Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 47 min 10 sec geleden

‘Curaçao moet minder afhankelijk worden van import uit Venezuela’

17 januari 2018 - 3:34pm

WILLEMSTAD – Met of zonder handelsembargo moeten er alternatieven gezocht worden om Curaçao minder afhankelijk te maken van Venezuela. Dit vindt Francisco Lira do Estreito, eigenaar van de grootste supermarkten op Curaçao, Mangusa Supermarket. “Momenteel is er in de supermarkt vooral tekort aan bakbanaan, watermeloen, limoen, pompoen en advocado”, zegt Do Estreito.

Ook bij de Venezolaanse fruitmarkt in Willemstad kunnen veel klanten het fruit dat ze nodig hebben niet kopen. “Ik heb geen bananen, en de tomaten en advocado’s uit Santo Domingo zijn veel duurder”, zegt fruitverkoper Manuel Mora.

Door José Manuel Dias

Verschillende supermarkten zijn al een tijd geleden begonnen met de import van groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek en Colombia, maar er zijn veel logistieke problemen. Omdat er geen directe verbinding over zee is, duurt het te lang voor een fruitcontainer op Curaçao aankomt. Het gevolg is dat de kwaliteit van de producten achteruitgaat en veel fruit verrot aankomt. Daar komt bij dat de vrachtprijs hoger is en zo stijgt dus ook de prijs voor de consument.

Fruitsoorten
Er is ook een begin gemaakt met de import van fruit en groente uit de Verenigde Staten (VS) die een veel frequentere en stabielere zeeverbinding heeft met Curaçao. Ook hierbij ondervinden de supermarkten problemen bij bepaalde fruitsoorten. Bananen, avocado’s en pompoenen kunnen niet per gekoelde container vervoerd worden omdat ze dan zwart worden en niet goed rijpen. Uit de VS wordt alleen fruit en groente geïmporteerd dat gekoeld vervoerd kan worden, zoals watermeloenen, sinaasappels en appels.

Uit de VS importeren is echter vele malen duurder. Niet alleen het vrachtvervoer per schip, maar het fruit en de groente die uit de VS komen zijn ook veel duurder dan uit andere landen.

Luchtvracht
Een ander alternatief om fruit en groente op Curaçao te importeren is luchtvracht. Hoewel dit het meest ideale transport is, is het ook het duurst. “We zijn met luchtvaartmaatschappijen in onderhandeling om het laagst mogelijke tarief te krijgen”, zegt Do Estreito.

Afhankelijk van de vrachtkosten en het land van waaruit de producten ingevoerd worden, voorziet de eigenaar van Mangusa Supermarket een prijsverhoging voor groente en fruit van tussen de 50 en 100 procent.

Wederopbouw na Irma: Dansen binnen de veilige muren van de psychiatrie

17 januari 2018 - 10:16am

Het is vandaag druk, erg druk. Doordat ik een bezoek aan de gevangenis in mijn agenda heb gepropt is de rek uit mijn tijd, en misschien ook een beetje uit mijn geduld. Een collega van de dagbehandeling moet even ergens over beslissen maar haar telefoon gaat over zonder te worden opgenomen. Ik leg mijn hoorn op de haak en loop met grote passen mijn kamer uit, de gang door en langs de tafels in de personeelskeuken. Ik daal snel de trap af en kom aan op de dagbehandeling. Noodgedwongen vertraag ik mijn pas, het is hier spitsuur.

Het lijkt wel alsof er op elke vierkante meter iemand zit of staat. Aan de grote tafel speelt een verpleegkundige van de gesloten afdeling domino met een groep patiënten wiens reactiesnelheden onderling erg verschillen. Vlak voor mij staat iemand met de radio te rommelen, iets mompelend dat lijkt neer te komen op onvrede over het muziekaanbod.

‘Hij danst uitbundig en precies voor de deur waar ik doorheen moet’

In de verte overhandigt de ene patiënt iets aan de andere op een manier die doet vermoeden dat het om contrabande gaat. Maar zouden ze dat dan niet op een minder opvallende plek doen begin ik me af te vragen. Ik krijg de kans niet om mijn gedachte af te maken omdat twee patiënten me een gelukkig nieuwjaar wensen en willen weten hoe het met me gaat.

Terwijl ik blijf doorlopen zeg ik ‘goed! insgelijks! en met jullie?’ Hun antwoorden zijn gelukkig kort en zonder ruimte te laten voor een vervolgvraag loop ik door. Niet stilstaan, dat is belangrijk. Eenmaal bij mijn collega aangekomen blijkt zij ook in de stemming voor snel zaken doen, mooi. Na twee minuten overleggen heeft ze besloten en kan ik terug naar de poli. In een split second overweeg ik via de gesloten afdeling terug te lopen, maar dat is natuurlijk dom en tegen het veiligheidsprotocol. Ik zal weer over de dagbehandeling moeten.

‘Niemand, behalve ik, let op hem en dat heeft iets ontroerends’

De patiënt die met de radio stond te rommelen heeft een liedje gevonden dat hem bevalt. Hij danst uitbundig en precies voor de deur waar ik doorheen moet. Noodgedwongen blijf ik dus staan kijken. Hij zet goedbeschouwd een ontzettend vette show neer. Zijn bewegingen, die zijn hele lichaam in beslag nemen, zijn afwisselend golvend en schokkend. Perfect op de maat gaat hij van het ene in het andere over en weer terug. Niemand, behalve ik, let op hem en dat heeft iets ontroerends. In het stoïcijns doorgaan met waar ze mee bezig zijn creëren ze een veilige ruimte waarin zijn interpretatieve dans oordeelvrij kan bestaan.

‘Buiten voltrekt zich langzaam een ramp van een eiland zonder middelen’

Terwijl ik daar sta realiseer ik me dat deze plek een klein wonder is. Buiten voltrekt zich langzaam een ramp van een eiland zonder de middelen voor de noodzakelijke wederopbouw. Hierbinnen vragen we ons soms ook af hoe toekomstbestendig we zullen blijken als er niet snel veel geld vrijkomt. Maar voor nu kunnen onze patiënten swingen op de beat en hun dominostenen op tafel slaan in de wetenschap dat ze hier zorg, eten en zo nodig onderdak hebben. Ik besluit om de drukte me niet af te laten leiden van het feit dat ik daar erg dankbaar voor ben.

Naeem Juliana

Naeem Juliana (28) uit Utrecht woonde tot zijn zeventiende op Sint-Maarten en werkte er in 2014 in de psychiatrische hulpverlening. Na orkaan Irma op Sint-Maarten heeft hij zijn studie psychiatrie in Nederland on-hold gezet, zijn huur opgezegd en afscheid genomen van zijn vriendin. Allemaal om op Sint-Maarten mee te helpen aan de wederopbouw van het eiland en dan met name de psychiatrische hulpverlening. Via Caribisch Netwerk volg je zijn verhaal.

Oprichting school voor kinderen met autisme op Curaçao ‘noodzakelijk’

17 januari 2018 - 10:08am

WILLEMSTAD – Gedreven door de ‘noodzaak voor gerichte scholing voor kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASS)’, hebben ouders de eerste school voor ASS-leerlingen opgericht op Curaçao.

