Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 44 min 21 sec geleden

Golf van plastic afval aangepakt op Curaçao

22 mei 2018 - 4:19pm

WILLEMSTAD – In het kader van de eerste ‘plastic attack’ ontdeden de bezoekers van Centrum Supermarkt Piscadera hun boodschappen van de plastic verpakking en deden dan de koopwaar in zelf meegebrachte herbruikbare verpakkingen.

Reportage door Roelie van Beek

Een verbluffende berg plastic afval werd verzameld in boodschappenkarren. Green Force Curaçao buigt zich over de recycling van het plastic.

Het plastic is een enorm groot probleem op Curaçao, vertelt Shadiah Elhage, voorzitter van Clean Caribbean Curaçao, die de actie organiseert. Elhage wil met de actie bewustwording creëren.

“Supermarktbezoekers schrikken van al het plastic dat van hun voedsel afkomt; dat is precies wat we hoopten. We willen de mensen laten inzien dat ze zelf iets aan het plastic probleem kunnen doen.”

“Ons eiland is enorm vervuild”

Precieze cijfers over de omvang van de plasticvervuiling op Curaçao zijn er niet. Maar Green Force heeft begin dit jaar meer dan 1 miljoen kilo plastic van het eiland geëxporteerd voor recycling.

“Ons eiland is enorm vervuild”, zegt Timo Brouwer van Green Force. ‘Het plastic belandt in ons milieu en in de oceaan. Het blijft honderden jaren liggen of het komt terecht in de vissen die wij eten. De schildpadden en vogels kunnen er in stikken.”

“De bevolking van Curaçao weet niet beter. Het is op Curaçao heel normaal om te eten uit foam maaltijdbakken, dat moet echt veranderd worden.”

Brouwer ziet dat er steeds meer gescheiden afval bij Green Force binnenkomt. “Het lijkt erop dat Curaçao eindelijk klaar is om te gaan recyclen. Er zijn allemaal educatie-projecten die mensen bewust maken van het afvaloverschot.”

Plastic verbieden
Clean Caribbean Coalition werkt samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). “We werken aan een nieuwe wetgeving. We willen vanaf juli een verbod op gratis plastic tasjes in de supermarkten. Daarna richten we ons op het verbieden van plastic bekertjes, rietjes en foam maaltijdbakken”, zegt directeur Gabriel Murray.

Manager van Centrum Supermarkt Roland Jansen doet graag mee aan de ‘plastic attack’. Hij ziet ook een knelpunt: “We willen minder plastic om de producten die we verkopen. Maar we moeten oppassen dat het voedsel daardoor niet duurder wordt. Als ik een gulden per product extra moet vragen vanwege een milieuvriendelijke verpakking, verlies ik mijn klanten.”

Zelf een groot verschil maken
Volgens Elhage kunnen bewoners van het eiland zelf al een groot verschil maken. “Koop een herbruikbare waterfles en neem je eigen beker mee naar de Starbucks. Als je eten afhaalt, neem je eigen bakjes mee en laat het voedsel daar in scheppen. De meeste restaurants werken daar graag aan mee.”

‘Het is onwetendheid om een president te herkiezen die een land heeft verwoest’

21 mei 2018 - 2:42pm

KRALENDIJK – Carlos kan er met zijn hoofd niet bij en vraagt zich af ‘hoe het mogelijk is dat stemmers voor Maduro hebben kunnen kiezen’.

“Het is onwetendheid om een president te herkiezen die een land heeft verwoest”, reageert de Venezolaanse Bonairiaan op de uitslag van de verkiezingen in zijn land van herkomst. Op de vraag of hij zich ook heeft geregistreerd om te stemmen, zegt hij: “Ik wil niks met die lui te maken hebben.”

De presidentsverkiezingen vonden zondag in Venezuela plaats en ook op de Caribisch-Nederlandse buureilanden werd gestemd. Nicolás Maduro werd uiteindelijk met een minimale voorsprong herkozen.

‘Ik heb mijn Venezolaanse paspoort en identiteitskaart laten verlopen’ – Carlos uit Venezuela

Vijfentwintig jaar geleden kwam Carlos met zijn ouders uit het Zuid-Amerikaanse buurland naar Bonaire. Zijn ouders hadden werk op het eiland gekregen.

De laatste keer dat hij zelf met vakantie naar Venezuela ging, was zeven jaar geleden. Bij de Venezolaanse grens krijgt hij altijd problemen als hij terug wil naar zijn thuisland Bonaire. Dat komt door zijn Nederlandse paspoort.

“Ik heb mijn Venezolaanse paspoort en identiteitskaart laten verlopen”, vertelt Carlos. Volgens de dertiger ‘krijg hij alleen maar ellende als hij moet reizen met deze documenten’. Aan ‘ellende’  moet hij ook denken als hij ziet wat de mensen in Venezuela doormaken.

“Ik heb voor Maduro gestemd” – José uit Venezuela

Maar landgenoot José, die ook op Bonaire woont, ziet het anders. Hij heeft wel zijn stem uitgebracht. “Ik heb vóór Maduro gestemd. We zullen overwinnen!” Zijn motivatie om weer voor Maduro te stemmen, is imperialisme en buitenlandse inmenging. “Ik ben voor de soevereiniteit van Venezuela.” José vindt daarom het internationale beleid dat Venezuela nu voert, prima.

Stemmen in het buitenland

Op verzoek van Caribisch Netwerk publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin dit jaar een maatwerktabel met specifieke informatie over Bonairiaanse inwoners die afkomstig zijn uit onder meer Latijns-Amerika,

Per 1 januari 2017 waren er 175 Venezolanen met een Nederlandse nationaliteit. Het aantal inwoners met de Venezolaanse nationaliteit op Bonaire was toen 417.

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, moeten Venezolanen zich registreren bij de Consejo Nacional Electoral (CNE), de nationale kiesraad van Venezuela. Volgens de CNE konden op Bonaire 189 Venezolanen deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Hoeveel uiteindelijk hebben gestemd, is niet duidelijk.

Alle stemmen zijn vanuit de consulaten en ambassades per post verstuurd naar de CNE in Venezuela. Volgens Venezolaanse consul-generaal Yadira Pirela zijn de buitenlandse stemmen goed voor 1 procent van de meer dan 20 miljoen stemmers in Venezuela.

