kop

RSC antwoorden op veelgestelde vragen, OVERIGE

Redactie

De regering van Nederland / Tweede Kamer wil dat het beste voor de bevolking van Bonaire, zegt de heer Kamp altijd tijdens zijn informatieavonden op Bonaire.

Maar RSC leg nu eens uit:

De Bonaireaan is nu in Nederland de NIET westerse Allochtone (volgens het CBS) en is op Bonaire een autochtone. Straks als Bonaire Nederlands grondgebied is: Wat is dan de Bonaireaan dan? Een niet westerse allochtone op zijn eigen eiland?

...Wacht op een reactie RSC...

 

Redactie 

Ik ben geboren op Bonaire en woon nu in Nederland. Hier om me heen praat men over gigantische bedragen die Nederland moet betalen aan Bonaire. Ik zeg dan altijd: "jullie halen de Antillen en Bonaire door elkaar”. De totale schuldsanering is voor de gehele Nederlandse Antillen en niet alleen van Bonaire of van de BES eilanden. Er wordt door deze mensen zelfs uitgerekend hoeveel dat is per inwoner in Nederland en praten over duizende euro's.

Nu wil ik wel eens weten wat nu het echte bedrag van de schuldsanering is voor Bonaire en apart voor de BES eilanden te samen. En wat het totale bedrag is van de Nederlandse Antillen, dan kan ik eindelijk me verdedigen met feiten.

...Wacht op een reactie RSC...

Redactie: 

 

Dat is een goede vraag hierbovenstaand. Naast dit punt kan ook de vraag gesteld worden: Wat zijn de opbrengsten voor Nederland. Want het is toch zo dat de opbrengsten zoals de gebouwen, van het land (NA) naar het land (NL) gaan? En hoeveel brengt dat op? Dat is toch de ECHTE inboedelscheiding.

 

...Wacht op een reactie RSC...

 

Redactie: 

Ik ben geboren op Curaçao, mijn vader is van Curaçao en mijn moeder van Bonaire, een groot deel van mijn familie is van Bonaire en wonen ook op Bonaire. Vanuit Curaçao ben ik naar Nederland gegaan en heb daar 28 jaar gewoond en gewerkt. Nu woon en werk ik al 5 jaar op Bonaire. Nu is mijn vraag, mijn kinderen zijn in Nederland geboren ze hebben alle 3 een goede opleiding gevolgd en willen op Bonaire komen wonen en werken, een van mijn kinderen heeft zelfs een erfpacht hier op Bonaire die ze geërfd heeft, ze wil dit jaar naar Bonaire komen en beginnen met het bouwen van haar huis. Hoe en Wat zijn de regels na 10-10-10.

...Wacht op een reactie RSC...

Redactie:

In Nederland is het pasjesformaat voor het rijbewijs ingevoerd. Als ik met zo'n rijbewijs dadelijk op Bonaire woonachtig ben, kan ik dat behouden - m.a.w. wordt dit het geldige rijbewijs [mits het nog geldig is]. Of moet het weer voor een ouderwets rijbewijs lokaal worden omgeruild?

Antwoord: De omwisseling van rijbewijzen is een aangelegenheid van het Eilandgebied Bonaire. 

Pieter Langebaerd, Kwartiermaker RSC 

 

Redactie: Krijgt Bonaire na 10-10-10 ook een asielszoekerscentrum net als nu in Nederland of worden deze mensen doorgestuurd naar schiphol? 

 

Antwoord: 

De toelatingsregels voor de BES eilanden blijven globaal gesproken gelijk. Er verandert in die zin dus niet veel. Ook nu al kunnen mensen die een beroep doen op het EVRM verdrag (art.3) op de Ned. Antillen aankloppen als zij met folteringen bedreigd worden in hun land van herkomst. Er zijn een aantal voorbeelden van de afgelopen jaren, die zich overigens vooral op Curaçao en St Maarten afspeelden.  Op de BES eilanden komt dit tot nu toe nog niet voor. In de nieuwe wetgeving staat het echter wel officieel genoemd, dat iemand een beroep kan doen op bescherming. Dat moet dan gebaseerd zijn op het EVRM verdrag of het Vluchtelingenverdrag van Geneve.  Dat houdt in dat men moet kunnen aantonen dat men in het eigen land wordt vervolgd vanwege geloof, ras, godsdienst, nationaliteit, etniciteit, politieke overtuiging  etc. Gelet op het feit dat de mogelijkheid er al was om een beroep op bescherming te doen op grond van het EVRM verdrag is het niet de verwachting dat dit nu na 10-10 op grote schaal zal gaan gebeuren. Men kan een beroep doen op bescherming, maar er wordt in principe geen opvang geboden. Er komt dus geen centrum of iets dergelijks op de BES. De procedure zal kort en zorgvuldig zijn. Als mensen geaccepteerd worden krijgen ze een voorlopige vergunning voor een jaar. Betrokkene dient in principe zelf voor zijn inkomsten te zorgen. Daarnaast zijn er in de wereld afspraken over hervestiging van mensen die ergens bescherming hebben gevraagd. Gelet op het kleinschalige karakter van de BES eilanden kunnen maar in zeer beperkte mate mensen worden opgenomen die bescherming nodig hebben. Daarom zal er indien nodig gekeken worden naar die landen die de mogelijkheid hebben om mensen op te nemen. Mensen worden zeker niet doorgestuurd naar Schiphol, omdat dan direct het gevaar ontstaat dat via de BES eilanden een brugfunctie naar Europa zou gaan ontstaan.  