Donna van der Dijs is moeder van autistische Sofia (20) en medeoprichtster van de school. “We maken voor elke leerling individueel een onderwijsplan, zodat ze gericht onderwijs en de juiste aandacht krijgen.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/donnaass.mp3 Donna van der Dijs in gesprek met Dulce Koopman

Unique Learning Center Curaçao is nu nog een privéschool. De verwachting is dat de school in de toekomst subsidie krijgt van de overheid. Dit moet het mogelijk maken om kinderen van ouders die niet het maandelijkse schoolgeld van duizend gulden kunnen opbrengen, ook een plek te geven.

Er zijn nu acht leerlingen op de nieuwe school. “Volgens de cijfers in Amerika, heeft één op de 67 kinderen autisme. Dat geldt ook voor Curaçao”, zegt Alexandra Stolz, onderdirecteur van de school.

Alexandra Stolz en Donna van der Dijs, ouders en oprichters van de school. Foto: Dulce Koopman

“Wij denken, en dat is ook bewezen, dat veel kinderen met autisme normaal kunnen meedraaien op een reguliere school”, zegt Stolz. “Er zijn kinderen die niet mee kunnen komen, maar hun ouders hebben geen andere optie. Verder is er ook groep ouders die weigeren te accepteren dat hun kind autistisch is, en willen hen niet van de reguliere school weghalen.”

Er zijn volgens Stolz ook de ouders die niet in de gaten hebben dat er iets anders is aan hun kinderen, en zich niet realiseren dat deze kinderen beter op een speciale school kunnen zitten.

Kosten
De oprichting van Unique Learning Center Curaçao, wat meer dan honderd duizend gulden gekost heeft, is grotendeels gefinancieerd door de zorginstelling het Savaanhuis. Daarnaast hebben donaties van verschillende lokale bedrijven en instanties bijgedragen aan de realisatie van het project.

De Autisme Oudervereniging is blij met de oprichting van de nieuwe school. De vereniging heeft vanaf het begin een steentje bijgedragen aan het project, vertelt Vinod Daswani, voorzitter van de vereniging.

De school heeft nu acht leerlingen.

‘Stepping stone’
“Het had allang gerealiseerd moeten worden, maar wij beschouwen het als een stepping stone”, zegt Daswani. Het financiële aspect is wat Daswani nog zorgen baart. Vanwege het gebrek aan voldoende financiële middelen, kunnen sommige autistische kinderen die in aanmerking komen nog niet op de school geplaatst worden.

Volgens een schatting van Daswani zijn er meer dan driehonderd kinderen met autisme op het eiland. Zij zijn verspreid over verschillende scholen en instanties. Niet altijd belanden zij op een plek, waar ze het juiste onderwijs kunnen krijgen: “als het merendeel van de autistische kinderen op deze school geplaatst kunnen worden, zouden de kosten lager worden en het schoolgeld betaalbaar worden”, denkt Daswani.

Passend onderwijs
Daswani hoopt dat de school de nodige aandacht blijft krijgen van de overheid. “Het is tenslotte de taak van de overheid, om zorg te dragen voor passend onderwijs voor alle kinderen van de gemeenschap.” Ter ondersteuning stuurt de vereniging informatie over de school naar de ouders die er baat bij kunnen hebben.

Ouderen op Sint-Maarten leven onzeker bestaan door lage pensioenen

16 januari 2018 - 7:19pm

PHILIPSBURG – “Op onze leeftijd horen we het rustig aan te doen”, zegt Christina Hodge, die in de zeventig is. Haar keuken is door orkaan Irma verwoest: “Ik weet niet hoe ik dit weer moet opbouwen.”

Raymond Jessurun, vicevoorzitter van de Vereniging van Sint-Maarten Senioren en Gepensioneerden (SMSPA, Sint-Maarten Seniors and Pensioners Association) zegt dat er nog vele anderen zijn als Christina: “Onze ouderen hebben het niet alleen moeilijk door de orkaan; ze hadden het daarvoor ook al slecht.”

Christina Hodge op de vloer waar eens haar keuken was. Foto: Laura Bijnsdorp

Grote aantallen
In 2013 legde Pyt Lucas, directeur van de Mental Health Foundation (MHF), de laatste hand aan een rapport getiteld ‘Sint-Maarten Onderzoek Senioren’, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid. Het rapport bevat hoge aantallen ouderen die te maken hebben met zaken als slechte voeding, eenzaamheid, armoede, gebrek aan transport, chronische ziekte en huisvesting beneden de norm.

“Na orkaan Irma is de situatie alleen maar erger geworden door de schade aan de woningen van gepensioneerden”, zegt Makhicia Brooks, vertegenwoordiger van het Ontwikkelingsfonds SMDF (Sint Maarten Development Fund). Zelfs ouderen die vóór de storm relatief zelfstandig waren, zijn nu afhankelijk van hulp van buiten voor reparaties. Ze kunnen de kosten niet opbrengen”, zegt ze.

Geen realistisch AOV
In het ‘Sint Maarten Onderzoek Senioren’ rapport, gaf 49.7 procent van de ouderen aan dat ze niet genoeg inkomen hebben om hun maandelijkse lasten te betalen. Linda Richardson (68) werkt erbij als wasvrouw voor wat extra geld. Ze is dankbaar dat haar kinderen haar zo nu en dan helpen. “Ik weet niet hoe men verwacht dat we rond kunnen komen”, zegt Richardson verbitterd.

Christina Hodge zegt dat veel senioren op Sint-Maarten niet in aanmerking komen voor AOV, omdat ze niet juist geregistreerd staan en dat niet weten: “Ik ken een vriendelijke oude man die in een auto woont. Zo nu en dan geef ik hem wat eten en wat hulp.”

De helft
De maximum AOV op Sint-Maarten is 1065 gulden, ongeveer 495 euro. In Nederland is de AOV voor een alleenstaande netto 1107 euro. Raymond: “De kosten van levensonderhoud zijn hier hoger dan in Nederland en toch is de AOV hier niet eens de helft!”

Hij zegt ook dat meer dan 70 procent van de senioren geen extra inkomen hebben in de vorm van een pensioen dat gerelateerd is aan een baan in het verleden.

24 woningen
Op 1 december ondertekende SMDF afspraken met bouwbedrijven voor de reparatie van vier woningen, als onderdeel van het Project Hulp aan Senioren. Brooks: “Uit eigen onderzoek weten we van ongeveer 113 personen die in nood zijn door Irma. Met nog wat informatie die we bij partner NGO’s hebben gehaald, blijkt dat er meer dan 160 senioren reparaties aan hun woning nodig hebben. SMDF wil snel meer woningen repareren.”

Peter is bang dat zijn huisje binnenkort instort. Foto: Laura Bijnsdorp

Peter Hodge (71) woont al sinds zijn zesde op Sint-Maarten. Hij werkte bij de brandweer en als monteur bij een casino. Zijn huis werd in 1969 gebouwd met hulp van vrienden.

