kop

Hoogte kinderbijslag geeft machtsstrijd weer tussen Den Haag en Bonaire.

De problematiek rondom de kinderbijslag lijkt in een machtsstrijd uit te monden tussen Den Haag en Bonaire. Dinsdagavond staat de kinderbijslag op de agenda van de eilandsraad. 

 

Over één ding zijn alle partijen het eens: het is goed dat de kinderbijslag komt. Maar staatssecretaris Jetta Klijnsma blijft vasthouden aan het bedrag van 38 dollar per maand, terwijl Bonaire van mening is dat de kinderen meer verdienen. 

Afgelopen week onderstreepte Klijnsma het bedrag opnieuw in een persverklaring: “Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het tegengaan van armoede en de ondersteuning van kinderen. De hoogte komt overeen met de hoogte van het voordeel van de fiscale kinderkorting.” 

Oppositiepartij PDB heeft de openbare vergadering aangevraagd. Beukenboom: “We willen de berekeningen en adviezen zien. Het bedrag is niet in balans met de kosten van levensonderhoud op Bonaire.” Ook coalitiepartij UPB is niet tevreden. Fractieleider Jeffrey Levenstone: “We zijn nog aan het onderhandelen en er is ruimte om het bedrag te verhogen.”

 

Gelijkheidsbeginsel
Gedeputeerde Jona Chirino-Felida van Sociale Zaken en Welzijn voert dinsdagavond het woord namens het bestuurscollege. Tijdens een recent werkbezoek aan Nederland heeft zij haar standpunt naar voren gebracht. Zij wil dat de Bonairiaanse kinderen hetzelfde bedrag krijgen als in Nederland. “Voor mij staat het gelijkheidsbeginsel voorop. We kunnen veel bereiken door te onderhandelen.” 

Chirino-Felida kiest voor dialoog. Ze vindt dat tussen nu en 1 januari 2016 wanneer de kinderbijslag van kracht wordt, voldoende ruimte is om te onderhandelen over het bedrag. “Als Nederland een beetje respect heeft voor ons, dan moet zij ons ook de kans geven om te onderhandelen.”

 

Bron: Caribisch Nederland