kop

Tadzio Bervoets wordt nieuwe ad interim directeur van de Dutch Caribbean Nature Alliance

Onderschrift: Van links naar rechts: DCNA penningmeester Norman Kuipéri; voormalig directeur van STINAPA Bonaire Arjen de Wolf; Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten; DCNA voorzitter Mw. Hellen van der Wal; DCNA vicevoorzitter Dhr. Binkie Van Es; huidige ad interim directeur van DCNA Tadzio Bervoets; DCNA bestuurslid Paul Stokkermans; en voormalig DCNA directeur Kalli De Meyer.

Kralendijk - Tadzio Bervoets zal vanaf 1 oktober aan het hoofd staan bij Dutch Caribbean Nature Alliance. Dutch Caribbean National Alliance (DCNA), gevestigd in Bonaire, is een regionaal partnerschap tussen natuurbeschermingsorganisaties voor de nationale parken van de Nederlandse Cariben. Het doel van de organisatie is het ondersteunen en versterken van natuurbeheer op de eilanden.

Tadzio Bervoets is voormalig directeur van de St. Maarten Nature Foundation, een van de lid organisaties van de DCNA. '’Na bijna tien jaar lang bij Sint Maarten Nature Foundation gewerkt te hebben, waar ik vereerd was om deel te zijn van het milieubehoud op Sint Maarten, is mijn vakkennis nu nodig om niet alleen de natuurbescherming van Sint Maarten te steunen, maar ook die van alle eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het doel van DCNA is om de omvangrijke biologische bronnen te beschermen en om de duurzame ontwikkeling van de natuurlijke bronnen op deze eilanden te stimuleren, zowel op het land als in het water.

‘’Ik heb veel uitdagingen gehad tijdens mijn werk op Sint Maarten, maar ik ben er trots op dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de vestiging van het mariene park, aan het besluit om Mullet Pond binnen Simpson Bay Lagoon een beschermd gebied te maken, en aan de natuurbeschermingsactiviteiten gericht op milieueducatie, de bescherming van zeeschildpadden, zeezoogdieren en andere diersoorten en gebieden. Het was me een genoegen om bij deze geweldige organisatie te kunnen werken. Nu kijk ik uit naar mijn samenwerking met de raad van bestuur, de partners en het secretariaat van de DCNA om de milieubeschermingsactiviteiten in de Nederlandse Cariben verder te kunnen ondersteunen. Ik kijk ook uit naar de verdere steun van de bevolking van Sint Maarten voor het werk van Nature Foundation en hun nieuwe ad interim directeur, Melanie Meijer zu Schochtern, ‘’zegt Bervoets.

Voorzitter van DCNA, Hellen van der Wal, verklaarde dat Bervoets, na bijna tien jaar uitstekend werk als directeur van Nature Foundation Sint Maarten gedaan te hebben, nu een nieuwe uitdaging aangaat als ad interim directeur van Dutch Caribbean Nature Alliance vanaf oktober 2019. “Met de steun van parkbeheerautoriteiten van de eilanden en de bestuursleden van DCNA, zal Tadzio niet alleen banden met de Nederlandse Cariben aanhalen, maar hij zal zowel regionaal als in Nederland sterke werkrelaties opbouwen met de Nederlandse ministeries en vooraanstaande milieubeschermingsorganisaties zoals International Union for the Conservation of Nature, Bird Conservation Netherlands en het World Wildlife Fund.

‘’Tadzio zal gedurende zijn dienstverband samenwerken met een vrijwillig bestuur en het professionele secretariaat en ze zullen gezamenlijk een uniek systeem opbouwen voor de samenwerking tussen meerdere eilanden, als ondersteuning van het parkbeheer en de milieubescherming in het Caribisch gebied. De parkbeheerautoriteiten en de bestuursleden van DCNA zijn dankbaar voor Tadzio's inzet bij deze uitdagingen en we hopen dat de natuurbescherming in het Caribisch deel van het Koninkrijk verder baat zal hebben bij zijn ervaring en vakkennis,’’ zegt van der Wal.

De structuur en het bestuur van de Dutch Caribbean Nature Alliance ondergaan momenteel een zeer noodzakelijk moderniseringsproces. Dit proces is erg fundamenteel en is ontworpen om de diensten van DCNA aan de zes parkbeheerorganisaties in te verbeteren. DCNA wil graag zijn paraatheid garanderen om gezamenlijk toenemende uitdagingen in verband met milieubescherming en klimaatverandering aan te gaan in de regio en om samenwerking tussen verschillende actoren en partners in Europees Nederland, het Caribisch gebied en op internationaal niveau te bevorderen.

De omvangrijke biologische bronnen zijn de basis voor een van de belangrijkste bronnen van inkomsten op het eiland: natuurtoerisme. DCNA richt zich niet alleen op het duurzaam beheer van bestaande beschermde gebieden, maar ook op het creëren van bewustwording en kennis over de waarde van de natuur.

De Dutch Caribbean Nature Alliance is een NGO die in het leven is geroepen ter ondersteuning van de nationale parkorganisaties van het Caribische deel van het Koninkrijk, namelijk eilanden Parke Nacional Arikok op Aruba, STINAPA op Bonaire, Carmabi op Curaçao, Saba Conservation Foundation op Saba, STENAPA op Sint Eustatius en St. Maarten Nature Foundation op Sint Maarten. Het hoofdkantoor van DCNA is gevestigd op Bonaire.

 

DCNA's missie is '’biodiversiteit beschermen en duurzaam beheer stimuleren van de natuurlijke bronnen op de eilanden van de Nederlandse Cariben, zowel op het land als in het water, ten bate van huidige en toekomstige generaties, door de nationale parken en natuurbeheeractiviteiten te ondersteunen'’.

DCNA wordt gefinancierd door de Nederlandse Nationale Postcodeloterij en Prinses Beatrix is beschermvrouw van DCNA.

Bervoets was afgelopen week al in Bonaire toen Carola Schouten, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met Gezaghebber Edison Rijna het nieuwe kantoor van DCNA in Bonaire opende.