kop

Wanneer bezoekt de koningin ons eiland?

 

Koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander zullen een druk schema afwerken tijdens hun bezoek aan Aruba en de voormalige Nederlandse Antillen, dat van 28 oktober tot en met 6 november plaatsvindt.

 

Op Aruba, waar de koninklijke delegatie het bezoek begint, zal er een bezoek aan een multicultureel festival in het Linear Park zijn. Prins Willem-Alexander is bovendien gastspreker op de Green Aruba Conferentie. Daarnaast wordt het Arikok natuurpark bezocht, net als het gerenoveerde Yuwana Morto district. Koningin Beatrix bracht in 2006 voor het laatst een bezoek aan Aruba.

 

Nieuwe landen
Het is de eerste keer dat de vorstin na de ontmanteling van het land de Nederlandse Antillen op 10 oktober vorig jaar een bezoek brengt aan de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten. Ook is het de eerste keer dat de koningin de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius bezoekt als bijzondere gemeenten van Nederland.

Bonaire wordt tijdens de reis als tweede eiland bezocht. De delegatie bezoekt het culturele park Mangazina di Rei, net als natuurgebied Lac Cai. Prinses Máxima opent het gebouw van de Youth and Family Foundation. 

 

Op Curaçao, waar koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander op 1 en 2 november verblijven, wordt een bezoek gebracht aan de Prinses Margriet School, het Academy Hotel, de IFE opleiding en de districten Seru Fortuna en Banda' Abou. Ook zullen ze aanwezig zijn bij een cultureel festival op het Brionplein. 

 

Ontmanteling Antillen
Willem-Alexander en Máxima waren vorig jaar nog op Curaçao aanwezig bij de plechtigheid waarbij de Nederlandse Antillen werden opgeheven. Het nieuwe land Sint Maarten wordt vanaf 3 november aangedaan, waarbij een bezoek aan de Mental Health Foundation, het Emilio Wilson Park, de Sundial School en een cultureel festival Clem Labega op het programma staan.

 

4 november staat de bijzondere gemeente van Nederland Sint Eustatius op het programma, waar nieuwe sportfaciliteiten worden geopend. Ook bezoekt de koninklijke delegatie de botanische tuinen en het Chapel Piece centre.

 

Uiteindelijk wordt Saba op 5 november bezocht, waar een bejaardentehuis en ziekenhuis bezoek van de koninklijke delegatie krijgen. Ook de haven, het Cruyff Court en Saba University School of Medicine worden aangedaan.

 

Op Aruba, Sint Maarten en Curaçao zullen koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander een ontmoeting hebben met de Gouverneur, de minister-president en de Ministerraad. Zondag 6 november vliegt de delegatie terug naar Nederland.