kop

Is Bonaire buitenland?

Tijdens de Emigratiebeurs werden veel vragen gesteld over Bonaire. Vragen zoals:

  • Is Bonaire buitenland voor Nederland?
  • Wat is een Openbaar Lichaam?
  • Als ik op Saba ga wonen kan ik dan op Bonaire werken?
  • Blijf ik wel Nederlander als ik op Bonaire ga wonen?

Zo waren er veel onduidelijkheden voor de Europese Nederlander. Ja, wij noemen de Nederlander die in Nederland geboren is en opgegroeid is een Europese Nederlander. Want de Rijksoverheid in Den Haag heeft ons (uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba) Caribische Nederlanders genoemd. Waarom? Om een WIJ <-> ZIJ  onderscheid te maken, denken we. Wij zijn namelijk allemaal Nederlanders met vanaf de geboorte hebben wij een Nederlands paspoort. Vreemde redenering vinden wij. We zeggen ook geen Friese Nederlanders of Zeeuwse Nederlanders enz. Soms lijkt het wel of er "verschil" gemaakt moet worden. 

Recentelijk heeft de minister duidelijk aangegeven dat Bonaire GEEN buitenland is voor Nederland. zie Tweede Kamer vragen.

De naam Openbaar Lichaam is voor velen in Nederland onbekend. Namen zoals een Gemeente, een provincie, een dorp, een stad is voor iedereen bekend. Maar een Openbaar Lichaam niet. Er zijn dan ook veel mensen die hier geen raad mee weten en noemen het een "bijzondere gemeente", dan hebben ze enigzins nog een referentie. De naam is niet verzonnen die bestond al. Openbaar Lichaam Rijnmond heeft ook bestaan.

Het Caribische deel van Nederland bestaat uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Om een indruk te geven wat de afstanden zijn moeten we een vergelijk maken in Europa. De afstand tussen Bonaire en de twee bovenwindse eilanden Saba en Sint Eustatius is meer dan 800 km. Dat is de afstand tussen Amsterdam en Milaan.

De laatste vraag van de vier hier boven is nu ook eenvoudig te beantwoorden.

Voor algemene informatie en vacatures zijn de volgende links: