Meest cruciale organisaties van Aruba kwetsbaar voor cyberaanvallen’

Caribisch Netwerk heeft inzage gekregen in zijn onderzoek en is vervolgens met de resultaten wederhoor gaan halen bij tien van de 25 onderzochte organisaties. De onderzochte organisaties kregen enkele weken de kans om de beveiligingslek te dichten, voordat er gepubliceerd wordt.

Een deel van de taskforce cybersecurity van Aruba – foto: Sharina Henriquez

Op kantoor bij het Nationaal Centraal Bureau Terrorismebestrijding, Veiligheid en Interpol
En wat vindt de overheidsdienst die Aruba moet beschermen tegen cyberaanvallen? Op het kantoor van het Nationaal Centraal Bureau Terrorismebestrijding, Veiligheid en Interpol (NCTVI) worden Koedijks conclusies stellig ontkend. Een taskforce cybersecurity is speciaal bij elkaar gekomen om een reactie te geven aan Caribisch Netwerk.

De taskforce is een redelijk nieuwe groep van experts die vertrouwelijk informatie uitwisselt met elkaar over cyberbedreigingen, -aanvallen, -criminaliteit en oplossingen. “Het is een publiek-private samenwerking, want de meeste kennis ligt buiten de overheid”, legt NCTVI-directeur Dolfi Richardson uit.

De bevindingen van Koedijk doen ze af als ‘niet waar, overtrokken, van lage risico en dat we nu eenmaal niet alles kunnen beveiligen’.

“We hebben alles in place. Misschien een ding niet gedaan, wat hij (Koedijk, red.) zei, maar dat is niet belangrijk. De basis is er zeker en meer”, zegt Giovanni Tromp, ICT-hoofd van water- en energiebedrijf WEB. “Elke seconde worden we wel aangevallen. Daar zitten kinderen tussen die willen spelen en serieuze hackers. Het gaat erom of ze dieper in het systeem kunnen komen en dat gaat helemaal niet zo gemakkelijk als zijn onderzoek stelt.”

‘Elke seconde worden we wel aangevallen, maar het is niet makkelijk om binnen te komen’ -Giovanni Tromp, ICT-hoofd van water- en energiebedrijf WEB

Manager informatiebeveiliging van telecommunicatiebedrijf Setar, Paul Eelens, deelt die mening. “Hij heeft testen gebruikt die heel gemakkelijk en publiek zijn. We hebben hem zien binnenkomen, maar dat laten we vaak express toe. Dan leiden we hackers naar een honeypot, een val, om hun bewegingen te volgen. Maar die leiden tot nergens en dieper komen ze zeker niet.”

Heel Aruba is internet-afhankelijk van monopolist Setar. Eelens zegt dat het bedrijf veel en structureel investeert in cyberveiligheid. “We zien ook de trend net als in de rest van de wereld dat de aanvallen groter en meer worden. Bij ons gaat het om vijftig- tot honderdduizend per maand. Een kwart tot eenderde zijn botaanvallen op ons internetsysteem.”

In aanloop naar de oorlog in Oekraïne monitorde Setar al extra grote bewegingen van cyberaanvallen. En vooral staatsgesponsorde cyberaanvallen, in dit geval dus door de regering van Rusland, maken landen en ook Aruba, kwetsbaar. Maar waarom zouden hackers Aruba interessant vinden, als klein eilandje?

‘Aruba is geen eiland, we zitten op milliseconden van elkaar op internet’ -Paul Eelens, manager informatiebeveiliging van telecombedrijf Setar

Een deel van de Submarine Cable Map- www.submarinecablemap.com

Eelens laat de submarine cable map zien. “Je ziet hierop dat Aruba geen eiland is. We zitten op milliseconden van elkaar op het internet. China waarvandaan ook veel gebeurt, zit bijvoorbeeld op 0,2 seconden. En bots die aanvallen, die discrimineren niet.”

Richardson voegt toe: “We hebben vaak de neiging omdat we zo klein zijn, te denken van: het is allemaal ver-van-mijn-bed-show. Maar we vergeten dat we tot het Koninkrijk behoren en die is wel in de wereld gepositioneerd als geopolitiek belangrijk.”

Het gesprek in het FBI-achtige kantoor gaat steeds meer richting de dreiging van de nationale veiligheid van Aruba door cybercriminelen en staatsactoren. Met wat doorvragen, bekent Richardson van NCTVI: “Cybercriminaliteit staat in de top 3, het moet dus topprioriteit krijgen.”