Er waren geen incidenten bij de verkiezingen op Bonaire. In Aruba werd er wel gedemonstreerd.

Lage opkomst in Bonaire voor Venezolaanse presidentsverkiezingen

20 mei 2018 - 8:26pm

KRALENDIJK – De teller voor de presidentsverkiezingen van Venezuela op Bonaire stond tot de middag op 15. Volgens consul-generaal Yadira Pirela kunnen 189 Venezolanen officieel hun stem uitbrengen.

Deze zijn geregistreerde stemgerechtigden volgens het Consejo Nacional Electoral (CNE), de Nationale Kiesraad van Venezuela. Het stemmen kon tot zes uur ‘s middags op zondag

Ook op andere eilanden zoals Aruba en Curaçao werd er gestemd. Op Aruba werd er ook gedemonstreerd tegen de regering van Maduro. De eerste indicaties vanuit deze eilanden zijn dat de opkomst daar ook laag was.

Er wonen ongeveer 603 personen met de Venezolaanse nationaliteit op Bonaire. Een exact aantal is er niet. Het is namelijk geen verplichting om als Venezolaan in het buitenland te moeten registreren bij een Venezolaans consulaat.

Deze verkiezingen zijn bedoeld voor de nieuwe periode voor de presidentschap van 2019-2015. Artikel 230 van grondwet van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela maakt het mogelijk dat een president in het Latijns-Amerikaanse buurland voor zes jaar gekozen kan worden. Sindskort is dit wetsartikel gewijzigd zodat de president na zijn ambtstermijn herkozen kan worden. Hier is niet iedereen het mee eens.

De laatste presidentsverkiezingen waren in 2013 toen president Hugo Chávez in maart dat jaar kwam te overlijden.

‘Groeiende acceptatie voor lhbt op Curaçao’

19 mei 2018 - 8:10pm

WILLEMSTAD – Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (lhbt) worden steeds meer geaccepteerd op Curaçao. Dat is te merken aan de groeiende belangstelling voor en participatie aan de Curaçao Pride, stellen belangenorganisaties.

Ook dit jaar vindt Curaçao Pride in de laatste week van september plaats. Vrijdag was de lancering van de zesde editie van The Pride Villager, een glossy magazine dat wordt uitgegeven in de maanden voorafgaand aan de parade. Dit jaar wordt de Curaçao Pride nog groter, verwacht de organisatie.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/lgbtcuracao.mp3 Dulce Koopman sprak met Marlous Molendijk van medeorganisator Floris Suite Hotel tijdens de lancering

Vorig jaar, tijdens de Curaçao Pride was het Floris Suite Hotel volgeboekt. De mensen gingen op zoek naar andere in de omgeving liggende hotels. “Dus wij zijn echt bezig om er een eilandevenement van te maken. Het is iets waar wij enorm trots op zijn”, zegt Molendijk.

Eliènne Kirindongo, plaatsvervanger van Marilyn Alcalá-Wallé, minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, nam vrijdag het eerste exemplaar van het tijdschrift in ontvangst. De organisatie van de Curaçao Pride beschouwt dit als ‘openlijk steun’ van de minister.

‘Homoseksuelen moeten zich gedragen zoals ze zijn’ – Lusette ‘Lulu’ Mauris, covemodel The Pride Villager

De organisatie van de Curaçao Pride hoopt door deze publicatie, naast het geven van informatie over de Curaçao Pride, ook bij te dragen aan een stuk educatie. Dit moet leiden naar acceptatie, zelfontplooiing en ontwikkeling.

“Homoseksuelen moeten zich gedragen zoals ze zijn. Zo dragen zij bij aan de algemene acceptatie van lhbt’ers”, zegt Lusette ‘Lulu’ Mauris, die op de cover staat van de nieuwste editie van The Pride Villager.

Lusette ‘Lulu’ Mauris over acceptatie op Curaçao

Het hoofdonderwerp van het tijdschrift is dit jaar religie. Lulu heeft een katholieke opvoeding genoten. Toen zij 14 jaar was en in Nederland woonde, werd haar seksuele geaardheid duidelijker. Haar ouders hebben haar geaccepteerd en hebben geen problemen met haar seksualiteit, vertelt Lulu. Dat ging voor vele generaties lhbt’ers op het eiland voorheen niet zo gemakkelijk.

Rechter: deels beslag ConocoPhillips op Bonaire en Curaçao opgeheven.

18 mei 2018 - 8:13pm

WILLEMSTAD – Zowel op Bonaire als Curaçao heeft de rechter beslist dat ConocoPhillips zijn beslagen op olieproducten en -voorraden op moet heffen voor zover dat nodig is voor de brandstof- en elektriciteitsvoorziening op beide eilanden.

De rechter heeft PdVSA ook een dwangsom van 1 miljoen dollar opgelegd voor iedere dag of dagdeel dat het Venezolaanse olieconcern zijn verplichtingen niet nakomt. Met een maximum van 100 miljoen dollar.

De uitspraken kwamen eerder dan verwacht, maandag zou op beide eilanden uitspraak zijn in de kort gedingen die het lokale bestuur met andere belanghebbenden hadden aangespannen.

De rechters hebben in hun vonnis overwogen dat ConocoPhillips een gerechtvaardigd belang heeft om haar claim op PdVSA zoveel mogelijk veilig te stellen. Maar dat een commercieel geschil tussen deze twee bedrijven niet rechtvaardigt dat een samenleving als geheel ontwricht dreigt te raken als gevolg van een tekort aan brandstof en elektriciteit.

Aparte rekening
Vandaar dat deels de beslagen van het Amerikaanse concern worden opgeheven. De rechters stellen wel een voorwaarde dat de betalingen voor de leveringen van olie plaatsvinden op een speciaal daarvoor aangewezen rekening ( escrow- of derdengeldrekening). Daar moet het geld blijven staan totdat vaststaat of ConocoPhillips dan wel PdVSA recht heeft op dat geld.

