kop

NOS: Inwoners Caribische gemeenten worstelen met dure boodschappen

Reactie op Artikel NOS vrijdag 22 september 2017 20.31 uur.

Minister Kamp wil iets doen tegen verdere prijsstijgingen van bijvoorbeeld rijst, melk en toiletpapier.

BBB redactie: Demissionair minister, die Rijksvertegenwoordiger geweest is gaat nu pas in actie komen om de prijs van toiletpapier niet verder te laten stijgen?

De prijzen van levensmiddelen op de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn de afgelopen zes jaar flink gestegen. Een deel van de bevolking heeft daardoor moeite om de eerste levensbehoeften te vervullen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

BBB redactie: Dat bleek al eerder minister Kamp. NIBUD heeft al onderzoek gedaan, maar dat was voor Rutte II niet relevant.

Producten als rijst, brood, vers fruit en tandpasta werden een stuk duurder sinds de zogenoemde BES-eilanden op 10 oktober 2010 bijzondere gemeenten van Nederland werden. Op Bonaire stegen de prijzen van dit soort producten met 13 procent, op Sint-Eustatius met 17 procent en op Saba zelfs met 25 procent.

BBB redactie: Wij zijn geen bijzondere gemeenten, dat maakt de Haagse politiek er van. Wij heten officieel Openbare Lichamen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de prijzen van boodschappen in Nederland tussen 2010 en 2016 met ongeveer 8 procent stegen.

Honger

De koopkracht op de BES-eilanden nam in dezelfde periode ook toe, maar de prijzen van boodschappen stegen harder. Bovendien profiteerde een aanzienlijk deel van de bevolking op de eilanden niet mee van de koopkrachtstijging. Zo daalde in 2013 volgens het CBS de koopkracht van ruim 40 procent van de inwoners op alle drie de eilanden.

De hoge prijzen in de supermarkt zijn grotendeels te verklaren door de inkoopprijzen van de producten. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius produceren zelf bijna niets en dus worden producten uit VS of Europa ingekocht tegen relatief hoge tarieven.

Dat werkt armoede op de eilanden in de hand. Ondernemer Gerard van den Tweel, die drie supermarkten op Bonaire bezit, vertelde in 2014 aan zakenblad Quote dat een deel van zijn klanten en personeelsleden financiële problemen heeft.

BBB redactie: Van der Tweel had in 2010 nog geen enkele supermarkt op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij heeft zelf de prijzen omhoog gebracht door zijn monopolie te gebruiken in de markt.

"De onderlaag op Bonaire heeft het zwaar, dat is gewoon zo. Men heeft maar een heel klein AOW'tje, vaak geen pensioen. Honger komt hier voor. Als iemand dan een brood meeneemt om zijn of haar familie te voeden, dan zie ik dat af en toe door de vingers."

BBB redactie: Van der Tweel geeft niks weg! AOW-tje is op Bonaire $ 590,00 of wel nog geen 540 euro.

Belasting

Minister Kamp hoopt samen met de bestuurders van de BES-eilanden iets te doen tegen verdere prijsstijgingen. Zo zouden supermarkten vrijwillig kunnen deelnemen aan een systeem van maximumprijzen, zou er minder belasting geheven kunnen worden op bepaalde producten en kunnen de eilanden proberen samen grote hoeveelheden in te kopen.

BBB redactie: Als demissionair minister?

Ook eigen agrarische productie en beter openbaar vervoer - zodat mensen makkelijker naar grotere, goedkopere supermarkten kunnen komen - zouden volgens Kamp oplossingen kunnen zijn.

 

BBB redactie: Een eigen agrarische productie; kost jaren een beter openbaar vervoer; er is nog geen openbaar vervoer. Naar welke goedkopere supermarkten kunnen ze dan? Curaçao, Aruba of Nederland?

 

BBBredactie:

De NOS zou betrouwbare kanalen moeten aanspreken om de juiste feiten te melden.