kop

Arubaanse jongeren nog altijd dupe van decennialang lage investering in onderwijs

ORANJESTAD – Geen digitalisering, zwaar verouderd systeem van lesgeven en beoordelen, en taalonderwijs. Arubaanse jongeren zijn en blijven ook voorlopig de dupe van te lage investeringen in het onderwijs. Dat is ook dit jaar weer terug te zien in de slaagcijfers: gemiddeld 54% slaagde en daarmee opnieuw slechter dan de rest in het Koninkrijk.

“Ik ga eerst naar de universiteit van Curaçao, want dat is dichterbij”, zegt havo-geslaagde Chainel Sosa-Ramirez. Ze vindt dat ze niet voldoende is voorbereid op de middelbare school om direct naar Nederland te kunnen. “Mijn Nederlands is niet voldoende. Daarom ga ik ook eerst naar Curaçao om mezelf up te graden en daarna mijn masters in Nederland te gaan halen.”

Maar er is meer aan de hand dan alleen de slechte taalbeheersing. Structureel lage investeringen in het onderwijs, maken dat de Arubaanse jongeren ook op andere terreinen achterlopen zoals digitalisering. In Bonaire zijn die investeringen wel gedaan. Daar lagen de gemiddelde slagingscijfers vijf jaar terug op hetzelfde niveau als van Aruba. Maar door de investeringen zitten die nu wel op de norm van 90% en hoger.

Onderwijsminister Rudy Lampe zegt dat Aruba dit jaar lokaal iets beter scoorde, maar vergeleken daarbuiten inderdaad nog altijd ver onder. Hij is bezig met zijn vernieuwingsplannen. Maar deze duren zeker nog zo’n tien jaar om ingevoerd te krijgen.

Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba die voortdurend onderzoek doet naar de (wan-) prestatie van de Arubaanse overheid sinds het eiland in 1986 zichzelf mocht besturen, zegt dat het niet verwonderlijk is dat de Arubaanse studenten het al tientallen jaren slecht doen. In meer dan dertig jaar tijd ging het meeste overheidsgeld op aan schulden en salarissen. Daardoor bleef te weinig over voor investeringen, legt voorzitter Armand Hessels uit.

“Dus ook niet voor het onderwijs. Ondertussen blijven we onze jongeren slecht voorbereid naar Nederland sturen. Waardoor meer dan de helft terugkeert zonder diploma en met een hoge studieschuld.”

We blijven onze jongeren slecht voorbereid naar Nederland sturen’

-Armand Hessels van Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba

Lampe zegt over te lage investeringen in het onderwijs: “Dat is correct maar dat is niet het totaalplaatje.” Onderwijs is de grootste post op de begroting van de Arubaanse overheid. Maar het meeste geld gaat naar de salarissen van onderwijspersoneel en niet-onderwijspersoneel, legt hij uit. “De investeringen zijn inderdaad zeer laag gebleven daardoor. Kijk maar naar onze schoolgebouwen. We moesten een aantal sluiten omdat daar niet meer les kon worden gegeven. Dus in die zin lopen we achter. Maar dat is niet de enige factor.”

Want dus ook vernieuwingen in de manier van lesgeven zijn achtergebleven, vindt hij. En de cultuur blijft een belangrijke rol spelen. “De succesgraad in de Verenigde Staten en Canada ligt hoger. Onze studenten zijn sterk afhankelijk van familie. Terwijl in Nederland ben je helemaal alleen, zelfstandig. In VS zit je op een campus en heb je de geborgenheid zoals van een familie eigenlijk. En dat maakt een verschil bij onze studenten. Daarom willen we juist gaan stimuleren dat de studenten op Aruba blijven studeren of in de regio.”

Op zijn diploma-uitreiking beaamt havist Xyqu Croes dat: “Op Aruba heb je niet de kans gekregen op jezelf te wonen, voordat je naar Nederland gaat. Daar moet je aan wennen, dus daarom moet je nog beter voorbereid zijn als je naar Nederland gaat. We maken ons daar allemaal wel zorgen over.”

Bron: 19 juli 2019 | Caribisch Netwerk Sharina Henriquez