Ook Isla moet leveren
De rechters hebben PdVSA verder veroordeeld om binnen 14 dagen de levering van brandstoffen of voor de productie daarvan benodigde grondstoffen aan de Curaçaose raffinaderij Isla te hervatten en ook te blijven leveren. Zodat Isla aan haar leveringsverplichtingen kan voldoen. Ook moet Isla brandstof gaan en blijven leveren tegen de overeengekomen betaling, zegt de rechtbank, zover dat nodig is voor de brandstof- en elektravoorziening. En die betalingen moeten dan ook op de aparte rekening worden gestort.

Kwart geteste schoolkinderen heeft bril nodig

18 mei 2018 - 6:00pm

PHILIPSBURG – Zeventien optometristen uit de Verenigde Staten en Canada  zijn deze week in St. Maarten om uitvoering te geven aan het project Eyes for a Brighter Future van de Lions Club.

De oogdokters begonnen op maandagmorgen met het testen van basisschoolkinderen. Tot en met woensdag hadden 1344 kinderen de test ondergaan. Van deze groep hadden 364 studentjes – 27 procent – een bril nodig.

De optometristen zijn vrijwilligers verbonden aan Vosh – Volunteer Optometric Services for Humanity. Ze geven een week van hun tijd en expertise aan het Lions project dat beoogt om schoolkinderen die daar behoefte aan hebben van een gratis bril te voorzien.

Volgens projectcoördinator Davey Woods konden 260 van de 264 kinderen ter plekke aan een bril worden geholpen. De overige kinderen ontvangen binnen enkele weken hun doktersvoorschrift voor  brillen uit de Verenigde Staten.

Vooral verziende oogjes
De optometristen hebben ook 93 onderwijzers en onderwijzeressen getest; zij komen echter niet voor een gratis bril in aanmerking. “Ik weet geen exacte aantallen, maar er zat in ieder geval iemand tussen bij wie glaucoma is geconstateerd”, zegt Woods.

Albert Hoffman is een van de deelnemende optometristen. “De kinderen zijn verbazingwekkend,” zegt hij. “Ze gedragen zich heel netjes en ze beantwoorden al onze vragen.”

Albert Hoffman en David Woods – foto:Hilbert Haar

Hoffman zegt dat kinderen in de Verenigde Staten over het algemeen bijziend zijn, terwijl de testen in St. Maarten vooral verziende oogjes aan het licht brachten.

De bedoeling van de Lions Club was om 3714 schoolkinderen te testen; dat aantal wordt niet gehaald omdat nogal wat ouders geen toestemming voor de test hebben gegeven.

Geldproblemen Dierenbescherming: asieldieren worden gratis weggegeven

18 mei 2018 - 12:21pm

WILLEMSTAD – Bij het dierenasiel in Parera geven ze deze weken puppy’s en poezen gratis weg. De Stichting Dierenbescherming kampt met geldproblemen en overbezetting.

“We hebben plek voor maximaal 60 honden, maar we hebben er nu meer dan 100 rondlopen”, zegt bestuursvoorzitter Gregory Berry.

Roelie van Beek in gesprek met Gregory Berry van Stichting Dierenbescherming

De stichting hoopt de sluiting van het asiel te voorkomen want als veel mensen een hond of kat komen uitkiezen, worden de kosten lager. Een hondje kost normaal gesproken 135 gulden maar is nu gratis af te halen.

Berry wil de overpopulatie van de honden op Curaçao veel krachtiger aanpakken: “Ik wil de straat op en strategisch de wijken afgaan om sterilisaties te doen. Eén keer 100 honden steriliseren heeft geen zin. De honden gaan door met paren en krijgen zes tot negen puppy’s. Het steriliseren moet op een continue basis gebeuren, daar willen we ons voor inzetten.”

“Met een dierenasiel vang je een probleem even op, maar het is geen structurele oplossing. We zijn nu op zoek naar sponsoren voor ons sterilisatieproject’.

Tot wanneer de dieren gratis kunnen worden opgehaald is nog niet duidelijk. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid adopties de komende tijd.

Veganist Milouska Meulens onderzoekt in documentaire of ze wel gezond bezig is

18 mei 2018 - 5:08am

HILVERSUM – Toen Milouska Meulens haar ouders op Curaçao vertelde dat ze veganist is, reageerden die vooral bezorgd. Ze wil nooit meer dierlijke producten eten. Ook haar kinderen geeft ze geen vlees en zelfs liever geen melk van dieren. Is dat wel gezond vragen velen zich af?

De tv-presentatrice, die vroeger het NOS Jeugdjournaal presenteerde, is op onderzoek uit gegaan en maakte daar de documentaire ‘Boter, Kaas noch Eieren’ over.

Trailer van ‘Boter Kaas noch Eieren’ (3Doc -BNNVARA)

De keuze voor een veganistische levensstijl maakte Milouska op haar 33ste. “Ik was net bevallen van mijn dochter en tijdens het geven van borstvoeding stond ik stil bij de consumptie van melk. Het voelt niet goed om dieren te gebruiken. Bovendien kon ik het niet over mijn hart verkrijgen een dier in zo iets puurs als mijn dochter te stoppen.”

Vooral bij haar familie liep Milouska in het begin op tegen weerstand: “ik weet nog goed dat mijn vader terugkwam van de supermarkt met vis in zo’n plastic bakje. ‘Dit eet je toch wel?’, vroeg hij hoopvol. Toen ik hem uitlegde dat ik als veganist geen enkel dierlijk product eet, was hij verbijsterd.”

“Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd”, bedenkt Milouska achteraf. “Vlees staat hoog op het Caribisch menu. Bovendien zijn groenten, fruit en vervangende vleesproducten relatief duur op de eilanden. Veganistisch leven is daar vrijwel onmogelijk.”

Vegetariër of veganist?

Waar vegetariërs geen dieren eten, gaan veganisten nog een stapje verder: zij eten ook geen dierlijke producten zoals zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Veganisten eten plantaardig. Daarnaast gebruiken veganisten geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde.

Ook gebruiken veganisten geen verzorgingsproducten waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of waar dierproeven voor zijn gedaan. Tot slot gebruiken veganisten geen dieren voor sport of andere vormen van entertainment zoals een dierentuin.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Inmiddels heeft Milouska’s familie haar keuze volledig geaccepteerd. “Als ik kom eten dan maakt mijn moeder zelfs twee pannen met bonchi korá, eentje met en eentje zonder vlees.”