Jan de Jong  

kwartiermaker IND 

Redactie:

 Als geboren Curaçaoënaar ben ik al bijna een jaar bezig om terug te keren naar de Antillen en eigenlijk specifiek naar Bonaire. Daarvoor heb ik twee jaar gelden al een stukje eigendomsterrein aangeschaft om daar dan uiteindelijk ook op te bouwen. Op dit moment is de aanvraag via een lokale architect voor een bouwvergunning bij DROB in behandeling. Echter is nu de vraag wat mijn situatie zal zijn als Antilliaan voor- of na 10 oktober 2010. Volgens de afspraken worden Europese Nederlanders en 'overige' Antillianen dan als 'buitenlander' gekenmerkt en niet automatisch toegelaten. Ik vermoed dat ik tot die transitiedatum gewoon als Antilliaan mij kan inschrijven bij de bevolkingsregister en werk zoeken en woonachtig zijn zoals andere Antillianen dat voorheen hebben gedaan. Op dit moment heb ik een sollicitatieprocedure lopen bij het RSC, waarvan de uitslag nog geheel onbekend is.Kunt u mij over de toelatingseisen duidelijkheid geven?

...Wacht op een reactie RSC...

Redactie:

Mijn kinderen wonen nu in Nederland, één is er geboren op Curacao en de andere op Aruba, beiden door medische indicatie. Na de bevalling zijn beide kinderen gezond weer naar Bonaire gekomen en hebben daar tot en met het voortgezet onderwijs op school gezeten. Daarna zijn ze gaan studeren in Nederland. Hoe gaat men daarmee om als zij willen remigreren naar Bonaire?

Antwoord: Ik wil hier wel uitdrukkelijk stellen dat de wet nog niet is behandeld in de Tweede Kamer en dat het om een wetsvoorstel gaat.

Algemeen

Het was de bedoeling van het Nederlandse kabinet dat de Rijkswet Personenverkeer op 10 oktober 2010 gereed zou zijn. Deze Rijkswet regelt het verkeer van Nederlanders tussen de landen in het Koninkrijk., die het verkeer van Nederlanders tussen de landen in het Koninkrijk zou regelen. De Wet toelating en uitzetting, die speciaal voor  Bonaire, Saba en Sint Eustatius is ontworpen, zou alleen over niet-Nederlanders gaan. Deze rijkswet Personenverkeer is er echter nog niet, daarom is een overgangsregeling voorgesteld voor de toelating van Nederlanders. 

Voor Aruba geldt nu al, en voor de nieuwe landen Curaçao en St Maarten gaat gelden, dat de landsverordeningen toelating en uitzetting van kracht blijft respectievelijk in werking treden. Die landsverordeningen bevatten regels over de toelating van Nederlanders die daar niet zijn geboren. Dat houdt in dat inwoners van  Bonaire, Saba en Sint Eustatius zich in de andere landen (Curaçao, St Maarten, Aruba) gaan vestigen, een vergunning tot verblijf nodig hebben. Dat hebben Europese Nederlanders nu ook nodig voor de Antillen. Indien voor de toelating van Nederlanders tot  Bonaire, Saba en Sint Eustatius niets zou worden geregeld dan zouden alle Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en ook Europees Nederland zich zonder meer op Bonaire, Saba en Sint Eustatius  kunnen vestigen, terwijl de inwoners van de BES-eilanden zich niet vrij zouden kunnen vestigen in Aruba, Curaçao of Sint Maarten . Een volledig vrije vestiging van Nederlanders voor alleen Bonaire, Saba en Sint Eustatius zonder dat de andere landen daartoe overgaan zou Bonaire, Saba en Sint Eustatius voor ernstige problemen kunnen stellen. Daarom is gekozen voor deze constructie. Voor Nederlanders (niet van Bonaire, Saba en Sint Eustatius ) geldt dus  als hoofdregel dat men een vergunning moet aanvragen bij de toelatingsorganisatie op het betreffende eiland. 

