kop

Zeldzame zeenaaksslakken ontdekt op Bonaire’s riffen

                      

In het Bonaire National Marine Park (BNMP), is recentelijk de eerste geregistreerde waarneming van Aegires sublaevis, een zeldzame naaktslak, gedocumenteerd bij duiklocatie de Cliff. Deze naaktslak is nergens anders in het Caribisch gebied gedocumenteerd. Deze bijzondere ontdekking toont de diversiteit - bekend en onbekend - van de riffen die sinds 1979 worden beschermd. Bonaire blijft wereldwijd duikprijzen winnen voor zijn prachtige macro-leven en deze ontdekking benadrukt weer waarom rifbehoud van vitaal belang is.

 

Zeenaaktslakken, een soort weekdier, fascineren zowel biologen als duikers over de hele wereld. Een diverse groep, waarvan de soorten ​​bekend staan om hun diverse kleuren, vermogen tot fotosynthese en soms kannibalistisch gedrag, waardoor ze een gepassioneerde aanhang hebben van zowel onderwaterfotografen als wetenschappers. Forums over de hele wereld verenigen onderzoekers, wetenschappers en fotografen in hun zoektocht om deze kleine wezens te ontdekken en te documenteren. Het is via zo'n forum dat onderzoeker Dr. Leslie Wilk, co-auteur van Reef Creature Identification: Florida Caribbean Bahamas, auteur Tricia O'Malley, een amateur-onderwaterfotograaf, opspoorde omdat ze de enige bekende foto's had in het Caribisch gebied van de zeldzame naaktslak, Aegires sublaevis.

 

"Ik noemde de naaktslak liefkozend 'Glow Cheese', omdat ik de juiste identificatie niet kon vinden. De schitterende gele kleur en de vlekkerige huid deden me denken aan een blok Zwitserse kaas. Ik vond het geweldig om het te ontdekken op de Cliff-duikplek - een van mijn favoriete locaties voor macroleven en nachtduiken", zegt O'Malley.

 

In het gesprek met Dr. Wilk, kwam O'Malley erachter dat ze ook een andere zeldzame naaktslak op dezelfde plek had gedocumenteerd - een onbeschreven lid van de familie Dorididae.

Ik geniet van nachtduiken omdat de riffen echt tot leven komen in het donker. Het verbaast me dat ik na honderden duiken op Bonaire nog steeds nieuwe en opwindende vondsten ontdek bij elke duik. De Cliff-duikplek is bijzonder overvloedig als het gaat om het vinden van naaktslakken, en ik kan je niet vertellen hoe opgewonden ik ben dat ik de kans heb gehad om zo'n zeldzaam en ongewoon macro-leven te zien. Ik ben echt vereerd om ergens te wonen waar toewijding is voor de bescherming van de riffen. Het laat alleen maar zien dat er nog zoveel meer te leren valt over het fragiele rifecosysteem en dat Nederland het rif van Bonaire moet beschouwen als een kroonjuweel dat koste wat kost moet worden bewaard”, vervolgt O’Malley.

 

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Dr. Wilk ook andere zeldzame naaktslakken die op Bonaire werden gevonden door de lokale natuuronderzoeker Ellen Muller. Deze naaktslakken zijn Trapania bonellenae, evenals een onbeschreven soort Cerberilla. Deze vondsten benadrukken de buitengewone diversiteit van het rif van Bonaire.

Recente vondsten laten zien dat met name Bonaire een aantal zeldzame en onbeschreven soorten heeft. De zeldzaamste is Trapania bonellenae, een endemische naaktslak die deels naar het eiland is vernoemd en deels naar de plaatselijke bewoner die het ontdekte. Aegires sublaevis, een soort die je zelden ergens ziet, werd onlangs gefotografeerd op Bonaire. Onbeschreven soorten Spurilla, Cerberilla en Dorididae zijn gevonden in het ondiepe water van Bonaire, maar nergens anders. Er is ook een zeldzame kleurvorm van Elysia flava, "zegt Dr. Wilk.

“Dergelijke buitengewone aspecten van de zeeslakkenfauna van Bonaire strekken zich uit tot andere mariene taxa. Zo ontdekten de voorlopige resultaten van een 2020-onderzoek naar de mariene biodiversiteit van Bonaire, gefinancierd door Naturalis Biodiversity Center en de ANEMOON Foundation, het bestaan ​​van ten minste zeven soorten ongewervelde dieren die nieuw zijn voor de wetenschap. Onderzoek onthult dat het zeeleven van Bonaire diverser en opmerkelijker is dan ooit verwacht. Overheidsinstanties die het kustontwikkelingsbeleid van Bonaire maken en uitvoeren, zouden nog meer nadruk moeten leggen op het nemen van beslissingen die het mariene milieu respecteren, beschermen en behouden” vervolgt Dr. Wilk.

Implicaties

Deze bevindingen bieden een opwindend nieuw inzicht in de koraalrifecosystemen van Bonaire en de mogelijkheid voor nieuwe ontdekkingen van het zeeleven. Het is van groot belang om een ​​omgeving te beschermen waar nog steeds nieuwe soorten worden ontdekt. Naarmate de ontwikkeling op Bonaire toeneemt, neemt ook de druk op het dynamische rifecosysteem toe, en het zal van cruciaal belang zijn dat natuurbehoud de toekomst van Bonaire leidt.

De ontdekking van de Aegires sublaevis zal worden gepubliceerd in de komende veldgids "Tropical West Atlantic Sea Slugs”

 

Rapporteer uw waarnemingen

Deze waarnemingen van naaktslakken zijn opgeslagen in de Observation.org: https://observation.org/observation/229037868/

 

Soortenrapporten door lokale gemeenschappen en toeristen zijn van onschatbare waarde voor inspanningen op het gebied van natuurbehoud om het publieke bewustzijn en de algemene bescherming van soorten te vergroten.

U kunt uw natuurwaarnemingen en foto's melden op de website www.Observation.org of via de gratis apps (iPhone (iObs) & Android (ObsMapp)). U kunt uw gegevens ook naar research@DCNAnature.org sturen voor hulp bij het opslaan van uw waarnemingen.