Zelf maakt Milouska geen vlees of vis voor haar kinderen klaar, maar het verbieden doet ze ook niet. “Ik vind het belangrijk dat ze eten leuk vinden. Dat er bij ons thuis geen vlees of vis op tafel komt, betekent niet dat ze het niet mogen. Mijn middelste zoon houdt echt van vlees. Dat krijgt hij dan ook als hij bij zijn vader is.”

De documentaire ‘Boter, Kaas noch Eieren’ is op donderdag 31 mei te zien om 21.35 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Cyberlek in Caribische gemeenten: hoe heeft het zo lang kunnen duren?

17 mei 2018 - 8:19am

DEN HAAG – Al sinds 2014 was de beveiliging van informatie bij de Rijksdienst Caribisch Nederland niet op orde. Hoe kan het dat er pas vorige maand maatregelen zijn genomen?

Op 4 april sloeg de Algemene Rekenkamer alarm omdat het inlogsysteem en het netwerk van de Caribische gemeenten al jaren gevoelig blijken te zijn voor ‘kwaadwilligen’. Dat het zo lang heeft moeten duren, verbaast onderzoeksjournalist en IT-expert Brenno de Winter niet.

‘Als je de Caribische gemeenten serieus neemt, moeten ook zij aan alle standaarden voldoen’ Brenno de Winter

“Je hebt in Nederland een beveiligingsdienst en een cybersecurity center, maar die zijn heel erg gefocust op het continent en niet op de Caribische gemeenten”, legt De Winter uit. “Als je de Caribische gemeenten serieus neemt, moeten ook zij aan alle standaarden voldoen. Maar de enorme kennis lijkt niet door te sijpelen naar de Caribische eilanden.”

“Dit probleem gaat verder dan alleen bij de gemeenten”, waarschuwt de IT-expert. “Twee jaar terug zat ik naast een bankdirecteur op één van de eilanden. Zijn mond viel open over de mogelijkheden. ‘Heb je geen contact met de Nederlandse veiligheidsdienst?’ vroeg ik hem. ‘Nee ik wist niet dat dat kon’, zei hij.”

Politiek Den Haag: situatie ‘verontrustend’

De Tweede Kamer wil snel opheldering over de ‘verontrustende’ toestand rondom IT-beveiliging in de Caribische gemeenten. Waarschijnlijk vindt volgende week een debat hierover plaats. “Dit moet op zeer korte termijn geregeld worden”, vindt André Bosman van de VVD.

De SP vindt het ‘heel opmerkelijk’ dat de Kamer niet eerder is geïnformeerd. “Als er bij de Rijksdienst Caribisch Nederland een zwakte zit, dan is dat ook te hacken. Dan wil ik weten of er hier gevaar is geweest bij het ministerie”, aldus Ronald van Raak.

“Het zou slim zijn als de verantwoordelijke minister de Kamer alvast een brief stuurt met daarin wat voor maatregelen er genomen zijn”, zegt Van Raak. “En wat verzekert dat die maatregelen ook effectief zijn?”

Volgens GroenLinks is er sprake van een ‘serieus probleem’ voor zowel Nederland als de Caribische delen. “De veiligheidslek kan je niet oplossen door alleen Caribisch Nederland los te koppelen van het netwerk”, aldus Liesbeth Van Tongeren. “We moeten snel zorgen dat al die gegevens bij de Rijksdienst Caribisch Nederland op goed niveau beveiligd zijn.”

Volgens het ministerie van BZK, dat verantwoordelijk is voor de informatiebeveiliging, ‘is het niet zo dat er is ingebroken’. Een woordvoerder zegt ‘vanwege de veiligheid’ niet te kunnen vertellen of informatie van burgers wel of niet gevaar liep gedurende de afgelopen jaren.

Een opmerkelijk antwoord, vindt De Winter. “Als je dus nu niet meer aan het lekken bent, is het bizar dat je niet kunt zeggen om wat voor gegevens het ging. Er is geen reden om opheldering te geven als er niet is ingebroken.”

‘Ondanks alle inspanningen, schiet de informatiebeveiliging nog steeds tekort’ Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Volgens De Winter kan er met onderzoek veel worden uitgesloten als het gaat om inbraak, maar in de IT-wereld ‘weet je het niet zeker’. “Het probleem is dat bij veel computers de logboeken worden vernietigd. De vraag die nu eerst moet worden beantwoord is: in hoeverre hebben ze terug kunnen kijken?”

Uit het rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de veiligheidsrisico’s bij de Rijksdienst Caribisch Nederland zo ernstig zijn, dat er een kans bestaat dat kwaadwillenden ook toegang konden krijgen tot IT-netwerken van andere overheidsdiensten in Europees Nederland. “Ondanks alle inspanningen, schiet de informatiebeveiliging nog steeds tekort”, erkent het ministerie.

PdVSA weigert mee te werken aan oplossing

17 mei 2018 - 12:15am

KRALENDIJK – Het kort geding over opheffing van het beslag door ConocoPhillips op de olie van olieterminal Bopec liep woensdagmiddag uit op getouwtrek over de zware olie (HFO) voor energiecentrale ContourGlobal.

PdVSA weigert mee te werken aan een oplossing, ook als dit betekent dat Bonaire volgende week geen stroom meer heeft. De rechter doet uiterlijk maandagmiddag uitspraak.

Ook op Curaçao en Aruba lopen er rechtszaken tegen beslagen gedaan door ConocoPhillips.

Zonder oplossing gaat op 24 mei het licht uit

Hoewel PdVSA de eisende partij was, kwam de staatsoliemaatschappij onder vuur te liggen doordat Curoil en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) zich in het geding hadden gevoegd om de levering van HFO te garanderen. Zo niet, dan zal op Bonaire op 24 mei ‘het licht uit gaan’. Het resultaat zal ontwrichting van de economie en chaos op straat zijn, waarschuwden de advocaten.

De energiecentrale krijgt zijn brandstof via de leidingen en tanks van Bopec, waarop op 4 mei beslag werd gelegd. ConocoPhillips kreeg in arbitrage een claim toegekend van 2 miljard dollar aan schadevergoeding voor de nationaliseringen van bezittingen door Venezuela in 2007.

