kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 46 min 38 sec geleden

‘MFK wil geen ruzie, maar gewoon serieus samenwerken’

9 april 2021 - 3:08pm

WILLEMSTAD – ‘‘Als alles goed gaat, hebben we voor het eind van de maand een regeerakkoord.’’ Dat zegt voorzitter van de MFK, Sithree van Heydoorn. ‘‘Ons doel is om tegelijkertijd met de installatie van het nieuwe parlement zitting te nemen op 11 mei.’’

Op Curaçao wordt sinds de verkiezingen op 19 maart hard gewerkt aan de totstandkoming van een nieuwe regering. Die zal naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit de MFK (de grote winnaar met negen zetels) en de PNP (die zichzelf terug zag keren in het parlement met vier zetels). Wat opvalt, is de snelheid waarmee de nieuwe regering wordt gesmeed. Al tijdens de verkiezingsavond lieten kopstukken van de twee partijen weten dat ze graag een regering met elkaar vormen. Twee dagen na de verkiezingen werd al een bereidwilligheidsverklaring getekend en een week daarna werd de verdeling van de ministerposten ondertekend.

Werkgroepen
Van Heydoorn: ‘‘Als MFK zijn we al snel aan de slag gegaan om te bepalen hoe het regeerakkoord er volgens ons uit zou moeten zien, deze week waren daarvoor sessies gepland om in verschillende werkgroepen samen te overleggen met de PNP. Maar door de corona situatie hebben we dat gescheiden. De afgelopen dagen hebben de partijen in eigen kring opgeschreven wat ze in ‘hun’ ministeries gedaan willen krijgen de komende vier jaar. De MFK wil daarmee voor het weekend klaar zijn.’’ Daarna gaan de twee partijen weer om tafel.

Volgens de MFK-voorzitter wordt ook door ‘de groene partij’ PNP hard gewerkt. De nieuwe regering zegt serieus te werken om een zo goed mogelijk regeerakkoord op te stellen. Tegelijkertijd zijn Rutsel Martha (oud-minister van Justitie van de Nederlandse Antillen en nu gerenommeerd advocaat internationaal recht) en de bekende Curaçaose advocaat Chester Peterson aan de slag gegaan als informateurs. Op 6 april hebben ze hun informatieopdracht aan de gouverneur ingeleverd. Beiden willen verder aan de slag als formateur. Vrijdag sprak de gouverneur daarover met de leiders van MFK en PNP.

Soepel
Het is opvallend hoe soepel er tot nu toe wordt samengewerkt. Er wordt niet ‘gelekt’ naar de pers door onderhandelaars en politiek gevoelige zaken als de introductie van het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) en de bestrijding van de corona pandemie is door de partijen bestempeld als ‘speciaal onderwerp’ dat in een gezamenlijk overleg besproken zal worden.

Vanuit Curaçao zijn de overige partijen opvallend stil, vooral na de vele verkiezingsretoriek voor 19 maart. Coalitie partijen PAR (gedaald van zes naar vier zetels) en MAN (gedaald van vier naar twee) houden zich bezig met de laatste weken van de regering-Rhuggenaath. Nieuwe partijen Trabou pa Kòrsou en KEM laten nauwelijks nog van zich horen; in ieder geval niet in het openbaar. De MFK/PNP-coalitie houdt nog steeds de mogelijkheid open dat meer partijen zich aansluiten. Maar dat moet dan gebeuren op basis van het regeerakkoord dat de twee samen opstellen.

Kritiek van Recourt
De enige felle kritiek tot nu toe kwam uit Nederland, van PvdA-senator Jeroen Recourt. Hij zei deze week tijdens een debat in de Eerste Kamer dat de MFK tijdens de regering-Schotte tussen 2010 en 2012 verantwoordelijk was voor ‘financieel wanbeleid’ en dat Nederland daarom nu goed naar de overheidsfinanciën van het eiland moet kijken omdat de MFK voor het eerst weer in de regering komt.
Van Heydoorn reageerde direct op de kritiek van Recourt door te zeggen dat de opmerking helemaal nergens op slaat. ‘‘De regering-Schotte heeft bij haar vertrek dezelfde reserves van de overheid achter gelaten als er waren aan het begin van de regering. De regeringen daarna hebben veel meer schulden gemaakt en nu zijn er helemaal geen reserves meer.’’ Hij betreurt het dat sommige Nederlandse politici de nieuwe regering van MFK en PNP al van tevoren in een negatief daglicht plaatsen. ‘‘ We willen geen ruzie of conflicten met Nederland. We willen naar elkaar luisteren en serieus en met respect samenwerken.’’

The post ‘MFK wil geen ruzie, maar gewoon serieus samenwerken’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

9 april 2021 - 2:43am

ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar of ze allemaal ook verkiesbaar zijn, is afwachten. Zeker nu met de beperkingen om campagne te voeren. Aruba wil geen herhaling van Curaçao of andere landen die na de verkiezingen te maken kregen met een nieuwe golf aan coronabesmettingen.

Eén van de nieuwkomers, partij HTC loopt boos weg bij de vergadering met de politie en de rest van het crisisteam over wat de partijen wel en niet tijdens campagnetijd en verkiezingen mogen doen.

HTC-kandidaten Gilbert Webb en Latoyer Briggs -foto: Sharina Henriquez

“Dit is een dictatoriale vergadering. De grote partijen bepalen het weer”, zegt HTC-leider Gilbert Webb. Hij begrijpt dat vanwege corona er extra voorzichtig campagne moet worden gevoerd. Maar vindt dat huisbezoeken met 1 tot 3 personen max en buiten zitten, moet kunnen. “Je kan niet alles digitaal doen, mensen moeten je zien, zeker als je als wij nieuw zijn. En ouderen die niet op internet zitten, die kunnen we dan niet bereiken.” Volgens hem gaat dit zeker ten koste van de handtekeningen en later stemmen. Maar op de vraag of de partij hierover een klacht gaat indienen over bijvoorbeeld oneerlijk verloop van de verkiezingen, zegt Webb: “Dat haalt toch niets uit.”

Hendrik Tevreden van MEP, één van de grote partijen reageert hierop met: “Ik denk dat HTC zich vergist. De afspraak is dat je je gewoon aan de regels moet houden. En dat telt voor de grote als de kleine partijen.  Het gaat ze meer om hoe ze de handtekeningen gaan krijgen. Wij denken dat HTC gewoon creatief moet zijn. Als politicus moet je oplossingsgericht zijn. Dus dit is misschien een goede opdracht, training die voor hem staat.”

Van de andere grote partij AVP zegt Robert Candelaria ook dat het nu heel onverstandig zou zijn om uitzonderingen te maken voor politieke partijen. “We moeten leren van de ervaringen in het buitenland en wat de experts zeggen.”

