kop

Inflatie Caribisch Nederland daalt verder

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) op alle drie de eilanden van Caribisch Nederland is in het tweede kwartaal van 2015 verder gedaald. Op Bonaire en Sint-Eustatius was de inflatie zelfs voor het tweede kwartaal op rij negatief. Dit maakt CBS vandaag bekend.


Op Bonaire daalde de inflatie voor het derde kwartaal op rij, naar -0,9 procent in het tweede kwartaal van 2015. In het eerste kwartaal lagen de prijzen voor de consument nog 0,6 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen verlaagde de inflatie op Bonaire. Voedingsmiddelen waren weliswaar 0,4 procent duurder dan een jaar eerder, maar de prijsstijging op jaarbasis was in het eerste kwartaal nog 2,9 procent. Kleding werd duurder op Bonaire en had een opwaarts effect op de inflatie.

Ook op Sint-Eustatius daalde de inflatie drie kwartalen achter elkaar en kwam uit op -1,7 procent in het tweede kwartaal van 2015. Dat is0,6 procentpunt lager dan in het eerste kwartaal. Ook hier waren het de prijzen van voedingsmiddelen die de inflatie drukten.

Op Saba daalde de inflatie naar 0,4 procent. In het eerste kwartaal was de consument nog 1 procent duurder uit dan een jaar eerder. De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling in de horeca. In het tweede kwartaal van vorig jaar stegen de prijzen in de horeca, wat een stijgend effect had op de inflatie. Dat effect is nu uitgewerkt. De inflatie op Saba nam ook af door de prijsontwikkelingen van toiletartikelen en vliegtickets.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het tweede kwartaal van 2015 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal van 2015.

Bron: StatLine, Caribisch Nederland

Gerelateerde links:

Dit artikel is ook in het Papiamento beschikbaar.