Voorzichtig op zijn wandelstok leunend loopt Peter langzaam naar zijn huis. Eén kamer is helemaal ingestort en hij is bang dat dat ook met de rest van het huis zal gebeuren. “Eén flinke douw en de rest van mijn dak en muren storten in”, zegt hij, terwijl hij wijst naar de grote scheuren en de losse brokken beton om hem heen.

Peter: “Vroeger kon je er op rekenen dat de gemeenschap je zou helpen. Nu heb je geld nodig…”

‘Beschuldigingen van goudsmokkel van de baan’

15 januari 2018 - 9:26pm

WILLEMSTAD – De beschuldigingen van Venezuela aan het adres van Curaçao over de smokkel van goud, diamanten en koper zijn van de baan. Dat beweert de minister van Financiën Kenneth Gijsbertha, nadat hij naar eigen zeggen de vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering ‘heeft overtuigd dat de Curaçaose douane zich streng aan alle bestaande regels houdt’.

“Wij hebben niets te maken met wat voor smokkel dan ook, geen goud of diamanten of andere mineralen, en dat hebben ze begrepen”, benadrukt Gijsbertha.

Goudsmokkel
Onderzoeksjournalist en internationaal criminoloog Bram Ebus stelde het afgelopen weekend op NPO Radio 1, dat via vliegtuigen uit Venezuela een grote hoeveelheid illegaal goud naar de Caribische eilanden gesmokkeld wordt. Ondertussen zijn hier Kamervragen over gesteld door SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De intensieve onderhandelingen afgelopen vrijdag tussen Aruba, Curaçao, Bonaire en Venezuela hadden niet het beoogde effect: de blokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro op alle lucht en maritieme verbindingen met de ABC-eilanden heeft gelegd is nog van kracht. Er lag vrijdag wel een conceptakkoord op tafel, maar de vertegenwoordigers van de Venezolaanse overheid waren niet gemachtigd om de blokkade op te heffen.

Illegale migratie
Tijdens de onderhandelingen op Aruba vestigde de Curaçaose delegatie de aandacht op de groeiende problematiek van mensensmokkel en illegale migratie vanuit Venezuela, waarbij smokkelaars Curaçao binnenkomen met wapens en drugs. De Venezolaanse delegatie is akkoord om een gezamenlijke commissie op te richten om dit probleem aan te pakken. Met dit akkoord hoopt de minister van Justitie Quincy Girgorie dat Curaçao samen met Venezuela niet alleen de smokkel kan terugdringen, maar ook de kosten van het deporteren van illegale Venezolanen kan drukken.

Hoewel het bereikte akkoord met de Venezolaanse delegatie nog officieel moet worden, zijn ministers Gijsbertha en Girigorie beiden ‘tevreden over de bereikte resultaten’.

‘Economische migranten’
Een onderzoek naar vier dood aangetroffen Venezolanen aan de noordkust van Curaçao, wijst uit dat het om personen gaat die al eerder illegaal Curaçao zijn binnengekomen en weer gedeporteerd waren. Volgens premier Eugene Rhuggenaath waren dit economische migranten, geen vluchtelingen:

Door José Manuel Dias

Interim-kabinet Sint-Maarten treedt aan

15 januari 2018 - 8:14pm

PHILIPSBURG – Het interim-kabinet onder leiding van Leona Marlin-Romeo is maandagmorgen op Sint-Maarten ingezworen door gouverneur Eugene Holiday. Daarna presenteerde het team zich in een openbare constituerende vergadering, waarin Marlin-Romeo de vervangingsregeling bekendmaakte.

Een vervangingsregeling bepaalt wie een minister formeel vervangt bij afwezigheid of vakantie. Wie dat is, is per ministerie vastgelegd.

‘Ship jumper’
Marlin-Romeo is, na Sarah Wescot-Williams, de tweede vrouwelijke minster-president van Sint-Maarten. Zij is ook de eerste ‘ship jumper’ die het tot het hoogste ambt in de regering heeft geschopt.

In 2014 was Marlin-Romeo kandidaat voor de Verenigd St. Maarten partij (USp) van Frans Richardson, maar nadat ze een kamerzetel won verklaarde ze zichzelf onafhankelijk om te gaan samenwerken met de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger. Kort daarvoor had ze op een persconferentie van de USp nog stellig verklaard: “Ik ga nergens heen.”

In hetzelfde jaar verklaarde ook Cornelius de Weever (nu minister van Justitie) zich onafhankelijk door uit de Democratische Partij-fractie te stoppen, waardoor de UP een meerderheid verkreeg in het parlement.

Posten
De nieuwe regering bestaat verder uit Emil Lee (Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid), Mike Ferrier (Financiën), Cornelius de Weever (Justitie), Jorien Wuite (Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport) en Miklos Gitterson (Huisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur).

Er is nog geen minister voor Toerisme, Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie. Minister de Weever neemt deze post waar. Evenmin is een gevolmachtigd minister benoemd, maar er is wel een waarnemer in de persoon van Hassani Ellis.

Verkiezingen
Of de interim-regering van lange duur is, is nog maar de vraag. Op 26 februari zijn er verkiezingen op Sint-Maarten. Er bestaat een mogelijkheid dat de interim-regering deze verkiezingen afblaast.

Kamervragen over illegale goudsmokkel uit Venezuela via ABC-eilanden

15 januari 2018 - 1:20pm

DEN HAAG – Wordt er op grote schaal illegaal goud uit Venezuela naar de ABC-eilanden gesmokkeld? SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) naar aanleiding van berichtgeving hierover.   

Via vliegtuigen uit Venezuela zou een grote hoeveelheid illegaal goud naar de Caribische eilanden gesmokkeld worden, waaronder naar Aruba en Curaçao. En dat onder toeziend oog van het Venezolaanse leger, stelt onderzoeksjournalist en internationaal criminoloog Bram Ebus afgelopen weekend op NPO Radio 1. Hij deed onderzoek naar de goudwinning in Venezuela.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft daar schriftelijke vragen over gesteld. “We weten dat op de eilanden veel geld wordt witgewassen. En nu lijkt het erop dat er, met name op Curaçao, ook op grote schaal illegaal goud wordt witgewassen. Op papier wordt nul goud geïmporteerd, terwijl er ongelooflijk veel wordt geëxporteerd.”

President Nicolás Maduro van Venezuela boycot sinds 5 januari Aruba, Bonaire en Curaçao. De grenzen zijn dicht, waardoor er voorlopig geen commerciële vluchten of groente en fruit vanuit het buurland komt. “Als het waar is dat de hele goudsmokkel veroorzaakt wordt door het leger van Venezuela, dan moeten we ook de bal terug kaatsen naar Maduro om te zeggen dat hij zijn eigen problemen moet oplossen. Daar wil ik ook opheldering over.”

Van Raak ziet nu een grote rol voor politiek Den Haag weggelegd als het om de eilanden gaat, ondanks dat Aruba en Curaçao autonome eilanden zijn, met hun eigen regering en parlement. “Het zijn kleine eilanden, maar de problemen, die zijn vaak op wereldschaal. Het heeft te maken met internationale belastingontwijking, met de internationale gokindustrie en de internationale olie-industrie. En dus nu ook met de internationale goudsmokkel. Helaas zijn de problemen zo groot, dat ze zelfs het niveau van het Nederlands koninkrijk overstijgen.”

