kop

Crowdfunding is hot!

Datum: 20.04.2011

Er is een nieuwe trend op financieringsgebied: de laatste maanden dienen zich steeds meer Crowdfundinginitiatieven aan op internet. Met een groeiend aantal platformen lijkt Crowdfunding steeds meer een serieuze, alternatieve financieringsbron te worden.

Wat is Crowdfunding?
Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij de investeerders bestaan uit particulieren. Deze particulieren (de 'Crowd') steken gezamenlijk geld (de 'Funding') in een bedrijf. De grote verschillen met bijvoorbeeld een 'informal investor' zijn:

er is geen inhoudelijke bemoeienis met het bedrijf;

de investeringsbedragen liggen laag (vaak is al investeren mogelijk vanaf 10 euro);

de investering is verdeeld over zeer veel investeerders (particulieren);

soms zijn er ludieke voordelen zoals waardebonnen, te besteden bij het gesteunde bedrijf.


Waarom Crowdfunding?
Voor bedrijven is het een aantrekkelijke alternatieve financieringsvorm als bijvoorbeeld een bank geen lening wil verstrekken. Voor particulieren is het aantrekkelijk omdat er hogere rendementen behaald kunnen worden dan op een spaarrekening. Wel is er een groter risico aanwezig: het bedrijf waar u in investeert kan uiteraard ook failliet gaan. In dat geval bent u uw inleg kwijt. Daarnaast kunt u bij een aantal initiatieven niet altijd uw aandeel verkopen of verzilveren op het moment dat u dat wilt. Daarom is het goed u van te voren te verdiepen in de voorwaarden en het bedrijf waar u in wilt investeren.

Links
Hieronder vindt u een aantal actieve Crowdfundingwebsites waarop u zich zowel als bedrijf als investeerder kunt aanmelden:

www.frooble.nl

http://mkbcrowdfunding.symbid.nl

http://corporate.crowdaboutnow.com


Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Inovatie