kop

Begrip Tweede Kamer voor klachten BES

 

De gevoelens van onvrede op Bonaire, Sint Eustatius en Saba over de nieuwe status van de eilanden zijn eindelijk doorgedrongen tot de Tweede Kamer. Dat bleek tijdens het algemeen overleg van de commissie Koninkrijksrelaties met minister Piet Hein Donner.

Een meerderheid van het parlement maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de eilanden. De grootste klacht van de inwoners van de BES is de lastenverzwaring en het uitblijven van beloofde verbeteringen. Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove constateerde dat de nieuwe structuur nog niet leeft bij de bewoners van de eilanden: "Er is teleurstelling en onzekerheid." De veranderingen zijn volgens hem te snel gegaan.

 

Bereikbaarheid
De SP pleitte opnieuw voor een coördinerend minister voor de BES-eilanden. Want de eilandbestuurders weten volgens Kamerlid Ronald van Raak de weg niet in Den Haag. "Ze vinden soms een gesloten deur." De Rijksvertegenwoordiger zou een aanspreekpunt moeten worden, vindt hij. VVD-woordvoerder André Bosman pleitte ook voor een beter benaderbare overheid. Maar hij stelde daar tegenover dat er ook veel dingen goed gaan.

De vele klachten over prijsstijgingen werden door verschillende volksvertegenwoordigers genoemd. De PvdA wees ook op de toegenomen belastingdruk. De hogere opbrengst aan belastinggeld - 10 miljoen euro - zou moeten terugvloeien naar de eilanden, zei Kamerlid Jeroen Recourt. En Ineke van Gent van GroenLinks zei daarover: "Ik kan me voorstellen dat de veronderstelde vooruitgang nauwelijks te constateren valt."

 

Gouden bergen
Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) viel het tijdens haar recente bezoek aan de eilanden op, dat de bewoners soms op agressieve toon hun mening verkondigen: "De emoties lopen hoog op. De weerstand tegen de huidige status is groeiende." De mensen zien in plaats van de beloofde 'gouden bergen' alleen maar achteruitgang, zei ze. "Nederland komt zijn afspraken niet na."

 

Minister Donner erkent de urgentie van de problemen. "Ik ben bezig te kijken hoe ik dat kan verbeteren", zei hij na het overleg. De bewindsman wijst erop dat het voor iedereen een nieuwe situatie is: "Misschien hebben we onderschat wat de implicaties zijn." Hij wil nu vooruit gaan denken, zodat de nieuwe staatkundige constructie na 'de pijn bij de overgang' alsnog een succes wordt.

Bron RNW