Gemeente
De SP wil opheldering van de staatssecretaris of de vermeende goudsmokkel ook in de Caribische gemeente Bonaire plaatsvindt, omdat Nederland daar wel direct verantwoordelijk is. “Wie is hier verantwoordelijk voor toezicht op en aanpak van deze criminaliteit?”, vraagt Van Raak aan de staatssecretaris.

‘Geef Papiaments dezelfde bescherming als het Fries’

15 januari 2018 - 10:12am

HILVERSUM – Het gaat niet goed met de Papiamentse taal in het Nederlands Koninkrijk: steeds meer kinderen van Antilliaanse ouders in Nederland groeien op zonder de taal te leren. Daarbij komt dat Papiaments sinds 2010 geen verplicht examenvak meer is in de bijzondere gemeente Bonaire.

Ruben Severina, voorzitter van de Papiamentse taalstichting Splika, maakt zich zorgen. Hij pleit voor bescherming van het Papiaments in het Nederlands koninkrijk, net zoals het Fries.

Podcast Koninkrijkskwesties

.

Sinds deze maand heeft Caribisch Netwerk in samenwerking met de publieke nieuwszender NPO Radio 1 de podcast ‘Koninkrijkskwesties’. Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering over Antilliaans-Nederlandse kwesties. De eerste aflevering staat online en gaat over het Papiaments in de opvoeding.

Beluister en abonneer op de podcast
.

“Sinds Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is, zien we dat het Nederlands vooral domineert op het eiland en dat de positie van het Papiaments afneemt”, vertelt Severina.

“Dat in combinatie met een toenemend aantal mensen uit Nederland en een afnemend aantal Bonairianen daar, zorgt voor relatief minder Papiamentssprekenden op het eiland. Als deze trend zich doorzet, dan sterft de taal uit en wordt de Bonairiaan een vreemde in eigen land.”

‘Veel Antilliaanse Nederlanders worstelen met hun culturele identiteit’

Ook in Nederland merkt Severina dat het Papiaments aan positie verliest: “Exacte cijfers zijn er helaas niet, maar wij merken in de praktijk dat vooral de tweede generatie Antillianen het Papiaments niet beheerst. Dat is jammer. We zien veel jonge Antillianen die daardoor worstelen met hun culturele identiteit.”

Taalstichting Splika deed in 2014 een verzoek aan toenmalig minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) om van het Papiaments een beschermde taal te maken in het gehele Nederlands koninkrijk, net zoals het Fries. Maar zonder resultaat.

‘Nederland heeft een verleden in het negeren van regionale talen’

“De Nederlandse regering geeft over dit onderwerp gewoon niet thuis”, vertelt Severina. “In 2015 zijn we naar het Europees Parlement gestapt. In 2016 hebben we gesproken met het orgaan dat namens de Raad van Europa toeziet op het naleven van de bescherming van minderheidstalen. Van alle kanten krijgen wij bijval. Alleen bij de Nederlandse regering nog niet.

“Nederland heeft een verleden in het negeren van regionale talen. De Friezen weten daar alles van, maar wij geven niet op en gaan door met de lobby voor het Papiaments.”

Waar wordt Papiaments gesproken?
  • Papiaments is ontstaan in de 17e eeuw en heeft zijn oorsprong in verschillende talen, maar waarschijnlijk vooral Portugees/ Creools.
  • Het wordt gesproken door een groot deel van de bevolking op de Benedenwindse Eilanden (Aruba 68 procent, Curaçao 78 procent en in de bijzondere Nederlandse gemeente Bonaire 63 procent).
  • Sinds 2003 is het Papiaments, naast het Nederlands en het Engels, een officiële taal op Aruba. Sinds 2007 ook op Bonaire en Curaçao.

Bron: Splika

Knops geeft Aruba ‘ruimte’ voor herstelplan begroting

14 januari 2018 - 9:31pm

ORANJESTAD – Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties gaat mee met het advies van het College Arubaans Financieel Toezicht (Caft), om de regering van Aruba meer tijd te geven het huidige begrotingstekort weg te werken. Dit verklaarde hij zaterdag tijdens een persconferentie op het kantoor van de Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopscaft.mp3 Staatssecretaris Knops staat de pers te woord

Tijdens het formatieproces van de nieuwe regering eind vorig jaar is aan het licht gekomen dat het vorige kabinet een miljoenengat (op zijn minst 195 miljoen gulden) achterlaat.

Knops, die voor het eerst sinds zijn aantreden op werkbezoek is op Aruba, zegt met zowel de regering als alle fracties in het parlement over het begrotingstekort te hebben gesproken. Afspraken met de regering zijn niet gemaakt, aangezien eerst het Caft een advies moet geven, waarna Knops en uiteindelijk de Rijksministerraad hun mening zullen geven.

‘Andere prognoses’
In het meest recente rapport van het Caft staat dat Aruba een groot tekort op haar begrotingen van 2017 en 2018 heeft. In dat rapport erkent het Caft ook dat de nieuwe regering van Aruba onverwacht geconfronteerd is met wat Knops ‘andere prognoses dan die door het vorige kabinet gemaakt waren’. De staatssecretaris noemt de grote staatsschuld die Aruba momenteel heeft, waardoor lenen op de kapitaalmarkt ongunstig is geworden.

Respijt
Om deze redenen is hij het daarom eens met de stelling van het Caft dat Aruba respijt moet krijgen. Voor 1 april moet een nieuwe begroting worden ingeleverd. Enkele onderdelen van het herstelplan heeft hij al onder ogen gekregen. Volgens Knops moet dat de haalbaarheid ervan eerst getoetst worden. De staatssecretaris zegt dat het heel belangrijk dat alle fracties in de Staten, dus ook de oppositie, het plan ondersteunen.

Koninkrijk en Venezuela bereiken conceptakkoord

14 januari 2018 - 9:28am

ORANJESTAD – Er ligt een conceptakkoord op tafel met maatregelen die de ABC-eilanden en Venezuela gaan uitvoeren om de smokkel van onder meer koper, goud en gesubsidieerde levensmiddelen tegen te gaan. De eilanden en Venezuela scherpen gezamenlijk de controle aan op de illegale uitvoer van goederen. In Venezuela gestrande Rijksgenoten worden naar huis gevlogen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/eveven.mp3 Ariën Rasmijn in gesprek met premier Evelyn Wever-Croes

De regeringen van Aruba, Curaçao en Venezuela zaten vrijdag zes uur lang met elkaar om de tafel, om de blokkade die Venezuela op alle lucht en maritieme verbindingen met de ABC-eilanden heeft gezet, te bespreken.

De Nederlandse ambassadeur in Caracas had de leiding over het overleg en trad op namens Bonaire en het Koninkrijk. Voor Aruba en Curaçao was het van belang om zo snel mogelijk een opheffing van de blokkade te bereiken, aangezien honderden Arubanen en Curaçaoënaars gestrand waren in Venezuela.

