kop

Inflatie stijgt op Bonaire en Saba

 

De inflatie op Bonaire en Saba steeg licht in het derde kwartaal van 2016. Op Sint Eustatius daalde de inflatie. De inflatie steeg op Bonaire naar 0,6 procent en op Saba naar 0,2 procent. Op Sint Eustatius daalde de inflatie naar -1,0 procent. Dit meldt CBS op basis van de consumentenprijsindex (CPI).

Bonaire

De prijzen van goederen en diensten lagen op Bonaire 0,6 procent hoger dan een jaar eerder; in het tweede kwartaal was de inflatie nog 0,4 procent. De stijging komt vooral door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. De prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken liggen nu gemiddeld 0,4 procent hoger dan een jaar geleden. Frisdranken zijn 3,2 procent duurder dan een jaar geleden. Daarnaast zorgden gas en benzine voor een hogere inflatie. 

In het afgelopen kwartaal waren de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken wel lager dan het kwartaal daarvoor. Zo werden frisdranken, kaas en boter goedkoper. Gas werd het afgelopen kwartaal gemiddeld 15 procent duurder en benzine ruim 8 procent duurder. 

Sint Eustatius

Op Sint Eustatius zijn huishoudens voor hun maandelijkse uitgaven gemiddeld 1,0 procentgoedkoper uit dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal lag het prijspeil 0,1 procentlager dan een jaar eerder. De daling van de inflatie wordt vrijwel geheel veroorzaakt door de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen. In het derde kwartaal van 2015 ging de prijs van elektriciteit met ruim 20 procent omhoog en had een jaar lang een verhogend effect op de inflatie. Dit effect is nu uitgewerkt, waardoor de inflatie daalt. 

Ook voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken zorgden voor een daling van de inflatie. Deze producten zijn nu 1,8 procent goedkoper dan een jaar geleden. Onder meer eieren, aardappelen en varkensvlees daalden in prijs. De prijsontwikkeling van benzine zorgde ervoor dat de inflatie iets minder sterk daalde. 

In tegenstelling tot Bonaire zijn voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken het afgelopen kwartaal wel wat duurder geworden. Maar net als op Bonaire steeg de benzineprijs.

Saba

De inflatie op Saba steeg in het derde kwartaal naar 0,2 procent. De prijsontwikkeling van benzine en toiletartikelen zorgden ervoor dat de inflatie omhoog ging. Vooral mondverzorgingsproducten, zoals tandpasta en mondwater, gingen in prijs omhoog. De stijging van de inflatie bleef beperkt omdat voedingsmiddelen goedkoper werden. De gemiddelde prijs hiervan ligt 1,6 procent lager dan een jaar geleden. Producten zoals verse groenten, melk en suiker werden het afgelopen jaar goedkoper.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het derde kwartaal van 2016 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het vierde kwartaal van 2016.

Papiamento

Een vertaling van dit bericht in het Papiamento kan worden opgevraagd bij het CBS-kantoor op Bonaire via het mailadres: caribischnederland@cbs.nl

Bronnen

Relevante links