kop

Bonaire is een TOP locatie voor vogeltoerisme

Gidsen krijgen een workshop vogels identificeren - foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Bonaire is meer dan duiken alleen. De natuur is niet alleen onder water mooi, maar ook daarboven. En dat mogen ook toeristen zien. De Echo Foundation organiseerde daarom onlangs een cursus voor tourgidsen, die inspeelt op de toegenomen belangstelling voor natuurtochten.

Boven het bij veld de waterzuiveringsinstallatie in Lagoen hangt een roofvogel, net als de bus met tourgidsen aan komt gereden. “Hé, kijk daar!” roept er één, wijzend op de het beest. “Wat is dat?”

De gidsen krijgen zo dadelijk een eerste workshop vogels kijken. Die is onderdeel van een vijfdaagse training, die wordt georganiseerd door de Echo Foundation en de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Echo is op Bonaire verantwoordelijk voor het behoud van de lora, de inheemse papegaai.

Voor het trainingsprogramma hebben de beide instanties Lisa Sorensen, van Birds of the Caribbean, over laten komen uit de Verenigde Staten. Want haar organisatie ontwikkelde ook de zogeheten Caribbean Birding Trail, met de beste plekken in de Cariben om vogels te spotten.

Ideale plek
Volgens Sorensen is vogels kijken een van de snelst groeiende hobby’s in de Verenigde Staten. En juist Bonaire, dat veel natuur heeft, dat niet helemaal volgebouwd is met hotels en resorts, is een ideale plek voor vogelliefhebbers. De geel geschouderde papegaai en de flamingo zijn velen bekend, maar Bonaire heeft veel meer soorten vogels.

En daar zou het eiland ook economisch van kunnen profiteren, zo stelt Sorensen. Bijvoorbeeld door vogeltours aan te bieden. “Kleinschalig ecotoerisme kan de eilanden in de Cariben een impuls geven.”

‘Wat voor snavel heeft ie?’
Op het terrein in Lagoen zijn de ‘vogelgidsen in opleiding’ in de weer met het instellen van hun verrekijkers. Er zijn deelnemers uit Bonaire en ook uit Curaçao. Vanmiddag leren ze onder meer waar ze op moeten letten bij het identificeren van vogels. Na een korte wandeling houdt de groep halt bij een waterplas. Iedereen tuurt door zijn kijker. “Gele pootjes. Een kraagje. Wat voor snavel heeft ie?” Sommigen zijn verwonderd over de natuur op hun eigen eiland: “Weet je dat dit de eerste keer is dat ik deze vogel heb gezien?”

Een van de deelnemers ziet een eend door de lens. Erg enthousiast is ze niet: “Die ziet er wat saai uit.” Maar de docent legt uit waarom dat zo is. En dan wordt die onopvallende eend ineens een heel bijzondere vogel. “Ook een verhaal kunnen vertellen over de dieren die je ziet, is onderdeel van de training.”

Deelnemende gidsen zijn blij met de week. “Zeker, onder de mensen die ik rondleid over het eiland, merk ik een toegenomen belangstelling voor ‘bird watching’”, zegt een van hen. Maar zegt een ander, terwijl ze op haar kaart opzoekt welke vogel ze nu precies heeft gezien: “Het vergt vooral oefenen, oefenen, oefenen. Een toerist zou ik nu wel durven rondleiden, maar echte vogelaars? Nee, die nog niet.”

 

Door Janita Monna