Venezuela heeft toegezegd deze passagiers terug te laten vliegen. Venezuela wil dat de smokkel van onder meer koper en goud naar de eilanden wordt stopgezet. Daarover heeft het onderhandelingsteam van vice-president Wilmar Soteldo een lange uiteenzetting gedaan, vertelt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes. De Curaçaose delegatie heeft op haar beurt veel tijd genomen om duidelijk te maken dat hun douane juist extra maatregelen neemt tegen smokkel.

Afspraken
Wever-Croes verklaart dat de Arubaanse regering al per direct een stop heeft gezet aan de invoer van koper, dat niet gecertificeerd is voor export door de Venezolaanse autoriteiten. Verder wordt extra gecontroleerd op de invoer van door Venezuela gesubsidieerde producten als meel en koffie. Venezuela gaat strenger controleren op de illegale export van al deze producten.

Volgens Wever-Croes kan Aruba goed leven met deze afspraken. De Venezolaanse delegatie moet een akkoord krijgen van Caracas. Tot dan blijft de blokkade van kracht. Zondag is er daar een bijeenkomst over met de Nederlandse ambassadeur. Donderdag gaan de douane’s van de verschillende landen met elkaar in gesprek.

Ondernemers Sint-Maarten proberen op eigen kracht op te krabbelen

12 januari 2018 - 2:35pm

PHILIPSBURG – Bijna 90 procent van de ondernemingen op Sint-Maarten hebben tijdens of na de orkaan Irma schade opgelopen. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de Kamer van Koophandel op Sint-Maarten (COCI). 15 procent van de bedrijfseigenaren weet niet of ze weer open kunnen gaan en 2 procent geeft aan hun onderneming gesloten te hebben.

“Twintig jaar geleden opende ik mijn eigen sportschool en binnen een paar uur was hij weg”, zegt Marci Cooke, terwijl ze naar de ruïne van haar zaak kijkt. Cooke zal haar sportschool waarschijnlijk niet meer kunnen opbouwen.

Tekst gaat verder na de video

Door Laura Bijnsdorp

Slechts een paar gebouwen verder stond de nagelsalon van Lidiuska Meyers, ‘Georgina’s Nails’. Meyers heeft echter drie maanden na Irma haar salon weer geopend. Cooke en Meyers hebben verschillende financiële en persoonlijke redenen voor hun besluit, maar geen van beiden kon op hulp van de overheid rekenen.

COCI hield het onderzoek om het effect van Irma op de zakengemeenschap van Sint-Maarten te schatten. 30 procent van de 4000 geregistreerde actieve ondernemingen maakte deel uit van het onderzoek. In het COCI-onderzoek zijn de belangrijkste zorgen die worden genoemd veiligheid, bouwvoorschriften en overheidshulp.

Meyers: “We hebben 22 jaar geleden na orkaan Luis ook opgebouwd. Dat kunnen we nu ook.” Zij en haar moeder hadden na orkaan Luis besloten de verzekering achterwege te laten, omdat ze destijds niet de vergoeding ontvingen van de verzekeringsmaatschappij die ze hadden verwacht. “Eerlijk gezegd voelden we ons teveel op ons gemak. We dachten dat we ook andere orkanen zouden ‘overleven’. Nu sluiten we weer een verzekering af.”

Onrust na de orkaan
Naresh Vawani had een aantal winkels op het eiland. Hoewel de meesten weer zullen openen geldt dat niet voor zijn Apple Store: “Onze zaken zijn zwaar getroffen door de storm en vooral door de onrust die daarna kwam.” Hoewel hij verzekerd is wacht hij nog steeds op de uitbetaling. Hij verwacht niet dat het voldoende is om de Apple Store weer te kunnen openen.

De eigenaar van het gebouw waarin Cooke de ruimte voor haar sportschool huurde was niet verzekerd. Verkassen is geen optie voor haar: “Ik werkte graag in mijn sportschool, maar het was geen goudmijn. Het kost 20.000 dollar om de apparaten die ik kwijt ben te vervangen, en dat heb ik niet.”

Gebrek aan hulp van de overheid
“Hoewel we sinds de opening in 1991 belasting betalen, kunnen we niet rekenen op hulp van de overheid”, zegt Meyers. Om Georgina’s Nails weer te kunnen openen moest ze met samen met haar moeder een lening afsluiten van 60.000 dollar.

Cooke is teleurgesteld dat ze niets heeft gehoord van de overheid om ondernemers te helpen. “Met een beetje hulp zou het mogelijk zijn om mijn onderneming weer op te bouwen.”

Ook Vawani spreekt zijn frustratie uit over het gebrek aan stimulans van de Sint-Maartense overheid om kleine ondernemingen te helpen. Hij zegt dat maatregelen, zoals een korte tijd belastingvrijstelling voor hen die ernstige schade hebben, kunnen helpen om te herbouwen en personeel in dienst te houden.

“Grote bedrijven, zoals hotels, krijgen jarenlang belastingvrijstelling op Sint-Maarten. Kleine bedrijven echter, die de ruggengraat vormen van de economie, daar wordt in tijden als deze helemaal geen rekening mee gehouden”, zegt hij.

Wederopbouw: Sint-Maarten in de ‘driver’s seat’

12 januari 2018 - 12:09pm

PHILIPSBURG – Een team van de Wereldbank komt volgende week naar Sint-Maarten voor de wederopbouw. Nederland is ook bij de wederopbouw betrokken – de regering maakte er 550 miljoen euro voor beschikbaar – maar Sint-Maarten neemt de beslissingen. Dat zegt Nico Schoof, hoofd van de Nederlandse civiele missie belast met de voorbereiding van wederopbouwactiviteiten.

“Omdat Sint-Maarten in de ‘driver’s seat’ zit, is het belangrijk dat de overhead (deel van het budget dat de organisatie aan zichzelf besteedt) goed georganiseerd is, zodat het eiland die verantwoordelijkheid kan dragen”, zegt Schoof.

Dat de Wereldbank veel geld zou kosten, is een misverstand, zegt hij. “Deze mensen moeten worden betaald. Dat is een normaal percentage en zeker geen 15 procent van het totale wederopbouwfonds.”

Trustfonds
Het grootste deel van het Nederlandse hulpgeld wordt in fases in een trustfonds gestort bij de Wereldbank, die het fonds gaan managen. Nederland en Sint-Maarten houden er toezicht op.

De opzet is om het Nationaal Herstel Plan en een rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (ECLAC) samen te voegen tot één document en daar zonodig nog informatie aan toe te voegen.

Nico Schoof. Foto: Hilbert Haar

Keuzes
“Sint-Maarten is en blijft verantwoordeljk voor de wederopbouw en het National Herstel Plan”, zegt Schoof. “Alles wat hier gaat gebeuren moet worden gedragen door Sint-Maarten. De regering moet beleidskeuzes maken en de Wereldbank gaat het uitvoeren.”

Koninkrijk hoopt op einde embargo Venezuela na topoverleg

12 januari 2018 - 9:14am

ORANJESTAD/WILLEMSTAD – Vandaag is het topoverleg tussen Venezuela en het koninkrijk over de handelsblokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro vorige week heeft ingesteld voor de ABC-eilanden. Volgens de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath is er uit lokaal onderzoek ‘niet gebleken dat er zo’n groot smokkelprobleem is, dat de maatregel van Venezuela terecht zou zijn’. “We hopen tijdens het overleg tot een oplossing te komen.”

