kop

Voorlopig geen intercity naar Bonaire

 

'Hoe ga je om met het Caribisch gebied als krimpregio?'

Intercity

DOOR DIEDERIK SMIT • DINSDAG 22 NOVEMBER 2011, 08:06

Er komt voorlopig geen treinverbinding tussen Bonaire en het Nederlandse vasteland. Dat maakte minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus gisteren bekend.

Sinds de staatkundige hervormingen van oktober 2010 vormt het Caribische eiland Bonaire een aparte gemeente binnen Nederland. Niet lang na de hervormingen kwamen de eerste klachten over de matige bereikbaarheid van het eiland, dat momenteel geen aansluiting heeft op het Nederlandse spoornetwerk of het wegennet.

De Commissie-De Waal onderzocht de afgelopen maanden hoe de bereikbaarheid van het eiland verbeterd kan worden. Volgens het onderzoeksrapport van de commissie zou een gecombineerde intercity de meest effectieve oplossing zijn. Deze zou vanuit Amersfoort naar Utrecht moeten rijden en aldaar gesplitst worden voor een gedeelte naar Rotterdam en een gedeelte naar Bonaire.

Minister Schultz ziet niets in het plan: ‘Op dit moment zie ik nog niet hoe een dergelijke verbinding rendabel zou kunnen worden, ook omdat de kosten bij dit project relatief hoog zijn.’ Wel houdt minister Schultz de deur op een kier voor een mogelijke treinverbinding in de toekomst: ‘Ook ik zie in dat bereikbaarheid juist voor de mensen op Bonaire een heel belangrijk thema is. Uiteindelijk is de vraag: hoe ga je om met het Caribisch gebied als krimpregio.’

Schultz benadrukt dat er ook op Bonaire zelf nog een hoop moet gebeuren: ‘Dan kun je denken aan het aanleggen van een station en het afschaffen van de strippenkaart. Als dat gebeurd is, kunnen ze beginnen met de invoering van de OV-chipkaart en pas dan kun je gaan nadenken over een mogelijke treinverbinding.’

Bron: De Speld http://bit.ly/vfMqM2