kop

Inflatie Bonaire omlaag, op Saba en Sint-Eustatius omhoog

De inflatie op Bonaire is in het derde kwartaal uitgekomen op 1,5 procent. Dit is lager dan de 2,2 procent in het tweede kwartaal. De prijsontwikkeling van kleding en mobiele telefonie drukten de inflatie. Op Sint-Eustatius en Saba steeg de inflatie juist sterk, tot 3,4 procent en 2,6 procent. Duurdere voedingsmiddelen zorgden hier voor een hogere inflatie. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Inflatie op Bonaire stevig gedaald

De inflatie op Bonaire is in het derde kwartaal flink afgenomen en uitgekomen op 1,5 procent. In het tweede kwartaal was de inflatie nog 2,2 procent. De daling heeft verschillende oorzaken. Eén is de prijsontwikkeling van kleding. Kleding was weliswaar 9,3 procent duurder dan een jaar eerder, maar de stijging op jaarbasis was in het tweede kwartaal nog hoger. Ook de prijsontwikkeling van mobiele telefonie heeft de inflatie gedrukt. Een derde oorzaak is dat een prijsstijging voor kabel-tv in het derde kwartaal van 2013 nu is uitgewerkt. Duurdere voedingsmiddelen hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie.

Inflatie op Sint-Eustatius naar het hoogste niveau sinds begin 2013

Op Sint-Eustatius is de inflatie gestegen naar 3,4 procent. Dit is een toename van 0,5 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De inflatie bereikt hiermee het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2013. De stijging had onder andere te maken met de prijsstijging van huishoudelijke apparatuur. Ook elektriciteit werd duurder. Daarnaast stegen de prijzen van voedingsmiddelen iets, wat leidde tot een klein opwaarts effect op de inflatie.

Inflatie Saba omhoog door duurdere voedingsmiddelen

Op Saba is de inflatie flink toegenomen en uitgekomen op 2,6 procent. Dit is 0,6 procentpunt hoger dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Het is de hoogste inflatie sinds het vierde kwartaal van 2012. Veruit de belangrijkste oorzaak is de prijsstijging van voedingsmiddelen. Voeding was in het derde kwartaal 4,4 procent duurder dan een jaar eerder, de stijging op jaarbasis was in het vorige kwartaal nog 2,9 procent. Ook de prijsontwikkeling van huishoudelijke apparatuur en gereedschappen had een licht verhogend effect op de inflatie.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het derde kwartaal van 2014 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het vierde kwartaal van 2014.

Consumentenprijsindex Bonaire vanaf 1973

Bron CBS