Handtekeningen nodig
Voor het verstrijken van de deadline voor registratie van nieuwe partijen, heeft ook nieuwkomer Accion 21 zich aangemeld. De  twee nieuwe partijen alsook de partijen PPA, UPP, RAIZ en CURPA die vier jaar geleden meededen maar geen zetel behaalden, moeten eerst nog 587 handtekeningen binnenhalen (op 10 mei) voor ondersteuning van hun kandidatenlijsten. MAS deed ook in 2017 mee maar de partij heeft nog niet beslist of ze nu weer een poging doet. De parlementaire partijen MEP, AVP, POR en RED kunnen zonder de handtekeningen dus hun kieslijsten indienen.

Op 7 mei is de inlevering van alle kieslijsten. Dit gaat niet met de gebruikelijke parades en massabijeenkomsten. Een protocol ligt er nog niet en korpschef Vanessa Kock zegt niet te weten of dat  er uiteindelijk komt. De leidraad zijn de coronamaatregelen zonder uitzondering dus ook voor de politieke partijen. Door de geldende maatregelen (ze lopen af op 11 april) zijn politieke activiteiten verboden en mogen ook geen wijk- of huisbezoeken. Of de maatregelen deze week veranderen, is nog niet duidelijk. Volgens de Arubaanse premier  maakt de meer besmettelijke Britse coronavariant nu de meeste slachtoffers op het eiland: in vier weken tijd steeg het van 40 naar 80%.

Uitnodiging politie te laat
Een aantal partijen was niet aanwezig bij de politievergadering waaronder PPA. “We kregen de uitnodiging pas heel laat, gistermiddag”, zegt partijsecretaris John Peterson. Hij laat weten dat de partij die onlangs hun iconische leider Benny Nisbet verloor (overleden), weer vol de verkiezingen ingaat. “Nee, we vinden het niet erg dat er vervroegde verkiezingen zijn. De datum voor handtekeningen verzamelen, is normaal in de grote vakantie en dat is veel nadeliger dan nu. Ook de verkiezingen vinden plaats net als de vakantie begint, dus dat is ook beter.”

Het vinden van genoeg verkiezingskandidaten, wat andere, kleinere partijen aangeven dat door de vervroegde verkiezingen toch een probleem is, dat heeft PPA niet. Peterson: “We hebben 38 mensen en moeten het juist terugbrengen naar het maximale aantal van 29.” De nieuwe PPA-leider is Eddy Bennett en volgende week kiezen de leden een nieuw partijbestuur.

UPP die tijdens de vorige verkiezingen nog met PPA een gezamenlijke lijst voerde, heeft inmiddels 10 kandidaten weten te strikken. Ook zij waren niet bij de politiebijeenkomst omdat de uitnodiging te laat kwam. “We hebben wel een brief gestuurd met het voorstel dat mensen bij de MFK’s (soort gemeentehuis) op de kieslijsten kunnen intekenen. In plaats van dat ze helemaal naar de Censo (hoofdkantoor) in de stad moeten. Vooral wie geen vervoer heeft of helemaal uit San Nicolas moeten komen, is dat een te hoge drempel”, aldus UPP-leider Booshi Wever.

‘Geen selectieve handhaving politie’
Ook heeft de partij aangekaart dat de grote partijen niet weer worden voorgetrokken, wat bij eerdere verkiezingen is gebeurd. Wever: “Dat was met de vergunningen van de autoparades bijvoorbeeld.” Ook hoopt hij dat de politie niet selectief gaat handhaven. “We hebben geen enkel probleem met de coronamaatregelen. Maar zolang de handhaving overal hetzelfde is. Want er zijn al voorbeelden waarbij de politie dat niet heeft gedaan.”

Korpschef Kock zegt desgevraagd dat de politie zeker instructies krijgt. “Het gaat om handhaving van de openbare orde en de beleidsafspraken (coronamaatregelen) die zijn gemaakt, ongeacht de politieke kleur.”

The post Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering first appeared on Caribisch Netwerk.

Val regering Aruba: MEP wilde ook niet verder in minderheidskabinet

8 april 2021 - 1:13am

ORANJESTAD – RED-minister (demissionair) Rudy Lampe zegt dat hij met twee voorstellen is gekomen tijdens de ministerraad vorige week dinsdag (30 maart) om te voorkomen dat het Arubaanse kabinet opstapte en in crisistijd kon blijven doorregeren. Maar dat de premier en de rest van de MEP-ministers in meerderheid deze hebben afgewezen.

Het kabinet Wever-Croes diende het ontslag in vlak nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat het coalitiepartij POR onderzoekt voor verduistering van publiek geld. Justitie heeft volgens partijleider Alan Howell daarbij beslag gelegd op een privérekening van hem.

In de eerste berichtgevingen bracht het kabinet Wever-Croes naar buiten dat vanwege het strafrechtelijke onderzoek naar coalitiepartner POR, er geen andere optie was dan opstappen. Dit omdat het kabinet integriteit hoog in het vaandel heeft. Het voorstel van RED/Lampe voor doorregeren met een minderheidskabinet, komt pas nu aan het licht.

“Het eerste voorstel was dat Alan Howell als parlementariër opstapte, en de volgende kandidaat op de POR-lijst het zou overnemen. Dat zou dan Otmar zijn (Oduber, de in 2019 opgestapte minister en nu verdacht van corruptie), maar dat kon niet omdat hij dus ook verdachte is. En daarna Marisol (de vorig jaar ontslagen minister), dat kon ook niet. Bovendien wilde Howell niet opstappen. Dus toen kwam ik met het tweede voorstel voor een minderheidskabinet.”

‘Het is uiteindelijk MEP die de regering heeft laten vallen’ – Rudy Lampe van RED

RED wilde ook niet verder regeren met een verdachte coalitiepartner, maar wel met MEP. Met 9 zetels zouden ze echter een minderheid in het parlement hebben. “Maar dat zag de minister-president niet zitten dat we dan steun van onafhankelijk lid Daphne Lejuez moeten hebben om zo bijvoorbeeld de begroting van 2021 er door heen te kunnen krijgen. Er zit toch oud zeer nadat Daphne uit de MEP stapte. Dus ja, het is uiteindelijk MEP die de regering heeft laten vallen. Want van ons hoefde het niet.”

Premier Evelyn Wever-Croes zegt dat het voorstel van Lampe is besproken en dat uiteindelijk Lampe ook heeft gerealiseerd dat het elke keer ‘aan elkaar breien van steun om aan de macht te blijven’  geen optie was.

‘Minister-president wilde regering al lange tijd laten vallen’ – Alan Howell van POR

Coalitieleider van POR, Alan Howell verweet eerder deze week dat de andere coalitiepartners hem geen kans hebben gegeven om zich te verdedigen en de regering in ‘een paar minuten’ al was gevallen. “Er zijn drie coalitieleiders, de minister-president (MEP), Ricardo Croes (RED) en ik. Ik begrijp niet waarom er geen urgente coalitievergadering is bijeengeroepen waarin ik uitleg kon geven. De regering is gewoon heel snel gevallen en mensen vragen mij hoe dat kan.”