A. Voor 10 oktober kun u zich als Antilliaan gewoon vestigen op Bonaire, maar als u op 10-10-10 nog geen jaar op Bonaire, Saba en Sint Eustatius heeft gewoond, bent u  met ingang van 10-10-10  verplicht om een vergunning aan te vragen.  

Na 10 oktober kan men  zich op Bonaire, Saba en Sint Eustatius vrij vestigen, als  men op die eilanden is geboren. Dat is de hoofdregel. 

In uw geval, als u voor 10 oktober op Bonaire  aankomt, moet u na 10 oktober een vergunning (Verklaring van Rechtswege) aanvragen bij de Toelatingsorganisatie. Op Bonaire is deze organisatie gevestigd in hetzelfde gebouw als Burgerzaken. Komt u na 10 oktober en u gaat werken dan moet u daar direct een vergunning aanvragen. Als u als toerist naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius komt hebt u een vrije termijn als toerist. Momenteel is die voor Nederlanders 6 maanden. 

B.  Indien  Nederlandse  kinderen  wegens medische redenen niet op  Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn geboren, maar bijvoorbeeld op Curaçao of Sint Maarten, wat veel voorkomt, dan worden ze beschouwd als  eilandkinderen van  Bonaire, Saba en Sint Eustatius, op voorwaarde dat in elk geval de moeder eilandkind is van Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Jan de Jong, kwartiermaker IND

Redactie:

Ik heb een vraag die ik nog niet tussen de vragen in heb zien staan.
Mijn man is hier nog op een verblijfsvergunning en moet ieder jaar zijn sedula vernieuwen.
Ik ben Nederlandse met een Nederlands Paspoort en ook een sedula voor Bonaire. Veranderd er iets in de regelgeving na 10-10-10- wat betreft de mensen met verblijfsvergunning ?
Heb je met een verblijfsvergunning voor Bonaire ook gewoon toegang tot Nederland? Zowel  vooor vakantie of voor wonen.
Gaat dezelfde procedure die hier in Bonaire geldt dan gewoon verder in Nederland.
Heb je als verblijfsvergunninghouder dus dezelfde rechten in Nederland als in Bonaire?
 
bijvoorbeeld. Kan je de inburgerings cursus dan ook in Nederland doen om een Nederlands Paspoort te krijgen?
Kan je met je sedula en je eigen land paspoort naar Nederland.
MOcht er nog een visa nodig zijn om Nederland te bezoeken, waar moet dit dan gebeuren, Want tot nu toe moest dit in Curacau.
Er worden veel vragen gesteld voor de rechten van Nederlanders die naar Bonaire willen, maar hoe is de regelgeving andersom.
Moet je je hier weer uitschrijven en weer in Nederland inschrijven of hoeft dat niet meer als bijzondere gemeente van Nederland?

...Wacht op een reactie RSC...

 Redactie:

Als de leeftijd waarop men AOV krijgt verhoogd wordt, waarom gaat dan de AOV uitkering niet naar het bestaansminimum op Bonaire? Met NAf 800,00 per maand kan men niet leven en dus nooit met pensioen gaan.

 

...Wacht op een reactie RSC...

 

Redactie:

Krijgen de gepensioneerde Caribische Nederlanders bij terugkeer op het eiland direct een ziektekostenverzekering na uitschrijving in Nederland? En is dat per 10-10-10?

 

Antwoord op vraag 15 behoeft enige correctie.

Niet iedereen die ingeschreven bij het bevolkingsregister is automatisch verzekerd. Stagiaires, studenten, au-pairs en vreemdelingen zonder werk zijn niet automatisch verzekerd.

Daarnaast zijn mesnen die hier loonbelasting betalen, maar elders (niet op BES eilanden) staan ingeschreven wel verzekerd.

De vraag van de lezer kan ik op dit moment nog niet beantwoorden omdat er nog een aantal onzekerheden zijn over hoe de ministeriele regeling inzake de kring der verzekerden eruit gaat zien. Ook over de datum is nog enige verwarring.

De politiek heeft geoordeeld dat 10-10-10 de datum is dat de Nederlandse Antillen uitéénvallen. Een ieder begrijpt dat dat in de praktijk een aantal praktische problemen oplevert. Er zijn nu drie mogelijke startdata voor de verzekering: 10-10-10, 1-11-10 en 1-1-11. 

Uitschrijven uit het bevolkingsregister in Nederland zal niet het moment zijn dat iemand automatisch verzekerd is. Dat zal de inschrijving in het bevolkingsregister alhier zijn. Daarvoor is echter een toelatingsbeleid van kracht dat o.a. door de IND wordt gehandhaafd.

Dido Kalma, Accountmanager Zorgkantoor