kop

Aftellen voor inentingen begonnen op Bonaire

Bron: https://www.bonairecrisis.com/

 

Kralendijk – Op Bonaire zijn twee dozen met Pfizer vaccins aangekomen, dat is voldoende om in één keer ruim 2.000 mensen de eerste prik te geven. Het vaccin dat officieel  BioNTech/Pfizer heet, is dinsdagmiddag met de KLM gearriveerd. Met de komst van de vaccins is een hele belangrijke stap gezet in de strijd om het coronavirus op Bonaire uit te bannen. Gezaghebber Edison Rijna en gedeputeerde Nina Den Heyer hebben daarom de vlucht met de vaccins opgewacht. Bij vertrek van de vlucht uit Nederland hebben staatsecretaris Paul Blokhuis  van VWS en ceo Pieter Elbers van de KLM de vracht voor Bonaire  uitgezwaaid.

Op Bonaire is de afdeling Publieke Gezondheid, PG, verantwoordelijk voor de opslag en het transport van de vaccins. De vaccins zijn onder toezicht van Joey van Slobbe van de afdeling PG op transport gezet naar een veilige plek op het eiland. Daar worden de vaccins achter slot en grendel bewaard.  Ze worden in een speciale vriezer bij een temperatuur van -70 graden opgeslagen.

Op maandag 22 februari is het zorgpersoneel als eerste aan de beurt om bij een plek bij  Mariadal de eerste prik te  krijgen. Bij Mariadal zijn verplegers, doktersassistenten, apothekersassistenten en een apotheker aanwezig om de vaccins voor te bereiden. Hun taak is om te zorgen dat de vaccins goed over de spuiten worden verdeeld.  Er zijn artsen aanwezig om toezicht te houden en ook een ondersteunend team.  Het ondersteunend team houdt zich onder andere bezig met de beveiliging, de opvang en registratie van de mensen die ingeënt worden.

Vanaf maandag 1 maart zijn 60-plussers  aan de beurt voor de coronaprik. Binnenkort wordt het bekend gemaakt vanaf welke datum 60-plussers zich kunnen aanmelden voor de eerste prik. Het Pfizer vaccin geeft de beste resultaten bij twee prikken. De tweede prik wordt drie weken na de eerste gegeven. Mensen die zijn ingeënt krijgen na de tweede prik een vaccinatiebewijs. Daarin staan onder andere de naam van het vaccin en de data van de prikken.  Op de prikplekken wordt deze informatie geregistreerd.

https://dossierkoninkrijksrelaties.nl/2021/02/16/eerste-vaccins-met-klm-...