kop

Study & Career Event helpt leerlingen met studiekeuze

                                                                                 

De voorbereidingen voor het Study & Career Event Bonaire zijn in volle gang. Dit evenement bestaat uit de Skills-competities op donderdag 12 en vrijdag 13 november, en een informatiemarkt op zaterdag 14 november. Alle activiteiten vinden plaats in en rond de aula van de SGB aan de Kaya Frater Odulfinus z/n.

Rosemarijn de Jong is coördinator van het Study & Career Event. Ze vertelt over het thema van het evenement: “Onder het motto

The Sky Is The Limit

inspireren we de jongeren om het beste uit zichzelf te halen; ieder op zijn eigen niveau en met zijn eigen ambities. We inspireren jongeren om verder te kijken dan de voor de hand liggende paden. We zien dat vmbo-leerlingen die naar het mbo gaan, vrijwel automatisch bij de SGB verder gaan met een traditionele studie. Wij moedigen ze aan om te bedenken welke vakrichtingen en vervolgopleiding het beste aansluiten bij hun talenten, en om dan te kijken waar ze het beste terecht kunnen: op Bonaire blijven, of zijn er andere opties die beter aansluiten bij hun wensen. Ook tamelijk onbekend is dat een mbo-4 diploma toegang geeft tot een hbo-opleiding.”

Ze vervolgt: “Anderzijds vertrok de meerderheid van de leerlingen voor een hbo of universitaire opleiding naar Nederland. Dit is aan het veranderen: universiteiten in de USA bieden aantrekkelijke programma's aan voor studenten uit de Caribbean; op de Caribische eilanden zijn ook goede universiteiten; en voor een opleiding voor leerkracht basisonderwijs hoef je het eiland niet eens meer af. De focus ligt daarom op de regio, die bestaat uit het Caribisch gebied, Noord en Latijns Amerika.”

Hein van Senten, technisch vertegenwoordiger van Skills Netherlands Caribbean: “Op donderdag 12 en vrijdag 13 november van 9-16u vinden er Skills-wedstrijden plaats voor (v)mbo-studenten. Dit is gelinkt aan het World Skills programma waarbij studenten de kans krijgen hun vaardigheden te laten zien. Deze wedstrijden zijn een eerste selectie voor de World-Skills-Americas in 2016 in Mexico en de Skills-Talents in Nederland. Daarnaast komt er een representatie van de vakopleiding SENA uit Colombia om demonstraties houden. Ook voor mensen die niet meedoen aan de wedstrijden is het zeker interessant om te komen kijken wat er allemaal gebeurt.”

Rosemarijn de Jong, coördinator van het Study & Career Event licht een tip van de sluier op: “Op de informatiemarkt zaterdag 14 november zijn universiteiten en hogescholen uit verschillende landen wederom aanwezig. Er zullen presentaties worden gegeven met thema's zoals 'Studiemogelijkheden in het Caribisch gebied' en 'Hoe maak je de juiste studiekeuze'. Ook zullen jonge afgestudeerde Bonaireaanse professionals praten over hun ervaringen.”

Kortom, er zal genoeg te zien en te beleven zijn: het is een unieke kans die de jonge Bonairiaan krijgt om direct in contact te komen met opleidingen in binnen- en buitenland, en er is gelegenheid om met toekomstige werkgevers in gesprek te raken. We zien er naar uit iedereen te verwelkomen op het evenement!

Bent u een werkgever op Bonaire of een onderwijsinstelling, dan bent u van harte welkom om zich te representeren tijdens de informatiemarkt. Hiervoor kunt u contact opnemen met Rosemarijn de Jong, coördinator Study & Career Event Bonaire 2015. Tel: +599 701 9797; e-mail studyfairbonaire@gmail.com.