Alan Howell- foto: eigen archief

Howell suggereert dat de minister-president al lange tijd de regering wilde laten vallen. “We weten maar al te goed dat we in campagnetijd zitten.”

In een reactie woensdag (7 april) in haar persoonlijke programma Tanchi Eve (vertaald; tantetje Eve) ontkent demissionair premier Evelyn Wever-Croes dat ze dit van plan was. Ook is er volgens haar wel degelijk contact gezocht en voldoende tijd voor dialoog geweest om tot andere oplossingen proberen te komen. “Het gaat om serieuze aantijgingen, verduistering van publiek geld, dat betekent dus stelen. En Howell wordt aangemerkt als verdachte, dat heeft hij zelf ook bevestigd.”

‘Howell had de eer aan zichzelf moeten houden door op te stappen’ – Evelyn Wever-Croes van MEP

Om twee uur s’ middag kwam het bericht van het Openbaar Ministerie en toen zegt Wever-Croes heeft ze meteen geprobeerd Howell te bereiken. Maar dat lukte pas na verschillende pogingen. “Hij zei toen aan de telefoon: ik ga het aanvechten en blijf zitten in het parlement. Ik stap niet op. Toen zei ik: Dat is een beslissing die het heel moeilijk maakt. Want dan moeten wij als regering een beslissing nemen of wij aan de zijde van het Openbaar Ministerie gaan staan of aan de zijde van meneer Howell.”

Omdat Howell niet ‘de eer aan zichzelf hield door op te stappen’, aldus de premier, riep ze de ministerraad bij elkaar. Maar volgens Howell heeft de premier in het telefoontje alleen gevraagd of het bericht van Openbaar Ministerie over hem ging. “Ik antwoordde; ja, blijkbaar. En toen zei ze: oke, ik weet voldoende en hing op. Direct erna belde de justitieminister (Andin Bikker, partijgenoot van Howell) met dezelfde vraag. Ik vond dat al vreemd, dat ze vlak na elkaar belden.” Bikker heeft zich, alsook fractieleider Dellanire Maduro, gedistantieerd van POR.

Volgens Howell viel het kabinet vervolgens 5, maximaal 10 minuten later. Volgens Wever-Croes was dat echter nadat ze ‘uitgebreid hebben vergaderd in de ministerraad’. Op de Facebook-pagina van het kabinet Wever-Croes is om half vier, anderhalf uur na het uitkomen van het bericht van het Openbaar Ministerie, een video geplaatst waarin de premier het ontslag mededeelt.

Officieel nog geen verdachten
Het Openbaar Ministerie wil nog steeds niets kwijt over verdachten dan wel betrokken personen bij de verduistering van publiek geld bij POR. Partijleider Howell die zelf politierechercheur is geweest, heeft verklaard dat hij een brief heeft gekregen van justitie over het strafrechtelijk onderzoek maar zonder informatie over aanklachten of verdachten.

“Het onderzoek is naar fractiegeld, we krijgen per maand ongeveer 15 duizend florin (7000 euro). Het kan zijn dat de gevlagde (verdachte) transacties te maken hebben met voorschotten die ik deed voor bepaald werk en dan als de factuur kwam, de penningmeester deze terugstortte.”

Howell blijft zeggen dat hij onschuldig is en gaat bovendien met de partij verder. POR doet dus volgens hem weer mee aan de parlementsverkiezingen op 25 juni.

The post Val regering Aruba: MEP wilde ook niet verder in minderheidskabinet first appeared on Caribisch Netwerk.

Kleine Curaçaose ondernemers: ‘waar is onze overheidssteun?’

7 april 2021 - 5:50am

WILLEMSTAD – De tweede lockdown is vernietigend voor kleine ondernemingen. Daar is marketingondernemer Jorge Cuartas van overtuigd. 322 bedrijven hebben zijn handtekeningenactie ondertekend, om druk te zetten op de overheid om financiële steun te geven aan kleine ondernemers.

Bovendien moet de overheid volgens Cuartas een beter gestructureerd beleid voeren om de kleine bedrijven te helpen. Sinds 24 maart is Curaçao opnieuw in een strenge lockdown. De zaken die het gered hebben na de eerste lockdown vorig jaar, moeten hard knokken om hun deuren open te houden.

Hoogste aantal corona-besmettingen ter wereld
De uiterst besmettelijke Britse variant van het virus, is de oorzaak van de explosie van coronagevallen. Curaçao heeft het hoogste aantal nieuwe corona-besmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. In een week tijd kwamen er deze maand bijna tweeduizend nieuwe besmettingen bij, op een bevolking van 160.000 personen.

Het Noodsteunpakket van de overheid. Volgens de kleine ondernemers is het niet genoeg. (klik om te vergroten)

De kleine ondernemers hebben begrip voor de strenge maatregelen. Maar ze krijgen onvoldoende steun van de overheid, zeggen ze. De aanvragen verlopen traag en soms krijgen ondernemers helemaal geen antwoord van de overheid. Zo ook Scarsio Verwij van schoonheidssalon Leading Lady. Verwij vreest de fatale gevolgen van de tweede lockdown.

De klanten die nog steeds bij Leading Lady komen zijn voornamelijk mensen die al gevaccineerd zijn. Verwij: “Klanten die ons vertrouwen en op de hoogte zijn van ons rigoureuze hygiëne protocol die komen nog wel maar het is niet genoeg.”

Alberto is tuinman en eigenaar van zijn eigen bedrijf. De eerste lockdown was erg schadelijk voor zijn bedrijf en hij is verschillende grote klanten kwijtgeraakt. “Ik ben deze klap nog steeds niet te boven gekomen.”

Door de ‘plachi di dia’ regel, waarmee je op basis van je kenteken twee dagen per week uit huis mag, kon hij vaak niet naar zijn klanten. “Ik ben er in totaal zeker tweeduizend gulden op achteruit gegaan, terwijl mijn maandelijkse lasten hetzelfde bleven”, zegt Albert.

De tuinman heeft ook niet voldoende steun gekregen van de overheid. “En dit terwijl ik altijd voldoe aan mijn belastingplicht.” Zijn verzoek aan de overheid om financiële hulp had geen succes, doordat het proces traag verliep. Daarom heeft hij het verzoek laten varen.

Met deze flyer probeert Skuchami mensen over te halen om contact op te nemen

Depressies
Angelique La Cruz, sociaal werker bij Skuchami – de afdeling geestelijke gezondheidzorg van de overheid – zegt dat Skuchami vorig jaar 386 verzoeken om hulp heeft gekregen van mensen die in despressie zijn geraakt vanwege het verlies van hun baan. Skuchami zorgt er ook voor dat werklozen voedselpakketten kunnen krijgen.

Volgens de directeur van Skuchami, André Curiel, moet dit aantal hoger liggen, maar is de drempel om hulp te vragen voor sommigen te hoog en is door de lockdown het voor SKUCHAMI moeilijker om mensen te bereiken.