Staatssecretaris Raymond Knops is ook op Aruba, maar zal niet aanschuiven bij het overleg. Dat laat hij over aan de premiers van Aruba en Curaçao en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.

Door José Manuel Dias

Knops en premier Rhuggenaath hopen dat de blokkade vandaag tot een einde komt. “We zullen in het gesprek aandacht besteden aan de smokkel van ongedocumenteerde mensen, wapens en drugs”, aldus Rhuggenaath tijdens een persconferentie in Willemstad gisteren. “Wij hopen dat Venezuela komt met voorbeelden van de problemen die zij zien, en deze onderbouwen met gegevens. Als we samenwerken kunnen we de problemen oplossen.”

Genoeg voorraad
Curaçao haalt vooral ruwe olie voor de lokale raffinaderij en groente en fruit uit Venezuela. De premier benadrukte dat er nog genoeg brandstoffen op voorraad zijn voorlopig. Voor langere termijn worden alternatieven voorbereid, om te zorgen dat Curaçao niet zonder benodigde brandstoffen komt te zitten. Ook is er genoeg toevoer van groente en fruit vanuit andere markten dan Venezuela.

Zoektocht naar drenkelingen nabij Curaçao gaat door

11 januari 2018 - 3:56pm

WILLEMSTAD – De levensloze lichamen van twee mannen en twee vrouwen spoelden woensdag aan op de Noordkust van Curaçao. Inmiddels is duidelijke dat het om ‘ongedocumenteerden’ gaat, vermoedelijk uit Venezuela.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/gouverneurvene.mp3 Roderick Gouverneur in gesprek met Elisa Koek

Op sociale media circuleren foto’s van mogelijke vluchtelingen en Venezolaanse media melden dat er nog zeker dertig mensen op een boot onderweg waren naar Curaçao. Woordvoerder van de Kustwacht, Roderick Gouverneur kan dit niet bevestigen. “Officieel weten we niks. We gaan ervanuit dat er een bootje is met mensen die vermist zijn dus we zoeken door. We hebben berichten ontvangen dat er nog iets drijft in het water, maar weten niet of dit daadwerkelijk lichamen zijn.”

Mogelijk mensenhandel
De minister van Justitie, Quincy Girigorie bevestigt ook dat er ‘sterke aanwijzingen zijn dat er meer drenkelingen zijn.’ “Het zijn jonge mensen die waarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van mensenhandel.” De Venezolaanse autoriteiten zijn volgens de minister ingelicht en zullen ook geïnformeerd worden over de uitslag van de autopsie op de aangespoelde lichamen.

Volgens Gouverneur is het aantal vluchtelingen dat vanuit Venezuela de overtocht maakt naar Curaçao een steeds groter wordend probleem: “In 2016 heeft de Kustwacht zo’n zestig mensen opgepakt zonder paspoort. Vorig jaar waren dat er meer dan 300.” Minister Girigorie zegt dat er in 2017 vier keer zoveel ongedocumenteerden zijn opgepakt dan in 2016.

‘Gevaarlijk’
Gouverneur waarschuwt dat de overtocht gevaarlijk is: “Ze komen in grote getale in een klein bootje dat niet geschikt voor zo veel mensen. Ze hebben eigenlijk nooit zwemvesten en je kan te maken krijgen met een ruwe zee. Je riskeert echt je leven.”

Met een internationale campagne, vooral gericht op social media, wil het ministerie van Jusitite ‘mensen ontmoedigen om in een bootje te stappen en hiernaartoe te komen’.

Boycot van Venezuela: wat te verwachten de komende maanden?

11 januari 2018 - 8:29am

WILLEMSTAD/DEN HAAG – Opnieuw heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro alle contact en verkeer met Aruba, Bonaire en Curaçao bevroren en de grens gesloten. Hoe gaat dit de komende maanden verder?

Volgens het regime van Maduro worden waardevolle ‘strategische goederen’ en voedsel vanuit Venezuela naar de eilanden gesmokkeld. Vrijdag houden Venezuela en het Nederlands Koninkrijk een topoverleg over Maduro’s besluit.

‘Het is een wanhopig afleidingsmanoeuvre van Maduro’

“Dat Venezuela de eilanden boycot, hoeft in ieder geval niet als een verrassing te komen”, stelt Guido Rojer die zich bezighoudt met de internationale economie en overheidsbeleid op Curaçao.

“Dat juist onze eilanden de schuld krijgen, past in het straatje van Venezuela om vooral andere landen te beschuldigen in plaats van Maduro’s eigen falend beleid.”

Het is een wanhopig afleidingsmanoeuvre van Maduro, stelt Freek van Beetz, die adviseur was van de premier van de voormalige Nederlandse Antillen en daar een boek over heeft gepubliceerd. “De meeste goederen verdwijnen naar buurland Colombia; de markt op de eilanden is zo vreselijk klein. Nu is de situatie in Venezuela zo beroerd dat Maduro wel iets nieuws moet verzinnen.”

‘Het bankverkeer dat zal moeilijker worden’

Van Beetz: “Die drijvende markt in Willemstad met vis, groente en fruit uit Venezuela is belangrijk. Want niet alleen consumenten worden bevoorraad, maar zo komen ook artikelen in winkels en toko’s terecht. Maar men is niet alleen afhankelijk van Venezuela. De eilanden krijgen ook groente en fruit uit andere buurlanden, waaronder Colombia.”

“En dan heb je nog het reisverkeer vanuit Venezuela: mensen deden dat al niet veel meer. Het bankverkeer dat zal moeilijker worden, maar ook dat was al lastig. De lokale luchtvaartmaatschappij Inselair is voornamelijk in de problemen geraakt, omdat tickets die in Venezuela zijn gekocht nooit zijn betaald. Er is een enorm deviezentekort aan die kant.”

‘De eilanden profiteerden al heel lang van de economische crisis in Venezuela. Maar hoe lang nog?’

“Tot een paar maanden geleden kwamen veel Venezolanen om even dollars in te kopen vanwege de zwakke Venezolaanse valuta”, vertelt Rojer. “Dat is dus lang voor de boycot afgenomen. Tegelijkertijd ontwikkelt Curaçao zich tot een internationale hub voor Venezolanen die nu een gezinshereniging willen. Op luchthaven Hato zie ik meer privéjets en bij bepaalde hotels, komen nu bijvoorbeeld Venezolanen uit Miami, die zes kamers boeken voor hun familiehereniging.”

“Eigenlijk profiteerden de eilanden heel lang van de economische crisis in Venezuela, maar de vraag blijft: hoe lang nog? Dat valt nog moeilijk te overzien.”

‘Maduro heeft niet veel te winnen, behalve afleiding creëren’

Rojer verwacht ‘meer diplomatieke relletjes door Maduro’. “Je zult zien dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zich steviger zal moeten gaan uitspreken. Voorlopig wordt vooral de stille diplomatie ingezet.”

