Lerarenbeurs ook voor Caribisch Nederland

Back2Bonaire foundation since 2007 Forums Lerarenbeurs ook voor Caribisch Nederland

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #5572
    Webmaster
    Deelnemer

    ‘de Lerarenbeurs wordt opengesteld voor bevoegde leraren in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba)’.

    Bent u bevoegd leraar in het primair, voortgezet of (voortgezet) speciaal onderwijs, of in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs? Dan kunt u een ‘Lerarenbeurs voor scholing’ aanvragen als u uw professionele niveau wilt verhogen, uw vakkennis wilt verdiepen of u wilt specialiseren.

    ‘de Lerarenbeurs wordt opengesteld voor bevoegde leraren in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba)’.

    Bent u bevoegd leraar in het primair, voortgezet of (voortgezet) speciaal onderwijs, of in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs? Dan kunt u een ‘Lerarenbeurs voor scholing’ aanvragen als u uw professionele niveau wilt verhogen, uw vakkennis wilt verdiepen of u wilt specialiseren.

    Aanvragen

    De nieuwe aanvraagronde voor studiejaar 2012-2013 is van 2 april 2012 tot en met 1 juni 2012. 
    Hebt u in het studiejaar 2010-2011 of 2011-2012 een subsidie gehonoreerd gekregen voor een meerjarige bachelor- of masteropleiding en is uw maximale subsidieduur nog niet verstreken? Dan wordt uw subsidie voor het studiejaar 2012-2013 automatisch verlengd. Klik hier voor meer informatie.

    Wijzigingen regeling

    De Regeling Lerarenbeurs voor scholing is op een aantal onderdelen gewijzigd. Deze wijzigingen treden in werking met ingang van de komende aanvraagtermijn (voor het studiejaar 2012 – 2013). Het betreft de volgende wijzigingen:  

     

    • de Lerarenbeurs wordt niet meer ingezet voor korte opleidingen, maar is alleen nog bestemd voor het volgen van een bachelor- of masteropleiding. Korte opleidingen (< 1 jaar) kunnen gefinancierd worden uit het reguliere nascholingsbudget (lumpsum) en met de extra middelen voor professionalisering van leraren die vanaf 2012 voor onderwijsinstellingen beschikbaar komen; 
    • voor leraren werkzaam in het (voortgezet) speciaal onderwijs die met ontslag bedreigd worden als gevolg van de bezuinigingen op passend onderwijs vervalt de voorwaarde om één jaar na het afronden van de opleiding nog in dienst te zijn bij een door het ministerie van OCW of ELI bekostigde instelling; 
    • de Lerarenbeurs wordt toegankelijk voor leraren met een flexibel contract. Leraren die werkzaam zijn bij één of meerdere onderwijsinstellingen via een dienstverband met een niet-onderwijswerkgever, kunnen nu ook gebruik maken van de Lerarenbeurs. Het betreft bijvoorbeeld tijdelijke krachten die in dienst zijn van een uitzendbureau of krachten die via een payrollconstructie worden ingezet of leraren die in dienst zijn van een invalpool die – in de vorm van een stichting – door meerdere scholen beheerd wordt. Leraren met een flexibel contract kunnen alleen een vergoeding voor studiekosten aanvragen, een vergoeding voor studieverlof is niet mogelijk;
    • de Lerarenbeurs wordt opengesteld voor bevoegde leraren in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba). Uitbetaling van de subsidie kan uitsluitend op een Nederlands rekeningnummer;
    • bachelor- en masteropleidingen binnen de EU worden toegankelijk met de Lerarenbeurs. De opleiding dient wel van een gelijkwaardig niveau en eenzelfde kwaliteit te zijn als in Nederland.

     

    Voorrang voor leraren in het (voortgezet) speciaal onderwijs

    Alleen voor de aanvraagtermijn in 2012 geldt dat van de beschikbare 40 miljoen euro (subsidieplafond) 16 miljoen bij voorrang bestemd is voor leraren in het (voortgezet) speciaal onderwijs die met ontslag bedreigd worden als gevolg van de bezuinigingen op Passend Onderwijs. Het verlenen van voorrang voor deze specifieke doelgroep is overeengekomen in het Convenant mobiliteit passend onderwijs tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de PO-Raad, VO-raad, AOC Raad, CNV Onderwijs, AVS en CMHF. 
    De werkgever dient bij de aanvraag van een Lerarenbeurs een verklaring af te geven waaruit blijkt dat de leraar als gevolg van de bezuinigingen op passend onderwijs met ontslag wordt bedreigd.

    Vergoeding voor leraren

    De lerarenbeurs vergoedt (deels) de kosten voor:

    • collegegeld
    • studiemiddelen en reiskosten      

    Vergoeding voor werkgevers

    Uw werkgever kan een vergoeding krijgen om uw vervanging tijdens studieverlof te bekostigen.

    Opleidingen

    U kunt een Lerarenbeurs aanvragen voor een bachelor- of masteropleiding (inclusief premaster of schakeltraject). U kunt als leraar éénmaal in uw onderwijsloopbaan gebruik maken van de Lerarenbeurs voor scholing voor het volgen van één opleiding.

    Let op! Lerarenbeurs voor korte opleidingen niet meer mogelijk vanaf het studiejaar 2012-2013.

    De regeling

    De afdeling Lerarenbeurs van DUO voert de regeling uit voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

    De Lerarenbeurs is een subsidie met een zogenaamd subsidieplafond. Een subsidieplafond betekent dat een bepaald bedrag per aanvraagperiode beschikbaar is om aanvragen te honoreren. Beurzen worden toegekend per onderwijssector en op volgorde van binnenkomst.

     

    BRON: DUO

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.