Op 7 mei hief ConocoPhillips het beslag op Bopec-tank 1912, die ContourGlobal huurt, op. Maar de voorraad wordt niet meer aangevuld en is volgens eigen berekening op 24 mei op. “Als het tenminste blijft waaien”, zei advocaat Chris de Bres van OLB, ‘want we krijgen 30 procent van de energie van windmolens’.

“Bopec moet het kraantje opendraaien”

Curoil eiste dat alle partijen meewerken aan de levering van HFO: “Bopec moet het kraantje opendraaien.” Curoil en ConocoPhillips willen de betaling op een derdenrekening storten, maar PdVSA weigert dat. Advocaat De Bres probeerde nog 30.000 tot 60.000 vaten van Bopec los te krijgen, zodat Bonaire daarmee een paar maanden vooruit kan. “Dan gaat het maar om twee miljoen van de 40 miljoen dollar waarvoor beslag is gelegd.”

De gezaghebber kan ook een noodbevel uitvaardigen op basis van verstoring van de openbare orde, maar dan is volgens de advocaat de olie op voor alles weer draait. Advocaat Thomas Aardenburg van Conoco wil meewerken: “Dat kunnen we zo na de zitting regelen.” Ondanks aandringen van de rechter, weigert PdVSA ook aan deze oplossing mee te werken.

“Er zijn veel tanks buiten gebruik”

Advocaat Sergio Saleh van PdVSA/Bopec legde eerder uit dat de olieterminal door het beslag is lamgelegd, terwijl het volgens hem om een onrechtmatige actie gaat van ConocoPhillips. Want de bedrijfsvoering mag niet gehinderd worden. “Er zijn veel tanks buiten gebruik. De maximale capaciteit is nu 3,2 miljoen vaten. Er is beslag gelegd op 1,3 miljoen vaten.”

Het bedrijf heeft lege ruimte nodig om olie te kunnen mengen voor de export naar China. Omdat er nu te weinig ruimte beschikbaar is, kan er niets worden gedaan. Daarnaast vindt Saleh dat het om een openbare dienst gaat, namelijk stroomvoorziening, en dat is grond voor weigering van het beslag.

Beveiliging van overheidsinformatie liep jarenlang risico’s in Caribische gemeenten

16 mei 2018 - 10:19am

DEN HAAG – De veiligheid van overheidsinformatie blijkt in de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius risico’s te hebben opgelopen, omdat het inlogsysteem en de software niet in orde waren. 

Het gaat om de beveiliging van het IT-netwerk bij de Rijksdienst Caribisch Nederland. De Algemene Rekenkamer, die toezicht houdt op de overheid, noemt de bevindingen ‘ernstig’ en heeft in april alarm geslagen zodat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maatregelen neemt.

Of en in hoeverre informatie van burgers en ambtenaren in de afgelopen jaren op de eilanden ook risico’s heeft gelopen, wil het ministerie niet zeggen ‘vanwege de veiligheid’.

De problemen rondom de beveiliging spelen al sinds 2014. De risico’s werden vergroot, doordat ook privé-toestellen – zoals smartphones en tablets – gebruikt konden worden om op het overheidsnetwerk in te loggen.

Door de beveiligingslek zouden kwaadwilligen via de Caribische gemeenten ook toegang kunnen krijgen tot de netwerksystemen van Europees Nederland.

Urgente risico’s
Volgens het Nederlandse kabinet is er ‘meteen gereageerd’ na het bezwaar van de Algemene Rekenkamer over de informatiebeveiliging. “Op de meest urgente risico’s zijn direct maatregelen getroffen”, aldus verantwoordelijke minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

“Simpel gezegd, is er nu voor gezorgd dat er minder makkelijk een koppeling gemaakt kan worden tussen de netwerken van Caribisch Nederland en de netwerken van Europees Nederland, zodat een ongeautoriseerde niet zomaar van alles in kan zien.”

Ook het gebruik van eigen smartphones, tablets en computers is inmiddels verboden. Mocht dat toch gebeuren, dan kan dat nu alleen met een tweede verificatie met een speciale ‘token’.

Maatregelen zijn nog onvoldoende

Door het verbeterplan heeft de Algemene Rekenkamer besloten om het bezwaar op te heffen. Maar de maatregelen zijn niet voldoende: het ministerie erkent dat de informatiebeveiliging nog steeds tekortschiet.

“Niet alle maatregelen kunnen van vandaag op morgen worden gerealiseerd”, laat het ministerie weten. “Maar ze zullen met urgentie en vasthoudendheid worden gerealiseerd. Die noodzaak voelt iedereen.”

Een bezwaar is een van de zwaarste maatregelen die de Algemene Rekenkamer aan een ministerie kan opleggen. Dat gebeurt alleen bij ernstige fouten of zorgwekkende situaties.

Online publicatie van slavenregisters Aruba uitgesteld

16 mei 2018 - 7:44am

HILVERSUM – “De slavenregisters van Aruba zouden vorig jaar online komen, maar dat is niet gelukt vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de digitale infrastructuur en de ontwikkeling van een nieuwe website.” Dat laat het Nationaal Archief in Nederland weten. De nieuwe deadline is dit jaar.

Samen met historicus Okke ten Hove werkte Sjoerd Meijer, die zelf op Aruba opgroeide, de afgelopen jaren aan het verzamelen en digitaliseren van 489 namen van tot slaaf gemaakte mensen en hun eigenaren op Aruba. Dat deden ze onbetaald en in hun vrije tijd.

‘De Arubaanse registers met slavenhouders staan wel al online’

Door ingrijpende werkzaamheden lukte het niet om de registers online te publiceren. “Aan het begin van het jaar is de website van het Nationaal Archief deels vernieuwd, maar aan de presentatie van de collectie op de nieuwe website nationaalarchief.nl wordt nog hard gewerkt”, legt Veronique Vos – projectleider digitalisering – van het Nationaal Archief uit.

“Om de registers met de tot slaaf gemaakte mensen tussentijds toegankelijk te maken zullen ze op onze huidige collectie website Gahetna.nl worden gepresenteerd.” Registers met slavenhouders staan wel al op de website.

