Een surveyteam van het Europese Galileo-programma brengt op dit moment onder begeleiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een oriënterend bezoek aan Bonaire. De Europese Commissie is op zoek naar een locatie in het Caribisch gebied die geschikt is voor de plaatsing van een zogeheten sensorstation ten behoeve van het wereldwijde Galileo satellietnavigatiesysteem. Bonaire is in het Caribisch gebied één van de kandidaten.
De Nederlandse regering heeft positief gereageerd op het verzoek uit Brussel om mogelijke locaties in het Caribisch deel van het Koninkrijk te kandideren. Het ministerie van I&W heeft vervolgens het Bestuurscollege van Bonaire benaderd. Dat is in principe bereid tot medewerking, onder de voorwaarde andere eilandelijke ontwikkelingen niet worden gehinderd.
Sinds vorige week onderzoekt het surveyteam de geschiktheid van twee locaties: bij het Water- en Energiebedrijf Bonaire op Barcadera en op Bonaire International Airport. Beide locaties zijn in het bijzijn van gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe en de directies van WEB en BIA bezocht. Het onderzoek wordt deze week afgerond.
De Europese Commissie zal later dit jaar een keuze maken uit alle onderzochte locaties. Mocht de keuze op Bonaire vallen, dan zal dat indirecte werkgelegenheid opleveren, zowel in de ontwikkelingsfase (waaronder bouwwerkzaamheden) als wanneer het grondstation eenmaal operationeel is. Daarbij zal het vooral gaan om toeleveranciers. Het werk zelf vereist specifieke hoogwaardige technologische kennis. Daarvoor zal een (beperkt) aantal experts uit het buitenland worden gerekruteerd, maar dat neemt niet weg dat het project ook kansen biedt voor Bonairiaanse professionals.
Het Galileo-project is het grootste Europese ruimtevaartproject aller tijden. Het is een wereldwijd civiel (dus niet-militair) satellietnavigatiesysteem dat is ontwikkeld door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Europese Commissie. Het is sinds 2018 operationeel en omvat tientallen kunstmanen en grondstations.
Bron BestuursCollege.