kop

CBS: Stijging consumentenprijzen Saba na Irma voorbij

In het vierde kwartaal van 2018 lagen de consumentenprijzen op Saba op hetzelfde niveau als een jaar eerder. In het derde kwartaal betaalden consumenten op Saba nog 4,4 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Op Bonaire waren de prijzen in het vierde kwartaal van 2018 3,4 procent hoger dan een jaar eerder en op Sint Eustatius 1,1 procent. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex.

Toon tabel

In het vierde kwartaal van 2017, na het passeren van orkaan Irma, werden veel goederen en diensten op Saba een stuk duurder en ook daarna bleef het gemiddelde prijsniveau licht stijgen. Aan die stijging kwam in het vierde kwartaal van 2018 een einde. De consumentenprijzen bereikten het laagste niveau van 2018 en kwamen precies op hetzelfde niveau als een jaar eerder. In 2018 daalden op Saba de prijzen van telefoon en internet met 13,0 procenten werden voedingsmiddelen gemiddeld 2,0 procentgoedkoper. Producten voor onderhoud en reparatie van de woning werden daarentegen 4,7 procent duurder en ook kleding en schoenen stegen in prijs.

Consumentenprijzen op Bonaire 3,4 procent hoger

Op Bonaire betaalden huishoudens in het vierde kwartaal van 2018 3,4 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. In het derde kwartaal was dit 3,5 procent. Het gemiddelde prijspeil steeg minder hard door de prijsontwikkeling van benzine. De prijsontwikkeling van meubels en vers fruit zorgde daarentegen voor een opwaarts effect op de consumentenprijzen. Fruit was 4,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Groenten goedkoper op Sint Eustatius

In het vierde kwartaal van 2018 lagen de prijzen van goederen en diensten op Sint Eustatius 1,1 procent hoger dan een jaar eerder, net zoveel als in het derde kwartaal. Kleding en schoenen stegen in prijs en ook aardappelen zorgden voor een opwaarts effect op de consumentenprijzen. Aardappelen zijn in 2018 13,3 procent duurder geworden. De prijs van verse groenten daalde met 9,6 procent en dit drukte de prijsontwikkeling.

Gemiddelde prijsontwikkeling 2018

Over heel 2018 lag het gemiddelde prijspeil op Bonaire 3,4 procent hoger dan in 2017. Op Saba lagen de prijzen 2,6 procent hoger. Gemiddeld stegen in 2018 de consumentenprijzen het minst op Sint Eustatius, 1,3 procent.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het vierde kwartaal van 2018 en over het jaar 2018 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het eerste kwartaal van 2019.

Bronnen

Relevante links