kop

Op Bonaire in de schaduw van de koningin

Afgelopen jaren heb ik veel contact gehad met Bonairianen vanwege mijn werk bij de Wereldomroep. Elke keer wanneer ik met Bonairianen spreek, waardeer ik hun bescheiden manier van doen en hun vriendelijkheid; zo ‘down to earth’! Niet alleen ik, maar ook anderen bevestigen deze karakteristieken van de Bonairiaanse bevolking.

Ik zeg dit, omdat afgelopen maandag weer – hoewel we spreken over een kleine groep – hebben de Bonairianen laten zien hoe geciviliseerd, bescheiden en vriendelijk ze zijn. De groep verontruste Bonairianen heeft koningin Beatrix op een heel volwassen en vriendelijke manier benaderd.

Ik moet eerlijk zeggen, ik was een beetje geëmotioneerd. Ik stond direct achter Cedric Soleana, toen hij met de koningin sprak en daarna zijn petitie overhandigde om aandacht te vragen voor de verslechterde situatie van de Bonairiaanse bevolking. Ik had een trots gevoel vanwege de manier hoe de hele groep rustig bleef staan met de protestborden en hun woordvoerder de kans gaf om met Hare Majesteit te praten.

Petje af
Zo hoort het! Hoewel de groep provocerende woorden gebruiken op hun borden; op het hoogtepunt de ontmoeting met de koningin, hebben ze zich ‘nèchi’ gedragen. Petje af!

Net zoals ik vol lof praat over het gedrag van de groep verontruste Bonairianen, zo ook bekritiseer ik de Bonairiaanse bevolking in het algemeen en het bestuur van het Openbaar Lichaam Bonaire in het bijzonder. Niet eens tweehonderd mensen waren maandag aanwezig bij het bestuurskantoor om de Koninklijke familie te begroeten. Waarom? Zijn de Bonairianen zo ‘fed up’, beu van de situatie? Of was het volk massaal op het werk en konden zij daarom niet aanwezig zijn?

Waar waren de schoolkinderen? Ik kan het niet geloven dat het pro-koningshuisgevoel zomaar is verdwenen op Bonaire. Je kan het er mee eens zijn of niet dat we een koningin hebben. Het zal altijd deel blijven uitmaken van onze geschiedenis. Ik ben van mening dat dit koninklijk bezoek gescheiden moet worden van politiek.

 

Rug toekeren
Het is goed dat de verontruste Bonairianen gebruik maken het moment. Maar aan de andere kant heeft de koningin een andere positie dan de Rijksregering. Het is niet nodig het bezoek de rug toe te keren. Anders dan op Bonaire, heeft Aruba wel uitgepakt en de moeite gedaan de koninklijke familie een warme bon biní te geven.

Ik moet het nu even hebben over het Openbaar Lichaam van Bonaire en ook de rol van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). Lopend door de straten van Bonaire zie je opengebroken straten, wegversperringen hier en daar, constructiemateriaal langs de wegen, geen enkele vlag, geen schoolkinderen bij het Bestuurskantoor. Niets, maar dan ook niets is er gedaan.

 

Mond voorbij
Er is zelfs geen publieke activiteit georganiseerd, zodat de koningin en haar gevolg het volk kan ontmoeten. Foei regering van Bonaire, foei gezaghebber Glenn Thodé, Foei RCN! Het was een gemiste kans! Want het is een publiek geheim dat dit het laatste officieel bezoek is van koningin Beatrix. Prins Willem-Alexander heeft gisteren zijn mond voorbij gepraat, toen hij tegen Cedric Soleana de woordvoerder van de verontruste Bonairianen zei: “Ik hoop bij een volgend bezoek, dat IK u kan spreken en dat we samen de vorderingen kunnen bespreken die geboekt zijn na vandaag.”

Deze column heet niet voor niets 'In de schaduw van de koningin’, dus ik kan niet eindigen zonder iets te schrijven over het oranje-bezoek aan Bonaire. De koningin en haar gevolg bezochten maandag onder andere cultureel park Mangazina di Rei en de Watapanaschool in Rincón. Ik heb ontzettend genoten van het bezoek aan Mangazina di Rei! De koningin liet weer zien dat ze scherp is en humor heeft.

 

'Mangazina de Reina'
Tijdens de uitleg van manager van Mangazina di Rei D. Cristiaan en bestuurslid Boi Antoin, vroeg ze rustig en humoristisch: ‘En wanneer gaat de naam Mangazina di Rei veranderen?’ Ik kon niet laten in de lach te schieten, kijkend naar de gezichten van de vertegenwoordigers van het park. Ze zouden hebben gedacht: ‘wat ga ik nu antwoorden?!’ De koningin bedoelde waarschijnlijk dat de ‘Rei ‘(koning), verandert moet worden in Reina (koningin). Dus: Mangazina di Reina!

Later binnen in het gebouw dat vroeger een opslagplaats was van voedsel voor slaven, kreeg de koningin en haar gevolg een rondleiding. Op een gegeven moment wou Cristiaan haar naar buiten leiden, maar heel ad rem gaf ze aan dat ze nog niet klaar was, ze wou ook een ander gedeelte van het museum zien. Daar stonden antieke meubels en voorwerpen!

 

 

Gepubliceerd door Belkis Osepa