Is cyberveiligheid ook topprioriteit voor de Arubaanse politiek?
Richardson legt uit dat in 2016 een start is gemaakt met cyberveiligheid. Het Nederlandse onderzoeksbureau TNO was trekker, zou een nulmeting doen en er werd een symposium gehouden voor bewustwording. Toen kwam er een kabinetswisseling en lag het stil.

“In het laatste regeringstermijn (kabinet Wever-Croes I) wilden ze e-government van de grond tillen. Toen zeiden we dat kan alleen als er ook aan cyberveiligheid wordt gewerkt”, zegt Richardson.

Uit zijn verhaal blijkt veel nog in de planfase te zitten: een nationaal beleid, maar ook wetgeving waardoor bijvoorbeeld organisaties verplicht cyberattacks moeten melden. Iets wat ze vanwege reputatieschade vaak niet doen. Bovendien heeft het NCVTI geen bevoegdheid. Het is daarom dat deze taskforce puur op vrijwilligheid en vertrouwen informatie deelt, zegt Richardson.

‘Er moet nog veel gebeuren, maar je kan ons niet vergelijken met Nederland -Dolfi Richardson, directeur NCTVI

Hoe veilig de overheid eigenlijk is en andere belangrijke organisaties, weet bovendien niemand. Daarvoor moeten dus nog nulmetingen worden gedaan. Ook moet er een nationale cyberraad komen onder voorzitterschap van de minister van Algemene Zaken. En vooral meer geld. “We hebben wat gekregen, eindelijk nu met de nieuwe begroting. Maar om het plan nationaal te uit te rollen, is er veel meer nodig”, aldus Richardson.

Toch vindt hij niet dat Aruba te laat is begonnen. “We zijn er net op tijd bij en ja, er moet nog veel gebeuren. Maar je kan ons niet vergelijken met Nederland, of Amerika, die zijn zelfs in de wereld voorlopers.”

‘Burgers moeten ervan uit kunnen gaan dat ze geen slachtoffer worden’
Terug naar het onderzoek van Koedijk die dus concludeert dat de overheid en vele vitale bedrijven op Aruba waaronder ook banken trouwens, de basis niet op orde hebben. “Terwijl van burgers steeds meer verwacht wordt dat ze digitaal zaken moeten regelen. Die moeten er toch vanuit kunnen gaan, dat zij geen slachtoffer kunnen worden van diezelfde organisaties?”, vindt Koedijk.

Stroombedrijf Elmar blijft erbij dat ze hun klanten wel die cyberveiligheid bieden. “We garanderen het” zegt hun IT-manager Alfred Croes. “Ja, zo moet je het niet zien, want je kan het nooit helemaal garanderen”, reageert Richardson snel daarop.

Setar legt uit dat zij de bedreigingen indelen aan de hand van risico’s en impact. “De meeste middelen gaan naar het beschermen van onze kroonjuwelen. Op nummer 1 staat aanvallen afweren die de meeste impact hebben op onze gebruikers. We kunnen ook niet iedereen gaan filteren, vanwege privacy, en onze democratie. Anders zouden we een dictatuur worden”, zegt Eelens.

‘Het is net alsof je in de wijk adverteert dat bij die buren het raam oud en stuk is. Je nodigt de dieven uit’ -Eelens over het onderzoek van Koedijk

De zorgen over deze publicatie blijven, zo blijkt aan het einde van het interview met de taskforce. Want hoewel de partijen blijven herhalen dat Koedijks onderzoek weinig zegt over hun cyberveiligheid, maken ze zich wel druk over eventuele schade door publicatie ervan.

“Het is net alsof je in de wijk adverteert dat bij die buren het raam oud en stuk is. Je nodigt de dieven uit”, zegt Eelens van Setar. “Het is niet goed voor het Koninkrijk, we komen zo onnodig in het vizier van de groten in de wereld. Die boodschap willen we wel teruggeven, dat het voor meer werk kan zorgen voor NCTVI”, concludeert Richardson.

The post Lopen cruciale bedrijven gevaar voor cyberaanvallen? Arubaanse experts ontkennen first appeared on Caribisch Netwerk.

Oud-premiers reageren: ‘Hulpactie van Gerrit Schotte straalt negatief af op Curaçao’

11 mei 2022 - 2:58pm

WILLEMSTAD – Voormalig minister-president Gerrit Schotte (MFK) deed begin deze maand via sociale media een beroep op de Curaçaose bevolking om hem te helpen met donaties. Hij heeft 1,8 miljoen Antilliaanse guldens nodig om uit de gevangenis te blijven. Verschillende oud-premiers vinden dat de actie schadelijk is voor het imago van Curaçao.

