kop

BanBoneiruBek op carrièrebeurs in WTC Rotterdam

 

‘Op zoek naar de meest capabele’  

“Een persoonlijk contact is voor altijd geldig”, zegt Quincy Santiago. Samen met zijn compagnon, Tristan Every, organiseert hij FRED (Flinx Recruitment Expo Dutch Caribbean), een tweejaarlijkse carrièrebeurs in Nederland in Rotterdam voor professionals die (terug) naar de eilanden willen. 

Tijdens hun studies aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam zaten Santiago en Every in het bestuur van ‘Passaat’, de studentenvereniging voor studenten uit de Antillen. In dit kader organiseerden ze een paar keer de Passaat Recruitment Days, een variant op de alom bekende carrièredagen, maar dan voor de Antillen. Ondanks het succes zette de beurs niet door, dus pakten Santiago en Every dit uiteindelijk weer op met hun bedrijf Flinx.

In 2007 startten Santiago en Every Flinx, een online wervings- en selectieplatform. Veel Curaçaose bedrijven postten hun vacatures al online, maar sommige bedrijven hielden deze niet up-to-date. Santiago: “Veel contacten gingen en gaan natuurlijk via internet. Bedrijven en potentiële werknemers vinden elkaar al gemakkelijker dan vroeger. Maar het probleem is dat veel bedrijven hun vacatures niet updaten, dat ten eerste. En daarbij is het persoonlijke contact gewoon belangrijk. Persoonlijk contact is voor altijd geldig. Helemaal op een eiland als Curaçao is een netwerk van essentieel belang, zo gaat dat hier. Als mensen elkaar eerst een keer hebben gezien of gesproken, zoek je elkaar ook weer gemakkelijker op. En daar is een beurs goed voor.”

Dus naast de online recruitment pakten de mannen het idee van de carrièrebeurs weer op. Ook organiseren ze netwerkavonden en matching-evenementen. Eind 2011 organiseerden ze bijvoorbeeld het Aruba Recruitment Event. Volgens de organisatoren een groot succes met alleen al binnen één uur twee nieuwe artsen voor het ziekenhuis.

Santiago: “Het hoofddoel is om Antilliaanse, of in ieder geval mensen die iets met de eilanden hebben, hierheen te halen. Dit zijn natuurlijk ook Nederlanders die op Curaçao of Sint Maarten willen komen werken, maar vooral mensen die hier geboren zijn, (als kind) hier hebben gewoond of familie hier hebben. Dit komt omdat bedrijven het liefst werknemers hebben die van de eilanden komen, die gaan namelijk minder snel weer weg. Dat is het grote probleem op de eilanden, de doorloop. Als je hier geen familie hebt of echt iets met het eiland, gaan mensen altijd weer terug - de meesten dan. Investeren in kennis is daarom een groot risico voor bedrijven. Bedrijven gaan niet eerst een verhuizing betalen en andere kosten als bijvoorbeeld trainingen voor een werknemer die na een jaar bijvoorbeeld weer terug wil.”

Andere voordelen 

“Veel Antilliaanse studenten, of in ieder geval studenten van de eilanden, vinden na hun studie een baan in Nederland. Ze hebben een auto, een goed salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is op Curaçao moeilijker te bieden. Maar ik benadruk dan altijd de andere voordelen; het is hier relaxed, warm weer en van velen woont de familie hier. Daarbij is er ruimte voor ontwikkeling en zijn hier mogelijkheden. In Nederland is al zoveel gedaan en moet het volgens bepaalde regels. Hier heb je de mogelijkheid om op te pakken wat we hebben laten liggen”, zegt Santiago.

Veel buitenlandse investeerders hebben ook zo gedacht en denken nog steeds zo. En ook op de meer arbeidsintensieve posities zitten mensen die niet van Curaçao komen. De zittende Curaçaose regering vindt alleen dat zij dit aan banden moet leggen zodat er ruimte op de arbeidsmarkt komt voor ‘Yu di Kòrsou’; de veelbesproken 80/20-regeling.

Santiago: “Wij voelen niet dat bedrijven de pressure voelen van de 80/20-regeling. Dit is dus niet een van de redenen dat ze meedoen met FRED en nu dus al op zoek gaan naar Antilliaanse werknemers. De 80/20-regeling klinkt mooi, maar ligt moeilijk. Je moet voor je bedrijf gewoon op zoek naar de meest capabele. En een van de voordelen van iemand die in Nederland heeft gestudeerd en van hier komt, is dat hij of zij Papiamentu spreekt. Lokaal wordt er overigens ook gerecruiteerd hoor; werknemers springen continu over van positie naar positie. Maar hier heb je het probleem dat het een eiland is, iedereen kent elkaar. Je wilt dus niet dat je baas ziet dat je interesse hebt in een ander bedrijf natuurlijk.”

De beurs 

De beurs bestaat uit diverse evenementen op verschillende dagen. Het begint op donderdagavond met een groot diner. Hier kunnen 50 geïnteresseerden dineren met vertegenwoordigers van de bedrijven. Zaterdag zal dan de beurs zelf zijn, met stands, clincis en presentaties van de bedrijven, en een symposium. En dan is zondag de dag van de waarheid; één-op-één kennismaking en de mogelijkheid tot solliciteren.

“Er komen veel grote bedrijven van de eilanden en zowel van Sint Maarten als van Curaçao zal de overheid er zijn. Ook komt bijvoorbeeld de Curaçaose Kustwacht en het Hof van Justitie. Het thema van het symposium is ‘Politiek en remigratie’. Een beladen onderwerp, maar ik denk wel goed te bespreken. Door de politieke sfeer hier denken mensen dat het niet goed gaat, maar dat is niet waar. Bedrijven zijn op de eilanden meer aan het bloeien dan in Nederland. Overigens zal het niet alleen over de Curaçaose politiek gaan, FRED is er namelijk voor meerdere eilanden. Ook onderling kunnen bedrijven dus netwerken. Een netwerk is gewoon belangrijk.”

Tekst: Lisette Keus

FRED 17-20 mei in WTC Rotterdam
www.flinx.bi
z

Exhibitors

1. Refineria Isla Curaçao

2. Kustwacht Caribisch Gebied

3. HBN Law 

4. IBIS Management  

5

6. Janssen de Jong Caribbean

7.      

8. BearingPoint Caribbean   

9.                  

10. Stichting Ban Boneiru Bek 

11. Kennis voor Curaçao

12. Flinx Video CV Booth

13. KPMG Meijburg Caribbean

14. KPMG Audit & Advisory

15. First Caribbean Bank

 

16. Papagayo Beach Resort

17. SOAB

18. Hyatt Regency Curaçao

19. Gemeenschappelijk Hof van Justitie

20. Kooyman

21. Decos Caribbean/SQL Integrator/T-Sparx

22. 

23. Fundashon Sedreko

24. Deloitte

25. Curaçao Dok Maatschappij/ Curaçao Pilots Organization

26. Flinx CV Checkpoint

27. Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten

28. St. Martin Harbour Group

29. Stichting BAB

30. PwC

 

StudentYP Blvd

S1. byGONGA
S2. KIVA
S3. We Love Students
S4. Spin Off Curaçao
S5. Dijkhoff Papiamento Cursussen
S6. Overlegorgaan Caribisch Nederland

 

L1/L2/L3/L4                Lounge Area’s