kop

Geen pensioengat voor studenten van Caribisch Nederland.

Studenten van Bonaire, Sint Eustatius en Saba die in Nederland gaan studeren, blijven in de toekomst een oudedagsvoorziening opbouwen. De Ministerraad stemde vandaag in met een voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat hier zorg voor draagt.

Wie nu vanuit Caribisch Nederland in Europees Nederland gaat studeren, valt niet langer onder de algemene ouderdomsverzekering (AOV) BES. Over die tijd bouwt de student dus geen AOV BES op. Alleen als hij of zij naast het studeren ook nog in Nederland werkt, bouwt deze persoon verder aan de oudedagsvoorziening.

Klijnsma wil voorkomen dat studenten door de tijd die ze in Nederland doorbrengen een pensioengat krijgen. Daarom laat zij op 1 juli 2015 een besluit ingaan, dat regelt dat de studenten toch AOV BES blijven opbouwen als ze in Nederland studeren.

De regeling geldt ook de andere kant op. Mensen die vanuit Nederland op Bonaire, Sint Eustatius of Saba gaan studeren, bouwen daar straks geen AOV BES meer op. Zij blijven wel  verzekerd voor de AOW.

Redactie: Vreemd dat de ingangsdatum 1 juli 2015 is. Dan blijft er toch een gat over tussen 10-10-10 en 1 juli 2015

 

Vragen van de (oud) studenten:

1. Ik ben een student van Bonaire en ik studeer al twee jaar in Nederland. Moet ik mij ergens melden?

 Antwoord van RCN-SZW: Je hoeft je pas te melden bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dan wordt bij de aanvraag bepaald welke tijdvakken een persoon verzekerd is geweest voor de AOV.

2. Als ik tijdens of na mijn studie in Nederland ga werken, dan houdt mijn werkgever AOW premie in. Krijg ik dan AOW of AOV of beiden?

Antwoord van RCN-SZW:

3. Ik heb als student van 1966 tot 1970 in Nederland gestudeerd. Dus heb ik nu een AOVgat c van 4 jaar. Krijg ik na 1 juli 2015 over die periode nu ook AOV?

Antwoord van RCN-SZW:

4. Ik ben gepensioneerd en ik heb voor 1989 gestudeerd in Nederland. Over de periode dat ik gestudeerd heb krijg ik daarover nu AOV?

Antwoord van RCN-SZW: