RSC antwoorden op veelgestelde vragen, deel 3

Back2Bonaire foundation since 2007 Forums RSC antwoorden op veelgestelde vragen, deel 3

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #4766
    Webmaster
    Deelnemer

    Op dit moment zijn de meeste arbeiders niet aangesloten bij een vakbond. Dit uit angst voor negatieve maatregelen van de werkgevers. Krijgen wij in de toekomst meer rechten en vrijheid om ons aan te sluiten bij een vakbond?

    Op dit moment zijn de meeste arbeiders niet aangesloten bij een vakbond. Dit uit angst voor negatieve maatregelen van de werkgevers. Krijgen wij in de toekomst meer rechten en vrijheid om ons aan te sluiten bij een vakbond?

    Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn de vakbonden met uitzondering van de publieke sector beperkt georga­niseerd. Klachten over onder meer intimidatie, onderbetaling of beperking van de vakantiedagen worden nu behandeld door de directie Arbeidszaken. Vanaf 10.10.10. komen deze klachten binnen bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Nederlandse overheid.

     

    Wordt het dagonderwijs voor de kinderen verbeterd? Komt er meer controle? En hoe zit het met de besturen? Worden die niet meer politiek gestuurd? 

    Het onderwijs valt na 10.10.10. onder het toezicht van de Nederlandse Inspectie van her Onderwijs. De inspectie bezoekt een aantal malen per jaar de scholen. De resultaten van die bezoeken worden openbaar gemaakt in het onderwijsverslag. De bekostiging van de scholen gebeurt na 10.10.10. ook rechtstreeks door de Nederlandse overheid. De scholen zijn dus niet afhankelijk van de politiek. Alle voorschriften voor de bekostiging worden in de wet vastgelegd. De eigen verantwoordelijkheid van de scholen wordt vergroot. De nieuwe landelijke overheid zal de scholen, als ze dat willen, ondersteunen bij het dragen van die grotere verantwoordelijkheid door trainingen van het management en schoolbesturen.

     

    Ik moet met mijn kind naar Curaçao voor een operatie. Ik heb daar geen familie en moet dus in een hotel verblijven. Alleen de vergoeding die ik krijg, is bij lange na niet voldoende. Wordt dit in de toekomst anders?

    Er wordt gewerkt aan het uitbreiden van het aantal specialismen in de ziekenhuizen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hierdoor zijn er veel minder medische uitzendingen naar Curaçao en Sint Maarten nodig. Als uitzending toch nodig is, vallen de verblijfskosten van de begeleider in eerste instantie onder de nieuwe ziektekostenverzekering die per 1 januari 2011 ingaat. Hoe hoog het te vergoeden bedrag voor de verblijfskosten wordt, is nog niet bekend.

     

    Hoe wordt de armoede op Bonaire, Sint Eustatius en Saba aangepakt?

    De armoede op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt op meerdere manieren aangepakt. De financiering van het onderwijs is daar één van. Zo is het onderwijs aan publiek bekostigde scholen gratis, worden schoolboeken door de Nederlandse overheid gratis verstrekt en mag aan ouders slechts een niet verplichte ouderbijdrage worden gevraagd. Ook de invoering van een algemene ziektekostenverzekering is zo’n manier. Eveneens is gekeken naar de hoogte van bijvoorbeeld de AOV-uitkering. Deze gaat per 1 januari 2011 omhoog van 800 naar 920 NAf (512 dollar). Ook is belangrijk dat mensen die nu niet of nauwelijks in staat zijn om een eigen inkomen te verdienen, geholpen gaan worden om weer aan de slag te komen. Werk is een heel goede manier om armoede aan te pakken.

     

    Is er meer zekerheid over het nieuwe belastingstelsel, omzetbelasting en de inkomstenbelasting?

    De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om in de periode van 10 oktober 2010 tot 1 januari 2011 het bestaande Nederlands-Antilliaanse fiscale stelsel voort te zetten. Het is de bedoeling dat deze tijdelijke overgangsmaatregel op 1 januari 2011 wordt vervangen door het nieuwe fiscale stelsel voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.  Het is de verwachting dat de hiervoor benodigde wetsvoorstellen (Belastingwet BES, Douane- en Accijnswet BES en Invoeringswet fiscaal stelsel BES) na de verkiezingen van 9 juni door de Tweede Kamer worden behandeld.