“Het is voornamelijk het verlies van een baan dat de geestelijke toestand van de mensen in onze gemeenschap ontregeld. Dit kan de persoon in kwestie zwaar onder druk zetten, die ook thuis moet blijven vanwege de lockdown”, aldus André Curiel.

Ondernemers op Curaçao vorig jaar al in de problemen door uitblijven overheidssteun

Een jaar geleden, tijdens de eerste lockdown op Curaçao, klaagden ondernemers ook dat het aanvragen van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling erg moeizaam verliep.
Video van 8 mei 2020:
Reportage door Kim Hendriksen

The post Kleine Curaçaose ondernemers: ‘waar is onze overheidssteun?’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Consumentenbond over slechte wegen Bonaire: ‘Nederland moet ingrijpen’

6 april 2021 - 10:01am

KRALENDIJK – Het meerjarige plan om het slechte wegennet op Bonaire aan te pakken is vorig jaar gestart. Toch merken de mensen daar weinig van. “Door de regenperiode en het gebrek aan afwatering, is de staat van het wegdek slechter dan ooit”, stelt Henri Verhoef.

Verhoef organiseerde in 2017 de bloemenprotestactie, waarbij er bloemen werden geplant in de gaten in het wegennet.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Na deze actie sloeg Verhoef de handen ineen met consumentenbond Unkobon. “We hebben contact met gedeputeerde James Kroon die verantwoordelijk is voor de wegen, maar hij is ook niet tevreden over de voortgang.”

Plannen hebben om allerlei redenen vertraging opgelopen. “Er is niet voldoende geld, de directeur van afdeling Ruimte en Ontwikkeling is weg en de coronacrisis werkt natuurlijk ook niet mee”, aldus Verhoef.

Meerjarenplan
Erwin Hesselink hield zich als verkeersdeskundige op Bonaire bezig met diverse verkeersveiligheidsproblemen in woonwijken en bij schoolomgevingen. Op de vraag waarom het uitvoeren van een meerjarenplan voor de wegen zoveel tijd inneemt, antwoordt hij; “Nieuwe wegen en handhaving van maatregelen vergen geld, tijd, mensen om ze voor te bereiden en goede informatie. Dat is maar beperkt aanwezig.”

Daarbij zijn er heel veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij het terugdringen van verkeersonveiligheid. “Namelijk locaties (bijv. kruispunten), doelgroepen (leeftijd, welk vervoer), oorzaken (bijv. snelheid of alcoholgebruik) en omstandigheden (bijv. de zonstand en spitsuren). Op elk van die onderwerpen zijn maatregelen nodig”, aldus Hesselink.

‘Nederland moet ingrijpen’
Volgens Harry Somers, adviseur bij Unkobon, is het niet realistisch dat Bonaire het allemaal alleen kan. “De gemeente Urk of Terschelling zou ook niet zijn complete wegennet kunnen renoveren.’’

Momenteel geeft Nederland jaarlijks een bedrag voor de wegen, maar Unkobon ziet liever dat Nederland de renovatie van het wegennet op zich neemt. Bonaire moet zich dan richten op het onderhoud. “Er zijn andere zaken die Nederland ook onder zich houdt, zoals het verstrekken van de bijstandsuitkeringen; waarom zou dat voor de wegen niet kunnen?’’

‘De bospaden in Nederland zijn beter dan de wegen op Bonaire’ – Eric Booi, consumentenbond

Unkobon wil de visie in Nederland onder brede aandacht brengen bij de commissie Koninkrijksrelaties, de Tweede Kamer en de staatssecretaris. “De partijen in Den Haag hebben gezegd zich sterk te willen maken voor de leefomstandigheden van Bonairianen. Een veilig wegennet hoort daar ook bij”, aldus voorzitter Eric Booi. “Het is toch te gek voor woorden dat de bospaden in Nederland beter zijn dan de hoofdwegen op Bonaire?’’

Somers sluit zich hierbij aan. “Nederland heeft een verantwoordelijkheid. Er gebeuren ongelukken op deze wegen. Mensen eindigen in het ziekenhuis.’’

Daarbij is de berekende 250 miljoen dollar voor tien jaar wegenrenovatie op Bonaire maar een fractie van wat er in Nederland per jaar wordt uitgegeven, stelt Somers. “Namelijk 2,5 miljard euro.’’

Unkobon hoopt dat de eilandsraad en het bestuurscollege de visie steunen en dit zelf actief gaan aandragen. “We gaan proberen hen te overtuigen, want we moeten toegeven, en dat is geen schande, dat wij het zelf niet kunnen,’’ aldus Booi.

Afdeling Ruimte & Ontwikkeling van het Openbaar Lichaam Bonaire heeft inhoudelijk niet op vragen gereageerd.

The post Consumentenbond over slechte wegen Bonaire: ‘Nederland moet ingrijpen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçaose kunstschaatser Jonathan Lourens wil de sport diverser maken

5 april 2021 - 8:55am

AMSTERDAM – “Als ik iemand getint kan overhalen om te gaan schaatsen, daar doe ik mijn best voor”, zegt Jonathan Lourens. Hij is de eerste en enige professionele kunstschaatser uit Curaçao.

Zijn liefde voor het kunstschaatsen werd aangewakkerd toen er jaren geleden, voor een korte tijd, op zijn eiland Curaçao een kunstschaatsbaan verscheen.

Nu geeft Lourens les en doet mee met de Nederlandse kampioenschappen. Hij zou graag op Curaçaose muziek willen schaatsen: ‘maar ik moet daar het perfecte nummer nog voor vinden’:

Door Petra Trinidad

The post Curaçaose kunstschaatser Jonathan Lourens wil de sport diverser maken first appeared on Caribisch Netwerk.

Lockdown no.2: Devastador pa Empresarionan chikí

3 april 2021 - 3:47pm

WILLEMSTAD – For di 24 di Mart Kòrsou ta den lockdown. Segun representante di sektor privá chèns ta hopi grandi ku mayoria empresa chikí no ta sobreviví e di dos lockdown na Kòrsou. E negoshinan ku sí a logra tene nan porta habrí despues dje promé lockdown aña pasá, ainda ta hiba un lucha fuerte pa tene nan porta habrí. E variante britániko sumamente kontagioso ku a yega na Kòrsou tambe, ta motibu dje eksploshon di kasonan di corona. Esaki a hasi nesesario pa gobièrnu re-introdusí lockdown. E empresarionan chikí, tin komprenshon ku medidanan severo tin ku wordu tuma. Pero nan no ta haña sufisiente respaldo di gobièrnu, nan ta bisa.

INSEGURIDAT
Salon di Beyesa Leading Lady aña pasá a eksperensia e promé lockdown ku hopi inseguridat. E empresa ni su klientenan no por a antisipá kiko lo bai pasa. Scarsio Verwij ta teme e konsekuensianan fatal dje di dos lockdown.
E klientenan ku ta ainda ta akudí na Leading Lady ta prinsipalmente e hendenan ku a vakuná kaba. Klientenan ku ta insigur, no ta presentá. Verwij ta splika: “Klientenan ku ta konfia nos i ku sa di nos protokòl riguroso di higiena sí ta bin ainda”. Pa Salon di Beyesa Leading Lady tambe ta importante pa komunidat vakuná i minimalisá e riesgo pa infektá.

