kop

Bonaireaan versterkt Rugbyteam Curaçao

Afgelopen weekend heeft de nationale rugby selectie van Curaçao ondersteund door Girobank en onder leiding van bondscoach Rob Perry, deelgenomen aan het internationale NACRA SEVENS TOURNAMENT in Barbados. Dit toernooi is het kwalificatie toernooi voor de World series. Hoewel Curaçao ingedeeld zat in een zware poule met Guyana, BVI en St. Lucia heeft de selectie boven verwachting gepresteerd. In de eerste wedstrijd tegen het sterke St. Lucia was het Jonathan Kopra die de eerste try voor Curaçao scoorde. Helaas ging deze wedstrijd, ondanks het goede spel van Curaçao verloren met 15-5. Dit kwam vooral door gebrek aan internationale ervaring.

De tweede wedstrijd tegen regerend kampioen Guyana ging verloren met 45-0. Groot licht punt was het opstaan van Junny “Princes” Fidanque, er waren 4 spelers van Guyana voor nodig om hem af te stoppen. Deze speelde een sterke wedstrijd maar dit spel werd helaas niet beloond met een try. De derde wedstrijd van de dag werd gespeeld tegen de British Virgin Islands. Mede door het sterke spel van aanvoeder Kenneth Kik, het voorbereidende werk van Jonathan Kopra, en de ijzersterke verdediging van Lito dos Pasos en Isaac de Freitas waren het Junny “Princes” Fidanque en Rocco Janga uit Bonaire die voor de score zorgde. De eerste officiële internationale overwinning van Curaçao was een feit. BVI werd met 5-14 verslagen.

Dit resultaat zorgde voor een keurige 3e plaats in de poule. Op dag twee stond meteen een goede graadmeter op het programma in de vorm van Turks en Caicos. Curaçao kwam niet goed uit de startblokken en een score voor T&C was het gevolg. Maar de enorme teamspirit en doorzettingsvermogen van Curaçao zorgde voor de ommekeer in de wedstrijd. Het was wederom Princes die met een sterke run de score gelijk maakte, waarna Rocco Janga de conversie benutte en Curaçao op voorsprong kwam. Vervolgens was het de beurt aan Daryl Wilson. Deze jongeling speelde het hele toernooi al erg sterk en de beloning kwam in deze wedstrijd. Door middel van een sterke run, waarbij hij de spelers van T&C goed ontweek, maakte hij een verdiende try. Ook hierbij werd de conversie benut door Rocco Janga. De wedstrijd bleef erg spannend. Zowel Curaçao als T&C scoorde nog een try maar de overwinning van Curaçao bleef staan. Een tweede overwinning was een feit. Enige smetje op de tweede dag waren de geblesseerd uitgevallen spelers Jonathan Kopra en jongeling Curtleyson Martis. 

De wedstrijd die volgde was tegen Bermuda. Bermuda een team dat normaal gezien strijd om de prijzen. Wederom een spannende wedstrijd waar onder andere jongeling Torsten Pieters, Sevan Eker en Arthur Hogesteger erg sterk speelden maar en niet in slaagden om het team van Bermuda tegen te houden. Helaas werd deze wedstrijd verloren met 15-0.

De laatste wedstrijd die Curaçao speelde was voor plaats 11 of 12 van het eindklassement en de tegenstander was wederom Britisch Virgin Islands. De tegenstander was erg gebrand op revanche en dat was terug te zien in de wedstrijd. Vanaf minuut één klapte ze er vol op en moesten de Curaçaose jongens met man en macht aan bak. Zowel Curacao als BVI speelde vol op de aanval en kregen kansen om te scoren. Met de stand van 2 try’s tegen 1 try werd er gerust. Het bleef tot de laatste seconde spannend. In de dying seconds van de wedstrijd leek Princes Fidanque nog een gelijkmakende try te maken. Hij ontweek een paar tackels en was opweg naar de achterlijn toen een speler van BVI zijn shirt vast pakte en met een uiterste krachtsinspanning Princes Fidanque wist te vloeren. Dit was de laatste actie van de wedtrijd en dus verloor Curaçao en eindigde het op een 12e plaats in de rankschikking, van de 16 deelnemende teams.

Een resultaat waar had voor gevochten is en waar we als Curaçao erg trots op mogen zijn. We hebben geconstateerd dat we qua wedstrijd spel niet hoeven onder te doen voor een aantal landen die al stukken meer rugby ervaring hebben dat onze jongens. De opgedane ervaring is een mooie stap voorwaarts naar nog meer Rugby op het eiland Curacao.

 

Bron: Curacaosport.com