‘Naar verwachting komen de slavenregisters van Aruba dit jaar wel online te staan’

Zodra de slavenregisters van Aruba aan de bestaande registers op Gahetna.nl zijn toegevoegd, wordt het vinden van tot slaaf gemaakte mensen en slavenhouders een kwestie van het invullen van een achternaam.

“Je krijgt dan informatie over het geslacht, leeftijd en op welke plantage de persoon zich bevond”, legt Vos uit. “Zelfs informatie over de godsdienst krijg je te zien en natuurlijk of het om een slaveneigenaar of om een tot slaaf gemaakt persoon gaat.”

Het Nationaal Archief streeft ernaar om de Arubaanse slavenregisters dit jaar wel online te publiceren.

ConocoPhillips in rechtbank: ‘We willen meedenken over oplossing voor Curaçao’

16 mei 2018 - 12:02am

WILLEMSTAD – In de rechtszaak van de Curaçaose overheid, de raffinaderij-eigenaar RdK, nutsbedrijven en brandstofleverancier Curoil tegen PdVSA, raffinaderij-uitbater Isla en vooral ConocoPhillips, claimt deze laatste dat ze het eiland niet willen benadelen.

Dinsdag voer het kort geding van de overheid om het beslag van het Amerikaanse olieconcern op de olie- en voorraden van PdVSA op te heffen. Want er zou nog maar voor twee maanden (en niet drie, zoals de premier zondag nog aangaf) genoeg brandstof zijn met alle negatieve gevolgen voor de energievoorziening, transport en zo de economie van het eiland.

De advocaat van ConocoPhillips benadrukt echter dat het doel is om geld te krijgen van PdVSA en niet om het eiland te schaden. Het concern zegt bovendien te willen meedenken over oplossingen zodat het eiland er niet onder gaat lijden. In de rechtzaal heeft hij echter ‘mooie verhalen’ gehoord, maar geen ‘echte’ oplossing, aldus de raadsman.

“De vordering van 500 miljoen dollar is voor ConocoPhillips vier dagen werk”

De verdediging van de overheid stelt echter dat ConocoPhillips misschien niet de intentie heeft om de economie te raken, maar de beslagen daar wel toe leiden. Het concern heeft een jaaromzet van 30 miljard dollar, tien maal het bruto nationaal product van Curaçao. De vordering van 500 miljoen dollar is voor ConocoPhillips vier dagen werk. Maar daarvoor wordt Curaçao nu met grote problemen opgezadeld, aldus de raadsman.

Uit de betogen van advocaten van andere partijen blijkt echter meer aan de hand. Zo ontkent Isla dat ze vanaf 12 mei de levering van olieproducten heeft gestaakt. De levering aan Aqualectra is gewoon doorgegaan. Dat Curoil geen olie krijgt, is omdat ze niet naar behoren betaald, zegt de advocaat van Isla. Curoil ontkende dat overigens tijdens de zitting.

Daarbij kunnen de raffinaderij, Aqualectra en Curoil wel aan olieproducten komen via andere leveranciers, zo werd eveneens duidelijk in de rechtbank. Ze zijn dus niet afhankelijk van PdVsa. Maar de vraag is hoeveel dat extra gaat kosten.

Op maandag 21 mei is er uitspraak.

Meerderheid Curaçaos parlement veroordeelt Nederlands ingrijpen op Sint Eustatius

15 mei 2018 - 5:40pm

WILLEMSTAD – De bewoners van Sint Eustatius hebben het recht op vrije verkiezingen, vindt de meerderheid van het Curaçaose parlement, dat in een motie het ingrijpen van Nederland in het bestuur van Sint Eustatius veroordeelt. 

De motie was aangedragen door oppositiepartij MFK. Deze partij en alle andere oppositiepartijen stemden voor de motie. Ook MAN, als enige partij in de regeringscoalitie, stemde voor. “Dit zou niet uit moeten maken”, stelt MAN- parlementariër  Giselle Mc William. “We zijn een democratie en iedere partij heeft een eigen ideaal. Zoiets zorgt niet voor frictie.”

“Dat de verkiezingen op Sint Eustatius niet vaststaan, is tegen alle internationale verdragen”

Wanneer de verkiezingen op Sint Eustatius precies zijn, is niet bekend en dat is waar het volgens Mc William ook om draait. “De motie houdt in dat we garant willen stellen dat er overal in het Koninkrijk verkiezingen komen. Dat de verkiezingen op Sint Eustatius niet vaststaan, is tegen alle internationale verdragen.” Ook de manier waarop is ingegrepen, kan volgens haar niet. “Dit had anders gekund door bijvoorbeeld een nationale dialoog.”

Begin februari besloot Nederland in te grijpen op het Bovenwindse eiland. Volgens staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops was er onder andere sprake van wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie en bedreigingen. Nederland wees Mike Franco, oud-voorzitter van het parlement van Curaçao, aan als regeringscommissaris en de eilandsraad werd ontbonden.

Nederland wil crisis bezweren na beslag PdVSA: contact gelegd met Venezuela

15 mei 2018 - 12:30am

PHILIPSBURG – Nederland wil de crisis in de Nederlandse Cariben bezweren die is ontstaan na het beslag door de Amerikaanse oliegigant ConocoPhillips op de infrastructuur en de voorraden van PdVSA, het Venezolaanse staatsoliebedrijf.

Ook op de raffinaderijen en opslagfaciliteiten die PdVSA huurt op de eilanden Bonaire, Curaçao en Sint Eustatius is beslag gelegd, maar dat is ‘kritische infrastructuur’ van het Koninkrijk.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsbeslag.mp3 Jean Mentens in gesprek met staatssecretaris Knops

Staatsecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops ‘hoopt op coulantie’ van Conoco. Hij is bezorgd over de energievoorraden en over de werkgelegenheid op de landen en eilanden van het Koninkrijk. Zo laat hij tijdens zijn bezoek aan Sint-Maarten weten.

‘Moeizaam’ contact met Venezuela
“Er is bestuurlijk contact met de autonome landen en bestuurlijke gebieden over hoe de kwestie moet aangepakt worden. We willen de negatieve gevolgen zo klein mogelijk te houden, de zekerheid van energie waarborgen en er voor zorgen dat er geen banen op de tocht komen te staan.”

Hij zei ook dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken contact heeft gelegd met Venezuela en dat er ook op ambtelijk niveau wordt samengewerkt, maar dat dit ‘moeizaam’ verloopt.

Zorgen Aruba over meer claims crediteuren PdVSA

14 mei 2018 - 9:14pm

ORANJESTAD – De Arubaanse regering maakt zich zorgen over nieuwe claims van crediteuren op de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, omdat die ook de raffinaderij op het eiland kunnen treffen.

De Amerikaanse oliemaatschappij Conoco Phillips heeft tevergeefs geprobeerd om net als op Bonaire en Curaçao, beslag te leggen op de opslagtanks van de Arubaanse raffinaderij. En daarna ook op de inhoud van die opslagtanks.

“We hebben de dans deze keer ontsprongen”

“De rechter heeft dat weten te verhinderen, maar dit betekent niet dat ook andere entiteiten claims gaan proberen te leggen. We hebben de dans deze keer ontsprongen”, aldus de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes.

Zij heeft de raffinaderij-eigenaar inmiddels heeft gevraagd om met een noodplan te komen. De raffinaderij is van staatsbedrijf Refineria di Aruba en deze huurt de raffinaderij aan Citgo Aruba. Deze valt onder de PDV-holding van PdVSA. Ook heeft de premier gevraagd om met een alternatieve, niet dure leverancier van brandstof te komen.

De situatie op Aruba is anders dan die op Curaçao en Bonaire, aangezien de raffinaderijen daar direct vallen onder PdVSA. Citgo Aruba is, hoewel ze dus valt onder de PDV-holding gevestigd in de Verenigde Staten, een lokaal bedrijf.

Rusland
Een crediteur kan eventueel beslag proberen te leggen op aandelen die PDV Holding heeft in Citgo Aruba. Maar een groot deel daarvan is al in Russische handen, aldus premier Wever-Croes. Een rechter kan verder ook nog besluiten beslag te laten leggen op een lading brandstof van Citgo onderweg naar Aruba.

Opbouw SXM te laat begonnen, zegt Rutte. ‘Prioriteit is voldoende shelter voor volgend orkaanseizoen’

14 mei 2018 - 2:43pm

PHILIPSBURG – De Nederlandse premier Mark Rutte waarschuwde bij zijn bezoek aan Sint-Maarten er direct voor dat het onwaarschijnlijk is dat voor het volgende orkaanseizoen alles al op orde is.

“Als je ziet met hoeveel vertraging de wederopbouw begonnen is, moet je kijken naar hoe kan je nog zoveel mogelijk doen voor een volgend orkaanseizoen. Prioriteit één is dan shelter-capaciteit.”
Of dat voldoende aanwezig is, gaat Rutte vandaag nog checken bij de lokale regering. Andere prioriteiten noemt hij de brandende dump en de gevangenis.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/rutteoverprio.mp3 Premier Rutte over de prioriteiten

De premier heeft vertrouwen in de voorlopige Sint-Maartense regering onder leiding van Leona Marlin-Romeo. Dat vertrouwen was er eerder niet en daarom is hij nu pas naar het eiland gekomen om het startschot te geven voor de hulp na orkaan Irma die in september vorig jaar zoveel schade heeft aangericht.

“Eerst moest Nederland controle krijgen op grenstoezicht en corruptiebestrijding. Want je kan het niet aan de Nederlandse belastingbetaler uitleggen dat je meer dan een half miljard dollar in Sint-Maarten gaat steken zonder zekerheid dat er voldoende maatregelen zijn getroffen. Daarvoor is de situatie de afgelopen jaren te zeer verslechterd om dat vertrouwen te hebben. Het ging gewoon niet.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/ruttebezoek.mp3 Premier Rutte over waarom hij nu pas Sint-Maarten bezoekt

De meegereisde staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops vult aan dat Nederland bereid is hulp te bieden, maar dat van de lokale regering ook een grotere inspanning verwacht wordt. “Het tempo ligt op een aantal dingen gewoon te laag. De problematiek van de afvalberg, de gevangenis. Er moet sneller gewerkt worden. De Staten moeten sneller werken, de begroting is te laat ingediend.”

Zowel Knops als Rutte benadrukken opnieuw dat Nederland respect heeft voor Sint-Maarten als autonoom land. “We zijn hier niet om de zaak over te nemen.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/rutteknopstraag.mp3 Rutte en Knops over vertraging

Curaçao zoekt derde partij om raffinaderij te laten blijven draaien

14 mei 2018 - 11:14am

WILLEMSTAD – Een derde partij zodat de raffinaderij Isla kan blijven draaien. Mede daarmee hoopt de Curaçaose regering een grote crisis te voorkomen sinds de beslaglegging op PdVSA door ConocoPhillips.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/martinapdvsa.mp3 minister Steven Martina over een derde partij

In een persconferentie gisteren probeerde de regering vooral de bevolking gerust te stellen. “Er is geen reden tot paniek”, aldus premier Eugene Rhuggenaath. Eerder gaven de vakbonden PWFC en APRI, Gherrel Remilia aan dat er veel onrust is onder raffinaderijpersoneel. De raffinaderij-directie laat niets los, zegt vakbondsleider Angelo Meyer van PWFC, wat bijdraagt aan de onrust.

‘Juridisch mogelijk’
De regering hoopt nu eerst in gesprek met PdVSA en ConocoPhillips tot een oplossing te komen. Maar minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina benadrukt ook de urgente zoektocht naar een derde partij, ‘de oplossing van een joint effort’.

“Stel dat het beslag blijft, dan zou je met PdVSA kunnen overeenkomen dat anderen ruwe olie importeren, dan gaat de raffinaderij haar werk doen en het eindproduct wordt afgenomen.” Juridisch is dat mogelijk beweert de minister, maar de Venezolaanse maatschappij moet dan wel meewerken.

Er viel gisteren opnieuw de naam van de Britse BP waarmee Curaçao in het verleden al een intentieverklaring heeft getekend. Er zijn ook anderen, beweert Martina, maar daarvan wil de regering de namen nog niet noemen voordat het concreter is.

Gemengde gevoelens bij wederopbouw Sint-Maarten

13 mei 2018 - 11:07am

PHILIPSBURG – Dat premier Mark Rutte naar Sint-Maarten komt, daar had Emanus Mondésir niks over gehoord. “Politici zien we hier alleen maar langsrazen in geblindeerde auto’s. Als ze iets willen zien, is dat van uit een helikopter.”

Zijn huis in Cole Bay, een van de armste wijken van Sint-Maarten, staat er acht maanden na orkaan Irma nog behoorlijk verhakkeld bij. Het restaurant waar hij 12 jaar kok was, is na de storm dicht gebleven en hij zit zonder werk. Veel vertrouwen dat hij nog ergens hulp kan krijgen voor de reparatie van zijn huis, heeft hij niet.

Familiehulp
Buurman Roger Émile wijst op een stapel balken die in zijn gehavende huis op de grond liggen. Gekregen van familie om zijn dak te stutten. Het is hulp van mensen die hun eigen sores niet eens kunnen betalen. “Mijn hele dak lag na Irma in de tuin, wat we nodig hebben is hulp voor huisvesting en werk. Is dat wat Rutte komt aanbieden?”

Sint-Maarten is aan de vooravond van het bezoek van premier Rutte een mix van hoop en miserie. Wie het eiland gezien heeft vlak na de orkaan, kijkt vandaag met grote bewondering naar de kordate aanpak van de wederopbouw door de mensen zelf, maar wie de armere buurten intrekt ziet dat er nog veel schade moet hersteld worden. Vooral voor de gewone mensen is het leed nog lang niet geleden.

Mondjesmaat
Het eiland leeft van toerisme. Er is in die sector best wel weer bruisende activiteit, maar niet genoeg. Sommige grote hotels worden weer opgebouwd, maar lang niet allemaal en het gaat langzaam. Er meren weer mondjesmaat cruiseschepen aan in de opgeknapte haven, maar dat waren er vóór Irma vijf of zes per dag. Voor de 500 taxi chauffeurs met een vergunning is de spoeling nog te dun.

In Front Street, dé attractie van Sint-Maarten voor toeristen op jacht naar dure horloges of juwelen, zijn bijna alle zaken weer open, maar de juweliers zijn niet happy. “Zelfs al liggen er vandaag twee boten, het volume van vroeger halen we niet en het lijkt of de klanten ook minder kopen. Vick Makhija van Diamonds Forever wil dat de overheid niet alleen op het eiland zelf orde op zaken stelt: “Er moeten ook weer snel forse campagnes in het buitenland gevoerd worden. Men moet laten weten dat ‘Sint-Maarten open is for business’.

Overheidsinspanning
“We kunnen alleen maar jaloers kijken naar St. Kitts” zegt hij. Dat buureiland kwam net zo gehavend uit de storm als Sint-Maarten, maar de hulp kwam er sneller op gang. “De handel floreert daar weer volop omdat de overheid daar een grotere inspanning heeft geleverd”. Dat weet hij van familie die daar een zaak hebben.

Curaçaose kankerpatiënt zet crowdfunding in als zijn laatste redding

10 mei 2018 - 12:45pm

WILLEMSTAD – “Curaçao weigert onze geliefde vriend vader opa de enige kans op het overleven van kanker”, zo begint de donatie-oproep voor de 56-jarige Giovanni de Windt.

In december 2017 kreeg Giovanni van artsen op Curaçao de diagnose ‘kanker zonder uitzicht op genezing’. Op eigen kosten en met financiële hulp van familie en vrienden reisde Giovanni vervolgens naar Colombia voor een second opinion. Daar kreeg hij te horen dat er met immuuntherapie wel degelijk kans is op genezing. Maar eenmaal terug op Curaçao kreeg hij het teleurstellende bericht dat die behandeling niet wordt vergoed door de Sociale Verzekering op het eiland.

‘Hij kampt met het enorme verdriet en onbegrip dat zijn geliefde eiland hem in de steek laat’

Giovanni en zijn familie voelen zich ‘in de steek gelaten door het eiland’. “In plaats van het vooruitzicht op genezing of, op zijn minst vele goede jaren extra, is hij nu ten dode opgeschreven en kampt hij met het enorme verdriet en onbegrip dat zijn geliefde eiland hem in de steek laat”, schrijft zijn vriendin Rian Meijer op de crowdfunding-pagina voor Giovanni.

Voor de behandeling van Giovanni is in totaal 100.000 euro nodig. Op moment van publicatie van dit artikel waren en 78 donaties gedaan en stond de donatie-teller op 6.688 euro.

Hoe zit dat in de rest van het Nederlands koninkrijk?

Aruba en Sint-Maarten
Net als op Curacao zit immuuntherapie op Aruba en Sint-Maarten ook niet in de basisverzekering. Volgens Michiel Geldof van Zorginstituut Nederland, zijn deze eilanden geen uitzondering: “In de meeste landen wordt immuuntherapie niet aangeboden of vergoed. De kosten voor een dergelijke behandeling kunnen namelijk al gauw oplopen tot honderdduizend euro. Het zijn daarom vooral de westerse rijke landen of de landen die hun eigen medicijnen produceren – zoals Cuba en China – waar dit wel wordt vergoed.”

Nederland
In Nederland wordt immuuntherapie al velen jaren aangeboden en zit het wel in het basispakket. Dat betekent dat als een arts aangeeft dat je zo’n behandeling nodig hebt, je alles vergoed krijgt.  Sinds 2018 zit in Nederland bovendien ook het transport van en naar een behandeling in het basispakket.

BES-eilanden
Sinds 2010 zijn Bonaire, Sint-Eustatius en Saba ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland.  “Het aansprakenpakket op de BES-eilanden is daarom te vergelijken met de basisverzekering in Nederland, aangevuld met enkele zaken zoals aanspraken langdurige zorg”, dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten. “Dat betekent dat alle behandelingen, ook die voor kankerpatiënten, die in Nederland worden vergoed ook in Caribisch Nederland worden vergoed.”

Giovanni de Windt tijdens een van zijn optredens – Foto: Bar 27