kop

Fast ferry kan over een jaar gaan varen!

 

Twee gegadigden voor exploitatie

Het fast ferry project is verre van dood. Tenminste als het aan transitie­bemiddelaar Ton Jansen van Icasus ligt

Op het YouTube-kanaal legt hij uit wat de stand van za­ken is. Volgens Jansen zijn er twee bedrijven geïnteresseerd in de exploitatie van de ferry en als iedereen meewerkt is er maar een jaar nodig om tussen Curaçao en Bonaire te gaan varen.

Ook Aruba is in het routeschema opgenomen, maar de regering daar heeft nog niet positief gereageerd op de voorstellen. zegt Jansen Curaçao en

Bo­naire hebben het project om­armd. Het lijkt overigens niet waarschijnlijk dat de ferry er volgend jaar al is, want er moet nog aan een aantal voorwaarden wor­den voldaan, vertelt Jansen in het interview.

De transitiebemiddelaar, eigenlijk een project begeleider is optimistisch over het slagen van het project, ondanks negatieve verhalen in de pers na de haalbaarheidsstudie. In die studie wordt aangegeven dat er nog veel werk gedaan moes worden, zoals de bouw van een aanlegplek op Bonaire. Voor het Bestuurscollege van Bonaire was dat onlangs nog aanleiding om weinig optimistisch te zijn Ook zouden de tarieven hoger worden dan eerder is aangegeven Toch zegt Jansen dat het project volgens marktonderzoek rendabel kan zijn. Hij gaat uit van 80 dollar per volwassene. 'de helft minder dan een vliegticket'. Er zijn volgens hem grote economische en maatschappelijke voordelen te behalen voor de eilanden. Het grote voorbeeld zijn de Canarische eilanden, waar die voordelen al zijn gebleken. Daar varen onder dezelfde maritieme omstandigheden ferry's met succes tussen de eilanden. Volgens de plannen kunnen er 800 passagiers op de boot, zo'n 100 auto’s en enkele tientallen bus­sen of vrachtwagens. Jansen noemt het 'een zeesnelweg', om­dat de ferry's met ongeveer 70 kilometer per uur in anderhalf uur de afstand tussen Bonaire en Curaçao overbruggen. Je gaat eigenlijk over de weg tussen Curaçao en Bonaire. Je kunt straks bijvoorbeeld vanuit Bo­naire naar een specialist op Curaçao. Of je kunt werken of studeren op een ander e­land.

Drie regeringen moeten be­slissen nemen, zegt Jansen. Dat zijn Aruba, Curaçao en Neder­land voor Bonaire. Daarom kost het wat meer tijd: Er moeten af­spraken gemaakt worden tussen de douane en de immigratiediensten om de operator snel heen en weer te laten gaan. Nu er twee commerciële kandidaten zijn gevonden voor de ferry moet er gewerkt worden aan fa­se 3: een concessie en de aanbe­steding. Het gaat om een in­vestering van 60 miljoen dollar, dus de operator moet weten dat hij een periode kan varen om dat te kunnen terugverdienen. Als iedereen meewerkt en de eilanden willen het dan kan het daarna binnen een jaar operationeel zijn.

De fast ferry is zelfs gunstig voor een bedrijf als Don Andres, dat nu containervervoer verzorgd tussen Curaçao en Bonaire. Jansen; We zijn vanaf het begin in gesprek met Don Andres. Dat vervoer is nu duur met die kleine bootjes. Straks kunnen ze de containers veel goedkoper vervoeren met de ferry,"

Wat betreft de aanlegplaats op Bonaire zijn er al twee opties bekeken: het WEB-terrein bij de luchthaven. De haven bij Kralendijk is niet mogelijk omdat de ferry er niet kan aanleggen als er cruiseschepen liggen. Gevraagd naar de kans dat de fast ferry er komt, zegt Jansen: „ik ben er al acht jaar voor aan het vechten vanuit passie en belang voor de eilanden. Ik schat de kans op meer dan 50 procent.

http://www.infamous.productions/ 

Bron: Antilliaans Dagblad

Youtube video 

https://www.fredolsen.es/en/fleet/bonanza-express

BBB redactie: Eigenlijk is de overheid nu aan zet.