“Nederland heeft ook belangen, zoals oliemaatschappij Shell die in Venezuela actief is en de geopolitiek. Voor de eilanden zelf geldt: als er telkens ruzie ontstaat door Maduro, wordt Venezuela onbetrouwbaar verklaard en dan worden er minder zaken gedaan.”

Van Beetz op zijn beurt ‘ziet niet wat Maduro nog echt te winnen heeft, behalve afleidingen creëren’. “Venezuela is nu erg afhankelijk van kredieten uit Rusland en China. En die moeten een keer terugbetaald worden. Wat er de komende maanden te wachten staat, dat is absoluut onvoorspelbaar. Dictaturen in nood zijn altijd onvoorspelbaar geweest.”

Onder het bewind van voorganger president Hugo Chávez liepen de spanningen zo hoog, dat Den Haag zich ook zorgen maakte over militaire inspanningen en provocaties van Venezuela. De vraag is of we opnieuw zo’n escalatie kunnen verwachten.

‘Ik denk niet dat Maduro zo gek zou zijn om militair in te grijpen’

Van Beetz ziet dat niet zo snel gebeuren: “In 2005 kwamen dreigende woorden uit Venezuela. Die werden beantwoord met een grootschalige militaire oefening, waarbij Nederland liet zien dat de eilanden kunnen rekenen op steun van bondgenoten. Militair ingrijpen dat verwacht ik niet. Ik denk niet dat Maduro zo gek zou zijn om zo’n actie tegen de eilanden te starten, want het levert hem niks op.”

“Er zijn bovendien twee Amerikaanse militaire basissen op Curaçao en Aruba”, vult Rojer aan. “Natuurlijk hou ik in mijn achterhoofd een klein beetje rekening met zulke spanningen. Maar rationeel gezien, zal het niet zover komen.”

‘Maduro behartigt gewoon de belangen van Venezuela’

10 januari 2018 - 3:46pm

KRALENDIJK – De Venezolaanse ondernemer José Zambrano op Bonaire vindt de blokkade van Venezuela voor het zee- en luchtverkeer voor Bonaire, Aruba en Curaçao wel correct. “Venezuela is een autonoom land en mag zelf bepalen wat wel of niet goed voor haar is.”

José Zambrano koopt voor zijn zaak materiaal op Bonaire en voelt daarom geen hinder van de blokkade. Foto Ronald A. Muyden

De ondernemer in timmerwerk haalt aan dat het departement van Economische Zaken van Curaçao in 2014 een importverbod had ingesteld op onder meer paprika en tomaten. Dit was bedoeld om de lokale teelt te beschermen. “Hier was ik het mee eens, want je moet je inwoners beschermen. Waarom mocht die eenzijdige beslissing toen wel en nu andersom niet?!” Zambrano begrijpt daarom de ophef over de maatregel niet. “President Nicolás Maduro doet niet anders dan de belangen van Venezuela behartigen.”

Lege kade
De kade, waar de boten met goederen uit Venezuela twee keer per week aanmeren, ziet er verlaten uit. Dit komt omdat de Venezolaanse vice-president Tareck El Aissami gisterochtend meldde dat zijn baas president Maduro de eerdere blokkadeperiode heeft verlengd tot nader orde.

Zambrano windt zich meer op over dat sommige van zijn landgenoten in Venezuela zich met – door de regering gesubsideerde – producten verrijken via de zwarte markt. Die producten zijn juist niet voor export. Aan de kust van Venezuela gebeurt dit ook met de kleine bootjes, ‘peñeros’, die goederen voor een habbekrats inkopen en voor driekeer zoveel doorverkopen.

Over de vraag of deze producten ook naar Bonaire worden gesmokkeld wil de Belastingdienst Bonaire – waaronder de Douane valt die permanent toezicht uitoefent op de invoer, uitvoer en doorvoor van goederen- niets loslaten.

Alberto Rondon: ‘Probeer het zelf maar uit door naar de telefoonlijn ‘0-800 SaludYa’ (GezondheidNu) te bellen.’ Foto Ronald A. Muyden

Medicijnen
De gepensioneerde Venezolaanse Alberto Rondon zegt bovendien dat het niet waar is dat er onvoldoende medicijnen in Venezuela aanwezig zijn, zoals wordt beweerd. “Probeer het zelf maar uit door naar de telefoonlijn ‘0-800 SaludYa’ (GezondheidNu) te bellen.” Deze door de Venezolaanse regering in 2016 geactiveerde hulplijn zoekt, bezorgt en prioriteert geneesmiddelen voor de behandeling van hypertensie, astma, diabetes en stuiptrekkingen, aldus Rondon.

“Venezolaans ziekenhuispersoneel ontvreemden veel medicijnen en verkochten deze door via hun eigen praktijk.” Dit zorgt er volgens Rondon voor dat Venezolanen denken dat er geen of onvoldoende geneesmiddelen in hun vaderland zijn.

Mireya Niels-Mármol. Foto Ronald A. Muyden

Verwachting
Vrijdag houden het Koninkrijk en Venezuela op Aruba een topoverleg. De Venezolaanse eigenaresse van een zaak bestaande uit grotendeels natuurlijke en duurzame producten, Mireya Niels-Mármol, hoopt dat dit overleg vruchtbaar mag zijn.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/mireya.mp3 Mireya Niels-Mármol over het Venezolaanse embargo (Engels)

Haar ‘fresh, market, cafe,’ bestaat tot 40 procent uit goederen van haar geboorteland. Naast groenten en fruit is zij afhankelijk van bloem, chocolade en jam. Op de vraag wat haar bevindingen zijn over de insluiting antwoordt Niels-Mármol: “Als deze bedoeld is om de situatie in de haven te verbeteren, geef ik hem een applaus. Er zijn vreemde dingen aan de gang in alle havens van Venezuela. Ik hoop dat wat nu aangepakt wordt, voorgoed wordt aangepakt.”

Knops: ‘opvang Venezolanen niet afschuiven op Bonaire’

9 januari 2018 - 10:24pm

KRALENDIJK – De opmerking van de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes dat Bonaire genoeg ruimte heeft om de Venezolaanse illegalen van Aruba op te vangen is onhandig. Dat vindt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

“Dat lijkt me niet zo’n goed idee. Het is niet de beste oplossing om het probleem ergens anders heen te schuiven”, aldus Knops aan het slot van zijn kennismakingsbezoek aan Bonaire.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsvene.mp3 Staatssecretaris Raymond Knops in gesprek met Gijs van den Heuvel

“Er is een behoorlijk probleem, dat ons allemaal heeft overvallen. Dan moet je kijken hoe je het op een goede manier kunt oplossen en niet door te zeggen ‘we zetten deze mensen over naar Bonaire’.”

Over de Venezolaanse blokkade van lucht- en zeeverkeer naar de ABC-eilanden, die dinsdag is verlengd door de regering van president Nicolás Maduro, zijn inmiddels ambtelijke contacten, aldus Knops. De staatssecretaris is het niet eens met kritiek op de Nederlandse reactie: volgens onder andere D66-leider Alexander Pechtold zou deze kwestie in Europa veel grotere ophef veroorzaken. “Het gaat er niet om hoe je reageert, maar hoe je het probleem oplost.”

