kop

Bonairianen krijgen de tijd om te wennen aan tientallen nieuwe verkeersregels

Kralendijk – De invoering van de langverwachte nieuwe Wegenverkeersverordening wordt uitgesteld tot 1 augustus om iedereen – verkeersdeelnemers en handhavers – wat meer tijd te gunnen zich voor te bereiden op de veranderende verkeersregels. Dat zijn er nogal wat, want de huidige verordening dateert van 1957.

De Eilandsraad moet de verordening nog vaststellen. Dat gebeurt dinsdag. Het Bestuurscollege erkent in zijn aanbiedingsbrief ruiterlijk dat de nieuwe verordening lang op zich heeft laten wachten. Het schrijft dat toe aan de complexiteit waarvoor veel expertise bijeen moest worden gebracht, maar de voornaamste oorzaak van de vertraging is dat door de politiek weinig urgentie is toegekend aan verkeersveiligheid.

De bevolkingsgroei en het toegenomen toerisme hebben de noodzaak van een modernisering van de verordening onderstreept, want het verkeersbeeld is in de tussenliggende 62 jaar drastisch gewijzigd. Om alle wijzigingen bekend te maken komt er een intensieve voorlichtingscampagne. Die zal zich ook richten op het gedrag van verkeersdeelnemers.

Veel van de nieuwe regels liggen overigens voor de hand, zoals het verbod op het rijden onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen, de verplichting van het dragen van gordels en het gebruik van kinderzitjes voor inzittenden onder de 3 jaar en het voorrang verlenen aan voetgangers bij oversteekplaatsen. Dronken een auto besturen kon al – op grond van andere wetgeving – worden aangepakt, maar dat kan dankzij de nieuwe Wegenverkeersverordening veel effectiever.

 

Bron: Koninkrijksrelaties.nu