kop

Rapport Onderzoeksraad brand Bopec 2010

De brandveiligheid bij de Bonaire Petroleum Corporation op Bonaire was op 8 september 2010 niet op orde. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport, dat dinsdag is gepresenteerd.

Die dag ontstond door blikseminslag brand in twee opslagtanks. Eén brand in een opslagtank met 14.500 m3 ruwe olie werd nog die middag geblust. Door falende brandbestrijdingssystemen kon de brand in de andere opslagtank niet worden geblust. Deze tank was gevuld met 22.300 m3 nafta en brandde geheel uit.

Volgens de Onderzoeksraad moet BOPEC aantoonbaar prioriteit geven aan veiligheid en bedrijfszekerheid van de installaties. De opslagtanks moeten worden voorzien van de juiste bliksemafleiders en worden geaard. Bovendien moeten het onderhoud en de inspecties van de opslagtanks en de brandbestrijdingssystemen conform de API-standaard worden uitgevoerd.  

Het bestuurscollege van Bonaire moet de brandveiligheid van BOPEC borgen door duidelijke voorwaarden aan het bedrijf te stellen. BOPEC kan bijvoorbeeld verplicht worden bedrijfsbrandweer in te stellen, die gezamenlijk oefent met de eilandsbrandweer, zo concludeert de Onderzoeksraad.

Lees hier het rapport 'Tankbranden, Bopec Bonaire' (7,53mb, pdf)

 

Bron RNW