Topoverleg
Vrijdag is er op Aruba een topoverleg tussen Venezuela, Aruba, Curaçao en Nederland. Knops hoopt dat het handelsverkeer dan weer op gang kan worden gebracht. Dat is volgens hem ook voor Venezuela van belang.

Topoverleg Koninkrijk en Venezuela over embargo

9 januari 2018 - 9:50pm

ORANJESTAD – Het Koninkrijk en Venezuela houden vrijdag een topoverleg over de door het Zuid-Amerikaanse land opgelegde verkeersembargo met de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Dat bevestigen zowel D66-leider Alexander Pechtold als VVD-Kamerlid André Bosman.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/pechtoldbosmanvene.mp3 Ariën Rasmijn in gesprek met Alexander Pechtold en André Bosman

Vanochtend kondigde de Venezolaanse vice-president Tareck El Aissami aan dat president Nicolás Maduro het embargo verlengd, ‘zolang er geen topoverleg heeft plaatsgevonden met de autoriteiten van deze eilanden, en er geen plan van aanpak is tegen de maffia’s die onze goederen stelen en ongestoord illegaal verhandelen’.

Zowel Pechtold als Bosman zijn op Aruba voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst vergaderen delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten samen met leden van de Tweede Kamer over onderwerpen van gemeenschappelijk belang. Zo stond vandaag een besloten presentatie over de huidige situatie in Venezuela op de agenda.

Aanpak smokkel
Vrijdag gaat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen met de Venezolaanse autoriteiten. Pechtold verwacht dat Nederland samen met de rest van het Koninkrijk gaat aankondigen dat daar waar de klachten van Venezuela over de smokkel van onder meer koper, coltan en andere delfstoffen ‘serieus zijn’, de activiteiten van de kustwacht geïntensiveerd zullen worden.

Pechtold zegt te hopen dat na dit overleg het embargo wordt opgeheven. Bosman zegt de ABC-eilanden en Nederland bereid zijn om hun deel te doen om de smokkel tegen te gaan.

Kritiek op Arubaanse premier
Bosman noemt het voorstel van premier Evelyn Wever-Croes, om Venezolaanse asielzoekers die op Aruba en Curaçao stranden naar Bonaire over te plaatsen, ‘ongepast’. Bosman zegt al heel lang te hebben gewaarschuwd voor een mogelijke vluchtelingencrisis. “Ik heb gepleit voor invoering van een visumplicht voor Venezuela, maar dit is op aandringen van de Arubaanse regering toen afgewezen.”

De Nederlandse regering heeft volgens Bosman daarom geen actie ondernomen. “Als het nu opeens toch een probleem is, kan het niet zo zijn dat het mijn probleem wordt.” Volgens Pechtold lopen zowel Wever-Croes als Bosman vooruit op de feiten. Hij roept beide kanten op om het hoofd koel te houden.

Knops leest bestuur Bonaire de les

9 januari 2018 - 9:06pm

KRALENDIJK – Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties heeft tijdens zijn kennismakingsbezoek aan Bonaire een ‘hartig woordje’ gesproken met het Bestuurscollege en de Eilandsraad over de bestuurlijke situatie op het eiland. Hij heeft hen gewezen op hun ‘verantwoordelijkheid voor het algemeen belang. Persoonlijke belangen moet op de achtergrond worden geplaatst’.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsbc.mp3 Staatssecretaris Raymond Knops in gesprek met Gijs van den Heuvel

De afgelopen weken was er een conflict tussen gezaghebber (burgemeester) Edison Rijna en de gedeputeerden (wethouders), omdat de laatsten enkele keren zonder bericht wegbleven bij de vergaderingen van het Bestuurscollege. Hij schreef in een brief aan gedeputeerden James Kroon, Ibi Martis en Edsel Cecilia dat hun wegblijven grenst aan plichtsverzuim.

Verwijten
De gedeputeerden reageerden met verwijten aan de gezaghebber en waarnemer Evelina Betancourt, die niet volgens de regels zouden hebben gehandeld bij het uitroepen en verdagen van de vergaderingen.

Knops staat vierkant achter de gezaghebber: “Als je niet komt opdagen op vergaderingen vind ik dat geen goede zaak. Daar ben ik heel duidelijk in. Je hoort daar gewoon te zijn, dat is je verantwoordelijkheid. Als je die niet kunt dragen dan moet je dat niet doen.” Hij heeft hen dat ook duidelijke gemaakt tijdens hun ontmoeting, zegt hij.

Bestuurswisselingen
De staatssecretaris benadrukte ook dat alleen goed bestuur loont, want alleen dan trekt het kabinet extra geld uit voor Bonaire. “Goed bestuur wordt beloond met extra ruimte om zelf dingen te doen.” Hij maakt zich zorgen over de vele bestuurswisselingen op Bonaire. Plannen blijven liggen, omdat er steeds nieuwe bestuurders moeten worden ingewerkt.

Staatssecretaris Raymond Knops (l) en gezaghebber Edison Rijna (r). Foto: Gijs van den Heuvel

Nog voor de zomer wil Knops terugkomen naar Bonaire. Dan moet er een plan van het Bestuurscollege liggen met maatregelen op basis waarvan hij extra geld kan toezeggen. Daarin spelen integriteit en goed financieel beheer een rol, waaronder het verhogen van de eigen inkomsten ‘om kortingen zoals die hebben plaatsgevonden bij maatschappelijke organisatie in de toekomst te voorkomen’. Een goed plan zal het kabinet ondersteunen. Knops zal het extra geld koppelen aan de rapportages van het College financieel toezicht (Cft).

‘Interim-regering Sint-Maarten eind deze week’

9 januari 2018 - 8:38pm

PHILIPSBURG – De interim-regering van Sint-Maarten kan tegen het einde van deze week compleet zijn. Dat heeft formateur Sarah Wescot-Williams dinsdagmiddag gezegd. De vorming van de interim-regering liep vertraging op toen de eerste formateur, Franklin Meyers, niet door de screening kwam als de beoogde interim minister-president.

Wescot-Williams zegt dat het aantreden van de interim-regering voor haar belangrijk is. “De demissionaire regering heeft niet de steun van het parlement en het parlement heeft geen instrumenten om de regering ter verantwoording te roepen.”

Screening
De formateur betreurt het dat de screening van kandidaat-minsters niet in de wet is verankerd. Er ligt alleen een landsverordening ‘ter bevordering van de integriteit van ministers’.

“Curaçao heeft wetgeving die de integriteit van ministers regelt, niet alleen pre-screening maar ook tijdens hun ambtstermijn. Het is mijn overtuiging dat we de pre-screening van kandidaat-ministers bij wet moeten regelen.”

Wescot-Williams sluit niet uit dat de interim-regering de mogelijkheid, om de verkiezingen van 26 februari alsnog af te blazen, onder ogen neemt. Ze wijst op vier moties die het parlement in november vorig jaar aannam en die alle de afkeuring voor het houden van verkiezingen uitspreken. “Maar om tot zo’n beslissing te komen moeten alle aspecten tegen elkaar worden afgewogen”, aldus Wescot-Williams.