Vragen van lezers met de antwoorden van RSC (deel 1)

Back2Bonaire foundation since 2007 Forums Vragen van lezers met de antwoorden van RSC (deel 1)

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #4723
    Webmaster
    Deelnemer

    Geachte lezer,

    Geachte lezer,

    Hieronder staan vragen die gesteld worden door de bevolking en het RSC zal deze vragen proberen te beantwoorden. Mocht u willen reageren dan kan dat naar redactie@banboneirubek.com

     

    1. Wordt Nederland de baas op Bonaire, Sint Eustatius en Saba na 10.10.10?

     

    Nee. Bonaire, Sint Eustatius en Saba houden straks – net als nu – twee overheden. Dat zullen dan de lokale overheid en de Nederlandse overheid zijn. De Nederlandse overheid neemt dan de plaats in van de Nederlandse Antillen. Voor u blijft­ de lokale overheid de belangrijkste overheid. De lokale overheid staat onder controle van uw eigen volksvertegenwoordigers, de Eilandsraad.

     

    2. Wie doet wat na 10.10.10?

    De Nederlandse overheid neemt op 10-10-10 de overheidstaken van de Nederlandse Antillen over, zoals politie, brandweer en belastingheffing. Daarnaast komen taken op het gebied van de uitkeringen (AOV, onderstand, loonderving), volksgezondheid, jeugdzorg en onderwijs bij de Nederlandse overheid te liggen. Voor de uitvoering van deze taken gaat zij intensief samenwerken met de eilandsbesturen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

    Sint Eustatius en Saba hebben met Nederland afgesproken wie wat doet na 10.10.10. Met Bonaire kon deze afspraak nog niet worden gemaakt. Nederland staat open voor constructief overleg met het eilandsbestuur van Bonaire over de taakverdeling.

     

    3. Blijft­ de eigen cultuur van de eilanden behouden?

    Ja, daar zorgen de bewoners van de eilanden in de eerste plaats natuurlijk zelf voor. Nederland wil dat graag ondersteunen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de eigen cultuur van de Caribische eilanden behouden blijft.

     

    4. Komen er veel Nederlandse ambtenaren naar Bonaire, Sint Eustatius en Saba?

    Nee. Nederland heeft­ tijdelijk ambtenaren gestuurd om hier de Nederlandse overheid op te bouwen en de activiteiten op te starten. Voor de nieuwe banen worden lokale mensen geworven.

     

    5. Staatssecretaris Bijleveld heeft­ het Bestuurscollege van Bonaire in december een brief gestuurd waarin zij aangee­ft de investeringen van Nederland tijdelijk stop te zetten. Waarom?

    De afgelopen jaren heeft­ Nederland op basis van de keuze voor openbaar lichaam vele projecten gestart. Nu het Bestuurscollege van Bonaire deze keuze ter discussie hee­ft gesteld, kan Nederland niet doorgaan met de uitvoering van deze projecten. Nederland hoopt snel weer met Bonaire op één lijn te komen zodat de activiteiten kunnen worden hervat. Het gaat onder meer om projecten op het gebied van de gezondheidszorg en het onderwijs, de renovatie van de landingsbaan en de nieuwbouw van het politiebureau en de gevangenis.

     

    6. Kunnen de eilanden na 10.10.10 op Nederland blijven rekenen?

    Ja, de eilanden kunnen zeker op Nederland blijven rekenen. Nederland is en blijft­ een betrouwbare partner die met de eilandsbesturen constructief wil samenwerken om de voorzieningen voor de bewoners te verbeteren.

      

    7. Er ligt een nieuw belastingvoorstel speciaal voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba in de Tweede Kamer. Waarom is een nieuw belastingvoorstel nodig en gaan de belastingen omhoog?

    Het nieuwe belastingstelsel betekent in de eerste plaats een vereenvoudiging voor burgers en bedrijven. De belastingen gaan niet omhoog. Sommige belastingen worden zelfs lager. De huidige Antilliaanse inkomstenbelasting gaat bijvoorbeeld uit van een schijventarief dat varieert van 13 tot 49,4 procent inclusief opcenten en exclusief premies. De nieuwe belastingvoorstellen kennen een vast tarief van 30,4 procent. Hierin zitten ook de premies voor de AOV/AWW, de AVBZ en zelfs de nieuwe algemene ziektekostenverzekering.

