kop

Hogere inflatie op Sint Eustatius

 

De inflatie op Bonaire daalde naar 0,1 procent in het eerste kwartaal van 2017. Op Saba daalde de inflatie ook. Daar betaalden consumenten gemiddeld 1,0 procent minder voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Op Sint Eustatius steeg de inflatie naar 1,1 procent. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex (CPI).

Lagere inflatie op Bonaire

De prijzen van goederen en diensten waren op Bonaire in het eerste kwartaal van 2017 nauwelijks hoger dan een jaar eerder (0,1 procent); in het vierde kwartaal van 2016 was de inflatie nog 0,5 procent. De inflatie daalde door de prijsontwikkeling van gas, kleding en voedingsmiddelen. Verse groenten en kaas werden bijvoorbeeld goedkoper. Benzine was dit kwartaal ruim 6 procent duurder dan een jaar eerder en zorgde hiermee voor een opwaarts effect op de inflatie.

Hogere inflatie op Sint Eustatius

De inflatie op Sint Eustatius steeg naar 1,1 procent. In het laatste kwartaal van 2016 was de inflatie nog 0,2 procent. De hogere inflatie kwam vooral door duurdere voedingsmiddelen en benzine. Benzine was het afgelopen kwartaal gemiddeld ruim 17 procent duurder dan een jaar eerder.

Ook de prijsontwikkeling van gas verhoogde de inflatie. Gas was weliswaar 2,3 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling op jaarbasis was het laatste kwartaal van 2016 veel sterker.

Verdere daling inflatie op Saba

Op Saba betaalden huishoudens het afgelopen kwartaal 1,0 procent minder voor een gemiddeld ‘boodschappenmandje’ van goederen en diensten dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2016 was dit boodschappenmandje gemiddeld 0,3 procent goedkoper.

De lagere inflatie werd vooral veroorzaakt door goedkopere voedingsmiddelen. Zo waren verse groenten ruim 40 procent en eieren ruim 20 procent goedkoper dan een jaar eerder. 
De prijsontwikkeling van toiletartikelen had een opwaarts effect op de inflatie.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het eerste kwartaal van 2017 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het tweede kwartaal van 2017.

Papiamentu

Een vertaling van dit bericht in het Papiamentu kan worden opgevraagd bij het CBS-kantoor op Bonaire via het mailadres: caribischnederland@cbs.nl

Bronnen

Relevante links