Back2Bonaire foundation since 2007 › Forums › Invoering US dollar op Bonaire per 1 januari 2011
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14 jaren, 7 maanden geleden door Webmaster.
- AuteurBerichten
- juni 7, 2010 om 3:49 pm #4738WebmasterDeelnemer
De omwisseling naar de dollar in het kort:
De omwisseling naar de dollar in het kort:
- Vóór 1 oktober 2010: Zoveel mogelijk guldens inleveren.
- 1 januari 2011 : Invoering US dollar
- 1 februari 2011: Gulden geen wettig betaalmiddel meer op Bonaire, Sint Eustatius en Saba
——————————————————————————————
Op 10 oktober 2010 houdt het land Nederlandse Antillen op te bestaan. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben gekozen voor her gebruik van de US dollar als nieuwe munteenheid.
Vanaf 1 januari 2011 wordt De Nederlandsche Bank (DNB) verantwoordelijk voor de goede werking van het betalingsverkeer op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Vooruitlopend hierop heeft her Nederlandse Ministerie van Financien aan DNB gevraagd de overgang te organiseren. Voor de omwisseling heeft DNB een scenario ontwikkeld dat de komende maanden samen met de betrokken partijen, zoals banken, bedrijven en winkels in detail zal worden ingevuld. Iedere partij is verantwoordelijk voor de eigen voorbereiding en draagt daarvan zelf de kosten.
DNB voert de regie en zal de voortgang monitoren.
ALGEMEEN
Her omwisselscenario voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba is afgeleid van het scenario voor de euro-omwisseling in Nederland maar aangepast aan de lokale omstandigheden. Her scenario beschrijft de wijze waarop de overgang zo soepel mogelijk kan verlopen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de omwisseling van contant geld (munten en bankbiljetten) en de girale omwisseling. Her belangrijke moment voor de omwisseling is zaterdag 1 januari 2011 om 00.00 nut. Op dat moment wordt de US dollar wettig betaalmiddel op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het girale betalingsverkeer zal vanaf dat moment uitsluitend nog plaatsvinden in dollars. Tegoeden in guldens worden automatisch omgezet in dollars. Tot 1 februari 2011 kan op Bonaire, Sint Eustatius en Saba ook nog met guldenbiljetten en -munten worden betaald. De gulden blijft na 1 februari 2011 wel gewoon wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten.
De officiële omwisselkoers bij invoering van de dollar is NAf. 1.79 voor 1 US dollar. Bij wet wordt geregeld dat in principe alle guldenbedragen in contracten van rechtswege worden omgezet in dollarbedragen. Burgers en bedrijven hoeven daarvoor zelf niets te doen. Dat geldt ook voor leningovereenkomsten, hypotheken enz.
DE OMWISSELING VAN CASH GELD
Ø Om een snelle omwisseling te bevorderen zullen banken vanaf 1 januari 2011, zowel via de ATM’s als aan de balie uitsluitend nog dollars uitgeven.
Ø Winkeliers wordt gevraagd om vanaf 1 januari 2011 uitsluitend wisselgeld in dollars terug te geven.
Ø Inwoners wordt gevraagd om na 1 januari 2011 eerst hun guldens te gebruiken.
Ø Inwoners wordt gevraagd om in winkels niet met grote hoeveelheden guldenmunten te betalen en het gebruik van twee valuta’s in een betaaltransactie te vermijden. Contante betalingen in guldens blijven in principe tot 1 februari 2011 mogelijk.
Ø Cheques zullen vanaf 1 januari 2011 worden uitbetaald in dollars ook al zijn deze in guldens uitgeschreven.
Ø Cheques kunnen vanaf 1 januari 2011 alleen nog in dollars worden uitgeschreven.
Belangrijk voor een snelle omwisseling is dat de gulden al zoveel mogelijk voor 1 januari 2011 uit omloop is genomen. Het publiek zal worden gevraagd munten voor oktober 2010 bij een bank om te wisselen of op een rekening te storten. Op 31 december 2010 zullen er voldoende dollarmunten en -biljetten (ook met lagere waarden) op Bonaire, Sint Eustatius en Saba aanwezig zijn. Na afloop van de periode waarin zowel met guldens als dollars betaald kan worden zullen burgers tot een nader te bepalen datum bij banken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba guldens nog eenvoudig kunnen omwisselen tegen dollars bij hun eigen bank. Daarna zal voor de omwisseling van guldens gewoon een tariefverschuldigd zijn, zoals gebruikelijk is bij de aan- en verkoop van buitenlandse valuta.
DE GIRALE OMWISSELING
Op 1 januari 2011 om 00.00 uur zullen alle guldenrekeningen omgezet worden in dollarrekeningen. Dit zal automatisch gebeuren met alle rekeningen die bij bankkantoren op Bonaire, Sint Eustatius en Saba aangehouden worden. Het is niet mogelijk voor burgers en bedrijven om hun bestaande rekeningen al voorafgaande aan de omwisseling om te zetten in dollarrekeningen.
Ø Bedrijven en winkels zullen er rekening mee moeten houden dat vanaf de omwisseldatum alle girale betalingen in dollars moeten geschieden.
Ø Het is daarom belangrijk dat de administratie daarvoor tijdig geschikt is. Alle (boekhoudkundige) systemen zullen in dollars moeten kunnen werken. Kassa’s met voorgeprogrammeerde omrekentoetsen moeten worden aangepast.
Ø Banken zullen tijdig gereed zijn voor de omzetting van girale tegoeden in dollars en de overgang van het girale betalingsverkeer naar de dollar.
Ø DNB zal de voortgang van de omzetting van de systemen nauwgezet monitoren.
COMMUNICATIE
Een succesvolle omwisseling lukt alleen met een goede communicatie. De publieksvoorlichting zal door de overheid gebeuren. DNB zal informatie verstrekken over her betalingsverkeer. Banken, bedrijven en instellingen zullen hun eigen klanten moeten informeren over branchespecifieke onderwerpen.
Bron:
De Nederlandsche Bank N.V.
Bureau Omwisseling BES (BOB)
email: bob@dsb.nl
URL: http://www.dnb.nl
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.