     

    Komt er een erfgoedbelasting?

    Nee. Als de Tweede Kamer de belastingvoorstellen van de Nederlandse regering aanvaardt, komt er geen erfgoedbelasting of een daarmee vergelijkbare belasting op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

     

    Gaat alles met de invoering van de dollar duurder worden net zoals met de invoering van de euro in Nederland?

    In Nederland was het vooral de horeca waar het fout ging met de invoering van de euro. Bij de horeca speelden tegelijk met de invoering van de euro diverse belasting­wijzigingen. Dit had in feite niets met de omwisseling te maken. In Europa is veel geleerd van de overgang naar de euro. Deze lessen gaan ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden toegepast. De Nederlandse Consumen­tenbond heeft bijvoorbeeld voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba een prijsmonitor ontwikkeld. Hiermee kan elke maand gemeten worden wat de prijsveranderingen per bedrijf zijn. Ook is het de bedoeling dat er een prijsveror­dening komt die dubbel prijzen van de producten in zowel dollars als NAf door bijvoorbeeld supermarkten verplicht stelt. Daarnaast helpt melding door het publiek van onterechte prijsstijgingen.

     

    Tot wanneer kan ik met de NAf betalen?

    De Tweede Kamer heeft op verzoek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba ingestemd met de invoering van de dollar op de drie eilanden. Dit betekent dat per 1 januari 2011 de Antilliaanse gulden wordt vervangen door de Amerikaanse dollar. Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba kan in de maand januari naast de dollar met Antilliaanse guldens betaald worden. De winkels zullen dan dollars als wisselgeld teruggeven. Daarna zijn er nog beperkte mogelijkheden om guldens om te wisselen voor dollars.

     

    Sint Eustatius en Saba hebben een eigen Centrum voor Jeugd en Gezin. Waarom heeft Bonaire niet een Centrum voor Jeugd en Gezin?

    Ook op Bonaire komt een Centrum voor Jeugd en Gezin. Gedeputeerde Marugia Janga is samen met de kwartier­maker Jeugd en Gezin, de jeugdorganisaties en de eilanddiensten op zoek naar een geschikte locatie. Alle betrokkenen kijken er naar uit om ook op Bonaire het Centrum voor Jeugd en Gezin te gaan ontwikkelen, zodat ouders en jongeren ook op Bonaire op één plek terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien.

     

    Wat gaat de staatssecretaris doen met de motie van de Eilandsraad van Sint Eustatius tegen de versnelde invoe­ring van homohuwelijk, euthanasie en abortus?

    De Tweede Kamer heeft in meerderheid besloten de door de Nederlandse regeringvoorgestelde overgangster­mijn van vijf jaar te verkorten tot één of twee jaar. Staatssecretaris Bijleveld is zich ervan bewust dat deze wetswijzigingen met regels voor het homohuwelijk, abortus en euthanasie gevoelig liggen op Sint Eustatius, maar ook op Bonaire en Saba. De invoering van de nieuwe wetten zal daarom met grote zorgvuldigheid gebeu­ren, rekening houdend met de gevoelens die bij de bevolking leven en in samenwerking met de eilandsbesturen.

     

    Vragen of opmerkingen? Als u een vraag of opmerking heeft over het Regionaal Service Centrum of over het staatkun­dige proces, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!

    Regionaal Service Centrum Bonaire Kaya International z/n Kralendijk, Bonaire, Nederlandse Antillen

    Telefoon +599 717 8333

    Regionaal Service Centrum Sint Eustatius Mazinga Complex A, B Fort Oranjestraat Oranjestad, Sint Eustatius, Nederlandse Antillen Telefoon +599 3 18 3370

    Regionaal Service Centrum Saba The Bottom, Saba, Nederlandse Antillen Telefoon +599 416 3934

     

    Email: info-rsc@rsc-bes.nl (bij geen gehoor: redactie@banboneirubek.com )

    Website: http://www.rsc-bes.nl

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.