kop

Bonaire: World’s First Blue Destination!

Kralendijk- In een persbijeenkomst bij de Kamer van Koophandel (KvK) werd vanmiddag het concept van Bonaire als zogenaamde Blue Destination gepresenteerd door de Kamer, de Tourism Corporation Bonaire (TCB), de Bonaire Hotel Tourism Association (Bonhata) en Stinapa.

KvK directeur Dick Ter Burg legde uit dat het idee van Bonaire als Blue Destination voortkomt uit het strategisch toerisme plan wat door de Universiteit van Central Florida is opgesteld. “Het idee van Bonaire als ‘blauwe bestemming’ leek zo aantrekkelijk dat het jammer zou zijn het alleen voor de promotie van Bonaire als toeristische bestemming zou worden gebruikt”, zei Ter Burg tegen de aanwezigen. Volgens de KvK-voorzitter is er niks logischer dan Bonaire als blauwe bestemming te zien. “Al lange tijd worden de wateren van Bonaire en het leven erin beschermd”, aldus Ter Burg die vond dat er mooie kansen lagen om met verschillende gelederen van de bevolking het eiland mooier en beter te maken.

TCB Manager Maurice Adriaens was het volledig eens met Ter Burg. “Er liggen unieke kansen voor Bonaire om zich te presenteren als eerste blauwe bestemming en blauwe economie”, aldus Adriaens. Volgens Adriaens is het voor Bonaire van belang om zich als eerste als zodanig in de kijker te spelen. “Er zijn meer eilanden of bestemmingen die op dit idee zullen komen, maar wij zijn de eerste”, aldus de TCB-man.

Zowel Ter Burg als Adriaens benadrukten dat Bonaire al lang de zaken anders aanpakt en daarom een voorloper is geworden als het gaat om bewust omgaan met toerisme, beschermen van het milieu en dingen op een eco-vriendelijke manier willen doen. “Er wordt vaak met bewondering naar Bonaire gekeken”, zei Adriaens. “Heel vaak vragen mensen hoe het komt dat Bonaire als eerste met bepaalde ideeën komt, zoals het instellen van een marine park ruim 40 jaar geleden en het implementeren van de zogenaamde ‘dive-tags’.

Alle vier de partijen benadrukten dat nog belangrijker dan een nieuw marketingconcept het feit was dat vier voor het eiland belangrijke partijen een gezamenlijke visie hebben en gezamenlijke de schouders willen zetten onder de verdere groei van het eiland.

Op de vraag van de pers of de overheid van Bonaire zich nu al eens uitgesproken had over het opgestelde plan, werd diplomatiek, doch ontkennend geantwoord. De vier partijen die het plan presenteerden, zeiden het van belang te vinden dat zij ook zonder de overheid doch wel gezamenlijk plannen konden neerzetten en uitwerken.

Samen met de presentatie van het plan werd een nieuwe website gepresenteerd: www.bluedestination.com. Het nieuwe concept voor Bonaire werd niet toevallig vandaag gepresenteerd: het is wereld oceanen dag; een dag die in het teken staat van gezonde oceanen en het opruimen van vervuiling die door de mens wordt veroorzaakt.

 

 

De Caribbean Development Bank (CDB) en het UNDP hebben een studie uitgevoerd naar financieringsmodellen voor een zogenaamde ‘blauwe economie’. Foto: CDB

Door Harald Linkels

Kralendijk- Afgelopen week werd door de Kamer van Koophandel (KvK), de Bonaire Hotel & Tourism Association (BONHATA), Tourism Coorporation Bonaire (TCB) en Stinapa Bonaire gepresenteerd als de eerste “Blue Destination” ter wereld.Hoewel velen het plan in eerste instantie afdoen als een marketing gimmick, staat Bonaire zeker niet alleen als het gaat om het streven naar een zogenaamde ‘blauwe economie’. Het idee van de ‘blauwe economie’ staat centraal in een studie die onlangs is gepresenteerd door de Caribbean Development Bank (CDB) en het United Nations Development Program (UNDP).

De beide organisaties constateren dat veel landen in het Caribisch gebied zich maar niet weten te onttrekken aan de armoede dan wel ontwikkelingsdoelstellingen onvoldoende waar weten te maken, ondanks het bloeiende toerisme.

In het kader van de Sustainable Development Agenda 2030 en het Strategisch Plan van de CDB, hebben de beide entiteiten de studie “Financiering van de blauwe economie: een Caribische ontwikkelingskans” gepresenteert.

Stimuleren van duurzame groei met behulp van de ons omringende zeeën
De studie draait om het vermogen van Caribische landen om als ‘blauwe economie’ duurzame economische groei te stimuleren, waarvan een groter deel van de bevolking profiteert dan dat nu nog het geval is. Het onderzoek keek onder andere naar factoren die het vermogen van de regio om ten volle te profiteren van het potentieel van de zee zouden kunnen beperken, of juist bevorderen.

“Nieuwe en hoogwaardige industrieën in een blauwe economie, zoals aquacultuur, mariene biotechnologie, mijnbodemontginning en hernieuwbare energie met gebruik van de zee blijven onderontwikkeld in onze regio”, aldus het door de CDB en UNDP gepubliceerde rapport.

De studie keek niet alleen naar hoe zogenaamde ‘blauwe economieën’ hun ontwikkelingsdoelstellingen beter zouden kunnen behalen, maar ook naar hoe deze ontwikkeling door de betrokken landen kan worden gefinancieerd.

Gezien de aandacht die toonaangevende spelers zoals de CDB en UNDP besteden aan het concept van de blauwe economie en blauwe bestemmingen, lijkt het wat kort door te bocht het uitroepen van Bonaire als Blue Destination te bestempelen als een simpele marketing truc. Anderzijds blijkt ook uit het gepubliceerde rapport dat er nog veel komt kijken bij het omvormen van de Caribische economieën om ontwikkelingsdoelstellingen ook daadwerkelijk te kunnen bereiken en waar te maken.

Het door CDB en UNDP gepubliceerde rapport is hier in te zien: http://issuu.com/caribank/docs/financing_the_blue_economy-_a_carib?e=21431045/61831833

Door Harald Linkels