kop

CBS:Consumentenprijzen op Bonaire 1,0 procent hoger in eerste kwartaal 2020

 

In het eerste kwartaal van 2020 waren consumentengoederen en diensten op Bonaire 1,0 procent duurder dan een jaar eerder. Op Sint Eustatius stegen de prijzen op jaarbasis met 1,2 procent en op Saba met 0,4 procent. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

De stijging van de prijzen voor goederen en diensten op Bonaire was lager dan in het vierde kwartaal van 2019 (2,2 procent).

Elektriciteit en water op Bonaire goedkoper

De lagere stijging van het gemiddelde prijspeil voor goederen en diensten op Bonaire in het eerste kwartaal van 2020 werd vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van elektriciteit en water. Elektriciteit was het afgelopen kwartaal 14,1 procent goedkoper dan een jaar eerder en water 12,7 procent. De prijzen van benzine en diesel daarentegen stuwden het gemiddelde prijspeil op Bonaire omhoog. Benzine was in het eerste kwartaal bijna 20,8 procent duurder dan een jaar eerder en diesel ruim 29 procent.

Ook de prijsontwikkeling van groente en fruit op Bonaire had een opwaarts effect op de consumentenprijzen. Vers fruit was in het eerste kwartaal van 2020 22,9 procent duurder dan een jaar eerder. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 daalden de prijzen voor groente wel met 2,5 procent en die voor fruit met 3,9 procent.

Prijzen op Sint Eustatius 1,2 procent hoger

Consumentenprijzen op Sint Eustatius waren in het eerste kwartaal van 2020 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2019 was de stijging 1,0 procent. De prijs voor elektriciteit lag 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de prijzen voor boeken, audio en video apparatuur en vliegtickets stegen.

De prijzen van meubels en daalden vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 met 3,4 procent. Bij schoeisel is een daling zichtbaar van 8,8 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019.

Consumentenprijzen op Saba stijgen minder hard

Op Saba waren consumenten in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 0,4 procent duurder uit ten opzichte van een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2019 was dit nog 0,8 procent.

De prijzen van toiletartikelen waren in het eerste kwartaal 9,0 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De prijzen van boeken, audio en video apparatuur waren hoger dan een jaar geleden.

Gemiddelde prijzen benzine en diesel Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De prijzen voor benzine en diesel zijn in Caribisch Nederland doorgaans hoger dan op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Het grootste prijsverschil in de laatste twaalf maanden tussen Bonaire en Curaçao was in februari 2020, toen een liter benzine gemiddeld 33,5 dollarcent duurder was op Bonaire. Het kleinste verschil was in mei 2019, toen op Bonaire 4,2 dollarcent meer betaald moest worden. Diesel op Bonaire was iets goedkoper dan op Aruba, maar in de meeste maanden duurder dan op Curaçao. Op Sint Eustatius is de prijs van een liter diesel het hoogst.

Bij de bronnen onderaan dit bericht staat een tabel met prijzen voor benzine en diesel die is samengesteld met toestemming van de statistiekbureaus van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het eerste kwartaal van 2020 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het tweede kwartaal van 2020.

Papiamentu

Een vertaling van dit bericht in het Papiamentu kan worden opgevraagd bij het CBS-kantoor op Bonaire via het mailadres: caribischnederland@cbs.nl

Bronnen