KLIENTENAN A KAI’AFO
Alberto ta un hardinero i doño di su propio empresa chikí. E promé lockdown a afektá su negoshi seriamente i vários kliente ‘grandi’ a kai afó. “Te ainda mi no a rekuperá di e sla aki”. E periodo ku e no tabata dispone di eksonerashon, e no por a bishita su klientenan. Esaki tabata hopi negativo pa su situashon finansiero. “Mi a bai atras den total ku sigur dos mil florin’’, miéntras mi gastunan mensual ta keda meskos”, Alberto a splika. E hardinero tampoko no a risibí sufisiente yudansa di gobièrnu. ‘‘Esaki miéntras mi ta kumpli debidamente ku mi obligashon di paga belasting’’. E petishon ku Alberto a hasi serka gobièrnu pa yudansa finansiero no tabata eksitoso, debi na e proseso ku a kana lento. P’esei el a legumai su petishon.

DEVASTADOR
E di dos lockdown lo ta devastador pa empresanan chikí. Esei empresario riba tereno di merkadeo, Jorge Cuartas ta konvensí di dje. Ademas gobièrnu mester hiba un maneho di yudansa strukturá pa yuda empresanan chikí.
322 empresa a firma un akshon ku Jorge Cuartas a kuminsá na desèmber último pa preshoná gobièrnu pa duna sosten finansiero na empresarionan chikí, e asina yamá TVL. Te ainda esaki no a realisá, loke ku ta un prueba ku no ta realisá kon importante e sektor di empresanan chikí ta pa nos ekonomia, asina Jorge Cuartas ta sigui bisa.

DEPRESHON
Mientrastantu SKUCHAMI, e departamento di salu mental di gobièrnu, ta kontinuá ku su servisionan den e di dos lockdown. Angelique La Cruz, trahadó sosial di SKUCHAMI, ta splika ku aña pasa Skuchami a risibí 386 yamada di hendenan ku a pidi asistensia pa motibu ku entre otro nan a pèrdè trabou, depreshon i kasonan sosial. Den transkurso di tempu a konstatá ku tin oumento di kasonan di depresividat serka hendenan ku a pèrdè trabou. E parti sosial tambe a rekerí hopi atenshon di SKUCHAMI, ku ta intermediá te ainda pa siudadanonan risibí pakete di kuminda.
Direktor di SKUCHAMI, André Curiel, ta lamentá ku hendenan ta warda muchu hopi pa pidi yudansa mental. Esaki ta konsekuensia dje tabú ku tin relashoná ku asistensia mental.
Prinsipalmente e pèrdèmentu di trabou debí na e pandemia ta destabilisá e situashon mental di miembronan di nos komunidat. Esaki por pone hopi preshon riba e persona en kuestion ku mester keda kas tambe pa motibu di lockdown. Asina André Curiel a bisa.

The post Lockdown no.2: Devastador pa Empresarionan chikí first appeared on Caribisch Netwerk.

Nederland roept toeristen en stagiaires op Curaçao per direct te verlaten

2 april 2021 - 4:22pm

WILLEMSTAD – “Ik twijfel nog of ik gehoor ga geven aan de oproep om zo snel mogelijk terug te gaan naar Nederland”, vertelt Maarten de Groot, een van de Nederlandse stagiaires die, sinds februari, stage loopt op Curaçao.

“Maar ik ben toch een beetje plichtsgetrouw en dus wel geneigd gehoor te geven aan zo’n oproep. Ik ben nu de situatie aan het afwegen”, aldus de stagiaire. Maarten is een van de 100 tot 130 Nederlandse stagiaires op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Gisteren (donderdag) heeft de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad (VNW) toeristen en stagiaires opgeroepen om Curaçao zo snel mogelijk te verlaten. “De actuele Covid-situatie op Curaçao is zeer ernstig. De zorgcapaciteit is mogelijk ontoereikend en komt vanwege het hoge aantal besmettingen nog verder onder druk te staan. De medische zorg is hierdoor niet gegarandeerd. Daarom adviseren we alle Nederlanders die niet op Curaçao wonen het eiland zo snel mogelijk te verlaten”, aldus VNW.

Negatief reisadvies
Het lokale ziekenhuis op het eiland, het Curaçao Medical Center (CMC), bracht deze week naar buiten dat de situatie in het ziekenhuis ‘alarmerend’ is vanwege het hoge aantal opgenomen Covid-patiënten en dat zij inmiddels opgeschaald naar de hoogste fase.

Maarten baalt van het advies, ook omdat hij dan voor zijn stage vanuit Nederland moet gaan werken en dat is toch heel anders dan op het eiland zelf. “Ik ben naar Curaçao gekomen niet alleen om stage te lopen, maar ook om te leren van de cultuur en gebruiken op het eiland. Er was toen al een negatief reisadvies. Het zat al in mijn achterhoofd dat je altijd teruggeroepen kunt worden. Maar nu het ook echt zo ver is gekomen, baal ik natuurlijk wel”.

Paniekvoetbal
Volgens Maarten de Jong, eigenaar van stagebureau Wereldstage, is er sprake van ‘paniekvoetbal’: ‘‘Wij zijn niet heel gelukkig met de gang van zaken. Er had een betere afstemming moeten komen tussen het ministerie van Onderwijs in Nederland (OWC), de VNW en de stagebureaus. Het is een beetje een paniekactie”, vind De Jong. “Vorig jaar in maart werden wij gevraagd door het OWC in Nederland of wij wilden helpen om alle studenten uit het hele Caribisch gebied terug te halen. Dat hebben we toen ook gedaan. Maar we zitten nu in een heel ander situatie dan vorig jaar maart. Deze keer is, zonder af te stemmen met de stakeholders, een advies naar buiten gebracht”, aldus De Jong.

Volgens de eigenaar weten de studenten wat ze wel en niet kunnen doen op het eiland. “Zij zijn niet degenen die de druk veroorzaken de gezondheidszorg. Maar hun eigen afweging staat voorop. Het is een advies van de VNW en zo communiceren wij het ook naar de stagiaires. We raden ze aan om het advies met hun stagebedrijf te bespreken en met hun familie thuis. We ondersteunen ze met de keuze die ze maken”.
De Jong schat in dat tussen de 10 en 15 procent van de stagiaires heeft aangegeven het advies op te volgen en dit weekend of volgend weekend te vertrekken. “Het overgrote deel kijkt het op dit moment nog even aan en wachten de ontwikkelingen af.”

Inkomsten
Verder benadrukt De Jong dat studenten belangrijke inkomsten genereren voor het eiland. “Met dit soort berichten loop je het risico dat de septemberlichting stagiaires ook eieren voor hun geld zal kiezen. Dit zal serieuze economische gevolgen hebben vanwege de inkomsten die zij voor het eiland met zich meebrengen.”

Ook Corendon heeft inmiddels aangegeven dat zij voorlopig stoppen met het aanbieden van reizen naar Curaçao. TUI blijft voorlopig nog wel naar Curaçao te vliegen.

The post Nederland roept toeristen en stagiaires op Curaçao per direct te verlaten first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçao voelt zich compleet overvallen door Britse variant

1 april 2021 - 9:01am

WILLEMSTAD – ‘‘Het is echt heel erg. We maken ons allemaal zorgen.’’ Dat zegt een verpleger in het Curaçao Medical Center met een indringende blik.

Het is kort na de persconferentie van de Curaçaose regering op woensdagmiddag 31 maart waarin minister-president Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth hebben aangegeven dat ‘het ziekenhuis vol zit’.

Gekwalificeerd personeel
Er is geen ruimte op de intensive care en ook de gewone bedden liggen vol met coronapatiënten. Medewerkers laten anoniem weten dat ze nooit hadden gedacht dat het zo ver zou komen. Tegelijk vragen ze zich af waarom niet eerder, en harder, om hulp is gevraagd.

De afgelopen weken kwam er al met Nederlandse hulp nieuw personeel bij via Amerikaanse medische uitzendbureaus. Nu doet Rhuggenaath een dringend beroep op Nederland om te helpen met het sturen van gekwalificeerd personeel.

Vooral mensen die kunnen werken op de intensive care en met de beademingsapparaten voor de coronapatiënten zijn nodig. Het antwoord op de vraag waarom niet eerder de noodklok is geluid, werd door de overheid dan al gegeven. Curaçao is namelijk overvallen door de snelheid van het aantal coronabesmettingen. Dat is een direct gevolg van de Britse variant, die de boel ‘overspoeld heeft’, zoals Gerstenbluth zegt.

Oproep van zorgprofessionals Caribbean

Negatieve scenario’s
De meest negatieve scenario’s voor wat betreft de verspreiding zijn door deze variant bewaardheid geworden. Op 17 maart waren er 142 nieuwe gevallen en in totaal 611 actieve besmettingen, een week later op 24 maart ging het om 250 nieuwe gevallen en waren er al 1445 actieve besmettingen, op 31 maart kwamen er 506 nieuwe besmettingen bij en ging het om 3102 actieve besmettingen. Een snelle verhoging, waarbij sinds 17 maart ook dertien doden zijn gevallen (van 22 naar 35).

Veel mensen op de ic, en ook onder de doden, zijn relatief jong. Gerstenbluth: ‘Het is niet langer je 92-jarige oudtante die al meerdere klachten had en uiteindelijk aan corona overlijdt. Het is erg dat zij overlijdt natuurlijk. Maar mensen van 30 of 40 jaar in de bloei van hun leven…. dat maakt de situatie nog erger’, zo stelt de epidemioloog, die daarbij moeite had om zijn woede en verdriet over de situatie te bedwingen.

Hij doet een oproep aan de mensen om zich te laten vaccineren en verder zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook tijdens het Paasweekend. De avondklok is vervroegd en gaat vanaf vrijdag in om 7 uur ’s avonds, in plaats van negen uur.

Duizenden extra vaccins
Kort na de persconferentie kwam het nieuws dat Nederland vrijdag versneld duizenden extra vaccins tegen het coronavirus naar Curaçao stuurt. Het gaat om een levering van 30.000 vaccins, die behalve voor Curaçao ook bestemd is voor Aruba. Daarnaast gaat Nederland helpen bij het werven van medisch personeel. Er wordt onder meer in Nederland gekeken of mensen bereid zijn naar Curaçao af te reizen.

Op het eiland kan verder iedereen boven de achttien jaar zich per 5 april registreren voor een vaccinatie. De verpleger in het ziekenhuis, die anoniem wil blijven, hoopt dat zoveel mogelijk mensen dat ook gaan doen. ‘‘Zodat de enorme druk die we nu in het ziekenhuis voelen weer afneemt.’’

Aruba solidair
Het HOH-ziekenhuis van Aruba heeft inmiddels alle (behalve oncologie) operaties en dagopname die niet spoedeisend zijn geschrapt om zo de buureilanden te kunnen helpen. Hierdoor kan het ziekenhuis 30 extra bedden voor coronapatiënten en 6 plekken extra op de intensive care regelen.  Volgende week zegt het ziekenhuis  te beschikken over totaal 62 Covid-bedden en 22 ic-plekken.

Aruba kent ook een stijging van het aantal coronagevallen maar veel minder dan op Curaçao. Het toeristengebied is nog steeds redelijk druk, voornamelijk door Amerikaanse toeristen. De horeca is ook open. Volgens de laatste cijfers verstrekt door de overheid zijn er 673 actieve gevallen van wie 54 buitenlanders. Vanmorgen lagen er 42 in het ziekenhuis van wie 11 op de intensive care. Bijna 19 duizend inwoners zijn gevaccineerd (ruim 10 duizend ook met de tweede prik).

The post Curaçao voelt zich compleet overvallen door Britse variant first appeared on Caribisch Netwerk.

Drive thru tijdens lockdown: ‘zodat 700 kinderen toch hun broodjes krijgen’

31 maart 2021 - 4:23am

KRALENDIJK– Stichting Voeding Op School heeft vanwege de coronasituatie hun eerste drive thru georganiseerd. “Normaal krijgen 700 kinderen op school brood, fruit en drinken verzorgd, maar omdat de scholen zijn gesloten, doen wij het nu zo”, vertelt Shaina offerman.

Voor deze kinderen ligt een voedselpakket klaar. De stichting zal dit wekelijks organiseren tot de scholen weer open zijn.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Voeding Op School heeft vorig jaar toen de scholen tijdens de lockdown dicht waren een periode weekpakketten bij gezinnen thuisgebracht, maar dit was organisatorisch een hele klus. Nu kreeg de stichting hulp van het Openbaar Lichaam Bonaire, die bij de gezinnen thuis kaartjes heeft bezorgd waar het pakket mee kon worden opgehaald.

Dubbele aantal pakketten
Dit jaar werd het dubbele aantal pakketten uitgedeeld. “Dat komt omdat we vorig jaar niet elk kind een pakket hebben gegeven. We deden het toen anders. Als je 5 kinderen had, kreeg je bijvoorbeeld 3 pakketten. Nu krijg je echt per kind een pakket,’’ legt Offerman uit.

Er zijn ongeveer 170 pakketten niet opgehaald. “Mensen die deze keer misschien niet hun kaartje hebben gehad om wat voor reden dan ook, kunnen zich bij ons melden. Dan kunnen we zorgen dat iedereen krijgt wat ze moeten krijgen.’’

