kop

Bonairiaans rijbewijs niet erkend in Europa

 

Den Haag – Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba verkregen rijbewijzen worden buiten Europees Nederland niet erkend. Dat bevestigt staatssecretaris Knops (BZK) in reactie op vragen van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

Aanleiding was een bericht van de Fundashon Ban Boneiru Bèk over problemen met het verkrijgen van een geldig rijbewijs in Frankrijk in verband met het niet accepteren van een Bonairiaans rijbewijs. ,,Het openbaar lichaam Bonaire heeft de aanvrager geholpen met het verkrijgen van een nieuw Bonairiaans rijbewijs. Dit rijbewijs wordt echter niet door Frankrijk erkend”, schrijft Knops aan de commissie.

,,Nederland heeft er indertijd voor gekozen om de EU-wetgeving en EU-afspraken voor de rijbewijzen en de onderlinge erkenning van rijbewijzen niet van toepassing te laten zijn in de buiten Europa gelegen staatsrechtelijke onderdelen. Bonaire valt staatsrechtelijk weliswaar onder Nederland, maar de onderlinge erkenning van de rijbewijzen is beperkt tot het Europese deel van het Koninkrijk. Het Bonairiaanse rijbewijs valt dus onder geen enkele afspraak binnen de EU. Het klopt dus, dat het niet mogelijk is om een in Bonaire afgegeven rijbewijs in Frankrijk om te zetten in een Frans rijbewijs.”

Bron: Koninkrijk.nu

Hans Evers Wij van BanBoneiruBek zijn met onderwerp al jaren bezig. Het antwoord is altijd dat is onze prioriteit niet. Maar let op met een bonairiaans rijbewijs een auto huren kan wel maar je bent niet verzekerd. Dat merk je pas met een ongeval. Ook een internationaal rijbewijs kan je niet aanvragen met een bonairiaans rijbewijs. Wij noemen dat discriminatie. Het dossier is bekend bij OLB.

Hans Evers Het dossier zegt veel. Ook als je in NL bent en een Bonairiaans rijbewijs wil omzetten naar een NL rijbewijs, dat kan. Alleen er komt een code op te staan dat je je rijbewijs op Bonaire gehaald hebt.

Hans Evers In NL kan je bij de ANWB met je NL rijbewijs een Internationaal rijbewijs kopen, echter dat kan niet met een Bonairiaans rijbewijs. ANWB zegt ik ken geen land Bonaire.