kop

Milieuwet BES door de Eerste kamer

Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) krijgen een op maat gemaakte milieuwet. De Eerste Kamer heeft daar maandag mee ingestemd. De nieuwe wet is gebaseerd op de Nederlandse wet, maar er zijn extra bepalingen in opgenomen voor de bescherming van het milieu op de Caribische eilanden.

De behandeling van de wet in de Eerste Kamer was in oktober opgeschort, omdat de regering nog een toelichting moest geven op een aantal punten waar de Senaat zich zorgen over maakte. PvdA-Senator Marijke Linthorst voerde het woord namens een ruime meerderheid van de Eerste Kamer, bestaande uit regeringspartijen VVD en CDA en oppositiepartijen PvdA, D66, SP en GroenLinks.

Zij benadrukte het belang dat de bewoners van de BES-eilanden niet met hoge lasten opgezadeld mogen worden als ze moeten gaan betalen voor afvalwaterzuivering, riolering en het scheiden van afval. "Daarom hebben we de beraadslaging aangehouden." De prijsstijgingen op de BES-eilanden leggen al een grote last op de bewoners, zegt Linthorst.

Rioolstelsel
Staatssecretaris Atsma beloofde dat de wet stapsgewijs wordt ingevoerd. Bij de invoering van heffingen en andere belastingmaatregelen wordt rekening gehouden met de draagkracht van de eilandbewoners. Daarnaar wordt op dit moment onderzoek gedaan. "Dat is nog niet klaar en we willen geen wet aannemen die niet uitvoerbaas is", aldus Linthorst. Ook kondigde Atsma aan dat op de BES-eilanden een nieuw rioolstelsel wordt aangelegd.

De nieuwe wet is een zogenoemde raamwet. Onderdelen worden alleen ingevoerd als er geen lokale maatregelen op dat gebied bestaan. Hiervoor wordt in overleg met de eilandsbesturen een implementatieplan opgesteld. Ook de Eerste Kamer zal de vinger aan de pols houden, verzekert Linthorst.

Minister Spies
Bij het debat in de Eerste Kamer was ook de nieuwe minister van Koninkrijksrelaties, Liesbeth Spies, aanwezig. Zij werd vrijdag benoemd als opvolger van Piet Hein Donner, die vicevoorzitter van de Raad van State wordt.

Bron RNW