Extra aanmeldingen
De stichting houdt rekening met het feit dat misschien meer ouders tijdens de huidige coronasituatie hulp nodig hebben. “Er zullen misschien mensen zijn die net hun baan kwijt zijn, die kunnen zich ook nog bij ons aanmelden,’’ aldus Shaina.

The post Drive thru tijdens lockdown: ‘zodat 700 kinderen toch hun broodjes krijgen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Kabinet Aruba stapt op: coalitiepartner POR verdacht van verduistering publiek geld

30 maart 2021 - 5:09pm

ORANJESTAD – Amper een uur nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat het coalitiepartij POR onderzoekt voor verduistering van publiek geld, biedt het Arubaanse kabinet Wever-Croes zijn ontslag aan. 

Premier Wever-Croes tekent de brief waarin ze het ontslag van het kabinet aanbiedt.

“Omdat een coalitiepartner wordt onderzocht voor verduistering tijdens deze kabinetsperiode, menen we dat we de meest extreme beslissing moeten nemen. Het kabinet kan niet verder zonder een basis van vertrouwen door deze integriteitsbreuk. Daarom heb ik een brief ondertekend waarin ik de gouverneur om ontslag van dit kabinet vraag en ontbinding van het parlement”, aldus premier Evelyn Wever-Croes.

Verduistering publiek geld
Het Arubaanse OM heeft beslag gelegd op rekeningen van de al omstreden partij POR. Het onderzoek begon nadat er een melding (MOT-melding) binnenkwam over ‘onregelmatigheden aangaande het beheer van gelden op een bankrekening van een stichting van de fractie van POR in het parlement van Aruba’, aldus het OM.

Omdat het gaat om gemeenschapsgeld, en het OM wil voorkomen dat dit verdwijnt, is deze week dus beslag gelegd op enkele rekeningen die tijdens het onderzoek in beeld zijn gekomen. De Landsrecherche is nog bezig met het onderzoek. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat, het OM wil hierover nog niets kwijt.

Bij de Kamer van Koophandel staat de stichting van de fractie onder de naam Hunto Nos POR geregistreerd met voorzitter Alan Howell. Hij is de partijleider van POR. Verder meldt de KvK dat Jacqueline van Putten de penningmeester is. Ze is één van de partijoprichters.

Onderzoek corruptie minister
Eind 2019 stapte partijoprichter/-leider van POR, Otmar Oduber, op als minister. Hij zei vanwege gezondheidsredenen, maar een half jaar later werd bekend dat hij verdachte is in de grote corruptiezaak Flamingo. Toch bleef hij op de achtergrond de lakens uitdelen, zo bleek uit een interview met zijn opvolger Marisol Tromp. Zij moest vervolgens vertrekken omdat ze kritiek hierop had en volgens haar weigerde opdrachten uit te voeren van Oduber en eveens partijoprichter/-prominent Andin Bikker (minister van justitie).

De ministerportefeuille is sinds het ontslag van Tromp niet meer teruggegaan naar POR, maar overgenomen door de Arubaanse premier (MEP), wat ongebruikelijk is. Als reden gaf POR en de rest van het kabinet toen dat het te maken had met bezuinigingen vanwege de coronacrisis. Op vragen aan de premier of ze al eerder vermoedens had van corruptie door Otmar Oduber/partij POR, antwoordde Wever-Croes ontkennend.

Partij POR valt uit elkaar
Justitieminister Bikker heeft nu laten weten dat hij afstand neemt van zijn partij POR en de beslissing voor het kabinetsontslag steunt. “Op een gegeven moment word je moe van elke keer onaangename verrassingen en kritiek te verdragen die jouw persoon niet aangaan. Ik herken mij niet meer in POR.”

Ook fractieleider Dellanire Maduro heeft zich gedistantieerd van POR en zegt nu verder te gaan als onafhankelijk Statenlid. Ze stelt dat ze niets met de omstreden stichting te maken heeft en ook geen toegang heeft tot de bankrekening.

Hierdoor bestaat de POR-fractie alleen nog uit leider Alan Howell die ontkent iets te weten van onregelmatigheden bij de stichting dan wel verduistering.

Speerpunt kabinet: integriteit
Eén van de speerpunten van kabinet Wever-Croes dat in 2017 aantrad met coalitiepartijen POR en RED, is goed bestuur en integriteit. Critici waaronder stichting Deugdelijk Bestuur vinden echter dat het kabinet veel heeft beloofd maar in de praktijk te weinig van die beloftes heeft waargemaakt.

Maar de premier noemt juist dit speerpunt als belangrijkste reden om nu op te stappen: “Voor dit kabinet zijn goed bestuur en integriteit niet alleen woorden, maar uitvoering en dagelijks, verantwoordelijk handelen.”

Aruba zou in september al naar de stembus gaan. Of de verkiezingen nu vervroegd worden, is nog niet duidelijk.

The post Kabinet Aruba stapt op: coalitiepartner POR verdacht van verduistering publiek geld first appeared on Caribisch Netwerk.

Alleenstaande moeder over onderzoek ombudsman: ‘hopelijk snel oplossingen’

29 maart 2021 - 3:58am

KRALENDIJK – Giselle Pourier zorgt alleen voor twee kinderen. De problemen begonnen toen haar man 9 jaar geleden onverwacht overleed aan een hartaanval. “De kleinste was net 19 dagen oud en de oudste 6 jaar. Ik had geen werk.”

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman gaan onderzoeken waar alleenstaande ouders op Bonaire, St. Eustatius en Saba, die rond of onder de armoedegrens leven, tegenaan lopen bij de opvoeding. Giselles eerste reactie op het onderzoek? “Eindelijk. Eindelijk iets waar alleenstaande ouders naartoe kunnen en eindelijk kunnen we gehoord worden.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/zwaarperiode.mp3 Giselle Pourier over haar zwaarste periode als alleenstaande moeder

Download audio here
.

Hoewel het nu beter gaat, lukt het Giselle nog niet om haar hoofd boven water te houden. “Door corona verloor ik mijn baan. Toen in januari de noodregeling stopte, ontstond er een groot financieel gat.”

Geen geld om brood te kopen
Haar schoonmaakwerk op oproepbasis is niet genoeg om van rond te komen. “Soms heb ik geen geld om brood te kopen. Vorige week bleven de kinderen drie dagen thuis, omdat ik geen benzine had om ze naar school te brengen. Ik moet altijd lenen bij familie, maar ik wil hen niet tot last zijn.”

Dit is het laatste onderzoek uit een serie van drie; in 2019 werd onderzoek gedaan naar armoede onder ouderen en in 2020 kwam een onderzoek uit over armoede onder jongeren. De onderzoeken moeten de armoedeproblematiek op de politieke agenda zetten.

De Nationale ombudsman verwacht met dit laatste onderzoek een compleet beeld te hebben van de armoedeproblematiek, waarnaar een visie hierop bepaald kan worden. “En dan met name om te zorgen dat het niet bij onderzoek blijft, maar dat er echt actie wordt ondernomen om armoede aan te pakken’’, laat de Nationale ombudsman in een reactie weten.

Schaamte
Hoewel armoede een groot probleem is in Caribisch Nederland, is het niet iets waar mensen tijdens spreekuren van de Nationale ombudsman openlijk voor uitkomen. Wel waren bepaalde type klachten reden om onderzoek te doen. “Zoals klachten over de mogelijkheid voor kinderen om voor opvang of sport in aanmerking te komen. Maar ook problemen rond uitkeringen, of schulden.’’

Voor het onderzoek zullen gesprekken worden gevoerd met alleenstaande ouders, kinderen en stakeholders. “We vinden het heel belangrijk om de mensen persoonlijk te spreken. We komen zodra de maatregelen het toelaten. Hopelijk nog voor de zomer.”

Armoedeprobleem nu echt aanpakken
Naar aanleiding van de eerdere onderzoeken werden samen met ministeries naar oplossingen gezocht. “Wij blijven hier aandacht voor vragen en monitoren of en hoe de aanbevelingen worden opgevolgd. Met als doel dat armoede, en de problemen die hieruit voortkomen, écht worden aangepakt,’’ aldus de Nationale Ombudsman.

Giselle heeft er wel vertrouwen in dat het onderzoek iets kan veranderen. “Ik heb een sterk gevoel dat er iets goeds uit komt. Al is het misschien niet meer voor mij, maar dan tenminste voor anderen die het nodig hebben. Ik hoop dat er snel oplossingen komen.”

Uit het onderzoek moet blijken waar alleenstaande ouders behoefte aan hebben. “Bijvoorbeeld de beschikbaarheid van bepaalde voorzieningen die de opvoeding makkelijker maken.”

Giselle vindt gezonde voeding belangrijk. “Veel kinderen worden ziek door ongezonde voeding, maar ouders kunnen niet anders. Als kinderen gezond blijven, gaat het ook beter op school.”

Haar zoon kon zich door de situatie thuis lastiger concentreren in de klas en moest hierdoor blijven zitten. Giselle hoopt dat er op scholen meer aandacht komt voor kinderen die te maken hebben met armoede.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/situatiethuis.mp3 Giselle over op wat voor manier haar jongste zoon de situatie meekrijgt

Download audio here
.

Het rapport over armoede onder alleenstaande ouderen wordt naar verwachting in het najaar van 2021 gepubliceerd.

The post Alleenstaande moeder over onderzoek ombudsman: ‘hopelijk snel oplossingen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Aruba wil geen lockdown vanwege toerisme

26 maart 2021 - 10:44pm

ORANJESTAD – Ondanks de sterke stijging van het aantal coronagevallen, wil Aruba een lockdown vermijden zoals op de buureilanden Curaçao en Bonaire, en ook in Nederland. Vooral het sluiten van grenzen wil het eiland al helemaal niet en nieuwe, extra maatregelen moeten vooral niet het voorzichtige herstel van het toerisme in de weg staan.

Minister Oduber uit op  Facebook zijn blijdschap over toenemende vluchten naar Aruba vanuit Amerika.

“Deze nieuwe stijging komt niet goed uit, net op het moment dat we een situatie hebben waarbij het weer beter gaat met het toerisme”, zegt minister Dangui Oduber, verantwoordelijkheid voor gezondheid en toerisme. “De laatste raming voor maart laat dat ook zien, dat we meer dan 43 duizend toeristen binnen gaan krijgen. En voor het komende, tweede kwartaal zal weer een toename van vliegstoelen zijn die hoger is dan in 2019.”

Maar Aruba ontkomt met inmiddels meer dan 650 actieve gevallen er niet aan om extra maatregelen te nemen. Want het ziekenhuis heeft nog nooit zo vol gelegen sinds corona een jaar geleden op het eiland kwam. Horacio Oduber Hospitaal trok deze week aan de bel; er zijn nog maar een paar plekken vrij op de intensive care. En dit keer niet vanwege tekort aan beademingsapparatuur maar aan personeel. Van de 18 ic-bedden heeft het ziekenhuis dit aantal inmiddels weten op te rekken naar 22.

De meeste coronapatiënten in het ziekenhuis zijn obees en bijna 40% heeft hoge bloeddruk.

Maar met 43 coronapatiënten opgenomen van wie 13 op de intensive care, is het ziekenhuis voorlopig niet uit de gevarenzone.

De extra maatregelen komen daarom bovenop degene die de regering al afgelopen week nam, zoals het verbod op alcoholconsumptie op straat en bij elkaar op bezoek gaan. Vanaf morgen 27 maart is de avondklok weer 2 uur langer (begint om 10 uur ‘s avonds); moeten de scholen twee weken dicht ingaande 29 maart en mag er voor het tweede jaar op rij niet gekampeerd worden. Dit laatste is een populaire traditie bij de bevolking in de paasvakantie.

Uiteten gaan versoepeld
Toch wil de Arubaanse regering – in tegenstelling tot vooral Curaçao en Bonaire – het toerisme dus niet duperen met de nieuwe beperkingen. Daarom blijft de horeca open, alleen met een vroegere sluitingstijd van 11 naar 9 uur ‘s avonds. De regels voor uiteten worden bovendien soepeler: in plaats van max twee mogen er weer vier aan een tafel en kinderen tot 12 worden niet meegeteld. Dus die mogen mee aan tafel. Bovendien hoeven de eters niet uit hetzelfde huishouden te komen of bevriend zijn.

Hoofd van dienst besmettelijke ziekten Sharline Koolman legt uit waarom deze maatregel is versoepeld terwijl ze tegelijk informeert dat restaurants in de top drie staan van besmettingshaarden op het eiland: “Het gaat eigenlijk om de bars die ook een restaurantvergunning hebben en waar elke keer een toeloop van mensen is. Het probleem is dus niet daar waar je met zijn vieren netjes aan een tafel gaat zitten eten en dan weer weggaat. Daarom hebben we dat weer versoepeld.”

De laatste coronacijfers verstrekt door de Arubaanse overheid

In de top drie besmettingshaarden staan verder kerken en sportgelegenheden (gyms). Deze laatste moeten ook voor twee weken dicht. De helft van de nieuwe gevallen komt door de veel besmettelijkere Britse coronavariant. Ook lopen mensen langer (3 tot 5 dagen) rond met symptomen zonder dit te melden of ze willen het helemaal niet vertellen dat ze  besmet zijn, zegt Koolman. Van een derde van de gevallen kan de overheid bovendien de besmettingsbron helemaal niet achterhalen.

Curaçao heeft Aruba inmiddels ingehaald met het record aantal actieve besmettingen (boven de 2000). Maar Aruba heeft nog altijd het record aantal coronadoden van 82. Op Curaçao zijn tot nu toe 28 mensen overleden, op Sint-Maarten 27 en op Bonaire ligt het dodenaantal op 10.

The post Aruba wil geen lockdown vanwege toerisme first appeared on Caribisch Netwerk.