     

    8. Dus iedereen gaat 30,4 procent belasting betalen?

    Nee. Iedereen heeft­ namelijk ook recht op een belastingvrije som van Naf 16.000. Als een man en een vrouw in een gezin beiden werken, hebben ze alle twee recht op die gehele belastingvrije som.

     

    9. Ik zie Europese Nederlanders belasting innen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Gaat al dat geld naar Nederland?

    Nee. De Europese Nederlanders werken in opdracht van de Nederlandse Antillen de huidige achterstanden bij de Belastingdienst van de Nederlandse Antillen weg. Van de opbrengst gaat geen cent naar Nederland. Het geld is grotendeels bestemd voor de eilanden. Een deel wordt afgedragen aan het land Nederlandse Antillen.

     

    10. Komen er straks meer vreemdelingen naar Bonaire, Sint Eustatius en Saba?

    Nee, de regels voor de toelating van vreemdelingen blijven grotendeels gelijk.

     

    11. Worden het minimumloon en de uitkeringen even hoog als in Nederland?

     Nee. Het gelijktrekken van de lonen en uitkeringen met die in Nederland zou slecht zijn voor de economie en de werkgelegenheid op de eilanden. Hogere lonen en uitkeringen leiden namelijk tot hogere prijzen. Mensen kunnen dan niet meer kopen dan nu en toeristen blijven weg. Dat laatste leidt weer tot verlies van banen.

     

    12. Gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog?

    Ja. De leeftijd waarop mensen recht krijgen op AOV (algemene ouderdomsverzekering), wordt geleidelijk verhoogd van 60 naar 65 jaar.

     

    13. Er komt een Centrum voor Jeugd en Gezin. Gaat Nederland ouders voorschrijven hoe ze hun kinderen moeten opvoeden?

    Nee. Opvoeding is en blij­ft een verantwoordelijkheid van ouders zelf. Ouders moeten zelf de normen en waarden bepalen die voor hen belangrijk zijn in de opvoeding. Bij de voorzieningen voor Jeugd en Gezin kan straks wel iedereen terecht voor hulp en advies.

     

    14. Kan Nederland iets doen aan de lange wachtlijst voor sociale huurwoningen op Bonaire?

    Sociale woningbouw is een verantwoordelijkheid van de lokale woningbouwstichting en het eilandsbestuur. Nederland biedt de lokale woningbouwstichting de mogelijkheid samen te werken met Nederlandse corporaties. Saba en Sint Eustatius hebben al afspraken gemaakt met woningcorporatie Woonlinie in Zaltbommel. Woonlinie helpt bij het beheer, de organisatieontwikkeling en het opstellen en uitvoeren van nieuwbouw- en renovatieplannen op Saba en Sint Eustatius.

     

    15. Krijgt iedereen een ziektekostenverzekering?

    Ja. Iedereen wordt tegen ziektekosten verzekerd. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar leeft­ijd, ziektebeeld of nationaliteit. Ook zelfstandigen vallen onder de verzekering. Er hoeft­ geen aparte maandelijkse of jaarlijkse premie te worden betaald. De kosten van de verzekering worden deels uit de belastingopbrengsten en deels door Nederland betaald.

     

     

    16. Mag er na 10.10.10 alleen Nederlands worden gesproken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba?

    Nee, natuurlijk niet. Na 10.10.10 wordt er nog gewoon Papiamentu en Engels gesproken op de eilanden. Staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties heeft­ juist voorstellen gedaan om het Papiamentu en het Engels als omgangstalen in de wet vast te leggen.

     

    Mocht voor u het antwoord nog niet duidelijk zijn dan kan er via de redactie om duidelijkheid gevraagd worden.

    De redactie stuurt de binnengekomen vragen van de lezers direct naar het RSC met de vraag om reactie.

     

     

     

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.