Hij heeft inmiddels laten weten dat de deadline om voor 12 mei al het geld bijeen te hebben voorlopig van de baan is omdat het OM open lijkt te staan voor een betalingsregeling. Zijn bankrekening bij de ORCO Bank werd vorige week plots geblokkeerd. Inmiddels zijn voorlopige rekeningen geopend in New York en Brussel waarop mensen hun donatie kunnen storten.

‘Wanhoopsdaad’
“Een wanhoopsdaad”, zo noemt Etienne Ys, oud-minister president van de Nederlandse Antillen (2004 en 2006) namens de PAR, de actie van Schotte. “Geld ronselen om je geldboete te betalen is geen misdrijf. Maar het zal wel vragen oproepen als hij dat enorme bedrag op korte termijn bij elkaar krijgt.”

Beeldvorming
Een andere voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia-Peters (tussen 1984 en 1986 en tussen 1988 en 1994) namens de PNP, is van mening dat de actie van Schotte ‘niets te maken heeft met de functie of gewezen functie als minister-president’. Liberia-Peters zegt: “Mijn moeder, Sabaanse van afkomst hield ons altijd voor: ‘Every pot sits on their own bottom’.”

Ook reageert Suzy Camelia-Römer, minister-president van de Nederlandse Antillen in 1993 en tussen 1998 en 1999 namens de PNP. Zij vindt de zaak op de eerste plaats vervelend voor Schotte. Maar ze merkt tegelijkertijd op dat het negatief afstraalt op Curaçao.

Camelia-Römer, die inmiddels haar eigen politieke partij PIN heeft, stelt dat ‘in de ogen van de bevolking iemand zijn hele leven wordt gezien als voormalig minister-president’. “Daarom is het slecht voor de beeldvorming van Curaçao dat iemand op deze manier de bevolking vraagt een bijdrage te leveren voor geld dat hij moet terug betalen.”

‘Niet correct dat gemeenschap moet opdraaien voor zijn fouten’
Ook Eugene Rhuggenaath, premier van Curaçao tussen 2017 en 2021 namens de PAR, stelt dat hij ‘als burger en mens’ Schotte alle goeds toewenst. “Maar als oud minister-president vind ik dat Schotte zich aan de wet moet houden, ‘good governance’ en ethisch leiderschap laten zien.”

Rhuggenaath vindt dat de daden waarvoor Schotte is veroordeeld slecht zijn voor de reputatie en het vertrouwen in Curaçao. Corruptie is volgens hem ‘slecht voor de gemeenschap en leidt tot armoede’. Het is vooral schadelijk voor de mensen die het meest kwetsbaar zijn. Rhuggenaathh: “Daarom vind ik het niet correct dat Schotte wil dat dezelfde gemeenschap op moet gaan draaien voor de fouten die hij zelf heeft gemaakt.”

Strafzaak

Gerrit Schotte werd de eerste premier van Curaçao en kwam met zijn partij MFK aan de macht tussen 2010-2012. Hij is in een strafzaak in 2018 wegens onder meer voor ambtelijke corruptie en witwassen veroordeeld. Hij kreeg een celstraf van drie jaar en kreeg daarnaast een ontnemingsmaatregel opgelegd van bijna 2 miljoen Antilliaanse guldens (circa 900.000 euro). Schotte heeft tussen 2018 en 2020 bijna twee jaar in de SDKK-gevangenis gezeten.

De oud-premier is in bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen de geldboete van 1,8 miljoen guldens. Maar die heeft vorig jaar september bepaald dat de ontnemingsmaatregel die is opgelegd terecht is en daarom gehandhaafd blijft.

Zelf stelt Schotte dat hij nu ‘even rust heeft’, omdat volgens hem het OM open staat voor een betalingsregeling en de deadline van 12 mei daarmee van tafel is. Zodra er meer duidelijk is, meldt Schotte zich weer op sociale media.

‘OM is geen financiële instelling’
Begin mei van dit jaar liet hij op sociale media weten dat hij voor 12 mei geld moet betalen, omdat hij anders opnieuw zou worden opgesloten. Guillano Schoop, officier van Justitie, legt uit tegen Caribisch Netwerk dat ‘iedereen tegen wie een ontnemingszaak loopt, minstens drie keer hierover een brief krijgt’. “We zetten mensen niet opeens voor het blok.”

