kop

Inflatie Bonaire hoger door duurdere voeding

 

Inflatie Caribisch Nederland in tweede kwartaal flink hoger

 

In het tweede kwartaal van 2011 was de inflatie op de eilanden van Caribisch Nederland flink hoger dan in het eerste kwartaal. Op Sint Eustatius was de inflatie in het tweede kwartaal met 10,5 procent het hoogst. In het eerste kwartaal was dit nog 7,0 procent. Ook op Saba en Bonaire liep de inflatie in het tweede kwartaal op.

 

Inflatie Bonaire hoger door duurdere voeding

 

De inflatie op Bonaire is in het tweede kwartaal uitgekomen op 5,0 procent. Dit is 0,8 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal. Vooral de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken hadden een verhogend effect op de inflatie.

 

Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren in het tweede kwartaal 6,8 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was dit nog 3,6 procent. Vooral vlees en brood en graanproducten waren duurder. Ook alcoholhoudende dranken en tabak verhoogden de inflatie. Sigaretten zijn in het tweede kwartaal duidelijk meer in prijs gestegen dan in het eerste kwartaal.

 

 

Prijzen vervoer en energie verhogen inflatie Sint Eustatius

 

In het tweede kwartaal van 2011 is de inflatie op Sint Eustatius uitgekomen op 10,5 procent. Hiermee was de inflatie op Sint Eustatius fors hoger dan in het eerste kwartaal, toen de inflatie nog 7,0 procent bedroeg. De hogere inflatie werd vooral veroorzaakt door de prijzen van elektriciteit en vervoer.

 

De prijzen van onderhoud en reparatie van de woning, water en energie lagen 15,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is het gevolg van sterk gestegen prijzen van elektriciteit. Ook personenvervoer is duurder geworden. Vooral voor vliegtickets, onderhoud van auto’s en benzine moest meer betaald worden. Verder had de horeca een licht verhogend effect op de inflatie. De horecaprijzen lagen in het tweede kwartaal ruim een kwart hoger dan vorig jaar. In het eerste kwartaal was dit nog ruim 21 procent.

 

 

Inflatie Saba hoger door voeding en elektriciteit

 

De inflatie op Saba is in het tweede kwartaal uitgekomen op 6,9 procent. Dit is duidelijk hoger dan in het eerste kwartaal, toen de inflatie op 4,7 procent uitkwam. Vooral de prijzen van energie en voeding droegen bij aan de stijging van de inflatie in het tweede kwartaal.

 

Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren in het tweede kwartaal 6,9 procent duurder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste kwartaal was dit nog 2,1 procent. Onder ander brood en granen en fruit werden duurder in het tweede kwartaal. Onderhoud en reparatie van de woning, water en energie waren 9,4 procent duurder dan een jaar eerder. Dat kwam net als op Sint Eustatius vooral door de sterk gestegen elektriciteitsprijzen.

 


 

Bijstelling

 

De cijfers over 2010 en het eerste kwartaal van 2011 zijn bijgesteld ten opzichte van de eerdere publicatie als gevolg van nagekomen informatie. Deze cijfers zijn nu definitief. De cijfers over het tweede kwartaal van 2011 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal.

 

Bron: CBS

Papiamentu | English | Nederlands

........... en dan te weten dat de AOV (AOW) op Bonaire nog steeds 524 dollar per maand is.