kop

Prijzen stijgen weer op Caribisch Nederland

Na een periode met negatieve inflatie ligt het gemiddelde prijspeil op Caribisch Nederland weer hoger dan een jaar geleden. Op alle drie de eilanden steeg de inflatie in het eerste kwartaal van 2016. Dit meldt CBS op basis van de consumentenprijsindex (CPI).

 

Bonaire

Op Bonaire steeg de inflatie in de eerste drie maanden van 2016 naar 0,5 procent. Voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2014 liggen de consumentenprijzen weer hoger dan een jaar eerder. De stijging van de inflatie wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de benzineprijs. Weliswaar zijn de benzineprijzen verder gedaald, maar op jaarbasis daalde de prijs vorig kwartaal veel sterker dan dit kwartaal. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit en gas droeg bij aan de oplopende inflatie. Daarnaast werden vooral kleding en schoenen duurder, terwijl voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken al drie kwartalen op rij 2 procent goedkoper zijn dan een jaar eerder.

Sint Eustatius

De inflatie op Sint Eustatius steeg in het eerste kwartaal naar 0,4 procent. Ook op Sint Eustatius liggen de prijzen voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2014 weer hoger dan een jaar eerder. De inflatie nam vooral toe door de prijsontwikkeling van elektriciteit. Elektriciteit bleef in prijs gelijk, maar een jaar geleden werd elektriciteit bijna 12 procent goedkoper. Deze prijsdaling verlaagde de inflatie en dit effect is nu uitgewerkt. Verder steeg de inflatie door de ontwikkeling van de benzineprijs. Net als op Bonaire daalde de benzineprijs, maar was de prijsdaling op jaarbasis vorig kwartaal veel sterker dan dit kwartaal. De inflatie werd gedrukt door voedingsmiddelen en alcoholvrije drank: eieren werden ruim 21 procent en aardappelen ruim 11 procent goedkoper.

Saba

Op Saba steeg de inflatie in het eerste kwartaal 2016 naar 0,4 procent. In het vierde kwartaal van 2015 was de inflatie nog -0,6 procent. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken zijn in prijs gestegen ten opzichte van vorig kwartaal. Meel werd bijna 20 procent duurder, vruchtensappen bijna 12 procent en vers fruit steeg 7 procent in prijs. Benzine is ook duurder dan vorig kwartaal, maar nog altijd ruim 15 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het eerste kwartaal van 2016 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het tweede kwartaal van 2016.

Dit artikel is ook in het Papiamentu beschikbaar.