kop

Gekleurde drukmakers ook op Bonaire

31-08-2015

 

Het is al jaren bekend dat een aantal synthetische kleurstoffen kinderen hyperactiever kan maken. Waarom zijn deze dan nog steeds in de supermarkt te vinden?

 

 

In 2009 maakt Radar een reportage over de Southampton Six. Het klinkt als een boevenbende, maar het is een zestal kleurstoffen waarvan uit onderzoek blijkt dat kinderen drukker worden als ze deze binnen krijgen. De stoffen zijn vernoemd naar de Universiteit die dit onderzoek gedaan heeft; de universiteit van Southampton.

Uit een inventarisatie deze zomer door voedselwaakhond foodwatch blijkt dat er nu nog steeds producten met deze omstreden kleurstoffen te koop zijn. Hoog tijd om ze voor eens en altijd uit de supermarkt te bannen.

Het gaat om de volgende kleurstoffen: 
E102 of tartrazine = geel 
E110 of zonnegeel = geel/oranje 
E122 of azorubine = karmozijnrood
E124 of ponceau = rood
E129 of allurarood = rood


E104 of chinolinegeel = knalgeel

Stikstof

De eerste vijf zijn ook bekend als zogenaamde azo-kleurstoffen. Met een Z, het komt van het Franse woord azote, wat stikstof betekent en staat voor een bepaalde chemische verbinding in de stoffen. E104 is geen azo-kleurstof, maar wel omstreden.

Deze stoffen worden nog steeds toegevoegd, ondanks de mogelijk nadelige effecten ervan. In 2009 lieten we al zien dat dergelijke stoffen vooral van invloed zijn op kinderen. Uit onderzoek van de universiteit van Southampton bleek dat de stoffen geen ADHD veroorzaken, maar dat kinderen die ze binnenkrijgen dus wel degelijk drukker worden.

Geen verbod

De kleurstoffen zijn niet verboden. Volgens Sjoerd van de Wouw van foodwatch komt dat doordat Europa gekeken naar 24 relevante onderzoeken op dit gebied. 17 van de onderzoeken geven aan dat er iets mis is rond deze kleurstoffen, maar 7 onderzoeken geven aan dat er weinig tot niets mis is. Toen is geconcludeerd dat er geen hard bewijs is dat deze stoffen echt schadelijk zijn, en zijn ze niet verboden.

Onbegrijpelijk, vindt van der Wouw. in Europa geldt het voorzorgsbeginsel. Als een stof mogelijk schadelijk is voor je gezondheid, mag het niet op de markt gebracht worden.

Verplichte waarschuwing

In plaats van een verbod, kwam de EU met een verplichte waarschuwing op de verpakking waar 1 van de Southampton Six inzitten. 'Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.' Deze waarschuwing staat vaak in kleine lettertjes op de verpakking; nauwelijks leesbaar en amper in het zicht. 

Eigenlijk had niemand verwacht dat anno 2015 deze kleurstoffen nog gebruikt zouden worden. Ook de levensmiddelenindustrie zelf niet. In onze uitzending zegt Philips den Ouden van de  Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) dat de waarschuwing op de verpakking niet nodig zal zijn, omdat de producten vóór 2010 vanzelf uit voeding zullen verdwijnen.

Veilige alternatieven

Niets is minder waar, blijkt nu uit een inventarisatie van foodwatch. Er zijn nog tientallen producten te koop waar de Southampton Six inzitten. Erger nog: in enkele gevallen ontbreekt de verplichte waarschuwing op de verpakking. En dat terwijl er al jaren goede alternatieven voor deze kleurstoffen op de markt zijn. Net zo gekleurd, maar dan wel 100 procent zeker veilig.

Bron: RadarTV

Lees de reacties van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen IndustrieJumbo en Albert Heijn.