kop

CARIBISCHE NIEUWKOMER FLY-CD WIL GEFASEERD GROEIEN

KRALENDIJK - Fly Caribbean Direct, kortweg Fly-CD, heeft grote plannen voor de toekomst. Hoewel de eerste vlucht nog moet plaatsvinden ambieert de start-up een gefaseerde groei. “Elk jaar moeten er twee vliegtuigen bij komen”, stelt topman Stephan Huisman in Luchtvaartnieuws Magazine.

Het businessplan van Fly-CD is helder: passagiers vervoeren tussen Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied, waarbij Bonaire als draaischijf fungeert. Volgens Huisman ontbreekt het in Zuid-Amerika aan goede verbindingen richting het Caribisch Gebied.

“Veel mensen in Europa realiseren zich niet hoe ontzettend groot landen als Argentinië en Brazilië zijn. Er wonen daar circa 250 miljoen mensen, inclusief een groeiende middenklasse die graag reist. Het probleem is echter dat een trip richting bijvoorbeeld de Mexicaanse stranden een kostbare en tijdrovende onderneming is. Je moet dan eerst naar grote luchthavens in noordelijke landen, zoals Panama of Ecuador, om daar over te stappen. Dat moet efficiënter kunnen.”

Gefaseerde groei
Gesteund door partijen als CVC (de grootste touroperator van Zuid-Amerika, red.) en anderen wil Huisman een succes maken van Fly-CD. Vanaf juni volgend jaar moeten er vluchten worden uitgevoerd van Buenos Aires, Sao Paulo, Cordoba en Brasilia naar Bonaire, waar kan worden overgestapt op vluchten naar Punta Cana, Cancun, Aruba en Varadero. “Bonaire ligt geografisch gezien uitstekend om als hub te fungeren.” In een later stadium behoren ook St. Maarten, Orlando en Miami tot de mogelijke nieuwe bestemmingen.

A320-serie als werkpaard
De vloot van Fly-CD moet initieel bestaan uit twee toestellen uit de Airbus A320-serie. “Het vliegbereik en de stoelcapaciteit zijn precies goed”, stelt Huisman. De vliegtuigen worden gehuurd bij Europese ACMI-partner. “Zij zorgen voor vliegtuigen en bemanning. Wel willen we op Bonaire cabinebemanning gaan werven, om de economie op het eiland extra te stimuleren.”

In 2021 moeten er nog eens twee vliegtuigen extra worden gehuurd, om zodoende de vloot en het netwerk geleidelijk uit te breiden. “Met elk jaar een paar toestellen erbij kunnen we gefaseerd groeien.”