Volgens Schoop is het OM, in tegenstelling tot bij een boete, niet verplicht om een betalingsregeling aan te bieden bij een ontnemingszaak. ‘’Maar we staan er wel voor open.” Eind vorige week kreeg het OM een brief van de advocaat van Schotte, Paula Janssen, met het verzoek om tot een betalingsregeling te komen. Schoop zegt dat daarop zal worden gereageerd. Wat die reactie inhoudt, wil hij niet met de pers delen.

In het algemeen stelt hij dat het OM ‘geen financiële instelling’ is en niet openstaat voor een afbetalingsregeling van tien of twintig jaar of nog langer. Eerder moet worden gedacht aan een periode van twee jaar vanaf het moment dat de straf definitief is. Dat zou betekenen dat Schotte nog tot september 2023 heeft om af te betalen.

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Oud-premiers reageren: ‘Hulpactie van Gerrit Schotte straalt negatief af op Curaçao’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Scholieren Aruba in paniek: ‘Mijn vervolgstudie wordt ineens geschrapt, terwijl ik nu eindexamens doe!’

10 mei 2022 - 11:20am

ORANJESTAD – De examenweken zijn voor veel jongeren één van de belangrijkste en stressvolle periodes van hun leven. Maar veel mavo-scholieren op Aruba zitten nu ‘bang’ en ‘verdrietig’ examens te maken, omdat ze vlak daarvoor ineens te horen kregen dat hun vervolgopleidingen zijn geschrapt voor het nieuwe schooljaar.

Een deel van de examenkandidaten moeten nu ook nog lastminute een andere opleiding gaan kiezen. “Ik moet iets gaan doen wat ik niet leuk vind of ik verlies een jaar”, zegt Darren Dorcas (16) van Colegio San Augustin. “Ik ga protesteren, want dit is niet fair!”

Voor veel scholieren is een studie kiezen al moeilijk genoeg, maar nu nog een andere opleiding gaan kiezen is soms onmogelijk. Mavo-leerlingen kiezen aan het begin van het derde jaar een vakkenpakket, op basis van de vervolgopleiding die ze over een jaar willen gaan doen. Nu drie opleidingen aan de EPI (vergelijkbaar met het mbo) ineens zijn geschrapt voor volgend jaar, sluit hun vakkenpakket niet meer aan.

‘Ik ben heel verdrietig en eigenlijk bang wat ik nu moet gaan doen’ – mavoscholier John Peter Valdimy Germain

Zo wilde John Peter Valdimy Germain (18) van Abraham de Veer School Bouwkunde gaan studeren. “Ik heb als extra vak economie, maar dat ging niet goed. Toen ik hoorde dat ik geen bouwkunde meer kan gaan studeren en iets anders moet doen, was het al te laat om mijn economiecijfers op te halen.”

‘Wacht maar een jaar of ga naar de havo’
“Nu zeggen ze dat ik een jaar moet wachten of dat ik naar de havo moet. Maar ik wil niet een jaar wachten. Want ik weet dat ik dan mijn zin verlies om nog naar school te gaan. Ik ben heel verdrietig, een beetje boos en eigenlijk ook bang voor wat ik nu moet gaan doen.”

Deze opleidingen zijn geschrapt

De redelijk populaire opleidingen die EPI volgend schooljaar niet meer gaat aanbieden, zijn Bouwkunde, Werktuigbouwkunde en Apothekersassistent. Ook is het aantal plaatsen voor de andere opleidingen flink beperkt. Zo start de Economie-opleiding met vier klassen minder. Er is dus ook onvoldoende plek bij de andere opleidingen. Want niet alleen de mavo-leerlingen stromen in bij EPI, ook leerlingen van 4 havo en EPB (lager beroepsonderwijs).

Decanen boos over situatie
Ook mavo-decaan Marcia Lopez is boos over de situatie voor de eindexamenkandidaten. Net als de leerlingen heeft zij pas op een informatieavond eind april over de plannen gehoord. Bovendien zegt ze dat nog lang niet alle decanen weten wat er inhoudelijk gaat veranderen. Want er is nog geen bijeenkomst voor hen gehouden. Terwijl zij hun leerlingen goed moeten informeren wat de veranderingen betekenen.

“Hoe kan je zoiets aan het einde van een schooljaar doen? Op z’n minst doe je dit aan het begin, vóór oktober”, zegt Lopez. “We hebben een protestbrief gestuurd naar de minister van Onderwijs namens alle mavo-decanen.”

“We zijn niet tegen innovatie. Maar het is onacceptabel en onverantwoordelijk om – één week voor hun examens – met veranderingen te komen die onze kinderen benadelen.”

‘De kans op dropouts wordt heel groot’ – mavo-decaan Germaine Geerman, Juliana School

“De kans is groot dat leerlingen geen plek krijgen voor hun vervolgstudie of verplicht iets anders moeten gaan volgen”, zegt collega-decaan Germaine Geerman. “Dus de kans daarmee op drop-outs wordt heel groot.”

Marcia Lopez werd eerder nog uitgeroepen tot beste docent van Aruba. (Foto: Marcia Lopez)

Waarom verschillende opleidingen stoppen
Eén van de redenen om met deze opleidingen te stoppen volgend schooljaar, is om ruimte te maken voor nieuwe opleidingen zoals ICT. Waar overigens óók vraag naar is. Lopez heeft daar begrip voor. “En de reden om Apothekersassistent helemaal te schrappen, is omdat er te weinig banen voor zouden zijn, hebben ze ons verteld”, zegt zij. “Maar leerlingen kiezen deze opleiding vaak als basis om verder te studeren.”

“De vervolgopleidingen voor mavo-leerlingen zijn al beperkt op Aruba. Ook omdat bijvoorbeeld havo-scholen hun eisen steeds strenger maken. Bijvoorbeeld Colegio Arubano doet dat vaak, ook pas aan het einde van het schooljaar.”

Onderwijsminister heeft nog geen oplossing
Onderwijsminister Endy Croes is op de hoogte van de problematiek, maar belooft dat leerlingen niet buiten de boot gaan vallen. Voor Bouwkunde en Werktuigbouwkunde komt een extra overgangsjaar (bezemjaar) om ook leerlingen die blijven zitten een kans te geven. Maar hij erkent dat er nog meer oplossingen moeten komen. Wat, is nog niet duidelijk.

‘Mijn hele droom om Bouwkunde te doen en architect te worden, is weg’ – mavo-scholier Paula Lopez (16)

Ondertussen zit de 16-jarige mavo-scholier Paula Lopez elke dag ‘teleurgesteld’ achter haar examentafel en thuis. “Mijn hele droom om Bouwkunde te gaan doen en architect te worden, is weg. Ik wil protesteren voor verbetering, maar ik heb geen tijd vanwege de examens.”

‘Waarom moet het zo snel?’
Op EPI zelf is er ook onvrede, zo blijkt uit reacties van twee docenten die overigens anoniem willen blijven. Ze vertellen dat zij pas een paar maanden geleden op de hoogte zijn gesteld van de veranderingen. “Maar waarom moet het zo snel? Een beslissing als deze moet toch wel minimaal een jaar van te voren worden aangekondigd. En met een plan voor studenten die straks geen plek kunnen krijgen bij EPI. Dit is heel onverantwoordelijk.”

De docenten vertellen dat zij zelf er ook nog niet klaar voor zijn. “Er is nog veel onduidelijk over het nieuwe schooljaar 2022-2023. We hebben geen training gehad voor de vernieuwingen. In mijn sector zijn we het er ook niet mee eens. Maar ja, we zijn het gewend dat er beslissingen van boven komen en wij dan moeten aanhoren wat we moeten doen.”

‘We hebben zelf ook nog geen training gehad voor de vernieuwingen’ – Docenten van EPI

De veranderingen bij EPI zijn in het kader van het National Strategic Plan 1. Dit houdt in dat twaalf verschillende studies van EPB (lager beroepsonderwijs) worden ‘gemoderniseerd’, aldus de onderwijsminister, voor een betere aansluiting bij EPI (vergelijkbaar met het mbo). Het Nederlandse bedrijf CINOP helpt Aruba hierbij.

Minister Croes zegt verder dat hij Directie Onderwijs, EPI en alle belanghebbenden heeft gevraagd om bij elkaar te komen, na de onrust over het schrappen van de opleidingen voor het nieuwe schooljaar. “We hebben al aan tafel gezeten met de directeur van Directie Onderwijs. Maar we zijn nog niet tot een oplossing gekomen”, vertelt decaan Marcia Lopez.

Ongeruste mavo-leerlingen; ze willen liever lachend op de foto, maar ze vertellen hoe bang, boos en verdrietig de situatie hen maakt. Foto: Sharina Henriquez

The post Scholieren Aruba in paniek: ‘Mijn vervolgstudie wordt ineens geschrapt, terwijl ik nu eindexamens doe!’ first appeared on Caribisch Netwerk.