Back2Bonaire foundation since 2007 › Forums › JAARBOEK ONDERWIJS IN CIJFERS 2010
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 13 jaren, 1 maand geleden door Webmaster.
- AuteurBerichten
- december 7, 2011 om 4:43 pm #5374WebmasterDeelnemer
VOORWOORD.
VOORWOORD.
Nederland heeft steeds meer hogeropgeleiden. In 2010 had 28 procent van de 15- tot 65-jarigen een hbo- of wo-diploma, tegen 21 procent in 2000. Het aandeel personen met een startkwalificatie nam in deze periode eveneens toe. Dit zijn enkele conclusies uit het Jaarboek onderwijs in cijfers 2011. Het CBS presenteert hierin de meest actuele informatie over het onderwijs.
Het jaarboek bestaat uit een aantal thematische hoofdstukken. Ze belichten onder meer stromen in het onderwijs, studievoortgang in de verscheidene onderwijssoorten, voortijdig schoolverlaten en de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt. Waar mogelijk wordt ingegaan op regionale verschillen.
De uitgave bevat net als de voorgaande edities een bijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hierin worden de prestaties van Nederlandse 15-jarigen op het gebied van lezen, wiskunde en natuurwetenschap belicht in internationaal perspectief.
Nederlandse 15-jarigen presteren op alle onderdelen bovengemiddeld.
Verder blijkt dat niet-westers allochtone leerlingen in kleine gemeenten hoger scoren op de Eindtoets Basisonderwijs van Cito dan in grotere gemeenten. Autochtone leerlingen in de vier grootste gemeenten presteren juist iets beter dan in andere gemeenten.
Een andere conclusie is dat in 2009/’10 een recordaantal van ruim 197 duizend personen een mbo-diploma uitgereikt kreeg, 22 procent meer dan in 2008/’09. Ook blijkt dat steeds meer jongeren na afloop van de volledige leerplicht in het onderwijs blijven of daarin terugkeren.
In 2010/’11 bedraagt de gemiddeld verwachte onderwijsduur in het voltijdonderwijs voor een 16-jarige 6,8 jaar. Tien jaar eerder was dit nog 5,5 jaar.
Het Jaarboek onderwijs in cijfers 2011 is verrijkt met grafieken en tabellen die inzicht geven in het gebruikte cijfermateriaal. Meer cijfers en informatie kunt u vinden op de website van het CBS (cbs.nl/onderwijs) en in de statistische databank StatLine (statline.cbs.nl).
Dit boek is bedoeld voor iedereen die beroepshalve of op een andere manier geinteresseerd is in het onderwijs in Nederland.
De Directeur-Generaal van de Statistiek
Drs. G. van der Veen
Den Haag / Heerlen, december 2011
Download hier het jaarboek onderwijs in cijfers 2010
Bijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken. - AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.