kop

Waarom moeten wij stemmen op de BES?

Op zaterdag 17 mei 2014 organiseert het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) in Nederland een Europese verkiezingsdebat onder de naam: European-Dutch-Caribbean voices in the EU-parliament! Zes kandidaten voor het Europees Parlement van verschillende partijen gaan met elkaar en met u in discussie over onderwerpen die voor u van belang zijn. 

De deelnemers aan het debat zijn in elk geval: Maruschka Gijsbertha (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten / PvdA), Marc Frans (Europese Volkspartij / CDA),  Raoul Boucke (Alliantie van Liberalen en Democraten in Europa, ALDE / D66), Lara de Brito (Groenen-Europese Vrije Alliantie / GroenLinks), Stieneke van der Graaf (Europese Conservatieven en Hervormers / ChristenUnie), en Adriana Hernandez (50+ partij). Rudy Lampe van Ik Kies voor Eerlijk heeft vanuit Aruba voor de bezoekers een video-boodschap. 

Het debat wordt georganiseerd in het Millinxparkhuis, Millinxstraat 69, RotterdamInloop 19.15h, aanvang 20.00h. Route: vanaf metro Maashaven loopt u over de Dordtselaan; 3e straat rechts: Heinenoordstraat. Vervolgens links de Millinxstraat in (plm. 7 min.). Meer info: www.ocan.nl, 070-3803301, of 06-51969524.

Het verkiezingsdebat wordt mede mogelijk gemaakt door ProDemos.

Bron: OCAN redactie. 

BanBoneiruBek heeft de volgende vragen ingestuurd:

  1. Zijn de BES eilanden een deel van Nederland?
  2. Zijn de BES eilanden een deel van Europa?
  3. Hebben de Caribische Nederlanders van de BES eilanden een stem in het Europees Parlement?
  4. Kunnen we ergens onze BESstem terug vinden in het Europees Parlement?
  5. Kunnen wij op de BES eilanden rechtstreeks Europese fondsen aanspreken?
  6. Wat is het voordeel voor de inwoner van een BES eiland als zij gaan stemmen op een van de kandidaten.

Wij hebben gevraagd om de antwoorden op bovenstaande vragen toe te sturen zodat we deze op de website kunnen plaatsen.

Antwoord van OCAN ......

Afgelopen zaterdag 17 mei 2014 organiseerde OCAN een Europese verkiezingsdebat onder de naam European-Dutch-Caribbean voices in the EU-parliament. Onder leiding van Anousha Nzume gingen 9 kandidaten met elkaar en het publiek in debat. Om u als stemmer te informeren over de kandidaten en partijen hebben wij diverse Caribisch-Nederlandse media gevraagd opnames te maken. Een reportage is verschenen op RTV-7 in Nederland en op de eilanden.

Deze is tevens te zien op: http://www.youtube.com/watch?v=3JgFfqsOpn0.

Een artikel en radio-reportage is te lezen en te beluisteren op Caribisch Netwerk:  http://caribischnetwerk.ntr.nl/2014/05/18/stemmen-winnen-voor-caribische-belangen-in-europa/

en op DichtbijNL: http://www.dichtbijnederland.nl/page/detail/796450.

Een artikel is verschenen in de Sint-Maartense krant The Daily Herald: http://www.thedailyherald.com/index.php?option=com_content&view=article&id=47735.

Wilt u een fotocollage zien van het debat? Kijk dan op de website van OCAN:  http://www.ocan.nl/OCaN-Nieuws/reportage-ocan-europese-verkiezingsdebat-op-youtube.html én op de website van Radio Dushi: http://www.radiodushi.com/#photo/ocan-debat/.

Na een keynote speech van Mito Croes discussieerden meer dan 50 mensen in het publiek actief mee in het levendige debat samen met de 9 kandidaten. De thema’s die aan de orde kwamen in het Rotterdamse Millinxparkhuis waren Europese waarden, immigratie en integratie, Europa en uitbreiding, Europa en de eilanden en Europa en de burger. Het debat werd mede mogelijk gemaakt door ProDemos.

Alle EU-burgers mogen stemmen voor het Europees Parlement. Dat wil zeggen, ook de Europees-Nederlandse en Caribisch-Nederlandse: hier en op de eilanden. Wij roepen eenieder op gebruik te maken van zijn of haar stemrecht op donderdag 22 mei 2014. Bai vota – vote – stem! To give a voice to the European-Dutch-Caribbean citizens in the Kingdom of the Netherlands.

Het is jammer dat de kandidaten geen duidelijk antwoord hebben gegeven op onze vragen.

Het was meer een oproep: help me aan een zetel.

Wat zegt de kiesraad:

Stemmen vanuit het buitenland, Aruba, Curacao en Sint Maarten

Is Bonaire nu buitenland of Nederland. (Caribisch Nederland is geen land en bestaat dus niet)

Europees Parlement

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. Er bestaat binnen Europa geen uniforme verkiezingsprocedure voor het Europees Parlement. Ook de stemming vindt niet in alle lidstaten op dezelfde dag plaats. In Nederland wordt de eerstvolgende verkiezing voor het Europees Parlement gehouden op 22 mei 2014.

Kiesgerechtigdheid

Om een stem uit te kunnen brengen (actief kiesrecht) bij de verkiezing van het Europees Parlement moet een kiezer:

 

  • beschikken over de Nederlandse nationaliteit óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie
  • 18 jaar of ouder zijn
  • niet uitgesloten zijn van het kiesrecht